PSZCZOŁY.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Czym są Mikroby?.
Advertisements

Broń biologiczna.
Efekty mechano- chemiczne
SEKRETY PSZCZÓŁ Agata Sadkowska.
PSZCZOŁY.
Co to są drobnoustroje?.
Przygotował Wiktor Staszewski
STREFY KLIMATYCZNE I TYPY KLIMATÓW
BADANIE RODZIN PSZCZELICH
WYODRĘBNIANIE DNA KIWI I BANANA
Metale.
Współczesne zagrożenia zdrowia
Autor: Kamil Łyskowicz
Zatrucia grzybami Referat opracowali: Bogusława Zalewska
Woda i roztwory wodne. Spis treści Woda – właściwości i rola w przyrodzie Woda – właściwości i rola w przyrodzie Woda – właściwości i rola w przyrodzie.
DZIECI RÓŻNYCH RAS Dzieci różnych ras można odróżnić patrząc na cechy wyglądu dziedziczone od rodziców. kształt twarzy kolor oczu kolor włosów barwa skóry.
Przed wyborem stacji uzdatniania wody
Zanieczyszczenia powietrza – przyczyny powstawania
Instrumenty strunowe smyczkowe
I DEFINICJE Z GLEBOZNAWSTWA
Na ratunek pszczołom Projekt Klubów 4H Rok szkolny 2012/13.
Zagrożenia cywilizacyjne: dziura ozonowa, efekt cieplarniany, zanieczyszczenie powietrza, wody i gleby, kwaśne deszcze. Grzegorz Wach kl. IV TAK.
Skutki głodu i niedożywienia
Wszystkie ptaki są pod ścisłą OCHRONĄ!!!
Bez śniadania nie ma nauczania
BIOLOGIA Efekt cieplarniany.
Zagrożenia Planety Ziemi
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
PSZCZOŁY.
Odporność organizmu.
Promieniowanie Cieplne
Rodzaj (łac. genus, l.mn. genera) – podstawowa, obowiązkowa kategoria systematyczna obejmująca gatunek.
Ochrona Środowiska, a Zdrowie Człowieka
Choroby przenoszone przez wektory
System Nanopor Program zapobiegający starzeniu się elewacji Baumit
Zarządzanie środowiskiem
Co zamiast chemii: nawozów i pestycydów ?
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
Metabolizm i produkty przemiany materii
Pszczoły Ada Stankiewicz 6a.
Pszczoły.
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu Wszelkie treści i zasoby edukacyjne publikowane na łamach Portalu
APIVITAL Naturalny pokarm dla pszczół
PSZCZOŁY.
PSZCZOŁY ZACZYNAMY POKAZ.
Są to niezwykle ważne i potrzebne do życia człowieka istoty
Kto jest przyjacielem lasu?
WITAM DZIŚ CHCIAŁABYM przedstawić KRÓTKI SLAJD O PSZCZOŁACH.
Mój dziadek i pszczoły.
Wykrywanie białek Wykrywanie skrobi Wykrywanie glukozy
Polskie ptaki drapieżne
AKADEMIA PSZCZÓŁ POMAGAMY PSZCZOŁOM SZKOŁA PODSTAWOWA NR 2 IM
Zapisz najważniejsze informacje Cząsteczki wody tworzą na powierzchni elastyczną błonkę, która nie mogłaby powstać, gdyby między cząsteczkami.
Człowiek najchętniej spędza swój wolny czas z najbliższym otoczeniem
PSZCZOŁY.
na prezentację pod tytułem :
Kto jest przyjacielem lasu?
MIÓD.
PSZCZOŁA MIODNA.
Substancje o znaczeniu biologicznym
ZWIERZĘTA JEZIOR I STAWÓW
Autorzy: Adrianna Przybylska
Owady – pożyteczne czy szkodliwe?
Czynniki ryzyka związane ze zdrowiem i chorobami
Alkohole.
Próba zastosowania metody Lowry’ego do oznaczania białka w sokach surowych dr Bożena Wnuk.
Ropa naftowa, czyli czarne złoto.
Woda to cudowna substancja
Wycieczka odbyła się 4 października 2016 roku do lasu oliwskiego na terenie Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego. Celem wycieczki było poznanie form morfologicznych.
Domowe sposoby oceny jakości pelletu. Zakładając, że nie chcemy wykonywać kosztownych badań chemicznych zakupionego pelletu, możemy wstępnie.
Zapis prezentacji:

PSZCZOŁY

CIEKAWOSTKI O MIODZIE… Miód – słodki produkt spożywczy, w warunkach naturalnych wytwarzany głównie przez pszczoły właściwe (miód pszczeli) oraz nieliczne inne błonkówki.

RASY PSZCZÓŁ W POLSCE.. Wskaźnikami odrębności rasowych pszczoły miodnej są niektóre cechy morfologiczne i biologiczne.

PSZCZOŁA ŚRODKOWOEUROPEJSKA.. Rasy północnej, jest stosunkowo duża, barwę oskórka ma raczej ciemnawą (lekko brązową), języczek krótki. Rozwija się do średniej siły i raczej powoli. Można uznać ją za nierojną, wyłączając tylko typ wrzosówki. Zimy surowe znosi dobrze

PSZCZOŁA KRAIŃSKA Jest mniejsza od północnej, ale języczek ma sporo dłuższy. Barwa oskórka jest bardziej szara, siwa. Indeks kubitalny jest stosunkowo niski. Wiosną rozwija się raptownie, dochodzi do dużej siły, ale jest przy tym rojna. Nadzwyczaj łagodna, trzyma się dobrze plastra.

PSZCZOŁA LEŚNA Jest mała, z bardzo ciemnym oskórkiem i języczkiem raczej długim. Rozwija się powoli, ostrożnie i raczej późno. Zimuje łatwo i jest niezmiernie złośliwa.

PSZCZOŁA WŁOSKA Ma barwę oskórka żółtą, odwłok i języczek długi. Rozwija się miarowo i dochodzi do dużej siły. Gromadzi sporo miodu, ale jest podejrzenie, że znaczna jego część pochodzi z rabunku. Łagodna.

PSZCZOŁA KAUKASKA Charakteryzuje się szarą barwą, niewielkimi rozmiarami ciała, ale najdłuższym ze wszystkich ras języczkiem. Gromadzi sporo miodu, bardziej jasnego niż inne rasy, a sklepionego na mokro. Rozwija się powoli i na wczesne pożytki nie jest nigdy w dostatecznej sile. Ze wszystkich ras jest najłagodniejsza.

SKŁAD CHEMICZNY MIODU.. Ilość wody w miodzie nie jest największa w porównaniu z ilością innych składników. Można określić miód jako wodny roztwór różnych substancji. W dojrzałych miodach zawartość wody nie powinna być wyższa od 20%, Miód jest substancją higroskopijną i jeżeli pozostaje w opakowaniu otwartym, jego wierzchnia warstwa reaguje na prężność pary wodnej z otoczenia i pobiera z powietrza wilgoć, albo oddaje część swojej wody do otaczającego powietrza.

NAJWARZNIEJSZE CHOROBY PSZCZÓŁ… Choroby pszczół wywoływane są przez bakterie, pierwotniaki, wirusy, grzyby, roztocze i owady. Często rodzina pszczela jest atakowana przez kilka czynników chorobotwórczych jednocześnie. Wystąpienie jednej choroby prowadzi do słabnięcia rodziny.

BUDOWA PSZCZOŁY.

WIELE LUDZI UWARZA ,ŻE PSZCZOŁY SĄ ZAGROŻENIEM Pszczoły to inteligentne owady ,które są nam pożyteczne ponieważ dają nam słodziutki i rozkoszny miodek.

MYŚLĘ , ŻE WSZYSTKIM, KTÓRZY OGLĄDALI TĘ PREZENTACJĘ BARDZO SIĘ PODOBAŁA. DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ ! Karolina Krzysik 6a