Ciekawe doświadczenia chemiczne.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Biochemiczne zapotrzebowanie na tlen (5-dniowe)
Advertisements

Badania rozpuszczalnego tlenu w wodzie
Budowa atomu aktywność chemiczna metali
Witamy na pokazach chemicznych 19,
Budowa atomu aktywność chemiczna niemetali
Budowa atomu Adsorpcyjne właściwości węgla
Doświadczenie z wodą i atramentem
Tajemnicze pismo z mąki
1 2 Patelnia, woda, masło, cukier, łyżka, papier 3.
Kliknij, aby edytować styl wzorca podtytułu Tlen.
H2OBŁĘDNI w laboratorium chemicznym UAM
Gimnazjum im. Królowej Jadwigi w Działdowie
Sprawozdanie z doświadczenia
SZKOŁA WYWOŁYWANIE ZDJĘĆ
WYODRĘBNIANIE DNA KIWI I BANANA
Groch z kapustą i grzybami
Temat lekcji: Wykrywamy związki organiczne w pokarmach.
Doświadczenia chemiczne
Doświadczenie: Wpływ kreta , sody oczyszczonej , octu , wody i soli kuchennej na proces utleniania żelaza Żelazo jest bardzo rozpowszechnionym pierwiastkiem.
Nauka przez obserwacje
Sztuczki chemiczne Projekt realizowany w Zespole Szkół – Szkoła P{odstawowa i Gimnazjum im. Ziemi Kujawskiej pod opieką mgr inż. Lidii Tuszyńskiej i Centrum.
3 Proste doświadczenia z lodem Projekt: Mateusza Ciałowicza Opiekun: pani mgr Dorota Ciałowicz.
DOŚWIADCZENIA Magda Woźnikowska Ewelina Drąg
,,JAK WYKORZYSTAĆ PASJE BADACZA’’
Z chemią za pan brat 22.września.2010 dr Stanisława Koronkiewicz
Biologia jako nauka eksperymentalna
Wycieczka w chemię żywności
Zajęcia z chemii – doświadczenia
Średniowieczna pracownia alchemiczna
MIKOŁAJ MIKULSKI NG nr. 9 ,,PRIMUS”
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
OTRZYMYWANIE CUKRU Z BURAKA CUKROWEGO
Praca na kółku chemicznym gimnazjalistów
Różnobarwny świat chemii
Doświadczenia Chemiczne
Przygotowanie doświadczenia:
Woda i roztwory wodne.
Doświadczenia.
„Zaczarowany Świat Chemii”
Otrzymywanie wodoru.
Z MANGANIANU (VII) POTASU (KMnO4)
Repetytorium z chemii.
Zapraszam do oglądania prezentacji
Wykrywanie białek Wykrywanie skrobi Wykrywanie glukozy
Blok czekoladowy.
Tlen, wodór i tlenek węgla (IV)- otrzymywanie i badanie właściwości
CHEMIA ORGANICZNA I JEJ ZNACZENIE W UKŁADACH BIOLOGICZNYCH
Doświadczenie z atramentem
Doświadczenie z atramentem
Zajęcia pozalekcyjne i pozaszkolne z biologii
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Potęga Eksperymentu.
Projekt biologiczno-chemiczny
Chemia to premia Od Boga dla człowieka Klucz do świata By można było
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Ile dwutlenku węgla jest w C-C?. Dnia 19 marca 2015 r. wykonaliśmy doświadczenie, które pozwoliło nam określić, ile dwutlenku węgla znajduje się w c–
Kółko biologiczne Izolacja DNA z cebuli.
Alkohole.
Zespół badawczy : Judyta Izabela Stepaniuk i Elżbieta Dzienis Zdjęcia : p. Ewa Karpacz, J. I. Stepaniuk i E. Dzienis P REZENTACJĘ OPRACOWAŁA J. I. S TEPANIUK.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
Scenariusz lekcji chemii: „Woda jako rozpuszczalnik”
ZAKWAS I CHLEB Emilia Cieślak. ZAKWAS Pierwszy dzień  5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek letniej wody wymieszać w litrowym słoiku i odstawić w ciepłe miejsce.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
Poznajemy kwasy nieorganiczne
Do 250 cm 3 15% roztworu soli kuchennej (chlorek sodu, NaCl) dodano 200 g 15% roztworu chlorku potasu, KCl (substytut soli kuchennej w diecie bezsodowej).
Ile gramów 3% roztworu saletry potasowej (KNO 3 ) można otrzymać mając do dyspozycji 50 g tego związku i wodę? Gęstość roztworu 1,1 kg/litr.
Ciekawe doświadczenia chemiczne. Cel projektu Zainteresowanie chemią jako przedmiotem.
BADANIE POWSTAWANIA GAZU W TRAKCIE FOTOSYNTEZY
Projekt Gimnazjalny – ,,Chemia bawi i uczy”
Kolorowa chemia czyli indykatory naturalne i sztuczne
Zapis prezentacji:

Ciekawe doświadczenia chemiczne.

Nasze doświadczenia: Zimny płomień Efekt z mąki ziemniaczanej Czarna polewka Dehydratacja sacharozy Tradycyjny wyrób mydła Wywar z czerwonej kapusty Spalanie cukru w obecności katalizatora Reakcja sodu z octem Atrament sympatyczny Burza w probówce Sztuczka z pieprzem i mydłem

Zimny płomień Odczynniki chemiczne: Woda Chlorek sodu Etanol Opis doświadczenia: Do zlewki wlać około 60 cm3 alkoholu metylowego i 40 cm3 wody z rozpuszczoną w niej szczyptą chlorku sodu. Następnie kawałek kartki papieru (lub banknot) zanurzyć w przygotowanym roztworze. Po kilku sekundach wyjąć kartkę szczypcami i wprowadzić ją na krótko do płomienia palnika gazowego. Łatwo palny alkohol będzie się spalał bladoniebieskim płomieniem nie naruszając papieru.

Efekt z mąki ziemniaczanej Odczynniki : Mąka ziemniaczana Woda Sprzęt : Łyżeczka Miska Opis doświadczenia Wsypujemy do miski mąkę ziemniaczaną, dolewamy wody i mieszamy łyżeczką do powstania lepkiej masy. Gdy powoli zanurzymy palec mąka zachowuje się jak ciecz ale gdy zrobimy to szybko staję się ciałem stałym.

Czarna polewka Odczynniki : - Tabletka Plusz - Woda - Jodyna - Mąka ziemniaczana - Woda Utleniona Sprzęt : - Łyżka - Zlewka Opis doświadczenia : Pomarańczowa ciecz : pół tabletki plusza witamina o smaku pomarańczowym rozpuścić w 2 łyżkach wody i dodajemy około 10 ml jodyny (żeby roztwór był pomarańczowy). Bezbarwna ciecz : roztwór zawiesiny skrobiowej : 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuścić w 100ml gorącej wody. Wlewamy do jakiegoś pojemnika 5ml tej zawiesiny i dolewamy 50ml wody utlenionej oraz łyżkę zimnej wody.

Tradycyjny wyrób mydła Odczynniki : 7g smalcu 20cm stężonego NaOH Woda Sprzęt : parowniczka, probówka, korek , łyżeczka. Opis doświadczenia: W parowniczce umieszczamy tłuszcz i dodajemy stężony roztwór wodorotlenku sodu. Całość ogrzewamy kilka minut. Po ostygnięciu produkt zbieramy do probówki, dolewamy wody , zamykamy korkiem i energicznie wstrząsamy. Powstała piana, która oznacza, że w reakcji tłuszczu z NaOH powstało mydło.

Atrament sympatyczny: Odczynniki: 2% roztwór kwasu salicylowego w etanolu (spirytus salicylowy) Wodny roztwór chlorku żelaza(III) Sprzęt: Stalówka Kartka papieru Wykonanie : Stalówkę zamoczyć w roztworze spirytusu salicylowego i napisać nią coś na papierze, np. Łatwa chemia i odczekać, aż napis wyschnie. Podczas wysychania napisu przygotować wywoływacz – wodny roztwór chlorku żelaza (III). Następnie zapisaną kartkę zamoczyć w roztworze wywoływacza. Po kilku sekundach na kartce pojawi się napisany wcześniej tekst.

Spalanie cukru w obecności katalizatora Odczynniki: Kostka cukru Popiół z papierosów Wykonanie Połóżmy kostkę cukru na talerzu i spróbujmy ją podpalić. Nie uda się. Posypmy naroże kostki odrobiną popiołu z papierosa lub sody i podpalmy ponownie. Cukier zacznie palić niebieskim płomieniem.

Wywar z czerwonej kapusty Odczynniki: wywar z czerwonej kapusty kwasy o różnym stężeniu zasady o różnym stężeniu Opis doświadczenia: Do probówek nalewamy roztworów kwasów i zasad o różnym stężeniu, a do jednej probówki nalewamy wody. Do przygotowanych roztworów dodajemy jednakową ilość wywaru z czerwonej kapusty. Obserwujemy zmiany.

Reakcja sodu z octem Potrzebne odczynniki i sprzęt 2 torebki sody oczyszczonej Ocet Balon Kolba Opis doświadczenia Do balona wsypujemy sodę. Do kolby wlewamy ocet. Balon zakładamy na kolbę i wsypujemy jego zawartość do octu. Gaz z balonu wypuszczamy do zlewki. Następnie gaz ze zlewki wylewamy na palącą się świeczkę.

Dehydratacja sacharozy Odczynniki: Sacharoza Stężony kwas siarkowy (6) Woda Sprzęt: Bagietka Zakraplacz Zlewka Opis: Do połowy objętości zlewki wsypujemy cukier (proponuje na początek troszkę mniej niż połowa, po zdobyciu doświadczenia możemy sypać do połowy). Cukier zwilżamy odrobiną wody (kilka kropel) i mieszamy bagietka. Do tak przygotowanego cukru wlewamy kilka centymetrów sześciennych kwasu siarkowego VI i natychmiast mieszamy. Chwile (kilka sekund) po wlaniu cukier zacznie się karmelizować, dlatego należy jak najszybciej mieszać, aby dokładnie rozprowadzić kwas. Gdy tylko zawartość zacznie brązowieć należy przestać mieszać, wyciągnąć bagietkę i odsunąć się. Cukier zacznie wrzeć i stanie się węglem. Woda wyparuje (opary "pachną" dość intensywnie) i całość zacznie rosnąć ku górze.

Burza w probówce Odczynniki : Kwas siarkowy(VI) Alkohol etylowy (może być denaturat) Kryształki manganianu (VII) potasu Sprzęt : probówka, łyżeczka Opis doświadczenia: DO probówki nalej kwas siarkowy(VII) , potem dodaj denaturat. Ciecze nie powinny się mieszać. Dodaj ostrożnie kilka kryształków manganianu (VII) potasu. Burza w probówce właśnie się rozpętała. Po ucichnięciu można dodać jeszcze kilka kryształków i efekt się powtórzy.

Sztuczka z mydłem i pieprzem Odczynniki: Mielony pieprz, woda, mydło w płynie. Sprzęt: miska Wykonanie: Napełnij miskę wodą, rozsyp niewielka ilość pieprzu. Kiedy dotkniesz palcem powierzchni nic się nie dzieje. Na palec nanieś kroplę mydła i ponownie włóż palec do wody.

Dziękujemy za uwagę. Projekt wykonały: Karolina Graczyk Anita Kasprzyk Klaudia Zauer Lucyna Zauer Nauczyciel prowadzący: mgr Sylwia Patrzykąt