8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica ● Biało-różowa dama ● Z kwaśną minką ● NIESPODZIANKA
Kolorowy zawrót głowy Sałatka owocowa – przykładowe składniki na ok. 10 osób: ● 1puszka: ananas, brzoskwinie, koktajl owocowy lub inne wg uznania i gustu ● 2 banany średniej wielkości, 2 jabłka, 2-3 kiwi, 2 pomarańcze ● Wszystkie owoce (świeże i z puszki) kroimy w większe kwadratowe cząstki lub półksiężyce do miski, wlewamy syropy z puszek, mieszamy i już... gotowa smakowita przekąska. ● Sałatka może być przed podaniem schłodzona w lodówce, podajemy w pucharkach lub miseczkach ● SMACZNEGO!!!
Ślimaki Ciasto francuskie z różanym nadzieniem Składniki: ● 1 lub 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego, dżem lub marmolada różana ● Kroimy ciasto, zaczynając od krótszego brzegu, na wąskie paski o szerokości ok. 2 cm, każdy smarujemy dżemem lub marmoladą i zwijamy w ruloniki. Każdy rulonik układamy na płasko, smarujemy mlekiem lub rozmąconym jajkiem, posypujemy cukrem i pieczemy w gorącym piekarniku wg czasu podanego na opakowaniu. ● SMACZNEGO!!!
Szachownica Mufinki marmurkowe Składniki na ok. 12 muffinek: 280 g mąki, 1-2 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 115 g cukru, 2 średnie jajka, 250 ml mleka, 6 łyżek oleju słonecznikowego lub 85 g roztopionego, ostydzonego masła, aromat waniniowy, 2 łyżki kakao W jednym naczyniu mieszamy składniki suche(oprócz kakao), w drugim mokre. Połaczyć zawartość obu naczyń i wymieszać do połączenia składników. Podzieić na 2 części – do jednej dodać kakao, wymieszać. Nakładać do foremek na przemian – po łyżeczce jasnego i ciemnego ciasta. Piec ok. 20 min w temperaturze 200 st.C. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem lub polewą. SMACZNEGO!!!
Biało-różowa dama Muffinki malinowe z białą czekoladą Składniki: 250 g mąki, 50 g płatków pszennych błyskawicznych, 120 g cukru, 1 jajko, 1 szkl. kefiru, 4 łyżki oleju, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia, szklanka malin (świeże lub mrożone), tabliczka białej czekolady Czekoladę siekamy na drobne kawałeczki. W jednym naczyniu mieszamy składniki suche, w drugim mokre. Połaczyć zawartość obu naczyń i wymieszać tylko do połączenia składników, dodajemy maliny. Nakładać do foremek gotową masę. Piec ok. 25 min w temperaturze 190 st.C. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem lub polewą. SMACZNEGO!!!
Z kwaśną minką Muffinki z jabłkami Składniki: 2,5 szkl. mąki tortowej, 1 szklanka cukru, 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 4 płaskie łyżeczki cynamonu, 2 jaja, 1 szkl. mleka, 10 łyżek roztopionego masła, 2-3 kwaśne jabłka pokrojone w kostkę Wymieszać razem składniki sypkie, w drugim naczyniu składniki mokre. Płynną mieszankę dodać do sypkich składników,wymieszać, dodać jabłka i jeszcze raz wymieszać. Do foremek rozlać ciasto. Piec w temp. Ok st.C ok. 30 min. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO!!!
NIESPODZIANKA