Piknik Naukowo-Przemysłowy, 30 czerwca 2016

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Estry kwasów karboksylowych
Advertisements

EKOLOGICZNE SZTYWNE PIANKI POLIURETANOWE O ZMNIEJSZONEJ PALNOŚCI
mgr inż. Natalia Gnutek Promotor:
Ogóle zasady finansowania badań naukowych – dotacja z budżetu państwa, granty, finansowanie zagraniczne i transfer technologii Magdalena Powierża Międzynarodowy.
Stanowisko do badania zmęczenia cieplnego metali i stopów żelaza
Chemia w życiu codziennym
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
Konferencja 15 czerwca 2010 r. "Ochrona własności przemysłowej skutecznym narzędziem budowania przewagi konkurencyjnej przedsiębiorstwa Konferencja zorganizowana.
Rodzaje olejów smarowych
Ropa naftowa.
POSTĘP BIOLOGICZNY I TECHNIOLOGIE PRODUKCJI ZWIERZĘCEJ W WARUNKACH ZMIENIAJĄCEGO SIĘ KLIMATU I Kongres Nauk Rolniczych Puławy, maj 2009 r.
Izoprenoidy, steroidy i ich pochodne
Zakład Chemii Medycznej Pomorskiej Akademii Medycznej
Chemia Stosowana w Drzewnictwie III 2006/07
Marianna Zaremba Urząd Patentowy Rzeczypospolitej Polskiej
Otrzymywanie i reakcje
Mieszanina a związki chemiczne
Zastosowanie surowców roślinnych w kosmetyce
Estry oleju rzepakowego jako paliwo silnikowe
Pokochaj olej rzepakowy
Czym są i do czego są nam potrzebne?
dr n. med. inż. Katarzyna Pytkowska1 prof. nzw dr inż. Jacek Arct1
BUDOWA, WŁAŚCIWOŚCI ORAZ ROLA TŁUSZCZÓW W ORGANIŹMIE
Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
Otrzymywanie mydła domowym sposobem
Instytut Nawozów Sztucznych w Puławach
TŁUSZCZE W DIECIE CZŁOWIEKA.
Organizmy zmodyfikowane genetycznie
Styropian budowlany i problemy jego recyklingu
Co dzieje się z solą kuchenną po wsypaniu do wody?
Kluczowe obszary badań – Uniwersytet Opolski Spotkanie Konsorcjum PROGRES 3 Opole,
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
PRACOWNIA FIZYKOCHEMICZNYCH PODSTAW TECHNOLOGII CHEMICZNEJ
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Zupa grzybowa zabielana
RODZAJE I CHARAKTERYSTYKA
Estry kwasów karboksylowych
Technologia gastronomiczna – podstawowe pojęcia
Za i przeciw biopaliwom
EEXPO-ŁÓDŹ (Al. Politechniki 4) XPO-ŁÓDŹ EXPO-ŁÓDŹ (Al. Politechniki 4) (Al. Politechniki 4) seminarium warsztatowe poświęcone.
Alkohole.
Tłuszcze. Opracowano na podstawie:
Tłuszcze 2. Opracowano na podstawie:
Warszawa, Piotr Czaplicki Rynek Leków a Własność Intelektualna Udzielanie patentów na substancje lecznicze w praktyce Urzędu Patentowego RP.
Publiczne Gimnazjum Nr 1 w Kurowie
Alkohole monohydroksylowe
Węglan wapnia CaCO 3. Otrzymywanie Reakcja metalu i kwasu węglowego. Ca + H 2 CO 3  CaCO 3 + H 2 Reakcja wodorotlenku wapnia i kwasu węglowego. Ca(OH)
Wpływ składników żywności na organizm
Mateusz Gędłek klasa IIA. Co to jest mydło?  Mydło jest mieszaniną soli sodowych i długo łańcuchowych kwasów tłuszczowych (o atomach węgla w cząsteczce)
Odzież i opakowania (1 Rodzaje tworzyw sztucznych)
Dr Alicja Adamczak Prezes Urzędu Patentowego Rzeczypospolitej Polskiej Świadomość znaczenia praw własności intelektualnej warunkiem rozwoju gospodarczego.
Tłuszcze (glicerydy) - Budowa i podział tłuszczów,
Lipidy cz.1.
Opracowali: Aleks i Kordian. Alkohole od strony chemii:  Alkohole są pochodnymi węglowodorów, które mają w cząsteczkach grupę funkcyjną –OH, zwaną grupą.
Synteza Heksanitrostilbenu (HNS) Agnieszka Wizner Bogumiła Łapińska Agnieszka Naporowska Rafał Bogusz Maciej Wiatrowski Opiekun pracy: dr inż. Paweł MaksimowskiZakład.
Wydział Chemiczny, Politechnika Warszawska Edyta Molga, Arleta Madej, Anna Łuczak, Sylwia Dudek Opiekun grupy: dr hab. inż. Wanda Ziemkowska Charakterystyka.
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
Rys. 1 Cząsteczka fenolu. Fenol (hydroksybenzen) jest to organiczny związek chemiczny, najprostszy związek z grupy fenoli. Od alkoholi odróżnia go fakt,
Choroba prostaty a dieta
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Synteza kwasu azotowego z zastosowaniem technik
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Który gaz ma najmniejszą gęstość?
Tłuszcze – glicerydy -Wiązania estrowe
Przemysłowe technologie chemiczne
Halogenki kwasowe – pochodne kwasów karboksylowych
Lipidy – budowa chemiczna
WŁÓKNA ARAMIDOWE DO PRZESTRZENNEGO ZBROJENIA WSZYSTKICH TYPÓW
Atelowoda Komórkowa.
Zapis prezentacji:

Piknik Naukowo-Przemysłowy, 30 czerwca 2016 Sztywne pianki poliuretanowe Łukasz Piszczyk Piknik Naukowo-Przemysłowy, 30 czerwca 2016

Piknik Naukowo-Przemysłowy, 30 czerwca 2016, Olsztynek Prezentacja technologii opracowanej w ramach współpracy OLEJ RZEPAKOWY DIACYLOGLICEROLE Kwasy tłuszczowe MONOACYLOGLICEROLE PRODUKT DOCELOWY ESTRY METYLOWE KWASÓW TŁUSZCZOWYCH Olej roślinny TRIACYLOGLICEROLE METANOL WODA RESZTKI KATALIZATORA GLICEROL Piknik Naukowo-Przemysłowy, 30 czerwca 2016, Olsztynek

Piknik Naukowo-Przemysłowy, 30 czerwca 2016, Olsztynek Prezentacja technologii opracowanej w ramach współpracy Składnik B (izocyjanian (pMDI)) Składnik A (mieszanina poliolowa): Poliole; Biopoliole; Katalizatory: Porofory: SPC Napełniacze. Przyjazne środowisku sztywne pianki poliuretanowe Piknik Naukowo-Przemysłowy, 30 czerwca 2016, Olsztynek

Piknik Naukowo-Przemysłowy, 30 czerwca 2016, Olsztynek Prezentacja technologii opracowanej w ramach współpracy Przyjazne środowisku sztywne pianki poliuretanowe Modyfikacja w celu poprawy odporności na oddziaływanie ognia Modyfikacja w celu poprawy właściwości użytkowych oraz starzenia Przyjazne środowisku sztywne pianki o zmniejszonej palności Przyjazne środowisku sztywne pianki o polepszonych właściwościach użytkowych Ochrona technologii otrzymywania przyjaznych środowisku sztywnych pianek poliuretanowych: - Patent nr 218718, 25.08.2015; - Patent nr 218621, 23.09.2015; - Europejskie zgłoszenie patentowe nr 14460111.9-1303. Piknik Naukowo-Przemysłowy, 30 czerwca 2016, Olsztynek

Piknik Naukowo-Przemysłowy, 30 czerwca 2016, Olsztynek Dziękuję za uwagę Piknik Naukowo-Przemysłowy, 30 czerwca 2016, Olsztynek