PIRAMIDA ŻYWIENIA Piramida przedstawia zasady prawidłowego odżywiania. Informuje o tym, ile porcji różnych grup produktów powinno znaleźć się w posiłkach,

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZDROWA ŻYWNOŚĆ.
Advertisements

Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA I RODZAJE DIET
Zdrowy tryb życia.
WIEDZIEĆ WIĘCEJ JEŚĆ ZDROWIEJ ŻYĆ DŁUŻEJ !.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
opracował: Michał Wawrzynów klasa VI a
Zanim zjem pomyślę....
Składniki diety zbilansowanej
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Czyli jak zachować zdrowie i formę?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Zdrowy styl życia.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
OGÓLNOPOLSKI PROGRAM PROZDROWOTNY PT. „ TRZYMAJ FORMĘ”
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Zdrowe Odżywianie.
Racjonalne Odżywianie
W trosce o zdrowie.
10 zasad zdrowego odżywiania
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zdrowy styl życia.
Zdrowe odżywianie.
ZDRZZDZZ ZZ ZDROWE ODŻYWIANIE.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Magdalena Krzysztofik Katarzyna Krawiec Angelika Dorosz Matthew Witek
Zdrowy styl życia.
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
Zasady Odżywiania.
Zdrowe odżywianie.
Śniadanie daje moc !!.
Zasady zdrowego stylu życia
Jesteś tym co jesz !!!.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Bez białka nie ma ciałka!.
Żeby być zdrowym ….
„ ZDROWO SIĘ ODŻYWIAMY”
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Zasady Zdrowego Żywienia
Piramida żywieniowa czyli Jak zdrowo żyć
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Dekalog zdrowego żywienia.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
 Pożywienie jest niezbędne do życia. Stanowi źródło energii i składników odżywczych potrzebnych do wzrostu i rozwoju, do wykonywania różnych czynności.
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
… BO WIEM CO JEM !!!!!. NAJPIERW SIĘ PRZEDSTAWIMY: TO MY : ATRUR I DAWID.
Zdrowy tryb życia... Jest bardzo ważny dla naszego organizmu. Daje nam zdrowie i lepsze samopoczucie. Zdrowy tryb życia to ewidentnie ćwiczenia, ruch,
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
Zasady zdrowego odżywiania!
WIEDZIEĆ WIĘCEJ JEŚĆ ZDROWIEJ ŻYĆ DŁUŻEJ !.
ABC – zdrowego odżywiania
Zapis prezentacji:

PIRAMIDA ŻYWIENIA Piramida przedstawia zasady prawidłowego odżywiania. Informuje o tym, ile porcji różnych grup produktów powinno znaleźć się w posiłkach, które zjadamy w ciągu dnia. Przy czym obowiązuje zasada, że to co najważniejsze w racjonalnym odżywianiu znajduje się u dołu piramidy, czyli podstawy. Po raz pierwszy piramidę zdrowego odżywiania opracowali uczeni kanadyjscy około 30 lat temu.

SPORT Podstawą piramidy jest ruch. Należy uprawiać sport przez co najmniej godzinę w ciągu dnia w sporcie należy stosować różnorodność, każdy może dobrać sobie odpowiednie dla siebie ćwiczenia np. jak ktoś ma grube nogi to może pływać.

PRODUKTY ZBOŻOWE Produkty pełnoziarniste są bogatym źródłem węglowodanów złożonych, które uwalniają energię stopniowo, przez co dają uczucie sytości na dłużej. Po ich spożyciu wolniej rośnie stężenie glukozy we krwi i nie ulega tak znacznym wahaniom jak po spożyciu produktów z mąki jasnej, wysoko oczyszczonej. Zdecydowanie najcenniejszym składnikiem pieczywa pełnoziarnistego jest błonnik pokarmowy, który usprawnia pracę układu pokarmowego. Produkty pełnoziarniste są również skarbnicą witamin - głównie witamin z grupy B oraz witaminy E, a także składników mineralnych (żelaza, magnezu, cynku, wapnia, fosforu). Zawierają również fitoestrogeny i sterole. Pełnoziarniste produkty mają niski indeks glikemiczny i niski poziom tłuszczu.

WARZYWA Jednym z najczęściej popełnianych błędów żywieniowych jest niewystarczające spożycie warzyw, tymczasem stanowią one doskonałe źródło witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego w naszej diecie. Ponadto charakteryzują się dość dużą zawartością wody, co sprawia, że są niskokaloryczne. Odgrywają kluczową rolę w profilaktyce i leczeniu otyłości w różnych grupach wiekowych, w tym także u dzieci.

OWOCE Owoce zawierają dużo wody,a woda jak wiemy przeczyszcza nasz organizm. Zawierają one bardzo dużo witamin i przede wszystkim są przepyszne. Dzięki tym witaminom jesteśmy odporni na wiele chorób, np.: przeziębienie, gorączka bądź grypa. Pospolite jabłko dostarcza organizmom: soli, wapnia, potasu, magnezu oraz innych niewielkich ilości żelaza.

NABIAŁ Mleko jest produktem dostarczającym bardzo dużą ilość różnego rodzaju składników odżywczych, z tego więc względu często jest nazywane wyrobem „gęstym odżywczo”. Już jedna szklanka mleka jest źródłem lekkostrawnego białka, witaminy A, E oraz witamin z grupy B. Mleko dostarcza także sporej ilości pierwiastków, zwłaszcza łatwo przyswajalnego wapnia. A oto kilka dodatkowych mlecznych alternatyw, którymi można urozmaicać posiłki: mleko kozie – dostarcza sporej ilości potasu, fosforu oraz witamin; mleko i ser sojowy – produkty te są cennym źródłem wapnia, lecytyny, fosforu, żelaza, magnezu oraz witamin z grupy B; jajka – źródło pełnowartościowego białka oraz witamin: A, D, E oraz K. W żółtku obecna jest ponadto luteina, która zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej i poprawia wzrok. Lżej strawne są jajka ugotowane na miękko, można je również ścinać na parze.

MIĘSO I RYBY Mięso ryb jest przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo strawne i przyswajalne. Zawiera również liczne sole mineralne: fosfor, cynk, selen, jod, potas, wapń i magnez. Chude ryby są źródłem witamin z grupy B, tłuste – są także źródłem witaminy D. Z punktu widzenia profilaktyki chorób układu krążenia, im tłustsze ryby morskie spożywamy, tym lepiej. Tłuszcz rybi zawiera korzystne dla zdrowia serca długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe typu omega-3, które mają działanie profilaktyczne w schorzeniach układu krążenia – zapobiegają chorobie niedokrwiennej serca i udarom mózgu, hamują rozwój blaszki miażdżycowej, mają działanie przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne, obniżają poziom trójglicerydów Mięso zawiera dużo niezdrowego tłuszczu, ale jednocześnie jest świetnym źródłem cennego białka i żelaza. Warto je jadać, ale nie każde - lepiej wybierać kurczaka, indyka albo cielęcinę, a z wieprzowiny i wołowiny zrezygnować. W nadmiarze czerwone mięso może doprowadzić do zawału serca, nowotworów, RZS i cukrzycy.

OLEJE ROŚLINNE Na samym czubku piramidy żywieniowej znajdują się oleje ROŚLINNE .Są one potrzebne do zdrowego funkcjonowania organizmu. Nie możemy ich jednak mylić z olejami pochodzenia zwierzęcego, które są obfite w niezdrowe tłuszcze nasycone.

5 ZASAD ZDROWEGO ODŻYWIANIA Dbaj o różnorodność spożywanych produktów Zachowaj umiar w spożyciu cukru i słodyczy Ograniczaj spożycie soli Pij wystarczającą ilość wody Nie pij alkoholu

Magdalena Bartczak i Paulina Borowska z klasy IIa DZIĘKUJEMY ZA UWAGĘ Magdalena Bartczak i Paulina Borowska z klasy IIa