Plan wykładu Reguła faz dla układów dwuwymiarowych. Charakterystyka zjawiska mieszalności składników w nierozpuszczalnych filmach powierzchniowych. Mieszaniny idealne. Swobodna entalpia mieszania. Opis oddziaływań w monowarstwach mieszanych. Biologiczne membrany monowarstwy lipidowe monowarstwy proteinowe i mieszane monowarstwy biosurfaktantów
Diagram fazowy
Diagram fazowy
Diagram fazowy
Reguła faz dla układów dwuwymiarowych. Reguła faz Crispa Reguła faz dla układów dwuwymiarowych. F = CB + CS PB PS + 3 F liczba stopni swobody CB liczba składników współistniejących w stanie równowagi w fazie objętościowej CS liczba składników na powierzchni PB liczba faz objetościowych PS liczba faz powierzchniowych
Monowarstwy mieszane
Monowarstwy mieszane
Mieszaniny idealne. Swobodna entalpia mieszania Potencjał chemiczny składnika układu idealnego: Dla mieszanin w stanie idealnym: w przypadku mieszanin dwuskładnikowych: :
Mieszaniny idealne. Swobodna entalpia mieszania Nadmiar entalpii swobodnej procesu mieszania: f1 , f2 - współczynniki aktywności składników monowarstwy
Mieszaniny idealne. Swobodna entalpia mieszania Nadmiar entropii procesu mieszania: gdzie napięcie powierzchniowe wody przyjmuje wartość 0.154 mN/mK : : Entalpia procesu mieszania : Parametr oddziaływań :
Biologiczne membrany
Monowarstwy lipidowe cholesterol
Monowarstwy proteinowe