Biotechnologiczne metody wytwarzania chemikaliów

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Fermentacyjne technologie
Advertisements

Technologie fermentacyjne biosyntezy metabolitów wtórnych
Mikrobiologia Przemysłowa
Immobilizacja biokatalizatorów
Metody otrzymywania, właściwości i zastosowania
Czy mikroby mogą być dla nas przydatne?!?
Mikrobiologia przemysłowa
Biotechnologiczne metody wytwarzania chemikaliów
Projektowanie metabolizmu
BIOTECHNOLOGIA A ŚRODOWISKO.
METODY BIOTECHNOLOGICZNE
Znajomość metabolizmu podstawą planowania procesu biotechnologicznego
Przemysłowe zastosowania enzymów
Drobnoustroje wykorzystywane w biotechnologii
Przemysłowe zastosowania enzymów
Znajomość metabolizmu podstawą planowania procesu biotechnologicznego
Wykorzystanie surowców odpadowych do otrzymywania
Metabolizm ksenobiotyków
Zastosowanie metod biotechnologicznych
Addycje Grignarda do chiralnych pochodnych kwasu fenyloglioksalowego
CUKRY.
Ekstrakcja – wiadomości wstępne
Polimery biodegradowalne
Procesy membranowe w biotechnologii cz. 4
Reaktory membranowe.
recykling organiczny odpadów
Fotosynteza Fotosynteza to złożony proces biochemiczny zachodzący głównie w liściach, a dokładniej w chloroplastach. Przeprowadzany jest jedynie przez.
Inżynieria procesów biotechnologicznych
BIOTECHNOLOGIA W OCHRONIE ŚRODOWISKA.
Foresight technologiczny w zakresie materiałów polimerowych
CUKRY.
ODNAWIALNE ŹRÓDŁA ENERGII
Bioremediacja gleby oraz wód gruntowych
WYKORZYSTYWANIE ROŚLIN PRZEZ CZŁOWIEKA
Zastosowania chemii „Życie to tylko chemia. Tu kropla, tam strużka, a wszystko się zmienia. Niewielki łyk sfermentowanych soków i nagle człowiek zdolny.
Wykorzystanie surowców odpadowych do otrzymywania
Metabolizm.
Zastosowanie metod biotechnologicznych
Biologiczne oczyszczanie ścieków
Metabolizm ksenobiotyków
Biotechnologiczne metody oczyszczania powietrza i gazów odlotowych
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Co zamiast chemii: nawozów i pestycydów ?
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
Polisacharydy.
Substancje o znaczeniu biologicznym
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
POLIMERY SKROBIOWE- PROSTA METODA MODYFIKACJI
Biotechnologia w ochronie środowiska
Alkohole.
Chyba wiem, co jem?.
Rodzaje opakowań Przechowywanie odczynników chemicznych
Hydroksykwasy -budowa hydroksykwasów i ich nazewnictwo,
Burak cukrowy alternatywnym surowcem do pozyskiwania bioproduktów Jan Iciek Politechnika Łódzka Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności.
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
Otrzymywanie fenolu metod ą kumenow ą Literatura [1] R. Bogoczek, E. Kociołek-Balawejder, „Technologia chemiczna organiczna. Surowce i półprodukty”, wyd.
P Przez ostatnie dekady obserwuje się gwałtowny rozwój polimerów biodegradowalnych, otrzymywanych z surowców odnawialnych. Są to najbardziej obiecujące.
Siarczan glinowy (tzw. ałun) wykorzystywany jest w rolnictwie, kosmetyce, jako środek garbujący skóry… Obliczyć skład procentowy (wagowo) wszystkich pierwiastków.
Dlaczego bez tlenu nie byłoby życia na Ziemi?
Opracowali: Aleks i Kordian. Alkohole od strony chemii:  Alkohole są pochodnymi węglowodorów, które mają w cząsteczkach grupę funkcyjną –OH, zwaną grupą.
Synteza Heksanitrostilbenu (HNS) Agnieszka Wizner Bogumiła Łapińska Agnieszka Naporowska Rafał Bogusz Maciej Wiatrowski Opiekun pracy: dr inż. Paweł MaksimowskiZakład.
Wydział Chemiczny, Politechnika Warszawska Edyta Molga, Arleta Madej, Anna Łuczak, Sylwia Dudek Opiekun grupy: dr hab. inż. Wanda Ziemkowska Charakterystyka.
Otrzymywanie kwasu asparaginowego jako surowca dla przemysłu farmaceutycznego w skali t/rok. Tomasz Jaskulski, Wiktor Kosiński, Mariusz Krajewski.
Rys. 1 Cząsteczka fenolu. Fenol (hydroksybenzen) jest to organiczny związek chemiczny, najprostszy związek z grupy fenoli. Od alkoholi odróżnia go fakt,
Biotechnologia tradycyjna. Czym jest biotechnologia?  Biotechnologia to interdyscyplinarna dziedzina nauki zajmująca się wykorzystaniem procesów biologicznych.
Synteza kwasu azotowego z zastosowaniem technik
Przemysłowe technologie chemiczne
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Aldehydy i ketony.
Chemia w kuchni Julia Mroszczyk kl. Ia.
Zapis prezentacji:

Biotechnologiczne metody wytwarzania chemikaliów „Czyste” technologie

Biotechnologiczne metody wytwarzania chemikaliów Związki proste wytwarzane przez drobnoustroje Biopolimery Polisacharydy Etanol Glicerol Aceton Butanol 1,3-propandiol Kwas mlekowy Kwas cytrynowy Kwas octowy Kwas fumarowy Akrylamid biosurfaktanty Kurdlan Dekstran Gellan Pullan Skleroglukan Ksantan Biodegradowalne tworzywa plastyczne - polihydroksykwasy R = H lub alkil (C1 do C9)

Produkty metabolizmu beztlenowego różnych drobnoustrojów R – reakcje prowadzące do regeneracji NADH.

Przykłady chemikaliów otrzymywanych metodami fermentacyjnymi Substancja Drobnoustrój Zastosowanie Kwas octowy Aceton Butanol Glicerol Izopropanol 1,3-propandiol Kwas fumarowy Kwas mlekowy Kwas cytrynowy Acetobacter spp. Clostridium acetobutylicum Saccharomyces cerevisiae Clostridium butyricum Rhizopus oryzae Lactobacillus spp. Aspergillus niger artykuły spożywcze, rozpuszczalnik, odczynnik rozpuszczalnik, odczynnik rozpuszczalnik, plastyfikator, kosmetyki, antifreeze rozpuszczalnik, tusze drukarskie, antifreeze tworzywa sztuczne, rozpuszczalnik, smar żywice poliestrowe tekstylia artykuły spożywcze, galwanizacja

Wytwarzanie glicerolu Synteza chemiczna: substrat - chlorek allilu; odpadowe produkty chlorowane Biosynteza: S. cerevisiae, Bacillus subtilis, Dunaliella tertiolecta (halofilne glony) Strategie nadprodukcji glicerolu: dodatek siarczanu(IV) pH 7 – 8 stres osmotyczny W przypadku hodowli S. cerevisiae w obecności siarczanu(IV) osiąga się stężenia 3% glicerolu, 2% etanolu i 1% aldehydu octowego. W chwili obecnej ponad 90% glicerolu otrzymuje się fermentacyjnie. Metaboliczne warunki „przekierowania” fermentacji etanolowej w stronę wytwarzania glicerolu z wykorzystaniem siarczanu(IV) sodu

Wytwarzanie acetonu i butanolu Aceton i butanol były jednymi z pierwszych produktów biotechnologicznych, dla wytwarzania których opracowano przemysłową technologię. Chaim Weizman opracował w 1914 warunki procesu z wykorzystaniem bakterii Clostridium acetobutylicum, ze skrobią lub melasą jako źródłem węgla. W 1930 Zastosowano Clostridium saccharobutylicum, które wykorzystując sacharozę wytwarzają jedynie aceton i butanol Chemiczna metoda wytwarzania acetonu Kinetyka zmian pH i wytwarzania produktów metabolizmu podczas hodowli Clostridium acetobutylicum. Wydajność procesu: 30% substratu zostaje przekształcone w produkty. Stosunek molowy butanol: aceton: etanol – 6:3:1

Wytwarzanie acetonu i butanolu Powody zarzucenia oryginalnej metody biotechnologicznej: niezadowalająca wydajność; niemożliwość przekroczenia granicznych stężeń etanolu i butanolu toksycznych dla producenta fagowrażliwość szczepów produkcyjnych autoliza komórek w fazie stacjonarnej wysoki koszt substratu i destylacji petrochemiczna metoda wytwarzania acetonu okazała się tańsza Nowe perspektywy: konstrukcja szczepów mogących wykorzystywać surowce odpadowe, w tym celulozę wprowadzenie anaerobowej fermentacji odpadów z wytwarzaniem biogazu prowadzenie fermentacji w 60 C z jednoczesnym usuwaniem produktów przez odparowanie usuwanie produktów przez odwróconą osmozę, ekstrakcje membranową, odparowywanie membranowe

Kwas cytrynowy Zastosowanie – przemysł spożywczy (głównie), przemysł farmaceutyczny Pierwotnie izolowany z soku cytrynowego. Obecnie 99% z fermentacji Aspergillus spp. Kolonie Aspergillus niger Schemat procesu wytwarzania kwasu cytrynowego metodą fermentacyjną

Inne chemikalia Kwas mlekowy. Zastosowanie – przemysł spożywczy, wytwarzanie lakierów, pokostów Metoda chemiczna – utlenienie propenu. Metoda fermentacyjna – Lactobacillus delbrueckii; źródła węgla – maltoza, laktoza Kwas octowy. Zastosowanie – przemysł spożywczy, przemysł chemiczny. Metoda chemiczna – utlenienie etanolu. Metoda fermentacyjna – Gluconobacter, Acetobacter – otrzymywanie octu winnego Kwas fumarowy. Zastosowanie – przemysł spożywczy, otrzymywanie poliestrów. Metoda chemiczna – z benzenu. Metoda fermentacyjna – Rhizopus spp., Candida spp. ze skrobi. Akrylamid. Zastosowanie – polimery. Metoda chemiczna – uwodnienie acretonitrylu na katalizatorze miedziowym. Metoda biologiczna – biotransforamcja akrylonitrylu przez Pseudomonas spp. (zawierają hydratazę nitrylową). Optycznie czynne minokwasy – większość wyłącznie metodami fermentacyjnymi Polimery biodegradowalne

Tworzywa plastyczne wytwarzane przez drobnoustroje Granule kwasu polihydroksymasłowego w komórkach Ralstonia eutropha

Wzory strukturalne polihydroksykwasów wytwarzanych przez drobnoustroje

Biosynteza PHB z glukozy w Ralstonia eutropha Regulacja biosyntezy i degradacji PHB w Ralstonia eutropha

Tworzywa plastyczne wytwarzane przez drobnoustroje Skład polimerów polihydroksykwasów (PHA) wytwarzanych przez różne gatunki bakterii z różnych źródeł węgla

Temperatura topnienia (C) Wytrzymałość na rozciąganie (MPa) Właściwości fizyczne polihydroksyykwasów w porównaniu ze sztucznymi polimerami Polimer Temperatura topnienia (C) Wytrzymałość na rozciąganie (MPa) Rozciągliwość (%) Poli(3-hydroksymaślan) Kopolimer P3HB + P3HV (20%) Kopolimer P3HB + P4HB (10%) Poli(4-hydroksymaślan) Kopolimer P3HH + P3HO Polipropylen Polistyren 175 – 179 145 159 53 61 170 – 176 110 40 32 24 104 10 34 – 38 50 6 - 242 1 000 300 400

Produktywność (g/l/h) Wytwarzanie PHB przez różne drobnoustroje Drobnoustrój Źródło węgla Zawartość PHB (%) Produktywność (g/l/h) Ralstonia eutropha Alcaligenes latus Azotobacter chroococcum Protomonas extorquens Pseudomonas cepacia Rekobinantowe E. coli Rekombinantowa Klebsiella aerogenes Glukoza CO2 Sacharoza Skrobia Metanol Laktoza Melasa 76 68 50 74 64 56 80 65 2,42 1,55 3,97 0,01 0,88 0,02 2,08 0,75

Znanych jest co najmniej 300 gatunków bakterii wytwarzających PHA. Fizjologiczna rola PHA – „magazyn” energetyczny w warunkach ograniczenia składników odżywczych. Niektóre gatunki bakterii wymagają wyraźnego sygnału w postaci braku składnika odżywczego dla zainicjowania biosyntezy PHA; Inne akumulują PHA w trakcie wzrostu. I grupa – np. Ralstonia eutropha. Hodowla 60 h w podłożu glukoza/sole w warunkach ograniczenia fosforanu. Osiąga się 45 – 80 % zawartości PHA w suchej masie. Dodając kwas propionowy do pożywki otrzymuje się kopolimer P(3HB + 3HV). Kopolimer P(3HB + 3HV) jest wytwarzany na skalę przemysłową przez firmę Zeneca I sprzedawany pod nazwą Biopol. Cena 3 $/kg. Możliwości obniżenia kosztów – tańsze źródła węgla. Inne możliwości: a/ rekombinowane komórki E. coli; b/ transgeniczne rośliny – Arabidopsis thaliana (akumulacja PHA w plastydach); rośliny oleiste – Brassica napus, bawełna, kukurydza.

Czyste technologie Etapy przemysłowego procesu produkcyjnego z zaznaczeniem możliwości zastosowania biotechnologii

Czyste technologie z zastosowaniem drobnoustrojów i enzymów w procesach przemysłowych. Odsiarczanie ropy naftowej i węgla. Usuwanie związków azotu z ropy Zastosowanie enzymów to produkcji proszków do prania Zastosowanie drobnoustrojów i enzymów do biotransformacji związków organicznych Zastosowanie drobnoustrojów i białek ekstremofilnych w przemyśle spożywczym Wykorzystanie enzymów proteolitycznych i hydrolaz polisacharydów w przemyśle tekstylnym, papierniczym i skórzanym

Czyste technologie Wady Zalety łagodne warunki Zalety i wady procesów biotechnologicznych w porównaniu z technologiami tradycyjnymi Wady Zalety łagodne warunki specyficzność reakcji duża szybkość i efektywność zastosowanie surowców odnawialnych możliwość polepszenia parametrów dzięki zastosowaniu technik optymalizacji biokatalizatora możliwość zastosowania enzymów z organizmów ekstremofilnych konieczność wyodrębnienia produktu z rozcieńczonego roztworu niekiedy problemy z oddzieleniem biokatalizatora od produktu niebezpieczeństwo zainfekowania środowiska reakcji ograniczona trwałość biokatalizatorów

Czyste technologie Dziedzina Enzym(y) Wykorzystanie Rolnictwo Środki czystości Przemysł skórzany Przemysł papierniczy Przemysł tekstylny Przemysł farmaceutyczny Oksydaza fenolowa Fitaza Proteazy, lipazy, amylazy Proteazy Lipazy Amylazy Ksylanaza Celulaza Lakkaza Amylaza Peroksydaza Rózne produkcja klejów uwalnianie fosforanów nieorg. z IP produkcja proszków do prania depilacja usuwanie tłuszczy usuwanie biofilmu usuwanie nadruku wybielanie pulpy usuwanie nadruków Obróbka bawełny wybielanie usuwanie skrobi usuwanie nadmiaru barwnika biotrnanformacje

Biotransformacje związków sterydowych Progesteron Rhizopus nigricans 11-hydroksyprogesteron Kortyzon i pochodne Alternatywa – synteza chemiczna, 28 etapów