Projekt realizowany przez nauczycieli przyrody w ramach programu Szkoła z klasą 2.0 w roku szkolnym 2012/2013
Grupa 1 pod kierunkiem p. Marzeny Stypułkowskiej realizowała projekt „Tuwimowe j@dło”. Projekt realizowała grupa uczniów z klasy V d: Natalia Radziwon, Weronika Zdrojewska, Martyna Bałdyga, Patrycja Antoniuk, Natalia Moczydłowska, Julia Wyszyńska, Patrycja Trykozko, Aleksandra Snarska, Dominika Żak, Aleksandra Rostkowska
Grupa 2 pod kierunkiem p. Anny Pawluk realizowała projekt „Tuwimowe w@rzywko”. Nad projektem pracowały uczennice z klasy VI c: Julia Mieńko, Natalia Hodujko, Patrycja Turkowska, Natalia Faszczewska, Karolina Makarewicz, Martyna Sławińska, Kamila Sawoniuk
Na początku chcieliśmy się dowiedzieć jakie mogą być powiązania Juliana Tuwima z przyrodą. W tym celu wyszukaliśmy w internecie i innych źródłach informacje na temat poety. Na podstawie uzyskanych informacji stworzyłyśmy mapy pamięci a następnie przepisałyśmy je w programie „iMindMap6”.
Następnie udaliśmy się do osiedlowych sklepów aby sprawdzić dostępność zdrowej żywności. We wszystkich odwiedzonych przez nas sklepach można kupić warzywa, owoce, ziarna zbóż i otręby ale najlepiej zaopatrzony pod tym względem jest sklep KEN.
Kolejny naszym działaniem było przeprowadzenie wywiadu z pielęgniarką szkolną i lekarzem. Chcieliśmy się dowiedzieć, jakie produkty powinni spożywać uczniowie w naszym wieku a także jakie mogą być skutki niezdrowego odżywania. Skutkami niedożywienia mogą być też zaburzenia wzrostu czy zbyt mała masa ciała, ale także łamliwe i kruche paznokcie, cienkie włosy, próchnica zębów (odwapnienie kości), niska sprawność fizyczna, a także trudności w uczeniu się (skupieniu uwagi).
Plan zdrowego odżywiania Spożywaj 4-5 posiłków dziennie, bez "podjadania" między posiłkami. Pij płyny przed posiłkiem albo 2 godziny po posiłku. Dokładnie gryź i przeżuwaj spożywany pokarm. Unikaj nadmiernej ilości cholesterolu. Spożywaj produkty nieprzetworzone zawierające naturalne witaminy, sole mineralne, błonnik. Spożywaj ostatni posiłek najpóźniej na 2 godziny przed nocnym spoczynkiem. Zachowaj umiar w spożywaniu zarówno masła jak i margaryny. Spożywaj minimum 1,5 litra wody dziennie. Staraj się ograniczać ilość spożywanej kawy i zwykłej herbaty. Staraj się ograniczać ilość spożywanego cukru.
Postanowiliśmy też sprawdzić się jako szefowie kuchni W tym celu wyszukaliśmy w naszych domach przepisy na zdrowe potrawy. Następnie przygotowaliśmy je a potem stworzyliśmy piękne karty z przepisami do naszej wspólnej książki kucharskiej. Oto niektóre z naszych wypróbowanych przepisów!!! Polecamy!!!
Przepis na sałatkę wielowarzywną Przygotuj : - puszkę groszku - puszkę kukurydzy - 5 ugotowanych ziemniaków - 4 ugotowane marchewki - 1 ugotowaną pietruszkę - pół ugotowanego selera - 1 jabłko - 3 ugotowane jajka - 4 kwaszone ogórki - sól i pieprz - 1 łyżeczka musztardy ok. 1 szklanki majonezu Sposób przyrządzenia : Ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler, jajka i ogórki należy pokroić w kostkę. Dodać do nich odcedzony groszek i kukurydzę. Składniki wymieszać z musztardą i majonezem, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem oraz ponownie wymieszać. Sałatka gotowa. Smacznego !
Sałatka owocowa : - 8 truskawek - 1/4 arbuza - 5 kiwi - kiść winogron - 3 banany - 2 mandarynki - 1 pomarańcza Wszystkie składniki pokroić i wymieszać. Całość zalać jogurtem naturalnym i wymieszać. SMACZNEGO!!!!
A oto nasza mini książka kucharska z przepisami na zdrowe potrawy
28 maja w naszej szkole odbył się festyn osiedlowy. Nasze panie od przyrody p.Marzena Stypułkowska i p. Anna Pawluk poszły za ciosem i nasze reprezentacyjne stoisko także nawiązywało do zdrowego odżywiania. Zaproponowałyśmy naszym uczniom z klas 0-3 i 4-6 pytania i zagadki o zdrowiu.
I to już koniec relacji z realizacji naszego projektu I to już koniec relacji z realizacji naszego projektu. Prezentację wykonały: - Julia Mieńko kl. VI c -Martna Bałdyga kl. V d - Patrycja Antoniuk kl. V d DZIĘKUJEMY ZA UWAGĘ!!!!!