DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA 8 listopada 2011 Klasa 1a Szkoła Podstawowa nr 107 im. Piotra Włostowica we Wrocławiu Opracowanie Agata Sernecka
W naszej klasie Dzień Zdrowego Śniadania poprzedzony był rozmowami na temat wartości odżywczych różnych produktów. O prawidłowej diecie mówiliśmy już we wrześniu w ramach kampanii „Dbaj o swoje serce”. Chcemy dbać o zdrowie, więc z dużą ochotą włączyliśmy się do akcji „Śniadanie daje moc”.
Przystępujemy do pracy. Wszyscy umyliśmy ręce. Teraz na środku stołów układamy przyniesione produkty. Tworzymy Wyspy Smaków.
WYSPY SMAKÓW WYSPA PIECZYWA WYSPA OWOCÓW I WARZYW WYSPA SMACZNYCH DODATKÓW
Ze zgromadzonych produktów tworzymy wieloskładnikowe zdrowe kanapki. To najradośniejszy moment zajęć.
Na talerzach pojawiają się pierwsze przekąski. Każda zawiera wiele witamin, wapnia i błonnika. Która kanapka jest najpiękniejsza i najsmaczniejsza?
Gotowe! Wszystkim życzymy smacznego!
Po degustacji wszyscy mamy wyśmienite humory. W parach rysujemy swoje wrażenia po przeprowadzonych zajęciach. Wypracowane plakaty powiesimy na gazetce klasowej.
Dzień Zdrowego Śniadania na długo pozostanie nam w pamięci:)