Przepis na babeczki mech The recipe for moss cupcakes

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Kawa Rozpuszczalna Natalia Maraszek kl.6b.
Advertisements

Kopytka from Poland Składniki/Ingredients: *800 g ziemniaków/potatoes *2 1/2 szklanki mąki (43 dag)/glass of wheat flour *1/2 szklanki mąki ziemniaczanej.
Leonardo da Vinci Partnership: “Kitchen and Restaurant Guide for Starters” ŹRÓDŁA SŁODYCZY.
CUPCAKES.
Carrot Cake czyli Ciasto Marchewkowe krok po kroku
Spaghetti po bolońsku. Składniki 500 g spaghetti 4 łyżki świeżo startego parmezanu do posypania Sos: 1 łyżka oleju roślinnego lub oliwy z oliwek 1 posiekana.
The traditional Bulgarian Dishes. 4 tomatoes – 4 pomidory 1 large cucumber – 1 duży ogórek 4 green or red peppers – 4 zielone lub czerwone papryki 1.
Mateusz Boguń prezentuje presents.
Nasz przepis na chleb.
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
SHOPPING- ROBIENIE ZAKUPÓW.
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
Polish language course – lesson 3 SERVICES 1. 1 jeden 2 dwa 3 trzy 4 cztery 5 pięć6 sześć 7 siedem 8 osiem 9 dziewięć 10 dziesieć 2.
POLISH LANGUAGE COURSE Lesson 1 Greetings and introducing yourself.
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Sałatka z kurczaka i Fettuccine po Tajlandzku połówki kurzych piersi bez kości i skóry (około 440 g) g makaronu Fettuccine 3. 2 łyżeczki.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Autumn recipes from Poland. Mushrooms sauce Mushrooms sauce by Maja Kister Ingredients: 300 grams of mushrooms 1 onion 200 grams of sour cream Fresh.
C HRISTMAS DISHES IN P OLAND Recipies prepared by Polish students.
Short presentation of the new Museum of PRL in Ruda Śląska. 1. Quick reminder or information about Polish history. 2. What is PRL and the most typical.
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
„My school – Moja szkoła” Authors: A. Krauze, L. Łompieś, K. Więciarz, J. Pałdyna, J. Rutkiewicz, K. Stefanowicz, E. Streich, K. Baran, P. Brodnicka, O.
My Family Writing. Napisz list do przyjaciela z Anglii, w którym przedstawisz swoją rodzinę. Napisz jak się nazywają i czym się zajmują. Napisz jak wyglądają.
Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.
Tradycyjne potrawy naszych przodków. Do XVI wieku kuchnia staropolska była raczej uboga. Polacy jedli dużo kaszy i warzyw, takich jak : groszek, rzepa,
Natalia – MAZUREK WIELKANOCNY NATALIA ADAMCZAK Mazurek wielkanocny wg przepisu Babci Zosi Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki wrocławskiej, 1 całe.
Projekt.  W projekcie uczestniczyli uczniowie klasy V.  Przygotowali przepisy na potrawy wigilijne przygotowywane w ich domach.  Ustalili listę zakupów.
KUCHNIA NIEMIECKA SZNYCEL WIEDE Ń SKI Składniki (4 porcje): 4 kotlety cielęce sól mąka 1 jajko, roztrzepane wraz z 2 łyżkami mleka lub wody sucha bułka.
Ta prezentacja pomoże This presentation will wam w szukaniu: help tou in finding: Taniego i komfortowego hostelu w centrum miasta Poznania. Miejsca gdzie.
 Przygotowanie zakwasu Składniki :  400 g mąki żytniej (razowej lub zwykłej)  400 g letniej wody Przygotowanie : W słoiku wymieszać ze sobą 100 g maki.
Paweł Zadka, Marcin Karpiński i Piotr Wicha
TUSCAN TASTES. OMELETTE WITH ZUCCHINI SKŁADNIKI- INGREDIENTS 1 DUŻA CUKINIA - 1 LARGE ZUCCHINI 3 JAJA – 3 EGGS 2-3 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK SPOONS OF.
Chleb orkiszowy to bardzo zdrowy chleb. Należy kilka dni wcześniej przygotować zakwas. Wykonałam go z przepisu umieszczonego w naszym podręczniku. Parę.
Ӧsterreich Kϋche Ӧsterreich Kϋche. Kiedy 16-letni uczeń szefa kuchni Franz Sacher stworzył ten tort na dworze księcia Metternicha w 1832 roku, niewiele.
LET’S EAT! Przygotowała: Aleksandra Hoffmann i Marysia Grzeszyk.
Marcin Gliński Instytut Języków Romańskich i Translatoryki UŚ Regionalny Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli WOM w Katowicach NOCNE POWTÓRKI MATURALNE 2016.
2. SCHOOL School subjects, school activities. Types of schools – vocabulary rodzaje szkół - słownictwo kindergartenprimary school lower secondary school.
Wojtas i Hi r a s po prostu pichcą. KORBOL ZEZ KULANKAMI Składniki: - 2 litry wody -2 kilo pyrów -1 i pół kilo korbola - pół litra mleka, sól, cukier.
Izolacja DNA z cebuli. MATERIAŁY: CEBULA SÓL KUCHENNA SPIRYTUS PŁYN DO MYCIA NACZYŃ MOŹDZIERZ LEJEK FILTR DO KAWY WODA NACZYNIA: SZKLANKA, PROBÓWKA LÓD.
KSIĄŻKA KUCHARSKA Szkoła Podstawowa nr 29 w projekcie ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” przepisy różne - wersja w j. polskim.
Szkoła Podstawowa nr 29 ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” Sałatki - wersja w j.polskim.
Małopolska – kraina historyczna Polski, obejmująca obecnie południowo- wschodnią część kraju, w górnym i częściowo środkowym dorzeczu Wisły oraz w dorzeczu.
W kalendarzu chrze ś cija ń skim ostatni czwartek przed wielkim postem, znany tak ż e jako zapusty. W Polsce, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest.
Polish is a Slavic language spoken primarily in Poland, being the mother tongue of Poles. It belongs to the West Slavic languages. Polish is the official.
Co robisz jutro rano? This project has been funded with support from the European Commission. This document reflects the views only of the authors, and.
Czy wiesz, co jesz?. Cel projektu Projekt miał na celu badanie żywności, którą młodzież na co dzień spożywa. Do przygotowania projektu posłużyliśmy się.
Dzień dobry! Cześć! This project has been funded with support from the European Commission. This document reflects the views only of the authors, and.
 8 tablespoons butter  8 łyżek stołowych masła  1 cup all-purpose flour  Jedna szklanka uniwersalnej mąki  1 ¾ cups milk  1 ¾ szklanki mleka  3.
Paula Florczak. English cuisine - the art of cooking derived from England, forming part of a broader British cuisine.
Wielka księga potraw z miodem
Christmas dishes in Poland
Przedświąteczne zajęcia w grudniowe wieczory
Warsztaty kulinarne w grupie „Sówki”
Jakie czynniki wpływają na szybkość rozpuszczania się cukru w wodzie?
CHRISTMAS IN POLAND.
Menu weekend ski Kanapki: Tartiflette,
Czasy: Present Simple vs present continuous
Kali Orexi ~~ Smacznego :)
Wielka przygoda Karolka, Ignasia i Jasia z Gąską
Tworzenie zdań i zastosowanie
SZKOLNY KONKURS KULINARNY SMAKI KUCHNI GÓRALSKIEJ
Książka Kucharska pt: Szlakiem kuchni polskiej
Running Dictation Activity to Engage Students in Reading, Writing, Listening, and Speaking.
EMPOWEREMENT IN ICT SKILLS. I CREATED MY WEBSITE TO USE IT FOR TEACHING.
Dumplings with spinach Pierogi ze szpinakiem/
Shrek cake Ciasto „Szrek”
Ciasto Drożdżowe.
Książka kucharska Przygotowane posiłki zawierają
SatMapping Your map from space Cover page
Placki z jabłkami / apple pancakes
Zapis prezentacji:

Przepis na babeczki mech The recipe for moss cupcakes Author: Julia Pawliczak Suppervised by: Małgorzata Stasińska Szkoła Podstawowa nr 6 w Zgierzu z Oddziałami Dwujęzycznymi i Oddziałami Sportowymi

Przepis (recipe) GREEN DOUGH: ZIELONE CIASTO: 450 g świeżego szpinaku 450g of fresh spinach 2/3 glass of oil 1 glass of sugar 3 eggs 2 glasses of wheat flour 2 tsp of baking powder MASCARPONE CREAM: 250g of mascarpone cheese (cold) 200ml of 36% cream (cold) 4 spoons of powdered sugar 1 spoon of vanilla ZIELONE CIASTO: 450 g świeżego szpinaku 2/3 szklanki oleju 1 szklanka cukru 3 jajka 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia KREM MASCARPONE: 250 g serka mascarpone (zimne) 200 ml śmietanki 36% (zimnej) 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka wanilii

Jak zrobić? (How to make?) ZIELONE CIASTO: Umyj szpinak, włóż do garnka i wymieszaj, podgrzewaj ok. 1 - 2 minuty, wyłóż na sitko, odciśnij, zblenduj. Jajka włóż do miski, zalej bardzo ciepłą wodą z kranu i odstaw na kilkanaście minut. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Jajka wbij do miski, dodaj cukier i ubij na puszystą masę. Następnie ciągle ubijając wlewaj olej. GREEN DOUGH Wash the spinach and put it into a pot, mix it and heat for about 1-2 minutes. Take it out onto a strainer, squeeze it out and blend. Put the eggs into another bowl, pour very warm tap water and set aside for over a dozen minutes. Warm the oven up to 180°C. Crack the eggs into the bowl, add sugar and whisk for a fluffy mass. Then still whisking slowly pour in the oil.

Jak zrobić? (How to make?) Add the spinach mousse and blend to combine the ingredients. Separately sift the flour and mix with the baking powder. Put it into the bowl with the beaten eggs and mix briefly only to combine the ingredients. Pour the paste into the baking cups Bake for approx. 40 - 45 minutes. Remove and let to cool off completely. Dodaj mus ze szpinaku i zmiksuj do połączenia się składników. Oddzielnie przesiej mąkę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Przesyp do ubitych jajek i krótko zmiksuj tylko do połączenia się składników. Masę wylej do papilotek i piec przez ok. 40 - 45 minut. Wyjmij i całkowicie ostudź. 

Jak zrobić? (How to make?) KREM MASC​ARPONE: Do misy miksera włóż ser mascarpone i śmietankę, dodaj cukier puder i wanilię. Ubijaj przez kilka minut. NA KONIEC: Na babeczki wyłóż krem mascarpone. Z górnej zielonej części ciasta wybierz łyżeczką zielony środek i włóż tam krem. Udekoruj. Smacznego! MASCARPONE CREAM: Put the mascarpone cheese and the cream into the mixing bowl, add powdered sugar and vanilla. Beat for a few minutes. AT THE END: From the top of the cupcake, take out a spoon of dough and put there the mascarpone cream instead. Decorate. Enjoy your cupcakes!

Dziękuję za obejrzenie mojej prezentacji Thank you for watching my presentation!