WARZYWA I OWOCE opracowały: Paulina Okoniewska i Weronika Kotwica.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
DOBRA DIETA DLA UCZNIA.
Advertisements

Suplementy diety oparte na naturalnych składnikach
Dla zdrowia i urody W owocach i warzywach są nieprzebrane źródła witamin, minerałów i różnych związków organicznych...
Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
WARZYWA EGZOTYCZNE prezentacja multimedialna – grupa D
Słynne włoskie przysmaki na jednym półmisku – to musi smakować fantastycznie ! Sałatka caprese.
WIEDZIEĆ WIĘCEJ JEŚĆ ZDROWIEJ ŻYĆ DŁUŻEJ !.
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Składniki diety zbilansowanej
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Makroskładniki i Mikroskładniki znaczenie dla organizmów
Czyli jak zachować zdrowie i formę?
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Podział i rola w organizmie AUTOR: RENATA UŹNIAK
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
Jedz żółte owoce i warzywa
Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Zdrowe Odżywianie.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Owoce i warzywa w szkole Program finansowany jest ze środków pochodzących z budżetu UE (88%) oraz środków pochodzących z budżetu krajowego (12%).
Zdrowy styl życia.
„OWOCE I WARZYWA” W CODZIENNEJ DIECIE
Orange Smak słodko-kwaśny. Nadają się do bezpośredniego spożycia na surowo. Są powszechnie stosowane w produkcji soków owocowych. Gatunki.
Opracowanie: Justyna Pabisek Paulina Kot
PIRAMIDA ŻYWIENIA Piramida przedstawia zasady prawidłowego odżywiania. Informuje o tym, ile porcji różnych grup produktów powinno znaleźć się w posiłkach,
Zasady Odżywiania.
Jedz owoce i warzywa. Owoce Warzywa.
„Owoce i warzywa w szkole’’
Zdrowe odżywianie.
Owoce i warzywa. Owoce i warzywa są bardzo zdrowe dla
Jabłka , pomidory , gruszki , ogórki ……
MARCHEW – warzywo młodości
Bez białka nie ma ciałka!.
Owoce.
Witaminy Jakub Dorobisz.
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
WARZYWA OKOPOWE Rośliny okopowe, rośliny polowe
Kornelia Lewandowska.  Na przykład spożywanie zbyt dużej ilości pokarmów (lub nieprawidłowe proporcje składników pokarmowych w diecie) może prowadzić.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
9 najzdrowszych owoców.
Zdrowa żywność i wpływ na nasze zdrowie
Odchudzanie warzywami
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Owoce i warzywa.
C ZYM JEST ZDROWA ŻYWNOŚĆ ? Aby prawidłowo rozwijać się i być zdrowym, człowiek powinien spożywać w każdym dniu odpowiednią żywność. Powinna ona dostarczyć.
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Postanowiłyśmy ugotować coś zdrowego, a zarazem smacznego. Zdecydowałyśmy się na wegetariańskie hamburgery. Składniki są ogólnodostępne, przygotowanie.
Prezentacje przygotowały Rzepki - Zamiast słodyczy jedz warzywa i owoce! - Jedz mniej, ale częściej! - Ćwicz przynajmniej pół godziny dziennie! Jak zwalczyć.
Warzywa i owoce
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
Zdrowe i niezdrowe jedzenie
oliwą Oliwka jest mało wymagająca, odporna na suszę: rośnie na ubogich glebach, ale jest wrażliwa na mróz. Jest długowieczna- niekiedy spotyka się drzewa.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
Tydzień owoców i warzyw. Owocowe i warzywne figurki.
Witaminowe opowieści.
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Choroba prostaty a dieta
Zimowe witaminy.
WIEDZIEĆ WIĘCEJ JEŚĆ ZDROWIEJ ŻYĆ DŁUŻEJ !.
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Na zdrówko Na zdrówko dobra to rada - dużo owoców zajadaj! W owocach są witaminki - są to zdrowia okruszynki.
Zasady zdrowego żywienia
Zapis prezentacji:

WARZYWA I OWOCE opracowały: Paulina Okoniewska i Weronika Kotwica.

Warzywa i owoce odgrywają ważną rolę w życiu człowieka Warzywa i owoce odgrywają ważną rolę w życiu człowieka. Jest to związane z ich niską zawartością kaloryczną . Wyjątkiem są m. in. winogrona i daktyle mają wysoką zawartością wody i niską zawartością tłuszczu. Są bardzo dobrym źródłem witamin w tym witaminy E, witaminy C, Beta-korotenu Niektóre owoce i warzywa ze względu na obecność w nich charakterystycznych substancji działają korzystnie m. in. w profilaktyce i leczeniu nowotworów, działają anty miażdżycowo oraz bakteriobójczo. Warzywa i owoce odgrywają ważną rolę w życiu człowieka jest związane z: - ich niską zawartością kaloryczną Wyjątkiem są m. in. Winogrona i daktyle - wysoką zawartością wody - niską zawartością tłuszczu wyjątkiem jest awokado oraz orzechy i białka wyjątkiem m. in. Zielony groszek i jarmuż. - są bardzo dobrym źródłem witamin w tym Witaminy E, Witaminy C, Beta-korotenu - ze względu na obecność w nich charakterystycznych substancji działa korzystnie m. in. W profilaktyce i leczeniu nowotworów, działają anty Miażdżycowo oraz BakterobujczoWarzywa i owoce odgrywają ważną rolę w życiu człowieka jest związane z: - ze względu na obecność w nich charakterystycznych substancji działa korzystnie m. in. W profilaktyce i leczeniu nowotworów, działają anty Miażdżycowo oraz Bakterobujczo

Brzoskwinia. zwyczajna zaliczana jest. do najsmaczniejszych Brzoskwinia zwyczajna zaliczana jest do najsmaczniejszych owoców świata i często nazywana królową owoców. Uprawiana jest od ponad 4000 lat i pochodzi z Chin. Pozostałe kraje uprawne to Francja, Hiszpania, Grecja, USA, Ameryka Południowa, Chiny, Australia i Afryka Południowa. Brzoskwinie są jedną wielką bombą witaminową! Zawierają witaminy A, B1, B2, B3, B6, C, PP, magnez, fosfor, żelazo, bor, potas, kwas foliowy, wapń i niacytynę. Barwa owocu jest uzależniona od odmiany, spotykamy brzoskwinie żółte, czerwone bądź zielone. Brzoskwinie chronią przed anemią, pobudzając produkcję czerwonych krwinek. Do swojej diety powinny je wprowadzić kobiety w ciąży oraz wegetarianie. Jadane regularnie oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii, co jest ważne dla chorych na reumatyzm i nerki. Nie zawierają tłuszczu i sody, więc warto je polecić osobom z nadciśnieniem i wysokim poziomem cholesterolu.

Brokuły to jedno-. roczne rośliny. z rodziny krzyżo-. wych. Pochodzą Brokuły to jedno- roczne rośliny z rodziny krzyżo- wych. Pochodzą z regionu Morza Śródziemnego (Cypr) Brokuły są krewniakami kalafiora mają mnóstwo wartości odżywczych, witamin, soli mineralnych oraz innych składników biologicznie czynnych, Ponadto są niskokaloryczne. Brokuły są odporne na przymrozki i dlatego dobrze nadają się do uprawy w naszym klimacie. Brokuły są dobrem źródłem minerałów takich jak: potas, wapń, żelazo, fosfor, mangan, magnez, siarka oraz witamin: A (beta-karoten), B1, B2, B6, C, K, PP, kwas pantotenowy i kwas foliowy. Brokuły jako warzywo są też naturalnie dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Ponadto brokuły zaleca się cukrzykom (duża ilość chromu), osobom walczącym z wysokim poziomem cholesterolu, mającym problemy z sercem, anemią, z niedoborami wapnia i z artretyzmem.W rankingach warzyw i owoców są na pierwszym miejscu pod względem mocy w przeciwdziałaniu rakowi, aktywne składniki przeciwdziałające rakowi to sulforafan, beta-karoten, izotiocyjany, indol-karbinol i chlorofil,

Sałata to roślina jednorocz-. na. Wywodzi się z basenu Sałata to roślina jednorocz- na. Wywodzi się z basenu Morza Śródziemnego, Uprawiali ją już starożytni Grecy i Egipcjanie. Współcześnie znamy wiele odmian sałaty: lodowa, masłowa, rzymska, krucha, Sałata zawiera dużo wody, z tego względu ma niską wartość energetyczną: 100g dostarcza zaledwie 12 kcal. Cennym składnikiem jest zamaskowany barwnik zielony, barwnik żółty, z którego nasz organizm wytwarza czynną witaminę A. Licznie reprezentowane są witaminy z grupy B, jest także witamina D, i E oraz kwas foliowy. Zawartość witaminy C nie jest zbyt duża, Sałata jest bogatym źródłem żelaza, wapnia, magnezu i potasu, a także antyoksydantów takich jak karotenoidy, polifenolokwasy i flawonoidy. Oprócz ochrony przed wolnymi rodnikami zapewniają one wspomaganie układu krążenia. Trzeba też wspomnieć o błonniku, który ułatwia trawienie. Badania naukowe wskazują również sałatę jako warzywo działające uspokajająco i nasennie, oczywiście przy regularnym jedzeniu sporych porcji.

Malina ma witaminy. takie jak ; E,B1,B2,B6 Malina ma witaminy takie jak ; E,B1,B2,B6 a także kwasy organiczne jak choćby: cytrynowy, jabłkowy salicylowy. liście 3-5-7 listkowe, z wierzchu nagie, pod spodem biało kutnerowato owłosione, boczne listki siedzące. Brzeg liścia ostro piłkowany. Liście pędów owocujących zawsze trzylistkowe (nie dotyczy nowych odmian owocujących na pędach jednorocznych). Składa się z licznych, czerwonych, rzadziej żółtych lub ciemnopurpurowych puszysto owłosionych małych pestkowców zebranych w owoc zbiorowy, potocznie zwany "malinami". Ciekawostka Dawniej odwar z liści w mieszance z potazem wykorzystywano do farbowania włosów na czarno

Po zapyleniu kwiatu. rozrasta się dno Po zapyleniu kwiatu rozrasta się dno kwiatowe tworząc jadalny owoc zbiorowy będący jagodą pozorną. Na jej powierzchni zawiązują się liczne orzeszki, będące właściwymi owocami. Kolor orzeszków w zależności od odmiany, od kremowego poprzez czerwonawy do purpurowego. Niektóre kultywy mogą owocować kilka razy w roku. Kwiaty ; Obupłciowe, złożone z 5 białych płatków korony lub ich krotności oraz różnej liczby działek kielicha ułożonych w dwóch okółkach i kieliszka. Zewnętrzny okółek ma mniejsze działki, wewnętrzne są dłuższe i szersze. Po przekwitnieniu przylegają do owocu. Na wypukłym dnie kwiatowym znajduje się ok. 20 słupków i 20-30 pręcików. W czasie kwitnienia kwiatostan łukowato przygięty do ziemi.

Kapusta głowiasta biała to. popularne warzywo z rodzi- Kapusta głowiasta biała to popularne warzywo z rodzi- ny kapustowatych. Jadalna jest cała głowa. Nawet osoby z nadwyrężoną wątrobą mogą jeść kapustę. Jest niskokaloryczna - 100 g ma zaledwie 40 kcal. Witaminy C tyle w niej, co w cytrynie (30-36 mg w 100 g, a głąb ma jeszcze więcej). Komplet niezbędnych dla zdrowia witamin z grupy B, sporo witaminy A, trochę witamin E, K i rutyny. Podczas gotowania można poczuć obecność siarki, która poprawia wygląd włosów , skóry i paznokci. W kapuście są też minimalne ilości niezbędnego dla zdrowia arsenu. Ale jej największe skarby to wapń, magnez, potas. Żelaza oraz  kwasu foliowego najwięcej jest w zewnętrznych, zielonych liściach. Nie wyrzucajmy ich. Można je siekać i dodawać do zup lub surówek. Kapusta leczy kaca, choroby stawów i wszelakie guzy. Zapobiega anemii i obrzękom, podnosi odporność i zapewnia piękne włosy, skórę i paznokcie. A w dodatku ma mało kalorii. Według legendy główki kapusty powstały z łez Likurga, którego bóg wina Bachus ukarał za zniszczenie winnicy.

Jabłko to owoc cieszący się największą popularnością na całym świecie. Pierwotnym terenem jego występowania jest środkowa Azja, Mniejszą jabłka dotarły jednak również do Europy, stamtąd zaś przedostały się i na inne kontynenty. Owoce te odznaczają się wyjątkowym bogactwem witamin. W ich składzie pojawia się: witamina A, B1,B2,B3, E, K i PP, O sile jabłka przesądzają zresztą nie tylko witaminy, ale również: żelazo, magnez, potas, cynk, miedź, krzem i sód. Naukowcy lekarze chwalą również wchodzące w skład jabłek kwasy organiczne: bursztynowy, chinowy, cytrynowy i oczywiście jabłkowy, a także obecne w tych owocach pektyny. Jabłka ułatwiają przyswajanie wapnia przez organizm, dzięki czemu wzmacniają zęby, włosy i paznokcie. Gryzienie twardego jabłka służy dziąsłom. Jabłka są niezastąpione w kuracjach odchudzających, cenią je kobiety, które dbają o linię, bo sycą i dostarczają stosunkowo niewiele kalorii (30–50 kcal w 100 g

Gruszka do. Europy przybyła. ze starożytnej. Persji. W Zachod - Gruszka do Europy przybyła ze starożytnej Persji. W Zachod - niej Europie wyho-dowano ją dopiero na przełomie XVII i XVIII wieku. Grusza to niewielkie drzewo z rodziny różowatych. Gruszka to bogate źródło kwasów owocowych – jabłkowego i cytrynowego – oraz węglowodanów, pektyny, błonnika i olejków eterycznych. Poza tym bogata jest w: fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, bor oraz jod. Gruszka zawiera też witaminy: A, B1, B2, B6, C i PP, dlatego powinna być częstym skład- nikiem zdrowej diety. W miarę dojrzewania owoców ilość pektyn i kwasów owocowych maleje, rośnie zaś zawartość cukrów. Spożywa-nie gruszek zalecano m.in. przy chorobach, którym towarzyszyła gorączka, w dolegliwoś-ciach trawiennych i przy zatruciach. Gruszka to bardzo zdrowy owoc nie jest ciężkostrawna. Mogą ją nawet jeść osoby z wrażliwym żołąd-kiem, a startą – można podawać niemowlętom. Kompot z gruszki powinny pić osoby ze stanami zapalnymi układu pokarmowego. Gruszka ma bowiem właściwości przeciwgorączkowe.

Fasolka szparagowa jest. odmianą fasoli zwykłej. Pochodzi z Ameryki Fasolka szparagowa jest odmianą fasoli zwykłej. Pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej, gdzie jest hodowana od ponad 7000 lat. Do Europy sprowadzili ją hiszpańscy żeglarze i pod koniec XVI wieku stała się już popularnym warzywem we Francji ze względu na swoje właściwości odżywczej lecznicze. W Polsce występują dwie odmiany fasolki szparagowej: żółta, która charakteryzuje się kremowym, delikatnym smakiem, i zielona, która jest bardziej wyrazista w smaku. Ponadto zielona szparagówka zawiera więcej witaminy A i kwasu foliowego niż żółte strączki fasoli, dlatego jest zalecana kobietom w ciąży, cukrzykom, a także osobom z niedoborem żelaza. Z kolei żółta szparagówka jest bogatsza w potas i fosfor. Z kolei wysoka zawartość błonnika sprawia, że może być składnikiem diety odchudzającej. Szparagówka jest niezbędna w diecie chorego na cukrzycę, ponieważ jest nie tylko mało kaloryczna, lecz także ma niski indeks 69tikgjhcgdfsrw456750/.