Projekt realizowany przez nauczycieli przyrody w ramach programu Szkoła z klasą 2.0 w roku szkolnym 2012/2013.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Norbert Konieczkowicz
Advertisements

Grupa III – Dziennik pokładowy
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
Jesteś tym kim widza cie ludzie, czujesz się tak jak jesz.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
„Warzywa i owoce są na 5” Szkoła Podstawowa Nr 12 w Elblągu
PROJEKT: SAŁATKA JARZYNOWA
Złote zasady odżywiania.
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Jedz smacznie i zdrowo.
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Sałatka Grecka..
Ekologia – Hit czy kit ?. Dnia o godz w naszej szkole (sala nr 47) odbędzie się debata pt.,,Ekologia hit czy kit. Chcemy porozmawiać
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
Szkoła Podstawowa nr 9 im. Jana Pawła II w Ostrowie Wielkopolskim.
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Konkurs Czas na Zdrowie
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Zdrowe Odżywianie.
W trosce o zdrowie.
Zasady zdrowego żywienia
J ASIELSKA L IGA N AUKOWA Z LOTOSEM Jak zmienić niezdrowe nawyki żywieniowe uczniów?
Zdrowe odżywianie.
Magdalena Krzysztofik Katarzyna Krawiec Angelika Dorosz Matthew Witek
„Śniadanie daje moc” Nasze zdrowe śniadanie I-IIIA i I-VIB Zespoły edukacyjno-terapeutyczne Szkoła Podstawowa nr 3 w Ośrodku Szkolno- Wychowawczym w Węgorzewie.
Jak żyć zdrowo ? Jak żyć zdrowo?.
Zdrowe Żywienie.
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
Zdrowe Żywienie.
Owoce i warzywa oraz ich rola w naszym życiu.
Ankieta do uczniów Szkoły Podstawowej i Gimnazjum ZPO w Skrzydlnej
Klasa I A Szkoła Podstawowa im. prof. Wilhelminy Iwanowskiej w Pigży
Co to znaczy zdrowo się odżywiać?
DAM RADĘ!. Główne zagadnienie problemowe projektu to: samodzielność dzieci w ich codziennym funkcjonowaniu. Cele: 1. Planowanie zakupów w sklepie spożywczym,
Moja ksi ąż ka kucharska. SA Ł ATKA DLA DZIECKA sk ł adniki 1 arbuz 1 pomarańcza 1 kiść winogron 10sztuk borówek.
r. Dzień Zdrowego Śniadania w klasie III A w Szkole Podstawowej nr 11 w Łodzi.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Bez białka nie ma ciałka!.
Żeby być zdrowym ….
TYDZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA 8 listopada – DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA Szkoła Podstawowa im. Juliana Tuwima w Złochowicach.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
Coś specjalnego dla mamy i taty. Sałatka owocowa malucha.
zawiera witaminy B1, B2, B6 oraz sód, potas, magnez
Jesteś tym, co jesz JEDZ MĄDRZE I PIJ WODĘ.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Żyj zdrowo, będzie kolorowo!
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
1a Aleksandra Natanek Natalia Rymarz 2a Karolina Święs Emila Witek Martyna Bińkowska 2b Arek Głowacki Natalia Dębska Artur Szewczyk Nauczyciel prowadzący.
Szkoła Podstawowa im. Piotra Wysockiego w Dropiu.
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.
ZDROWIE- Twój przyjaciel ! Temat projektu:. Oto zespół realizujący projekt – KOŁO BIOLOGICZNE 3 osoby były nie obecne podczas wykonywania zdjęcia, ale.
„Zdrowe odżywianie na Lubelszczyźnie – czytanie ze zrozumieniem”
Analiza ankiety przeprowadzonej w klasach IV – VI Szkoły Podstawowej na temat zdrowego żywienia -Ankieta przeprowadzona we wrześni 2015r -Badanie miało.
Smacznie, zdrowo i kolorowo - twój przepis na zdrowie Prezentacja wykonana przez uczniów Publicznego Gimnazjum w Woli Dębińskiej.
Szkoła Podstawowa nr 29 ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” Sałatki - wersja w j.polskim.
PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
Przedszkole Nr7 w Świeciu Puchatkowa księga przepisów na pyszności dla dzieci.
Projekt edukacyjny w ramach programu Szkoła z Klasą 2.0 Jem kolorowo, odżywiam się zdrowo.
JEDZ WARZYWA I OWOCE! A ONE DADZĄ CI ZDROWIA MOCE
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
,,Bomba smakowa owocowo-marchewkowa’’
Zasady zdrowego żywienia
WODNE PRZEPISY GRUPA: MOKRA WODA.
Zapis prezentacji:

Projekt realizowany przez nauczycieli przyrody w ramach programu Szkoła z klasą 2.0 w roku szkolnym 2012/2013

Grupa 1 pod kierunkiem p. Marzeny Stypułkowskiej realizowała projekt „Tuwimowe j@dło”. Projekt realizowała grupa uczniów z klasy V d: Natalia Radziwon, Weronika Zdrojewska, Martyna Bałdyga, Patrycja Antoniuk, Natalia Moczydłowska, Julia Wyszyńska, Patrycja Trykozko, Aleksandra Snarska, Dominika Żak, Aleksandra Rostkowska

Grupa 2 pod kierunkiem p. Anny Pawluk realizowała projekt „Tuwimowe w@rzywko”. Nad projektem pracowały uczennice z klasy VI c: Julia Mieńko, Natalia Hodujko, Patrycja Turkowska, Natalia Faszczewska, Karolina Makarewicz, Martyna Sławińska, Kamila Sawoniuk

Na początku chcieliśmy się dowiedzieć jakie mogą być powiązania Juliana Tuwima z przyrodą. W tym celu wyszukaliśmy w internecie i innych źródłach informacje na temat poety. Na podstawie uzyskanych informacji stworzyłyśmy mapy pamięci a następnie przepisałyśmy je w programie „iMindMap6”.

Następnie udaliśmy się do osiedlowych sklepów aby sprawdzić dostępność zdrowej żywności. We wszystkich odwiedzonych przez nas sklepach można kupić warzywa, owoce, ziarna zbóż i otręby ale najlepiej zaopatrzony pod tym względem jest sklep KEN.

Kolejny naszym działaniem było przeprowadzenie wywiadu z pielęgniarką szkolną i lekarzem. Chcieliśmy się dowiedzieć, jakie produkty powinni spożywać uczniowie w naszym wieku a także jakie mogą być skutki niezdrowego odżywania. Skutkami niedożywienia mogą być też zaburzenia wzrostu czy zbyt mała masa ciała, ale także łamliwe i kruche paznokcie, cienkie włosy, próchnica zębów (odwapnienie kości), niska sprawność fizyczna, a także trudności w uczeniu się (skupieniu uwagi).

Plan zdrowego odżywiania Spożywaj 4-5 posiłków dziennie, bez "podjadania" między posiłkami. Pij płyny przed posiłkiem albo 2 godziny po posiłku. Dokładnie gryź i przeżuwaj spożywany pokarm. Unikaj nadmiernej ilości cholesterolu. Spożywaj produkty nieprzetworzone zawierające naturalne witaminy, sole mineralne, błonnik. Spożywaj ostatni posiłek najpóźniej na 2 godziny przed nocnym spoczynkiem. Zachowaj umiar w spożywaniu zarówno masła jak i margaryny. Spożywaj minimum 1,5 litra wody dziennie. Staraj się ograniczać ilość spożywanej kawy i zwykłej herbaty. Staraj się ograniczać ilość spożywanego cukru.

Postanowiliśmy też sprawdzić się jako szefowie kuchni W tym celu wyszukaliśmy w naszych domach przepisy na zdrowe potrawy. Następnie przygotowaliśmy je a potem stworzyliśmy piękne karty z przepisami do naszej wspólnej książki kucharskiej. Oto niektóre z naszych wypróbowanych przepisów!!! Polecamy!!!

Przepis na sałatkę wielowarzywną Przygotuj : - puszkę groszku - puszkę kukurydzy - 5 ugotowanych ziemniaków - 4 ugotowane marchewki - 1 ugotowaną pietruszkę - pół ugotowanego selera - 1 jabłko - 3 ugotowane jajka - 4 kwaszone ogórki - sól i pieprz - 1 łyżeczka musztardy ok. 1 szklanki majonezu Sposób przyrządzenia : Ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler, jajka i ogórki należy pokroić w kostkę. Dodać do nich odcedzony groszek i kukurydzę. Składniki wymieszać z musztardą i majonezem, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem oraz ponownie wymieszać. Sałatka gotowa. Smacznego !

Sałatka owocowa :   - 8 truskawek  - 1/4 arbuza - 5 kiwi - kiść winogron - 3 banany - 2 mandarynki - 1 pomarańcza  Wszystkie składniki pokroić i wymieszać. Całość zalać jogurtem naturalnym i wymieszać. SMACZNEGO!!!!

A oto nasza mini książka kucharska z przepisami na zdrowe potrawy

28 maja w naszej szkole odbył się festyn osiedlowy. Nasze panie od przyrody p.Marzena Stypułkowska i p. Anna Pawluk poszły za ciosem i nasze reprezentacyjne stoisko także nawiązywało do zdrowego odżywiania. Zaproponowałyśmy naszym uczniom z klas 0-3 i 4-6 pytania i zagadki o zdrowiu.

I to już koniec relacji z realizacji naszego projektu I to już koniec relacji z realizacji naszego projektu. Prezentację wykonały: - Julia Mieńko kl. VI c -Martna Bałdyga kl. V d - Patrycja Antoniuk kl. V d DZIĘKUJEMY ZA UWAGĘ!!!!!