Prezentację wykonał Hubert Maciakiewicz Witaminy Prezentację wykonał Hubert Maciakiewicz
Prezentację wykonał Hubert Maciakiewicz Witaminy Prezentację wykonał Hubert Maciakiewicz
Witaminy rozpuszczalne w wodzie
Witaminy rozpuszczalne w wodzie Witaminy rozpuszczalne w wodzie muszą być dostarczane z dietą, w celu zapewnienia prawidłowego działania organizmu. Witaminy nie dostarczają energii (kalorii), jednakże regulują procesy biochemiczne w komórkach. Do witamin rozpuszczalnych w wodzie należą witaminy z grupy B, witamina C. Nadmiar witamin rozpuszczalnych w wodzie jest wydalany z moczem.
Witamina C Witamina C, inaczej kwas askorbinowy, to związek, którego właściwości od dawna są wykorzystywane w medycynie. Witamina C ma ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, ponieważ bierze udział w wielu różnych procesach, które w nim zachodzą. Ponadto witamina C znalazła zastosowanie także w kosmetyce, ponieważ, jako silny przeciwutleniacz, zwalcza wolne rodniki, które odpowiadają za proces starzenia się skóry.
Witaminy z grupy B Witaminy z grupy B przede wszystkim są odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a co za tym idzie - za stan zdrowia psychicznego. Witaminy z grupy B łagodzą napięcie nerwowe, pozytywnie wpływają na nastrój, a także poprawiają sprawność intelektualną. Witaminy z grupy B pełnią bowiem bardzo ważną funkcję w procesach metabolicznych, m.in. uczestniczą w procesie przyswajania węglowodanów - w zamianie glukozy na energię, która jest dostarczana m.in, do mózgu. Tym samym poprawia sprawność umysłu i poprawiają nastrój. Jednak witaminy te pełnią także wiele innych funkcji.
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A,D,E,K) Większości witamin nasz organizm nie potrafi magazynować, a ich nadmiar wydalamy z moczem lub z potem. Ale witaminy A, D, E i K, czyli te rozpuszczalne w tłuszczach, są odkładane w tkance tłuszczowej i w wątrobie. Jest to zaleta – nie grozi nam niedobór, ale z drugiej strony ich nadmiar może być szkodliwy.
Witamina A Witamina A występuje w dwóch postaciach: jako retinol w produktach pochodzenia zwierzęcego (mleko, masło, jajka, wątróbka i ryby morskie) – właśnie jego przedawkowanie jest szkodliwe – i w formie prowitaminy A, czyli beta-karotenu w produktach pochodzenia roślinnego (żółte, czerwone i pomarańczowe warzywa i owoce oraz warzywa zielonolistne). Nadmiar tej witaminy powoduje utratę apetytu, zmiany skórne, osłabienie mięśni, a u dzieci zahamowanie wzrostu.
Witamina D Witamina D jest dostarczana z pożywieniem (obfitują w nią ryby morskie i tran), ale powstaje też w organizmie dzięki oddziaływaniu na skórę promieni ultrafioletowych. By wytworzyła się odpowiednia ilość tej witaminy, wystarczy 20-minutowa ekspozycja na słońce fragmentu ciała. W nadmiarze to najbardziej toksyczna z witamin, przedawkowanie grozi wymiotami, nudnościami, zwapnieniem tętnic, uszkodzeniem nerek.
Witamina E Witamina E jest zawarta w produktach roślinnych (oleje, migdały, orzechy, kiełki pszenicy, zielonolistne warzywa). Jej dobrym źródłem są też masło, jajka, szprotki. Trudno o przedawkowanie witaminy E w pożywieniu, jest to możliwe przy suplementacji.
Dziękuje za uwagę ! Bibliografia: www.poradnikzdrowie.pl https://www.google.pl/imghp?hl=pl&authuser=0&ei=IsUhWd- QMMqtsgGu6YNw&ved=0EKouCAIoAQ