Spójrzmy ile odcieni kryje w sobie tęcza. To są odcienie zdrowia. Tęczowe barwy produktów żywnościowych, a zwłaszcza warzyw i owoców to nie tylko radość.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
DOBRA DIETA DLA UCZNIA.
Advertisements

Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
Piramida zdrowego żywienia
Jedz smacznie i zdrowo.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
Zdrowy styl życia.
Bez śniadania nie ma nauczania
Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?
„ŚNIADANIE DAJE MOC” 2011 KLASA II B SZKOŁA PODSTAWOWA NR 18
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Dzień Zdrowego Śniadania
„ JEDZ PYSZNIE, ZDROWO, A POCZUJESZ SI Ę CZADOWO” TYDZIE Ń ZDROWIA W SP 28 BYTOM
J ASIELSKA L IGA N AUKOWA Z LOTOSEM Jak zmienić niezdrowe nawyki żywieniowe uczniów?
Zespół Szkół w Bakałarzewie
Publiczny Zespół Szkolno – Gimnazjalny w Dziepółci
Po otrzymaniu propozycji włączenia się do akcji i wspólnej decyzji o udziale w niej, rozmawialiśmy w klasie, jak moglibyśmy ją zorganizować, co przygotować.
Pe ł ni apetytu na moc Uczniowie klasy III a Szko ł y Podstawowej nr 6 w Ś widnicy.
Projekt: Projekt:,,Klasa trzyma formę’’,,Klasa trzyma formę’’ Autorki: Maria Małecka, Gabriela Sokół kl. V a Autorki: Maria Małecka, Gabriela Sokół kl.
Śniadanie daje moc !!.
Owoce i warzywa oraz ich rola w naszym życiu.
W zdrowym ciele zdrowy duch!
Zgierz 8 listopad 2011 Wychowawca – mgr Monika wasilewska.
Jabłka , pomidory , gruszki , ogórki ……
Ten dzień rozpoczął się niezwykle.Siedząc w naszym kręgu rady I b omówiliśmy dotychczas zdobyte wiadomości o produktach żywnościowych i grupach tych produktów.
„Śniadanie daje moc” Uczniowie klasy II S.P im Marii Konopnickiej w Kościelnej Wsi wraz z rodzicami i wychowawcą.
Ś niadanie daje moc SOKÓŁKA Osiedle Zielone 2. Myjemy ręce, by zarazki poszły precz, z higieną za pan brat zwyczajna to jest rzecz.
Akcja „Śniadanie Daje Moc” „8 listopada – Dzień Zdrowego Śniadania „w Szkole Podstawowej nr 4 w Kielcach.
ZDROWY TYDZIEŃ – PERSPEKTYWA NA CAŁE ŻYCIE
Wiemy, dlaczego należy zdrowo się odżywiać. Znamy wartość owoców dla naszego zdrowia i prawidłowego rozwoju. Uczestniczymy w akcji „OWOCE W SZKOLE”
Śniadanie daje moc Stowarzyszenie św. Celestyna Mikoszów,
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
r. Dzień Zdrowego Śniadania w klasie III A w Szkole Podstawowej nr 11 w Łodzi.
KLASA II d ŚNIADANIE DAJE MOC SZKOŁA PODSTAWOWA
Szkoła Podstawowa nr 2 im. Powstańców Wielkopolskich w Puszczykowie
Śniadanie klasa II Zespół Szkolno-Gimnazjalny w Żędowicach.
Owoce.
„ŚNIADANIE DAJE MOC” Dzień Zdrowego Śniadania w Szkole Podstawowej w Trzebiczu 8 listopada 2011 r.
„W zdrowym ciele, zdrowy duch” Akcja edukacyjna „Śniadanie daje moc”
W ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania, w dniu 7 listopada 2014 r. uczniowie klas I-III szkoły podstawowej wzięli udział w akcji „Śniadanie.
Reportaż z przeprowadzonej akcji w dniu 8 listopada 2011 roku. Szkoła Podstawowa nr 1 im. Mikołaja Kopernika w Piszu Szkoła Filialna w Snopkach ŚNIADANIE.
Śniadanie daje moc! Naprawdę! 8 XI 2011 Specjalna Szkoła Podstawowa nr 12 w Legnicy Klasa I+II.
Szkoła Podstawowa nr 10 w Głogowie klasa 1 e wychowawca: p. Urszula Meyer.
Opracowała: Małgorzata Rolewska
Śniadanie daje moc! Szkoła Podstawowa w Toporowicach
Witaminy.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Akcja edukacyjna „Śniadanie daje moc”
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
wykonała klasa III b pod kierunkiem wychowawcy Anny Worobiec
Jesteśmy klasą drugą Szkoły Podstawowej im. 74 GPP w SADOWIE. Chodzimy do szkoły, która uczy nas jak promować zdrowie.
MOC ŚNIADANIA Szkoła Podstawowa im. J. Korczaka w Broniewicach.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Kornelia Lewandowska.  Na przykład spożywanie zbyt dużej ilości pokarmów (lub nieprawidłowe proporcje składników pokarmowych w diecie) może prowadzić.
‘Śniadanie daje moc’ Ogólnopolska akcja edukacyjna
Nie zapominaj o napojach, szczególnie o wodzie!
NA ZDROWIE ! Elżbieta Kuśmierek. Prawidłowe żywienie jest bardzo istotne na każdym etapie życia, jednakże okres dziecięcy i wczesnoszkolny to czas, kiedy.
Owoce i warzywa.
Śniadanie jest cool! Maja Kończak, Milena Kończak, Monika Woźniak, Ewelina Kamińska, Oliwia Klepacka, Zuzanna Kowalska Gimnazjum nr 81, im. prof. Witolda.
Szkoła Podstawowa im. Piotra Wysockiego w Dropiu.
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Dlaczego śniadanie jest takie ważne?
Na śniadaniowym talerzu powinny znaleźć się produkty mleczne, takie jak: twaróg, jogurty, kefiry, pieczywo pełnoziarniste posmarowane dobrym tłuszczem.
Zdrowe odżywianie jest dla prawidłowego rozwoju..
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
Śniadanie jest posiłkiem, na który bezwzględnie powinniśmy mieć czas każdego dnia. Zasada ta dotyczy zarówno dzieci jak i dorosłych. Podstawowym celem.
Witaminowe opowieści.
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Zapis prezentacji:

Spójrzmy ile odcieni kryje w sobie tęcza. To są odcienie zdrowia. Tęczowe barwy produktów żywnościowych, a zwłaszcza warzyw i owoców to nie tylko radość dla naszych oczu. To także bogactwo witamin, składników mineralnych i błonnika ! (Barwa wiąże się z określonymi substancjami odżywczymi). Aby być zdrowym należy codziennie jeść wartościowe śniadanie złożone z produktów w kolorach:  CZERWONYM  POMARAŃCZOWYM  ŻÓŁTYM  ZIELONYM  FIOLETOWYM Pięć kolorów tęczy. To proste do zapamiętania !

Uczniowie zostali podzieleni na 5 grup kolorystycznych – co znalazło odzwierciedlenie w ich ubiorze i przyniesionych produktach na wspólne śniadanie. W ten sposób powstała „tęcza” z owoców i warzyw, co nie znaczy, że tylko one były jedzone podczas śniadania. Z apetytem zajadano również kolorowe kanapki z wędliną, białym i żółtym serem. zieloni żółci pomarańczowi Fioletowi czerwoni NASTĘPNY SLAJD

Dziewczęta ubrane w żółtym kolorze promowały owoce i warzywa tej barwy, między innymi : banany, cytryny, papryki oraz kukurydzę. Powrót 

Większość chłopców było przedstawicielami koloru ZIELONEGO. Tą barwę miały na naszym śniadaniu: sałata, ogórek, kiwi oraz brokuł. Powrót 

Kolejnym kolorem tęczy był CZERWONY. Na naszym śniadaniu nie mogło zabraknąć w tym kolorze szczególnie cennych owoców i warzyw jakich jak: rzodkiewki, pomidory, papryki, jabłka i buraki ćwikłowe. Powrót 

Na szczycie tęczowej piramidy dominował kolor fioletowy, a tworzyły go: ciemne winogrona, śliwki, oliwki i bakłażan. Postaramy się zapamiętać, że ciemne winogrona ułatwiają szybsze uczenie! Powrót 

Ostatnim kolorem zdrowia jest POMARAŃCZOWY. Dynie, pomarańcze, mandarynki, marchewki, grejpfrut oraz brzoskwinie to one reprezentowały ten kolor! Powrót 

Na korytarzu uczniowie wykonali gazetkę informującą o Dniu Zdrowego śniadania, tak aby w przyszłości zachęcić innych do włączenia się w to święto. Śniadanie było kolorowe zdrowe i dało wszystkim energię, którą wykorzystano na zajęciach.

Podczas zdrowego śniadania nie mogło zabraknąć mleka. Nasz klasowy aniołek z dzbankiem pełnym mleka zachęcał do jego picia, bo mleko zawiera wapń potrzebny w okresie intensywnego wzrostu. Śniadanie było kolorowe, zdrowe i dało wszystkim energię, którą wykorzystaliśmy na zajęciach