Celem prezentacji jest wskazanie najprostszej Ó S E M K A” Projekt edukacyjny ,,Czas na zdrowie” Fundacja Banku Ochrony Środowiska Od Autorów: Celem prezentacji jest wskazanie najprostszej i najbezpieczniejszej drogi do zdrowia, którą podążać może każdy.
po zdrowie PRAWIDŁOWE ODŻYWIANIE SEN RUCH POZYTYWNE NASTAWIENIE
Galeria zdrowia... na podstawie wiersza Stanisław Karaszewskiego (fragmenty) ,,Dla każdego coś zdrowego”
Galeria zdrowia... ,,Jeśli chcesz się żywić zdrowo, jadaj zawsze kolorowo! Jedz owoce i jarzyny, to najlepsze witaminy! Jedz razowce z grubym ziarnem, zdrowe jest pieczywo czarne!”
Galeria zdrowia... ,,Na kanapkę, prócz wędliny, połóż listek zieleniny! I kapusta, i sałata, w witaminy jest bogata!” ,,Oprócz klusek i kotleta niech się z jarzyn składa dieta!”
Galeria zdrowia... ,,Jedz surówki i sałatki, będziesz za to piękny, gładki!” ,,Kto je tłusto i obficie, ten sam sobie skraca życie!”
Galeria zdrowia... Używaj tylko świeżych i naturalnych produktów żywnościowych ,,Mleko, jogurt, ser, maślanka – to jest twoja wyliczanka! Chude mięso, drób i ryba to najlepsze białko chyba! Sok warzywny, owocowy, kolorowy jest i zdrowy!”
W Unii Europejskiej obowiązuje logo Odżywianie się... Używaj tylko świeżych i naturalnych produktów żywnościowych W Unii Europejskiej obowiązuje logo (tzw. euroliść), którym oznacza się żywność pochodzącą z produkcji ekologicznej i po którym można ją rozpoznać w sklepach. Rozpatrując sprawę obecności zanieczyszczeń w żywności należy zdawać sobie sprawę, że niektórych z nich nie można uniknąć. Toteż przy zakupie produktów żywnościowych należy korzystać ze źródeł takich, które w jak najmniejszym stopniu związane są z nawozami sztucznymi (środkami ochrony roślin - pestycydami).
Rolnictwo ekologiczne ma na celu wytwarzanie wysokiej jakości, zdrowych produktów żywności z zastosowaniem środków naturalnych. Ważna jest także dbałość o żyzność gleb, dobry stan zwierząt i ochronę środowiska podczas produkcji rolniczej. Dla konsumenta oznacza to, że kupowany produkt jest naturalny co najmniej w 95 procentach, do jego produkcji nie użyto produktów modyfikowanych genetycznie (GMO), ani sztucznych polepszaczy. Ponadto rośliny nie były poddawane działaniu szkodliwych chemikaliów, a zwierzęta były dobrze traktowane. Producent zadbał też o ochronę środowiska naturalnego – m.in. o bioróżnorodność, oszczędność energii oraz jak najmniejszą ilość odpadów. Nie unikniemy spożywania konserwantów i barwników, ale możemy się starać znacznie je ograniczyć. Dlatego sięgnijmy po żywność jak najmniej przetworzoną i z pewnego źródła.
MAPKA gospodarstw ekologicznych woj.śląskie
W zdrowym ciele zdrowy duch. Podnoś sprawność poprzez ruch W zdrowym ciele zdrowy duch. Podnoś sprawność poprzez ruch. Rzeźb sylwetkę na basenie...
… albo biegaj po terenie. Ducha walki w sobie ćwicz, na swe siły zawsze licz.
Dołącz do ,,Witaminowej ósemki” rozwiązując krzyżówkę 1. Skórka fioletowa, a miąższ pod nią złoty, smakuje wybornie wszyscy wiecie o tym. 2. Służą do biegu po białym śniegu. 3. Skoki, biegi, gimnastyka, wspólną nazwę mają. Jak je wszystkie razem ludzie nazywają? 4. Latem w ogrodzie wyrósł zielony, a zimą w beczce leży kiszony. 5. Jakie warzywo, nawet niewielkie, wyciśnie z oczu słoną kropelkę? 6. Kraulem lub żabką. 7. Ma gruby brzuszek i ogonek mały, będzie z niego pewnie barszczyk doskonały. 8. Pomarańczowa marchew jest. I ta, chociaż okrągła, też ! 9. Przez cały rok pij marchewkowy .... 10.Włoskie czy laskowe, smaczne są i zdrowe. 11.Wyrosła na grządkach czerwona kuleczka, choć to smakołyczek, to szczypie w języczek. 12.Ładnie pachnie żółta skórka, kwaśny mają smak, zawierają witaminy, wiemy, że to... 13.Gdy piłka w bramce. 14.Zamiast grać na komputerze, wolę jeździć na….. 15.Jedz owoce i jarzyny w nich mieszkają.... 16.Dobra gotowana, dobra i surowa, choć nie pomarańcza, lecz pomarańczowa.
Ważna kartka z kalendarza Festyn Zdrowia 2014 Zapraszamy Cię już dziś, Ty też musisz tu być ! Galerię zdrowia opracowano na podstawie wybranych internetowych źródeł wiedzy. Wykorzystano również zdjęcia z udziałem uczniów ZSS nr 8 w Tychach oraz wykonane w Oddziałach Rewalidacyjno - Wychowawczych i Zasadniczej Szkole Zawodowej nr 6 o kierunku - kucharz.