„Uczymy się o jedzeniu w ekologicznym znaczeniu ”

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Podróż do Mlecznej Krainy
Advertisements

Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
Odżywiaj się zdrowo 1.
Jesteś tym kim widza cie ludzie, czujesz się tak jak jesz.
IV Edycja „Akademia Zdrowego Przedszkolaka”
Akademia Zdrowego Przedszkolaka
AKADEMIA ZDROWEGO PRZEDSZKOLAKA „ZBOŻA ZJADAMY, ENERGIĘ Z NICH MAMY”
Piramida zdrowego żywienia
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
PODRÓŻ DO MLECZNEJ KRAINY DZIECI Z SPWP NR 7 W KĘTACH
SPRAWOZDANIE Z AKCJI „PODRÓŻ DO MLECZNEJ KRAINY”
PODRÓŻ DO MLECZNEJ KRAINY
Sprawozdanie „Podróż do mlecznej krainy”
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Przystępując do realizacji edycji programu „ Piramida Zdrowego Żywienia” w grupie 3-latków wprowadziłyśmy dzieci do w/w programu z pomocą bohaterów.
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
SPRAWOZDANIE Z REALIZACJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
Przedszkole Miejskie Nr 1 „Tęczowa Jedyneczka” Rawa Mazowiecka
Sprawozdanie z warsztatów Zboża zjadamy energię z nich mamy Dnia 7 Listopada w przedszkolu nr 78 przy ul Radarowej 4a rozpoczęliśmy V edycję akcji Piramida.
ZBOŻA ZJADAMY ENERGIĘ Z NICH MAMY
ODPORNOŚĆ WZMACNIAMY, BO O ZDROWE ŻYWIENIE I HIGIENĘ DBAMY.
Konkurs Czas na Zdrowie
ABC – zdrowego odżywiania
SPRAWOZDANIE Z AKCJI UCZYMY SIĘ O JEDZENIU W EKOLOGICZNYM ZNACZENIU
„ZBOŻA ZJADAMY, ENERGIĘ Z NICH MAMY” sprawozdanie z realizacji
„Podróż do mlecznej krainy” - sprawozdanie z realizacji
SPRAWOZDANIE „Zboża zjadamy energię z nich mamy”
Dzieci z naszego przedszkola od października 2013 roku do stycznia 2014 roku, brały udział w akcji PIRAMIDA ŻYWIENIA PRZEDSZKOLA pod hasłem: ZBOŻA ZJADAMY.
MIEJSKIE PRZEDSZKOLE NR 10 W ZGIERZU. W akcji „Zboża zjadamy energię z nich mamy” wzięły udział wszystkie cztery grupy naszej placówki. Poszczególne etapy.
Publiczne Przedszkole w Dobroniu
,,Zdrowa ekologiczna żywność’’
Dzień Zdrowego Śniadania
Zboża zjadamy energię z nich mamy
Akcja została przeprowadzona na przełomie października i listopada ( ), wzięły w niej udział obie grupy przedszkolne Leśne Duszki(5- latki)
Żeby zdrowym być, trzeba zdrowo żyć
Sprawozdanie z Akademii Zdrowego Przedszkolaka.
Niepubliczne Przedszkole Językowe SMYKI w Tychach
SPRAWOZDANIE Z AKCJI UCZYMY SIĘ O JEDZENIU W EKOLOGICZNYM ZNACZENIU PRZEDSZKOLE NIEPUBLICZNE „JARZĘBINKA” W CHOJNICACH.
SPRAWOZDANIE Z WARSZTATÓW PIRAMIDY ŻYWIENIA PRZEDSZKOLAKA UCZYMY SIĘ O JEDZENIU W EKOLOGICZNYM ZNACZENIU REALIZOWANYCH W PRZEDSZKOLU SAMORZĄDOWYM NR 2.
SPRAWOZDANIE Z REALIZACJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
SPRAWOZDANIE Z VI EDYCJI PIRAMIDY ŻYWIENIA PRZEDSZKOLAKA „UCZYMY SIĘ O JEDZENIU W EKOLOGICZNYM ZNACZENIU” Oddział przedszkolny W zespole szkół z oddziałami.
Uczymy się o jedzeniu w ekologicznym znaczeniu
UCZYMY SIĘ O JEDZENIU W EKOLOGICZNYM ZNACZENIU. CO TO JEST ZDROWA ŻYWNOŚĆ? Przypomnieliśmy sobie czym jest Piramida Żywienia. Dowiedzieliśmy się co to.
SPRAWOZDANIE Z REALIZACJI PROGRAMU AKADEMII ZDROWEGO PRZEDSZKOLAKA „UCZYMY SIĘ O JEDZENIU W EKOLOGICZNYM ZNACZENIU” Koordynator: Agnieszka Szewczyk.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Zespół Szkół w Bakałarzewie
PRZEDSZKOLE MIEJSKIE NR 52 W SOSNOWCU
Magdalena Krzysztofik Katarzyna Krawiec Angelika Dorosz Matthew Witek
Sprawozdanie z warsztatów „Odporność wzmacniamy bo o zdrowe żywienie i higienę dbamy” 24 lutego w przedszkolu nr 78 przy ul Radarowej 4a rozpoczęliśmy.
Podróż do krainy pełnej zdrowia Samorządowa Placówka Wychowania Przedszkolnego nr 9 w Kętach.
Śniadanie daje moc !!.
Szkoła Filialna w Brzuścach, grupa dzieci 4, 5, 6- letnich.
SPRAWOZDANIE Z REALIZACJI PROGRAMU „AKADEMIA ZDROWEGO PRZEDSZKOLAKA” OPRACOWAŁY: DANUTA SZMANDRA, ANNA BEDNAREK „ODPORNOŚĆ WZMACNIAMY BO O ZDROWIE I HIGIENĘ.
Klasa I a pyszne ś niadanie ma ka ż dego dnia. Szkoła Podstawowa im. Bolesława Chrobrego w Cybince.
w Przedszkolu nr 4 w Stalowej Woli
Bez białka nie ma ciałka!.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
„PODRÓŻ DO KRAINY PEŁNEJ ZDROWIA „
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
„ŚNIADANIE DAJE MOC” 8 listopada 2013r. Klasa II a Opracowała: mgr Danuta Pałka.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Szkoła Podstawowa im. Piotra Wysockiego w Dropiu.
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Sprawozdanie z realizacji programu. Przedszkole Miejskie nr 20 im. Przyjaciół Przyrody w Gorzowie Wlkp. Opracowała: Magdalena Wdzięczna.
Poznajemy składniki pokarmu.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Grupa 6-latków: - Jak rozpoznać zdrową żywność? - Skąd się biorą jajka? - Jak zmienia się jajko pod wpływem temperatury? - Sadzenie nasion - Rozpoznawanie.
Zapis prezentacji:

„Uczymy się o jedzeniu w ekologicznym znaczeniu ” Sprawozdanie z warsztatów Akademii Zdrowego Przedszkolaka Przedszkole nr 4 Krosno Odrzańskie opracowała: Lilia Kowalczyk

„Uczymy się o jedzeniu w ekologicznym znaczeniu” W akcji uczestniczyło pięć grup od najmłodszych po najstarsze dzieci uczęszczające do naszego przedszkola. Warsztaty zostały przeprowadzone na przełomie kwietnia i maja 2014 roku. Przedszkolak wie, że żywności ekologiczna to zdrowa żywność , która ma ogromny wpływ zarówno na zdrowie, jak i samopoczucie. Nasze przedszkolaki z ogromnym zaangażowaniem wraz ze swoimi Paniami chętnie podejmowały wszelkie działania.

„Co to jest zdrowa Żywność” Rozmawialiśmy czym jest zdrowa żywność , że powinniśmy zwraca uwagę na jakość jedzenia i to, jak ważne jest jego pochodzenie. Wiemy , że jedzenie wartościowe to naturalne produkty. Wiemy, że należy wystrzegać się pożywienia przetworzonego, w którym są stosowane konserwanty i barwniki. Wiemy, że należy kupować produkty świeże, z krótką przydatnością do spożycia

„Piramida Zdrowego Żywienia” Wraz ze Zwierzątkami ze Zdrowego Zakątka udaliśmy się w głąb wnętrza piramidy. Zwierzątka przypomniały nam czym jest Piramida Żywienia oraz omówiliśmy produkty znajdujące się na poszczególnych piętrach.

Piramida Zdrowych Produktów

JAK TO JEST Z TYM ODŻYWIANIEM Po wysłuchaniu wiersza „Jak to jest z tym odżywianiem „Koszyk Zdrowych Produktów

Warsztaty kulinarne Po przyswojeniu wiedzy dotyczącej zdrowych produktów postanowiliśmy przejść do działania. Robiliśmy kanapki, pyszne……

Sałatka owocowa Warzywa i owoce są źródłem cennych witamin, które dzieciom w okresie wzrostu są szczególnie potrzebne. Znana wszystkim witamina C, która korzystnie wpływa na wzmocnienie naszej odporności, dodatkowo witaminy A i E, które obniżają ciśnienie krwi, jak również wpływają korzystnie na poziom cholesterolu. Ważne jest abyśmy potrafili korzystać z pięknych darów natury, która obdarza nas różnego rodzaju słodkościami (owoce) i przyzwyczajać dzieci do ich smaku, jest to doskonała alternatywa batoników, cukierków, czekolad czy lizaków, które owszem dostarczają organizmowi cukier, jednak jest on tzw. „zapychaczem" i te produkty niestety nie dostarczają one oprócz cukru żadnych wartościowych składników. Przedszkolaki w ramach zajęć na temat zdrowego żywienia przygotowały sałatkę owocową. Zajęcia wzbudziły wiele radości i uśmiechu na twarzach dzieci. Na koniec zajęć każdy dzielny młody kucharz mógł skosztować przygotowanej sałatki.

ZDROWA ŻYWNOŚĆ NA PRZYKŁADZIE JAJ Słuchaliśmy bajki Zwierzątek ze Zdrowego Zakątka pt: „Skąd się biorą jajka” Dowiedzieliśmy się, że jajko to kopalnia cennych składników. Zawiera 100 % białka oraz prawie wszystkie witaminy i składniki mineralne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Podczas warsztatów słuchaliśmy wiersza pt. „Jajko” Jana Brzechwy i dowiedzieliśmy się, że jajka można spożywać na różne sposoby: jajecznica, sadzone, na twardo, na miękko, omlet, w koszulkach.

Co oznaczają numerki na jajkach Wiemy co oznacza : Pierwsza cyfra „0” na skorupce oznacza, że jajko pochodzi z chowu na wolnym wybiegu, kury żerują na powietrzu i mają zróżnicowany pokarm: - Takie jajka zawierają 30% mniej niezdrowego cholesterolu niż przy chowie klatkowym. Pierwsza cyfra „3” na skorupce oznacza, że jajko pochodzi z chowu fermowego. Kury są trzymane w ciasnych klatkach przez całe ich życie: - Takie jaja mają 30% więcej cholesterolu, dużo wody i znikome ilości witamin, pochodzące z syntetycznych dodatków do pasz.

Skąd się biorą kury Dowiedzieliśmy się również, skąd się biorą kury i oto nasze śliczne kurczaki, które ozdobiły naszą gazetkę.

Jajka małe i duże

„Dobre i złe jajka” Nauczyliśmy się jak jest zbudowane jajko, pokazując elementy budowy na przykładzie żywego okazu, a w ostateczności na rysunku. Wiemy, że na zewnątrz jest wapienna skorupka. Białko jest przeźroczyste i galaretowate. Żółtko jest półpłynne, lepkie o barwie jasnożółtej do pomarańczowej.

Pisanki kraszanki jajka malowane Wiemy już, że jajka to cenne źródło wartościowych składników ale nie zapominamy również o przygotowaniu pisanek przed Wielkanocą . Można je ozdabiać na wiele sposobów.

Uczyliśmy się piosenki „Pisanki kraszanki jajka malowane nie ma wielkanocy bez barwnych pisanek ……”

Zajęcia plastyczne Malowaliśmy, rysowaliśmy, przyklejaliśmy szablony jajek oraz przygotowaliśmy koszyczki wielkanocne, w których nie zabrakło pisanek

Dekalog eko-przedszkolaka Warsztaty zakończyły się utrwaleniem informacji zawartych w „Dekalogu eko- przedszkolaka” Przedszkolaki uroczyście obiecały , że będą odżywiać się zgodnie z jego zasadami

Ruch to zdrowie Nie zapominamy też, że ruch i spacery są bardzo ważne więc chętnie korzystamy z zabaw na świeżym powietrzu.

Podsumowanie warsztatów W ramach akcji dzieci podejmowały szereg zadań. Poszerzyły słownik o nowe pojęcia takie jak: węglowodany, błonnik, kwasy tłuszczowe. Dowiedziały się także dlaczego zamiast słodyczy warto jeść orzechy, pestki czy nasiona. Wspólnie też, pamiętając o zasadach zdrowego żywienia oraz o Piramidzie Zdrowego Żywienia, która na stałe zagościła do naszego przedszkola ułożyły jadłospis na jeden dzień w przedszkolu. Podczas realizacja warsztatów uczestniczyliśmy w wielu zabawach ruchowych. Powstało także wiele ciekawych wytworów plastycznych. W czasie akcji zaangażowani byli również rodzice dzieci.