PROJEKT PRZYGOTOWANY PRZEZ CZŁONKÓW KOŁA MATEMATYCZNEGO POD KIERUNKIEM PANI MILENY MAKOWSKIEJ
NA POCZĄTKU JEDEN Z CZŁONKÓW KOŁA MATEMATYCZNEGO - PATRYK CHRZANOWAKI PRZYGOTOWAŁ NAJWAŻNIEJSZĄ RZECZ DO WYKONANIA TORTU – PRZEPIS. NASTĘPNIE WSPÓLNIE ANALIZOWALIŚMY NOWE I ZNANE NAM WIADOMOŚCI, KTÓRE MOŻNA POŁĄCZYĆ Z TORTEM: OBWÓD I POLE KOŁA OBJĘTOŚĆ WALCA – TORT MA KSZTAŁT WALCA JEDNOSTKI OBJĘTOŚCI JEDNOSTKI MASY
NA TYDZIEŃ PRZED PIECZENIEM CZŁONKOWIE KOŁA MATEMATYCZNEGO MUSIELI DOWIEDZIEĆ SIĘ, ILE KOSZTUJE KAŻDY PRODUKT, ŻEBY OBLICZĆ ILE BĘDZIE KOSZTOWAŁ NAS TORT.
W KOŃCU NADSZEDŁ DZIEŃ ROBIENIA TORTU – 19 MAJA, KAŻDY CZEKAŁ NA TEN DZIEŃ Z NIECIERPLIWOŚCIĄ I ZAPAŁEM DO PRACY. TU WŁAŚNIE WIDAĆ CIĘŻKĄ PRACĘ WSZYSTKICH UCZNIÓW:
OTO NASZ TORT!!!
NA KOŃCU SPRÓBOWALIŚMY NASZEGO SŁODKIEGO CUDEŃKA.
NASTĘPNIE: OBLICZYLIŚMY OBJĘTOŚĆ MASY BISZKOPOWEJ OBJĘTOŚĆ BISZKOPTA PO UPIECZENIU OBLICZYLIŚMY JAKĄ CZĘŚĆ I JAKI PROCENT TORTU DOSTAŁ JEDEN UCZEŃ TO BYŁA TEŻ ZNAKOMITA OKAZJA DO OBLICZEŃ PROCENTOWYCH!