WARSZTATY BIOLOGICZNE

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZAWARTOŚĆ FOSFORANÓW I AZOTANÓW W WODACH Z TERENU GMINY RABA WYŻNA
Advertisements

Budowa atomu aktywność chemiczna metali
Budowa atomu aktywność chemiczna niemetali
Scenariusz lekcji dla klasy II liceum ogólnokształcącego
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Wykrywanie skrobi w produktach spożywczych
POWIETRZE I JEGO TAJEMNICE
Odpręż się i podziwiaj ŻYCIE : PROSTE I WSPANIAŁE,
H2OBŁĘDNI w laboratorium chemicznym UAM
Za pomocą metody Benedicta sprawdzamy, czy w liściu jest skrobia.
Groch z kapustą i grzybami
Fotosynteza Fotosynteza to złożony proces biochemiczny zachodzący głównie w liściach, a dokładniej w chloroplastach. Przeprowadzany jest jedynie przez.
Temat lekcji: Wykrywamy związki organiczne w pokarmach.
Doświadczenia chemiczne
Badanie wpływu temperatury na rozpuszczalność
Sztuczki chemiczne Projekt realizowany w Zespole Szkół – Szkoła P{odstawowa i Gimnazjum im. Ziemi Kujawskiej pod opieką mgr inż. Lidii Tuszyńskiej i Centrum.
,,JAK WYKORZYSTAĆ PASJE BADACZA’’
Z chemią za pan brat 22.września.2010 dr Stanisława Koronkiewicz
Biologia jako nauka eksperymentalna
Wycieczka w chemię żywności
Zajęcia z chemii – doświadczenia
MYDŁO Michał Misiak I W.
Średniowieczna pracownia alchemiczna
MIKOŁAJ MIKULSKI NG nr. 9 ,,PRIMUS”
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
DLACZEGO MYDŁO SIĘ PIENI?
Praca na kółku chemicznym gimnazjalistów
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
KATEGORIA - DOŚWIADCZENIE Marek DerezulkoII Liceum Ogólnokształcące Adrian Gęsickiz Oddziałami Dwujęzycznymi Wojciech Fabjańczukim. Adama Mickiewicza Joanna.
Prezentacja semestralna – semestr trzeci
Różnobarwny świat chemii
Woda i roztwory wodne.
Zasoby Naturalne:Niewyczerpywalne I Wyczerpywalne
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Barwniki asymilacyjne
Z MANGANIANU (VII) POTASU (KMnO4)
Repetytorium z chemii.
Zapraszamy na obejrzenie
Tytuł projektu badawczo-naukowego:
SUBSTANCJE O ZNACZENIU BIOLOGICZNYM
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Ciekawe doświadczenia chemiczne.
Zapraszam do oglądania prezentacji
CHLORKI Najbardziej znanym chlorkiem jest NaCl
Zdrowe odżywianie w słowie, liczbie i praktycznym działaniu.
Wykrywanie białek Wykrywanie skrobi Wykrywanie glukozy
Tlen, wodór i tlenek węgla (IV)- otrzymywanie i badanie właściwości
Dzień pierwszy W pierwszym dniu Bóg stworzył niebo i ziemię, które są ogarnięte wodą. W tym dniu Bóg oddziela także światło (dnia) od ciemności (nocy).
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Zajęcia pozalekcyjne i pozaszkolne z biologii
Cukier - wróg czy przyjaciel?
Chemia to premia Od Boga dla człowieka Klucz do świata By można było
Wyniki badań Prezentację wykonał: Marek Kurańda Grupa 3
Kółko biologiczne Izolacja DNA z cebuli.
Wpływ różnych napojów na wzrost i rozwój roślin
Barwy i zapachy świta (cz. I - barwniki)
Zespół badawczy : Judyta Izabela Stepaniuk i Elżbieta Dzienis Zdjęcia : p. Ewa Karpacz, J. I. Stepaniuk i E. Dzienis P REZENTACJĘ OPRACOWAŁA J. I. S TEPANIUK.
Gleba Gleba – najbardziej zewnętrzna powłoka litosfery składająca się z luźnych cząsteczek mineralnych i organicznych, powietrza i wody. Cechą charakterystyczną.
Scenariusz lekcji chemii: „Woda jako rozpuszczalnik”
Białka i ich znaczenie biologiczne.. REAKCJA BIURETOWA Charakterystyczna reakcja chemiczna pozwalająca na wykrywanie wiązań peptydowych w rozmaitych związkach.
1. Przygotuj: mikroskop, cebulę i ostry nóż, pęsetę, zakraplacz, szkiełka: podstawowe i nakrywkowe, wodę.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
BADANIE POWSTAWANIA GAZU W TRAKCIE FOTOSYNTEZY
Kalendarium z życia klasy akademickiej
Projekt Gimnazjalny – ,,Chemia bawi i uczy”
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Aleksander Balcerzak Jak światło wpływa na kolor rzeżuchy? IV C.
Elektrolity i nieelektrolity
Wskaźniki kwasowo - zasadowe i pozostałe wskaźniki
Kolorowa chemia czyli indykatory naturalne i sztuczne
Zapis prezentacji:

WARSZTATY BIOLOGICZNE

24 listopada razem z klasą 2MLO oraz nauczycielką biologii panią Tamarą Kropiowską byliśmy na warsztatach na Gdańskim Uniwersytecie a dokładniej na wydziale biologii. Budynek zachwycił nas nie tylko swoim wyglądem lecz także bogatym wnętrzem. Podziwiać mogliśmy szkielety wspaniałych zwierząt tj. żyrafa, hipopotam, nosorożec czy wieloryb. W środku znajdowała się także wystawa różnych gatunków ptaków i innych zwierząt.

Barwienie komórek bakterii

Metodą Grama Zawieszenie bakterii w kropli soli fizjologicznej na powierzchni szkiełka. Po wyschnięciu preparat należy utrwalić poprzez przeciągnięcie go nad płomieniem palnika. 2 min: barwienie fioletem krystalicznym. Spłukanie preparatu wodą. 1 min: nakroplenie płynu Lugola; spłukanie wodą. Płukanie alkoholem. 0,5 min: barwienie fuksyną zasadową. Spłukanie i wysuszenie preparatu.

metoda grama

Proste- błękitem metylenowym Zawieszenie bakterii w kropli soli fizjologicznej na powierzchni szkiełka. Po wyschnięciu preparat należy utrwalić poprzez przeciągnięcie go nad płomieniem palnika. 5 min: barwienie błękitem metylenowym. Spłukanie preparatu wodą. Wysuszenie preparatu.

barwienie proste

efekty pracy Bacillus

“Zielona fabryka”

Doświadczenie 1. Charakterystyczne reakcje chlorofilu W doświadczeniu pierwszym musieliśmy najpierw rozgnieść w moździerzu materiał roślinny z dodatkiem CaCOз, piasku kwarcowego oraz etanolu aby uzyskać ekstrakt, który następnie sączyliśmy przez bibułkę do probówki.

Doświadczenie 2. Wydzielanie tlenu przez rośliny wodne W tym doświadczeniu probówkę napełniliśmy wodą destylowaną, która zabarwiliśmy indygokarminem. Następnie dodawaliśmy podsiarczyn sodu, dopóki roztwór się nie odbarwił. Do roztworu włożyliśmy gałązkę moczarki kanadyjskiej a później wszystko zalaliśmy cienką warstwą oleju parafinowego. Następnie pani zabrała nasze probówki z moczarką na naświetlenie.

Doświadczenie 3. Produkty fotosyntezy Do tego doświadczenia także zostaliśmy podzieleni na grupy. Jedna z owych grup potrzebowała jeden liść pelargonii, druga natomiast - pokrojoną cebulę. Liść miał na sobie czarny pasek, który chronił miejsce przed światłem. Badany obiekt włożyliśmy do zlewki z wodą, którą następnie postawiliśmy na palniku i zostawiliśmy do czasu aż zaczęła się gotować. Po tym czasie przenieśliśmy liść do zlewki z dodatkiem alkoholu izopropylowego. Taki roztwór z powrotem włożyliśmy do zlewki z gorącą wodą. Liść w tym momencie stracił swoje zabarwienie. Bezbarwny przenieśliśmy na szkiełko zegarkowe i zalaliśmy odczynnikiem Lugola. Następnie mogliśmy podziwiać na liściu jaśniejszy pasek - miejsce, w którym nie było skrobi, gdyż nie docierało tam światło.

Po skończonych wykładach udaliśmy się do autobusu szkolnego i ruszyliśmy w drogę powrotną. Wycieczka dla wszystkich z nas była bardzo udana i nie możemy już doczekać się kolejnych. Oby jak najwięcej :) Wykonały: Joanna Bielas i Paulina Kowalska 2MLO