Dobre Praktyki Produkcyjne

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
GHP- mycie i dezynfekcja
Advertisements

„ Za co czujesz się odpowiedzialny” Rzeka Stoła
Dlaczego w ramach GLOBE bada się pH?
INSTRUKCJA ALARMOWANIA
Oczyszczanie wody w zamkniętych obiegach
Nowa maszyna szorująco-zbierająca
Źródła zanieczyszczeń i zagrożenia wód
Produkcja szkła surowce - inny skład niż odpowiadający składnikom masy szklanej np. aby wprowadzić Na2O stosuje się Na2Co3 w procesie wytapiania materiały.
Dezynfekcja wody do spożycia i instalacji wody do spożycia w Niemczech
Zjawisko rdzawej wody i możliwe środki zaradcze
Podstawowe wymagania dla kiosków i sklepików szkolnych:
Podstawowe wymagania dla stołówek szkolnych:
Badanie rzeki Mienia Grupa chemiczna.
Właściwości i budowa cieczy
Metale.
Spis treści Wewnątrz budynku wodociągów Na placu wodociągów Widoki
Zanieczyszczenia środowiska naturalnego
Temat: Zanieczyszczenia atmosfery i hydrosfery
Przed wyborem stacji uzdatniania wody
Jak wygrać z twardą wodą
UZALEŻNIENIA W dzisiejszych trudnych i stresujących czasach ludzie coraz częściej popadają w różnorakie uzależnienia. Nie tylko chodzi o typowe nałogi,
Rozwiązywanie Problemów Z Nakładaniem Powłok. Identyfikacja Produktu u Sprawdź dokładnie jaki produkt używasz. u Zapisz Kod Produktu, opis i numer Serii.
Kościoły Pokoju w Jaworze i Świdnicy
Zmiany gęstości wody i ich znaczenie dla życia w przyrodzie
Efektywne wyszukiwanie informacji w Internecie by Katarzyna Wilk is licensed under a Creative Commons Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Bez utworów.
22 marca Światowy Dzień Wody
Stare Miasto w Warszawie (1980)
TECHME Innovation, Conseil R & D Groupe IRAM AMORFIZACJA
MINIMALIZACJA BŁĘDÓW W RECEPTURZE APTECZNEJ
Odporność organizmu.
Zabytkowa Kopalnia Soli w Wieliczce
Obiekt ze Światowej Listy UNESCO
ZANIECZYSZCZENIE ŚRODOWISKA
Zarządzanie środowiskiem
Wyk. Monika Markuntowicz IIIB
Zakażenia układu moczowego - podział
CHOROBY PŁUC W EUROPIE FAKTY I RYCINY. Główne cele “Choroby płuc w Europie Fakty i ryciny–” jest zwięzłą wersją Europejskiej Białej Księgi Płuc wydawanej.
WODA ŹRÓDŁEM ŻYCIA.
Promieniowanie jonizujące w środowisku Wykorzystywanie i klasyfikacja źródeł promieniotwórczych.
ŹRÓDłA ENERGII Prezentacja wykonana na zajęciach informatycznych przez uczniów klas 0-III w ramach projektu SMS.
WOKÓŁ METALI Metale – pierwiastki chemiczne charakteryzujące się obecnością w sieci krystalicznej elektronów swobodnych (niezwiązanych).
Woda nasze życie.
Światowy Dzień Zdrowia 2015
Alergeny – zagrożenie w przemyśle spożywczym
Dzień Zdrowia 10 kwietnia 2015
Warsztaty początkowe dla nauczycieli, października 2012 Badania hydrologiczne Jarosław J. Napiórkowski Instytut Geofizyki PAN
1 PURITY Steam Optymalna jakość wody do pieców i piekarników.
Autorzy: Adrianna Przybylska
ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA
Uzdatnianie wody.
NOWA, OPATENTOWANA TECHNOLOGIA USUWANIA CZĘŚCI PŁYWAJĄCYCH.
PROCESY SPAJANIA Opracował dr inż. Tomasz Dyl
CZYSTE ŚRODOWISKO – ZDROWE SPOŁECZEŃSTWO
ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA 2015 Opracowanie prezentacji: st. asystent Aleksandra Wasilewska Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Wojewódzkiej Stacji.
Dlaczego niektóre metale ulegają niszczeniu – korozji?
Ekologia wokół nas..
- życiodajna Substancja
CZYM SĄ ZANIECZYSZCZENIA WÓD? Jeśli w wodach pojawią się jakiekolwiek chemiczne substancje, które nie są ich naturalnymi składnikami, mikroorganizmy w.
PRZYCZYNY I SKUTKI DEGRADACJI GLEB
Sposoby konserwowania żywności
Lutowanie miękkie lutowanie w zakresie temperatury nie przekraczającej 450 °C – najczęściej ok. 250 °C. Ta metoda łączenia elementów metalowych z pomocą.
Fizyka a ekologia.
Charakterystyka zanieczyszczeń organicznych przedostających się do wód wraz ze ściekami oczyszczonymi Marta Próba(1), Elżbieta Włodarczyk(1) (1) Instytut.
Kruczkowska Gabriela Kl. VIA
„ZASOBY WODY W PRZYRODZIE I WPŁYW CZŁOWIEKA NA ICH POZIOM”
Gniezno – pierwsza stolica polski
Poznajemy warunki życia w jeziorze.
Czy klimat ma wpływ na konflikty na świecie? Wiktoria Maziarka Maja Kołodziejczyk Katarzyna Strzępek.
Sole w życiu codziennym.
Domowe sposoby oceny jakości pelletu. Zakładając, że nie chcemy wykonywać kosztownych badań chemicznych zakupionego pelletu, możemy wstępnie.
Zapis prezentacji:

Dobre Praktyki Produkcyjne This work is licensed under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License. To view a copy of this license, visit http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ or send a letter to Creative Commons, PO Box 1866, Mountain View, CA 94042, USA

Sucha sól Sucha sól nie nie sprzyja rozwojowi bakterii chorobotwórczych Może natomiast być źródłem zanieczyszczeń fizycznych lub chemicznych (np. miedź, ołów, rtęć lub kadm). Zanieczyszczenia fizyczne łatwo zlokalizować wizualnie np. przesiewając sól. Jeżeli podejrzewa się zanieczyszczenie skrawkami metali lub szkłem soli nie powinno się używać. Sól zawsze musi być dobrej jakości i musi być jakości spożywczej. Sól należy kupować od sprawdzonych dostawców. Przechowywać w miejscu czystym i suchym i z dala od źródeł potencjalnych zanieczyszczeń (np. środki myjące)

Pielęgnacja Basenów Solankowych Do przygotowania solanki używać wody jakości pitnej i przechowywać ją w czystych zbiornikach. Jeżeli basenów solankowych nie da się umieścić na działach produkcyjnych , należy przykrywać je pokrywami, aby nie dopuścić do zanieczyszczeń. Solankę należy przechowywać w temperaturze właściwej dla danej technologii. Uzupełniać sól systematycznie i mieszać po każdym użyciu. Regularnie usuwać zawiesinę na powierzchni

Pielęgnacja Basenów Solankowych Czasem konieczna jest częściowa lub wymiana solanki, w zależności od intensywności użytkowania i stężenia soli. Inie zaleca się pasteryzować solanki: Solanka powoduje korozję linii pasteryzującej z powodu obecności soli i kwasowości. Pasteryzacja eliminuje również organizmy, które mogłyby skutecznie przeciwdziałać rozwojowi bakterii chorobotwórczych

Stężenie Soli i pH Solanki Stężenie soli i pH powinno być dostosowane do technologii i instrukcji. Tam, gdzie można to zastosować, koncentracja soli≥19.5° Baumé (21% w/o) może zahamować wzrost nawet najbardziej tolerujących sól bakterii chorobotwórczych (Listeria i Gronkowce koagulazo-dodatnie) pH solanki może nie być wystarczające do kontrolowania rozwoju patogenów, ale: Niektórzy producenci kontrolują pH solanki, aby być pewnymi, że odpowiada ono oczekiwanym wartościom.