8 marca 2014 r. godz. 16.00 DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz. 16.00 DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Kawa Rozpuszczalna Natalia Maraszek kl.6b.
Advertisements

czyli jak przygotować uszy Hamana Miedzna, marzec 2009
Podstawowe gorące desery
Desery z owoców.
Tradycyjne wyroby cukiernicze w Hiszpanii
Meksyk Kraj znajduje się w Ameryce Północnej. Zajmuje powierzchnię ok. 2 mln km², co daje mu pod tym względem XIV miejsce na świecie. Z prawie 117 mln.
Program „Mój własny chleb!”
CUPCAKES.
PROJEKT: SAŁATKA JARZYNOWA
Książeczka kucharska:
GRZYBKI.
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
Carrot Cake czyli Ciasto Marchewkowe krok po kroku
Mateusz Boguń prezentuje presents.
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Kuchnia Japońska Ten slajd będzie poświęcony kuchni i kulturze Japonii.
Sałatka Grecka..
Zupa miso shiro Danie wegetariańskie: nie Autor: Kulinarny Atlas Świata.
Apetyt na zdrowie Multimedialna książka kulinarna
Przygotowałyśmy miejsce pracy, zebrałyśmy potrzebne produkty oraz naczynia i zaczęłyśmy przygotowywać mazurek… najpierw mąka..
WIEM,CO JEM !.
Przeliczniki kuchenne
Ciasto biszkoptowe.
„Śniadanie daje moc” Nasze zdrowe śniadanie I-IIIA i I-VIB Zespoły edukacyjno-terapeutyczne Szkoła Podstawowa nr 3 w Ośrodku Szkolno- Wychowawczym w Węgorzewie.
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Marta Kaczmarek Miłosz Wiśniewski Jan Czerbniak. Kurczak Sobieskiego 1 porcja -5 łyżek oliwy z oliwek -1 łyżka miodu chełmińskiego - 0,25 rurki cynamonu.
w Cukierni Belle Epoque”
Blok czekoladowy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SCENARIUSZ LEKCJI CIASTO DROŻDŻOWE.
Przepis na jadalne ordery uśmiechu dla Babci i Dziadka
Blog sp.18 w Legnicy Prezentacja naszych dokonań..
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
Autor: (imię i Nazwisko)
Kuchnia Wietnamska.
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
Czekolada.
Moja ksi ąż ka kucharska. SA Ł ATKA DLA DZIECKA sk ł adniki 1 arbuz 1 pomarańcza 1 kiść winogron 10sztuk borówek.
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
„Pychotka”. Potrzebne składniki ● 21/2 szklanki świeżych czarnych jagód ● 1/4 szklanki białego rumu ● 3 łyżki cukru ● 1 łyżeczka mączki kukurudzianej.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
Coś specjalnego dla mamy i taty. Sałatka owocowa malucha.
MATEMATYKA W PRAKTYCE Zapraszam!.
Bajaderka. Składniki: 4-5 paczek herbatników (paczka- ok. 12 szt.) ciemna (dolna) warstwa: 1 szklanka kaszy manny 1 litr mleka 4 łyżki gorzkiego kakao.
Do chleba rano wstawać trzeba.
Chatka Puchatka.
Jak zawsze, przed świętami czas oczekiwania się dłuży. Czekamy na Mikołaja, prezenty, wspólną kolację i gości, którzy nas często odwiedzają. Zawsze jest.
Pomysły na zdrowe śniadanie. Jeśli nie kanapki, to co? Kiedy po tygodniu śniadań składających się wyłącznie z samych kanapek twoja pociecha odmówi zjedzenia.
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
ZAKWAS I CHLEB Emilia Cieślak. ZAKWAS Pierwszy dzień  5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek letniej wody wymieszać w litrowym słoiku i odstawić w ciepłe miejsce.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
Przedszkole Nr7 w Świeciu Puchatkowa księga przepisów na pyszności dla dzieci.
Krem z porów Składniki: ● 4 – 6 średnich porów ● 1 – 2 małe marchewki ● seler (kawałek od warzywa średniej wielkości) ● 1 średniej wielkości pietruszka.
DANIA & MOJE DUŃSKIE CIASTO
Legenda litwińskich potraw
Desery krajów Erasmus+
Hawajskie pieczenie polskiego chleba
ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO WEDŁUG KLASY Id…
Koszyczek wielkanocny
W KUCHNI r..
WODNE PRZEPISY GRUPA: MOKRA WODA.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Placki z jabłkami / apple pancakes
Zapis prezentacji:

8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica ● Biało-różowa dama ● Z kwaśną minką ● NIESPODZIANKA

Kolorowy zawrót głowy Sałatka owocowa – przykładowe składniki na ok. 10 osób: ● 1puszka: ananas, brzoskwinie, koktajl owocowy lub inne wg uznania i gustu ● 2 banany średniej wielkości, 2 jabłka, 2-3 kiwi, 2 pomarańcze ● Wszystkie owoce (świeże i z puszki) kroimy w większe kwadratowe cząstki lub półksiężyce do miski, wlewamy syropy z puszek, mieszamy i już... gotowa smakowita przekąska. ● Sałatka może być przed podaniem schłodzona w lodówce, podajemy w pucharkach lub miseczkach ● SMACZNEGO!!!

Ślimaki Ciasto francuskie z różanym nadzieniem Składniki: ● 1 lub 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego, dżem lub marmolada różana ● Kroimy ciasto, zaczynając od krótszego brzegu, na wąskie paski o szerokości ok. 2 cm, każdy smarujemy dżemem lub marmoladą i zwijamy w ruloniki. Każdy rulonik układamy na płasko, smarujemy mlekiem lub rozmąconym jajkiem, posypujemy cukrem i pieczemy w gorącym piekarniku wg czasu podanego na opakowaniu. ● SMACZNEGO!!!

Szachownica Mufinki marmurkowe Składniki na ok. 12 muffinek: 280 g mąki, 1-2 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 115 g cukru, 2 średnie jajka, 250 ml mleka, 6 łyżek oleju słonecznikowego lub 85 g roztopionego, ostydzonego masła, aromat waniniowy, 2 łyżki kakao W jednym naczyniu mieszamy składniki suche(oprócz kakao), w drugim mokre. Połaczyć zawartość obu naczyń i wymieszać do połączenia składników. Podzieić na 2 części – do jednej dodać kakao, wymieszać. Nakładać do foremek na przemian – po łyżeczce jasnego i ciemnego ciasta. Piec ok. 20 min w temperaturze 200 st.C. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem lub polewą. SMACZNEGO!!!

Biało-różowa dama Muffinki malinowe z białą czekoladą Składniki: 250 g mąki, 50 g płatków pszennych błyskawicznych, 120 g cukru, 1 jajko, 1 szkl. kefiru, 4 łyżki oleju, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia, szklanka malin (świeże lub mrożone), tabliczka białej czekolady Czekoladę siekamy na drobne kawałeczki. W jednym naczyniu mieszamy składniki suche, w drugim mokre. Połaczyć zawartość obu naczyń i wymieszać tylko do połączenia składników, dodajemy maliny. Nakładać do foremek gotową masę. Piec ok. 25 min w temperaturze 190 st.C. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem lub polewą. SMACZNEGO!!!

Z kwaśną minką Muffinki z jabłkami Składniki: 2,5 szkl. mąki tortowej, 1 szklanka cukru, 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 4 płaskie łyżeczki cynamonu, 2 jaja, 1 szkl. mleka, 10 łyżek roztopionego masła, 2-3 kwaśne jabłka pokrojone w kostkę Wymieszać razem składniki sypkie, w drugim naczyniu składniki mokre. Płynną mieszankę dodać do sypkich składników,wymieszać, dodać jabłka i jeszcze raz wymieszać. Do foremek rozlać ciasto. Piec w temp. Ok st.C ok. 30 min. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO!!!

NIESPODZIANKA