WITAMINA C Julia Terlecka 1a.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Czy wiesz co jesz?.
Advertisements

Poznajemy składniki żywności !
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
Pierwiastki występujące w człowieku
WITAMINY JAKO SKŁADNIK POŻYWIENIA
Jak jeść zdrowo?.
Właściwości soli mineralnych, wody oraz ich rola w organizmie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
WITAMINY.
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Olimpiada zdrowia.
WITAMINY.
Witamina C !!! W owocach i warzywach
Witaminy - czy są ważne dla naszego organizmu?
Makroskładniki i Mikroskładniki znaczenie dla organizmów
Narkotyki Alkohol i 84% 81% 79% 57% 51% Opr. Jakub Romański.
dla chłopczyka i dziewczynki
Witamina B.
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Witamina A!!! W owocach i warzywach
ŻYJ ZDROWO Jedz warzywa i owoce..
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
Jedz żółte owoce i warzywa
Wykorzystanie kwasów w życiu codziennym
SMACZNIE I ZDROWO WITAMINY TO ZDROWIE.
WITAMINOWY ZAWRÓT GŁOWY
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?
Witaminy ZNACZENIE WITAMIN DLA CZŁOWIEKA
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
„Prawdziwe życie to zdrowe życie”
P i r a m i d a zdrowego stylu życia. P i r a m i d a zdrowego stylu życia.
„Owoce i warzywa w szkole’’
Witamina C Co to jest?.
Owoce i warzywa w szkole
Witamina E.
Biologia Karolina Iwanowska
Poznajemy składniki żywności.
OWOCE I WARZYWA W SZKOLE
Zdrowe odrzywianie. Polskie jabłka Hiszpanskie jabłka.
Bez białka nie ma ciałka!.
Witaminy Jakub Dorobisz.
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
Witaminy! Ruta Katarzyna.
Zdrowa żywność i wpływ na nasze zdrowie
Woda i składniki mineralne
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, chronią przed zakrzepami.
WIEM, CO JEM Projekt edukacyjny realizowany w kl. III SP w Zespole Szkół im. Stanisława Wyspiańskiego w Waganowicach.
Ich rola, występowanie, skutki niedoboru.
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
Warzywa i owoce
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
- życiodajna Substancja
PRZYCZYNY I SKUTKI DEGRADACJI GLEB
SPOSÓB ŻYWIENIA BIALSKICH 5-LATKÓW Elżbieta Huk-Wieliczuk, Anna Czeczuk.
Witaminowe opowieści.
Choroba prostaty a dieta
Zimowe witaminy.
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Na zdrówko Na zdrówko dobra to rada - dużo owoców zajadaj! W owocach są witaminki - są to zdrowia okruszynki.
Kwasy w Medycynie.
Chemia w organizmie człowieka
Prezentację wykonał Hubert Maciakiewicz
Kwas askorbinowy .
Witamina D3 Kaja Kuzara.
1 Sole Mineralne  P.
Chemia w kuchni Julia Mroszczyk kl. Ia.
Zapis prezentacji:

WITAMINA C Julia Terlecka 1a

Witamina C , a dokładniej kwas askorbinowy – jest organicznym związkiem chemicznym z grupy nienasyconych alkoholi polihydroksylowych. Jest niezbędny do funkcjonowania organizmów żywych. Dla niektórych zwierząt, w tym ludzi, jest witaminą, czyli musi być dostarczany w pożywieniu. Jest także przeciwutleniaczem stosowanym jako dodatek do żywności.

Wzór : C6H8O6 Masa molowa : 176,12g/mol Gęstość : 1,68g/cm3 Temperatura wrzenia : 553⁰C Temperatura topnienia : 190⁰C Rozpuszczalniki : woda, gliceryna, etanol, glikol propylenowy Produkcja :Większość kwasu askorbinowego produkowanego przemysłowo jest wytwarzana metodą opracowaną w roku 1934 przez Reichsteina i Grüssnera, w której substratem jest także naturalna glukoza

OWOCE I WARZYWA ZAWIERAJĄCE WITAMINE C : Z cytrusów, duża ilość tej witaminy znajduje się w cytrynie. Jedna, o dziwo, czarna porzeczka zawiera jej trzy razy więcej od cytryny, można ją znaleźć także w jabłkach, szczególnie w antonówce. Bardzo dobrym źródłem witaminy C są pomidory, Witaminę C można znaleźć też w różnego rodzaju kapustach. Wśród warzyw największą ilość zawiera papryka. Istotnym jej źródłem są również ziemniaki.

Rola w organizmie człowieka : Jest przeciwutleniaczem, aktywuje wiele enzymów, ułatwia asymilację żelaza, wpływa na syntezę kortykosteroidów oraz niektórych neuroprzekaźników. Utrzymuje prawidłowy stan tkanki łącznej (jest niezbędny w syntezie kolagenu), wzmacnia dziąsła i zęby, zabija bakterie wywołujące próchnicę zębów. Wzmacnia odporność organizmu na infekcje. Ułatwia gojenie się ran. Stabilizuje psychikę. Bierze udział w przemianach tyrozyny. Ma również wpływ na zachowanie prawidłowego potencjału oksydacyjnego w komórce.

Skutki niedoboru w organizmie: Szkorbut (krwawienie i owrzodzenie dziąseł, wypadanie zębów), kruchość i pękanie naczyń krwionośnych, osłabienie odporności organizmu, obrzmiałe i bolesne stawy, nieprawidłowe zrastanie się kości, powolne gojenia się ran. Skutki nadmiaru w organizmie : Kwas askorbinowy nie jest toksyczny, ale przyjmowany w nadmiarze może wywoływać dolegliwości żołądka, nudności, biegunkę, wymioty, wysypkę skórną, obniżać odporność po radykalnym zmniejszeniu dawki. Zazwyczaj jednak jego nadmiar wydalany jest z organizmu wraz z moczem.

Zastosowanie : To związek, którego właściwości są wykorzystywane nie tylko w medycynie. Witamina C znalazła zastosowanie także w kosmetyce. Jednak od lat jest słynna przede wszystkim z tego, że wspomaga odporność organizmu. Mało kto wie, że jest skutecznym przeciwutleniaczem, który zapobiega procesom starzenia (także skóry), poprawia pracę układu krążenia i działa przeciwnowotworowo. Witamina C nie spełnia roli ochronnej wtedy, gdy infekcja już się rozwinie. Natomiast jej regularne przyjmowanie zmniejsza ryzyko przeziębienia, zwłaszcza u osób, które trenują lub wykonują ciężką pracę fizyczną.

Występowanie i synteza : Kwas askorbinowy występuje naturalnie w wielu organizmach roślinnych i zwierzęcych. W obu królestwach substratem do biosyntezy tego związku jest glukoza, jednak przebiega ona w różny sposób. U roślin glukoza jest utleniana w pozycji C-2, po czym następuje epimeryzacja atomu C-5 i kolejne utlenianie, w pozycji C-1. U zwierząt szlak metaboliczny przebiega przez kwas glukuronowy, po czym następuje inwersja szkieletu węglowego, w efekcie czego atomy C-1 i C-6 glukozy stają się odpowiednio atomami C-6 i C-1 kwasu askorbinowego. U szeregu zwierząt, między innymi naczelnych kwas askorbinowy musi być dostarczany w pożywieniu, gdyż ich organizmy go nie wytwarzają. U naczelnych jest to efektem mutacji w genie odpowiedzialnym za wytwarzanie oksydazy gulono laktonowej (GLO), która w wątrobie katalizuje ostatni etap biosyntezy kwasu askorbinowego z glukozy, tj. utleniania gulonolaktonu.

KONIEC