Państwo Turystyki i starożytności Grecja Państwo Turystyki i starożytności
Położenie Położenie geograficzne - położona jest w południowo - wschodniej Europie, graniczy z Macedonią, Bułgarią i Turcją. Granice morski stanowi morze Śródziemne i jego odnogi (Morze Jońskie i Egejskie). Grecja obejmuje część Półwyspu Bałkańskiego oraz liczne wyspy m.in. Kreta, Eubeja, Cyklady, Sporady, Północne i Południowe, Wyspy Jońskie).
Ludność Struktura etniczna: Grecy stanowią około 96%, pozostałe grupy to Macedończycy, Albańczycy, Turcy i Bułgarzy. Dominująca religią jest prawosławie 97,6%, muzułmanie 1,5%, katolicy 0,4%, protestanci 0,1%
Waluta i język Językiem urzędowy jest grecki. Obecnie walutą obowiązująca w Grecji jest euro.
Warunki Grecja znajduje się w strefie klimatów podzwrotnikowych śródziemnomorskich. W zależności od regionu ma on bardziej lub mniej wyraźny charakter. W północnej części średnia temperatura stycznia dochodzi do 5° C, na wybrzeżach i wyspach około 12° C. W lipcu średnie temperatury wynoszą od 25 do 27° C. Średnie sumy opadów w północno - wschodniej części i na wyspach 500 - 700 mm, a w górach dochodzą nawet od 2500 mm. Wpływy oceanu atlantyckiego są najbardziej widoczne na wyspach leżących w basenie Morza Jońskiego. Grecja jest państwem bardzo zróżnicowanym nie tylko pod względem warunków naturalnych ale również kulturowo, obyczajowo.
Starożytna Grecja zarys dziejów We wczesnym okresie datowanym na lata 1500- 1000 p.n.e. istniało wiele bogatych królestw, rozproszonych na licznych wyspach greckich, ale także na kontynencie. Za najważniejsze ośrodki uważa się: Kretę i Mykeny wraz z antycznymi cywilizacjami, jakie udało im się wytworzyć. Niestety w wyniku najazdów barbarzyńców, czyli ludów stojących na niższym szczeblu rozwoju cywilizacyjnego, kultury te zostały niemal całkowicie zniszczone.
Bogowie Starożytnej Grecji Atena – wyskoczyła z głowy Zeusa, bogini-dziewica w zbroi. Atena, bogini mądrości, rozwagi i wojny, o przydomku Pallas, opiekowała się wszelkimi rzemiosłami, życiem społecznym i pracami kobiecymi, zwłaszcza tkactwem. Apollo - Bóg piękna i słońca, swymi niewidzialnymi strzałami, czyli promieniami słonecznymi leczył choroby, a także - zabijał nagle ludzi. Apollina wyobrażali sobie Grecy jako pięknego, młodego mężczyznę, czcili go jako boga muzyki i poezji, opiekuna sztuki i nauki oraz przewodnika muz. Artemis - Dziewica, bogini łowów, mściwa, niedostępna dla ludzi, zsyłała nagłą śmierć na kobiety w połogu. Ulubionym zwierzęciem bogini była łania, atrybutem półksiężyc.
Afrodyta - bogini miłości, córka Zeusa i Dione, według innej wersji zrodziła się fal morskich. Małżonkiem bogini był kulawy Hefajstos, którego zdradzała z Aresem. Atrybutem bogini były gołębie, róża i mirt. Ares - Bóg krwawych wojen. Bogu temu poświęcone były wilk i pies, z ptaków jastrząb. Zeus - Naczelny bóg nieba i ziemi, bóg światłości, zsyłał deszcze, grzmoty i pioruny. Jego małżeństwo z Herą było nieudane. Małżonkowie kłócili się często, Hera okazała się typową zazdrośnicą, a mąż zdradzał ją w przelotnych, częstych miłostkach z kobietami ziemskimi. Atrybuty Zeusa stanowiły: berło, piorun, orzeł, tarcza z frędzlami.
Roślinność Roślinność Grecji jest dość uboga. Na północy występują lasy, które tworzy dąb korkowy, drzewo laurowe i mirt. Na nizinach oraz na Półwyspie Peloponez przeważają twardolistne zarośla typu makii. Wybrzeża i doliny rzeczne porastają wiecznie zielone cyprysy, drzewa cytrusowe, oleandry, drzewa oliwne oraz winorośl.
Rolnictwo Podstawę gospodarki Grecji stanowi rolnictwo. W strukturze zatrudnienia dominują jednak usługi, które skupiają ok. 48% zawodowo czynnych, następnie lokuje się przemysł - 28% i rolnictwo - 24%
Sadownictwo i hodowla Około 30% powierzchni kraju zajętej jest pod tereny uprawne, a około 40% pod pastwiska. Do najważniejszych upraw Grecji należą: pszenica, buraki cukrowe, ziemniaki, tytoń, bawełna, winorośl, oliwki, a na wilgotniejszych terenach również ryż. Duże znaczenie mają także uprawy cytryn, pomarańczy i mandarynek. Hoduje się owce i kozy.
Przemysł Głównymi gałęziami przemysłu Grecji są przemysł stoczniowy i rolno-spożywczy. Ponadto rozwija się także przemysł chemiczny, tekstylny i metalowy. Do najważniejszych bogactw mineralnych kraju należą boksyty, ponadto wydobywa się również rudy żelaza, cynku i ołowiu, chromu, niklu i manganu. Z wody morskiej odparowuje się sól kamienną.
Energia Podstawę energetyki stanowią elektrownie cieplne, które wytwarzają 94% energii kraju. Opalane są węglem brunatnym, który jest jedynym złożem energetycznym występującym w Grecji. Ponadto 6% energii pochodzi z elektrowni wodnych.
Eksport Handel zagraniczny Grecji opiera się głównie na imporcie: paliw, maszyn, chemikaliów, żelaza i stali, pojazdów i tworzyw sztucznych, oraz na eksporcie: żywności, tytoniu, żelaza i stali, rodzynek, aluminium, bawełny i oliwy z oliwek (Grecja jest 3 światowym producentem oliwy). Głównymi partnerami handlowymi kraju są państwa Unii Europejskiej.
Turystyka Grecja należy do jednych z najciekawszych turystycznie krajów na świecie. Sprawiają to liczne zabytki z okresu Grecji Starożytnej i wiążąca się z nimi bogata historia, liczne plaże oraz sąsiadujące z nimi góry. Stąd też turystyka w Grecji dynamicznie się rozwija i jest jedną z dominujących gałęzi gospodarki kraju.
Ciekawe Miejsca W Grecji Akropol ateński Meteory
Partenon Hefajstejon
Kuchnia grecka – dział sztuki kulinarnej wywodzącej się i charakterystycznej dla Grecji i Greków. Zazwyczaj postrzegana jest jako zdrowa i prosta. Charakteryzuje się m.in. popularnym w kuchniach śródziemnomorskich i bałkańskich, częstym stosowaniem czosnku, oliwy z oliwek, liści winorośli, dużej ilości warzyw
Tradycja gotowania Kuchnia grecka ma bardzo długą tradycję. Historycznie kuchnia grecka była prekursorem kuchni zachodniej i wywarła kulinarny wpływ, poprzez starożytny Rzym, na Europę, a później Nowy Świat. Pierwszą w historii książkę kucharską napisał w 330 roku p.n.e. Archestratos, a tradycja kulinarna Grecji liczy sobie koło 4000 lat
Podstawowe składniki Do podstawowych składników kuchni greckiej należą zboża, wśród nich pierwsze miejsce zajmuje pszenica wykorzystywana do chleba pita i pełnoziarnistego chleba wiejskiego. Ważnym zbożem jest również ryż stosowany w pilawach, jako dodatek do mięs oraz w charakterystycznych dla Grecji dolmades (ryż zwijany w liście winogron).
Zwyczaje 1. PAPIER TOALETOWY Bez obawy, nie chodzi o to, że w Grecji go nie używają… Problem w tym, że w Grecji nie wrzuca się go do klozetu, a do specjalnych koszy. Turyści raczej za tym nie przepadają, ale trzeba to po prostu zaakceptować. Przyczyną dość dziwacznego zwyczaju, jest fakt, że rury kanalizacyjne w Grecji są dość cienkie i często się zatykają. Nie zdziwcie się, jeśli już po wyjściu z samolotu, wchodząc do toalety zobaczycie tabliczki: "Nie wrzucaj papieru do klozetu!". 2. GRECKIE IMIONA Jeśli ktoś przywita się z Wami: "Cześć, mam na imię Atena / Afrodyta / Odyseusz / Achilles", wcale nie robi sobie z Was żartów. Mitologiczne imiona w Grecji są nadal w użyciu!
3. GODZINY OTWARCIA SKLEPÓW Planujecie zakupy? Lepiej dowiedzieć się wcześniej w jakich godzinach czynne są sklepy w waszym rejonie. Nie ma jednej reguły - zmienia się to w zależności od miasta czy regionu. Jedynym pewnikiem jest, że od poniedziałku do soboty sklepy są czynne od rana do 14.00. Później jest przerwa na sjestę i tylko w trzy dni w tygodniu (od poniedziałku do piątku) czynne są od 18 do 21, ale w które dni dokładnie - tutaj trzeba rozpocząć wywiad już na własną rękę. Uwaga - w niedziele czynne są jedynie stacje benzynowe!
Ciekawe Stwierdzając, że Grecy świetnie mówią po angielsku, raczej bym skłamał. Mimo to, Grecja jest jednym z lepszych krajów, gdzie można przełamać barierę w mówieniu po angielsku. Grecy bowiem uwielbiają mówić w tym języku, co wcale nie znaczy, że mówią dobrze. Nie mają przy tym jednak żadnych oporów, używając często dziwnych zwrotów, przez co czasem doprawdy trudno jest ich zrozumieć. Najważniejsze jednak - dobrze się przy mówieniu bawić!
Ciekawostki v2 JEDZENIE ZE WSPÓLNEGO TALERZA Najważniejsza funkcjonująca zasada: znaczną część potraw (w szczególności sałatki) je się ze wspólnego talerza. Można uznać, że nakładanie sobie na swój własny talerz, na przykład greckiej sałatki czy tzatziki, jest w rozumieniu Greków faux pas. Nie zdziwcie się również, jeśli ktoś nagle zacznie Wam wyjadać z talerza.
WYKONALI Maciej Kurpiel Michał Kucza Michał Wołoszyn Kamil Tarnowski Kacper Petynia Grzegorz Gołąb Opiekun Grupy: P. Małgorzata Sander