Woda i roztwory wodne.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Badania rozpuszczalnego tlenu w wodzie
Advertisements

WYKŁAD 8 Rozpuszczalność ciał stałych w cieczach
Dane INFORMACYJNE Nazwa szkoły:
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Scenariusz lekcji dla klasy II liceum ogólnokształcącego
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu Wszelkie treści i zasoby edukacyjne publikowane na łamach Portalu
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Przygotował Wiktor Staszewski
STĘŻENIE PROCENTOWE.
SYSTEMATYKA SUBSTANCJI
Zmiany stanów skupienia
Zakład Chemii Medycznej Pomorskiej Akademii Medycznej
przemiany i równowagi fazowe
Co o wodzie warto wiedzieć ?
* 07/16/96 Woda Co to jest woda? Pytanie niby banalne, ale myślę, że trochę faktów nikomu nie zaszkodzi. Zapraszam do obejrzenia prezentacji. *
WODA I ROZTWORY WODNE TESTY
PROSTE ZŁOŻONE JEDNORODNE NIEJEDNORODNE
WODA I ROZTWORY WODNE.
Woda jako nieodłączny składnik żywności.
Woda i roztwory wodne. Spis treści Woda – właściwości i rola w przyrodzie Woda – właściwości i rola w przyrodzie Woda – właściwości i rola w przyrodzie.
Mieszaniny substancji
Mgr Wojciech Sobczyk District Manager Helathcare Ecolab
Badanie wpływu temperatury na rozpuszczalność
CHEMIA OGÓLNA Wykład 5.
Woda - cud natury Prezentacja podsumowująca realizację projektu: „Poznajemy tajemnice hydrologii” Przygotowała grupa T2.
Poznaj i okiełznaj żywioły Gimnazjum nr 10 Ruda Śląska
Właściwości soli mineralnych, wody oraz ich rola w organizmie.
Czas wyboru nadszedł- zostań chemikiem
Temat: Reakcje strąceniowe
Gęstość to stosunek masy do objętości
MIKOŁAJ MIKULSKI NG nr. 9 ,,PRIMUS”
WODA – ŹRÓDŁO ŻYCIA.
Budowa cząsteczki wody i jej konsekwencje
Jak oszczędzać wodę.
Projekt „ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE” jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny.
Zespół Szkół w Nowej Wsi Lęborskiej Budowa cząsteczkowa materii
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Co dzieje się z solą kuchenną po wsypaniu do wody?
Karolina Homa i Lilianna Szylar
KWASY NIEORGANICZNE POZIOM PONADPODSTAWOWY Opracowanie
EcoCondens Kompakt BBK 7-22 E.
Termodynamika II klasa Gimnazjum nr 2
Test sprawdzający.
Co to jest mol?.
Przygotowanie do egzaminu gimnazjalnego
Elementy geometryczne i relacje
Sole cz. 1– budowa, otrzymywanie i zastosowanie
Kwasy.
Substancje i ich przemiany
Zespół badawczy : Judyta Izabela Stepaniuk i Elżbieta Dzienis Zdjęcia : p. Ewa Karpacz, J. I. Stepaniuk i E. Dzienis P REZENTACJĘ OPRACOWAŁA J. I. S TEPANIUK.
Wykonawcy projektu: N. Oniszczuk, E. Pszczółka, Ł. Żukowski nauczyciel nadzorujący: mgr Ewa Karpacz.
Reakcja krystalizacji bezwodnego Octanu sodu (CH3COONa)
Scenariusz lekcji chemii: „Woda jako rozpuszczalnik”
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego JAKIE CZYNNIKI WPŁYWAJĄ NA ROZPUSZCZANIE SIĘ SUBSTANCJI W WODZIE?
Z czego jest zbudowany otaczający nas świat
Stany skupienia wody.
Czy substancje można mieszać?
Do 250 cm 3 15% roztworu soli kuchennej (chlorek sodu, NaCl) dodano 200 g 15% roztworu chlorku potasu, KCl (substytut soli kuchennej w diecie bezsodowej).
Układy dyspersyjne - roztwory
Ile gramów cukru znajduje się w 1 litrze roztworu 20% o gęstości 1,1 g/cm 3 ?
Stwierdzono, że gęstość wody w temperaturze 80oC wynosi 971,8 kg/m3
Woda wodzie nierówna ‹#›.
Ile gramów 3% roztworu saletry potasowej (KNO 3 ) można otrzymać mając do dyspozycji 50 g tego związku i wodę? Gęstość roztworu 1,1 kg/litr.
Woda to cudowna substancja
WODA.
Węglowodory – organiczne związki chemiczne zawierające w swojej strukturze wyłącznie atomy węgla i wodoru. Wszystkie one składają się z podstawowego szkieletu.
Stężenia roztworów i sposoby ich wyrażania
Analiza gazowa metody oparte na pomiarze objętości gazów,
Zapis prezentacji:

Woda i roztwory wodne

Które substancje, w temperaturze pokojowej, rozpuszczają się w wodzie? piasek, benzyna, cukier cukier, olej, wodór sól kamienna, alkohol, dwutlenek węgla opiłki żelaza, siarka, sól kamienna Zadanie 1

Przemiana lodu w wodę, następnie wody w lód i kolejno lodu w parę wodną to : parowanie, krzepnięcie i sublimacja topnienie i krzepnięcie, resublimacja topnienie, krzepnięcie i sublimacja parowanie, krzepnięcie, resublimacja Zadanie 2

Zadanie 3 Przemiana pary wodnej w wodę, następnie wody w parę wodną i kolejno pary wodnej w lód to : parowanie, skraplanie i resublimacja skraplanie, parowanie i resublimacja skraplanie i parowanie, sublimacja parowanie, krzepnięcie, sublimacja

Zadanie 4 Przyporządkuj pojęcia oznaczone literami z pojęciami oznaczonymi cyframi A hydrosfera B litosfera C atmosfera oceany, morza, wody śródlądowe 2 gazowa powłoka otaczająca Ziemię 3 część skorupy ziemskiej w stałym stanie skupienia

Na czterech szkiełkach zegarkowych umieszczono niewielkie ilości wody z jeziora, z rzeki, mineralnej i destylowanej. Następnie wodę odparowano. Na którym szkiełku nie zaobserwowano żadnego osadu? z wodą mineralną z wodą destylowaną z wodą z rzeki z wodą z jezior Zadanie 5

Do czterech zlewek wsypano takie same ilości nadmanganianu potasu. w pierwsze w drugiej w trzeciej w czwartej woda ciepła zimna 4 3 2 1 Do czterech zlewek wsypano takie same ilości nadmanganianu potasu. Następnie do każdej wlano 30 cm3 wody – do dwóch ciepłej, do dwóch zimnej. Zawartość dwóch zlewek wymieszano. W której zlewce najszybciej rozpuścił się nadmanganian potasu? Zadanie 6 1

cukier sól kamienna glina kwasek cytrynowy 1 4 3 2 Do czterech zlewek z wodą dodano niewielkie ilości: cukru, soli kamiennej, gliny, kwasku cytrynowego i dokładnie wymieszano. W której zlewce powstała zawiesina? w 1 i 2 tylko w 3 w 1 i 4 tylko w 4 Zadanie 7

rozcieńczony koloidalny nienasycony nasycony Małymi porcjami rozpuszczano cukier w wodzie – tak długo, aż kolejna porcja nie rozpuściła się i kryształki opadły na dno naczynia. Jaki roztwór otrzymano w naczyniu? Zadanie 8

kurz w powietrzu sok z wodą mosiądz kryształki cukru z wodą Połącz strzałkami rodzaje mieszanin z ich przykładami oznaczonymi literami. Zadanie 9 A ciecz w cieczy B ciało stałe w gazie C ciało stałe w cieczy D ciało stałe w ciele stałym

Zadanie 10 Uzupełnij tabelę Badana substancja Rozpuszczalność substancji w wodzie tak/nie Mieszanina jednorodna/niejednorodna olej ocet mąka cukier benzyna sól nie niejednorodna tak jednorodna nie niejednorodna tak jednorodna nie niejednorodna tak jednorodna

kowalencyjne spolaryzowane Uzupełnij tekst Woda ma wzór sumaryczny Cząsteczka wody składa się z dwóch atomów i atomu tlenu. W cząsteczce wody występuje wiązanie . Woda ma budowę polarną / niepolarną . Woda ma wzór strukturalny . Wodór jest wartościowy, a tlen wartościowy. Zadanie 11 wodoru jednego kowalencyjne spolaryzowane I II

Zaznacz poprawne odpowiedzi Zadanie 12 Zaznacz poprawne odpowiedzi Wraz ze wzrostem temperatury: wzrasta rozpuszczalność ciał stałych w wodzie wzrasta rozpuszczalność gazów w wodzie maleje rozpuszczalność ciał stałych w wodzie maleje rozpuszczalność gazów w wodzie

ogrzać je aż do wrzenia i oziębić przesączyć dobrze wymieszać i oziębić mieszaniny tej nie można rozdzielić żadnymi dostępnymi sposobami Zadanie 13 Przez pomyłkę wsypano sproszkowaną kredę do wody. Aby ponownie rozdzielić te substancje należy: Kreda nie rozpuszcza się w wodzie, tworzy z wodą zawiesinę. sączenie

Zadanie 14 Woda zamarzając: zwiększa swoją objętość zmniejsza swoją objętość objętość pozostaje bez zmian

Zadanie 15 Proces wydzielania się substancji stałej z roztworu to: zamarzanie rozpuszczanie krystalizacja topnienie

cukier mąka białko jaja kwasek cytrynowy w 1 i 2 tylko w 3 w 1 i 4 tylko w 4 Zadanie 16 cukier mąka białko jaja kwasek cytrynowy 1 4 3 2 Do czterech zlewek z wodą dodano niewielkie ilości: cukru, mąki, białka jaja kurzego, kwasku cytrynowego i dokładnie wymieszano. W której zlewce powstał roztwór właściwy?

Zadanie 17 NaCl CuSO4 KNO3 NaNO3 NaCl - 40g / 100g H2O Odczytaj z wykresu rozpuszczalności, która z wymienionych substancji charakteryzuje się najmniejszą rozpuszczalnością w temperaturze 40oC. NaCl CuSO4 KNO3 NaNO3 NaCl - 40g / 100g H2O CuSO4 - 30g / 100g H2O KNO3 - 65g / 100g H2O NaNO3 - 110g / 100g H2O

Zadanie 18 Określ, ile gramów cukru należy rozpuścić w 200 g wody w temperaturze 30oC, aby otrzymać roztwór nasycony. Z wykresu rozpuszczalności odczytujemy: w 30OC – 225g cukru / 100g H2O Obliczenia: A. 225g cukru - 100g H2O X g cukru - 200g H2O X= 225 g x 2 = 450 g cukru B. 225g cukru - 100g H2O X g cukru - 50g H2O X= 225 g / 2 = 112,5 g cukru

Zadanie 19 KCl 95g 70g 55g 42g Korzystając z wykresu rozpuszczalności, określ, ile gramów chlorku potasu można rozpuścić w 100 g wody, w temperaturze 40oC. KCl 95g 70g 55g 42g

Zadanie 20 Określ, który z podanych gazów tlen czy azot ma największą rozpuszczalność w temperaturze 40oC, odczytaj ją. Tlen w 40oC – 0,0033g tlenu / 100g H2O Azot w 40oC – 0,0014g tlenu / 100g H2O Większą rozpuszczalność w temperaturze 40oC ma tlen

Zadanie 21 Jakie zmiany zajdą w roztworze nasyconym CuSO4,gdy podgrzejemy go od temperatury 60oC do 80oC (patrz wykres rozpuszczalności)? podgrzany roztwór będzie roztworem nienasyconym, zwiększy się stężenie roztworu, zaczną wytracać się kryształki CuSO4, nie zaobserwuje się żadnych zmian,

Zadanie 22 Określ, ile gramów tlenu należy rozpuścić w 300 g wody w temperaturze 5oC, aby otrzymać roztwór nasycony. Tlen w 5oC – 0,006g tlenu / 100g H2O Obliczenia 0,006g tlenu –100g H2O X g tlenu – 300 g H2O X = 0,006 g x 3 = 0,018 g tlenu

Zadanie 23 W gospodarstwie domowym stosuje się ocet, czyli 6-procentowy roztwór kwasu octowego. Oznacza to, że: w butelce znajduje się 6 g kwasu octowego, 6 g kwasu octowego znajduje się w 100 g roztworu, 6 g kwasu octowego rozpuszczono w 100 g wody, 6 g kwasu octowego rozpuszczono w 1 kg wody,

Zadanie 24 Do kiszenia ogórków należy przygotować 2 kg 8-procentowego roztworu soli kuchennej. Jaka masa wody i soli potrzebna jest do przygotowania tego roztworu? 0,16 kg soli i 1,84 kg wody 16 g soli i 184 g wody 0,08 kg soli i 1,92 kg wody 1840 g soli i 160 g wody rozpuszczalnik – 0% substancja rozpuszczona – 100% ! Obliczenia: x * 100% + (2000g – x) *0% = 2000g * 8% 100x + 0 = 16000 100x = 16000 / 100 x = 160 g soli = 0,16 kg soli 2000 g – 160 g = 1840 g wody = 1,84 kg wody + = woda 2000g-x 0% roztwór 2000g 8% 100% x sól

Zadanie 25 W 820 g wody rozpuszczono 80 g cukru. Oblicz stężenie procentowe roztworu. + = woda 820g 0% roztwór 900g x 100% 80g cukier Obliczenia: 80g * 100% + 820g * 0% = 900g * x 8000 + 0 = 900x 900x = 8000 / 900 x = 8,9%

Zadanie 26 + = woda 400g-x 0% roztwór 400g 7% 100% x cukier Oblicz, ile gramów cukru i wody potrzeba do przygotowania 400 g roztworu o stężeniu 7%. + = woda 400g-x 0% roztwór 400g 7% 100% x cukier Obliczenia: x * 100% + (400g – x) * 0% = 400g * 7% 100x + 0 = 2800 100x = 2800 / 100 x = 28g cukru 400g – 28g = 372g wody

Zadanie 27 Oblicz, ile gramów wodorotlenku sodu potrzeba do przygotowania 0,5dm3 20 procentowego roztworu o gęstości 1,115 g/cm3 mr = masa roztworu = ? Wzór na gęstość: d = m/V Vr = objętość roztworu = 0,5dm3 = 500cm3 po przekształceniu: m = d *V dr = gęstość roztworu = 1,115 g/cm3 obliczenia: mr = 1,115 g/cm3 * 500cm3 = 557,5g + = woda 557,5g - x 0% roztwór 557,5g 20% 100% x wodorotlenek sodu Obliczenia: x * 100% + (557,5g – x) * 0% = 557,5g * 20% 100x + 0 = 11150 100x = 11150 / 100 x = 111,5g wodorotlenku sodu

Zadanie 28 Oblicz, ile gramów soli pozostanie na dnie naczynia po całkowitym odparowaniu wody z 60g 5-procentowego roztworu - = woda 60g -x 0% sól x 100% 5% 60g roztwór Obliczenia: 60g * 5% - (60g – x) * 0% = x * 100% 300 - 0 = 100x 100x = 300 / 100 x = 3g soli

Zadanie 29 Do 800g 3-procentowego roztworu soli dosypano 20g tej soli. Oblicz stężenie procentowe uzyskanego roztworu. + = sól 20g 100% roztwór 2 820g x 3% 800g roztwór 1 Obliczenia: 800g * 3% + 20g * 100% = 820g * x 2400 + 2000 = 820x 820x = 2400 + 2000 820x = 4400 / 820 x = 5,4 %

Zadanie 30 Zmieszano 70g 7-procentowego roztworu z 230g 10-procentowego tej samej substancji. Oblicz stężenie procentowe otrzymanego roztworu. + = roztwór 2 230g 10% roztwór 3 300g x 7% 70g roztwór 1 Obliczenia: 70g * 7% + 230g * 10% = 300g * x 490 + 2300 = 300x 300x = 490 + 2300 300x = 2790 / 300 x = 9,3 %

Zadanie 31 Oblicz stężenie procentowe nasyconego roztworu cukru w temperaturze 40oC. Z wykresu rozpuszczalności odczytujemy: w 40OC – 246g cukru / 100g H2O Obliczamy stężenie procentowe + = woda 100g 0% roztwór 346g x 100% 246g cukier 246g * 100% + 100g * 0% = 346g * x 24600 + 0 = 346x 346x = 24600 / 346 x = 71%

Zadanie 32 33oC 83oC W jakiej temperaturze rozpuszczalność azotanu (V) ołowiu (II) Pb(NO3)2 wynosi: 70 g - 120 g - 33oC 83oC