Etykiety spożywcze: dania gotowe Julita Ludwiczak.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
DOBRA DIETA DLA UCZNIA.
Advertisements

Krewetki po tajsku.
Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
Lebensmittelwaren. Rodzaj klusek ziemniaczanych, przygotowanych z ugotowanych ziemniaków połączonych z mąką ziemniaczaną, formowane w kulki z wgłębieniem.
Słynne włoskie przysmaki na jednym półmisku – to musi smakować fantastycznie ! Sałatka caprese.
[Aleksander Dziedzic]
„Kuchnia i restauracja dla początkujących”
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
Szkoła promująca zdrowie
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Potrawy Irlandzkie.
Zasady zdrowego odżywiania
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Złote zasady odżywiania.
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
PIRAMIDA ZROWEGO ŻYWIENIA
Produkty spożywcze niezalecane i szkodliwe
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Produkty spożywcze niezalecane i szkodliwe
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Zdrowe Odżywianie.
Racjonalne Odżywianie
Zapraszam na prezentację
Zaprasza na VI edycję Piramidy Żywienia Przedszkolaka Wiosna 2014
Aleksandra Mazur Marta Musioł Julia Niesłuchowska
Czy wiem, ile chemii jem?.
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
Zasady Odżywiania.
Zdrowe odżywianie.
Śniadanie daje moc !!.
Piję dużo napojów. Co najmniej 2 litry dziennie.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Klopsiki mięsno-warzywne z sosem brokułowym
Zupa grzybowa zabielana
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Podróże po świecie Smaki Europy.
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
zawiera witaminy B1, B2, B6 oraz sód, potas, magnez
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Sok, nektar czy napój? © TNS Luty 2015 K.0??/15 Sok, nektar czy napój? Oto jest pytanie!
Święta Bożego Narodzenia
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY DZIENNIK.
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
NOWOŚĆ NA RYNKU POLSKIM
Program „Trzymaj formę!” w roku szkolnym 2015/16 st. asystent Aleksandra Wasilewska Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.
Kilka słów o szkodliwości zupek chińskich
Substancje dodatkowe w żywności
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
Zdrowe i niezdrowe jedzenie
NIEBEZPIECZNY GLUTAMINIAN SODU
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” st. asystent.
Sylwia Kanak Marcin Janusek klasa II c
Choroba prostaty a dieta
Zasady zdrowego odżywiania!
ABC – zdrowego odżywiania
Chemia w kuchni Julia Mroszczyk kl. Ia.
Zapis prezentacji:

Etykiety spożywcze: dania gotowe Julita Ludwiczak

ETYKIETA Nazwa produktu Dane producenta Skład Kod kreskowy Termin ważności

Co jest w środku = składniki Składniki zawsze podawane są w kolejności malejącej. Na pierwszym miejscu mamy składnik, którego w produkcie jest najwięcej.

Dania gotowe  Określone standardy ustalone przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności  Wszystkie produkty gotowe dopuszczone do obrotu na rynku uznane za bezpieczne dla zdrowia.  Większość poza substancjami dodanymi w postaci konserwantów, wzmacniaczy smaku itp nie dostarczają organizmowi prawie niczego.

SOS Gęsty płyn tworzony na bazie różnych składników, nadających mu odmienne smaki, stosowany jako dodatek do mięs, ryb, makaronów, wędlin, sałatek, deserów itp

Esencja do sosu Knorr Składniki bulion drobiowy (43%) [woda, ekstrakt z kurczaka, mięso kurze], skrobia, sól, cukier, aromaty (w tym pszenica, jęczmień), tłuszcz kurzy (2,8%), ekstrakt drożdżowy, syrop karmelowy, substancje żelujące (guma ksantanowa, mączka chleba świętojańskiego, guma gellan), maltodekstryna, pieprz, rozmaryn Cechy aksamitny sos bez: glutaminianu sodu, konserwantów, sztucznych barwników

ESENCJONALNY SOS PIECZENIOWY CIEMNY WINIARY

Aspiro SOS SPAGHETTI

Syrop glukozowo-fruktozowy bardzo niską lepkość, sam nie ulega krystalizacji i zapobiega krystalizacji cukru buraczanego (po zmieszaniu) chętniej stosowany niż cukier. stabilny mikrobiologicznie Właściwości fizyczne zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 szybkie tycie i chroniczną otyłość może powodować zaćmę cukrzycową. przyczynia się do zwiększenia możliwości wystąpienia zespołu jelita drażliwego Powoduje

SOS DO SPAGHETTI PUDLISZKI

PESTO

ZUPY potrawa mająca zazwyczaj postać wywaru powstającego podczas gotowania różnorodnych składników.

ŻUREK WINIARY  Składniki mąka żytnia 32,1%, mąka pszenna, odtłuszczone mleko w proszku 14,9%, sól, skrobia ziemniaczana, suszone warzywa 3,9% (czosnek, cebula), cukier, wędzony tłuszcz wieprzowy, kwas (kwas cytrynowy), ekstrakt drożdży, aromaty (z glutenem), majeranek 0,7%, przyprawy, aromat dymu wędzarniczego Może zawierać śladowe ilości jaj, soi, selera i gorczycy.

ROSÓŁ Z KURY KNORR Składniki: sól, tłuszcz roślinny [palmowy, Shea, Sal], wzmacniacze smaku: glutaminian monosodowy, inozynian disodowy i guanylan disodowy, skrobia, cukier, tłuszcz kurzy (2%), aromaty, kurkuma, nasiona selera, marchew (1%), ekstrakt drożdżowy, natka pietruszki, ekstrakt mięsa kurzego (0,1%), syrop karmelowy, maltodekstryna, przeciwutleniacz: wyciągi z rozmarynu

tłuszcz roślinny shea  naturalny tłuszcz roślinny, otrzymywany w wyniku tłoczenia na zimno z owoców afrykańskiego drzewa Vitellaria paradoxa  Zastosowanie  Skład reszta jednonienasyconego kwasu oleinowego (ok. 45–50%) oraz reszty kwasów nasyconych: stearynowego (około 40%) i palmitynowego (około 4%). Kuchnia – olej jest jadalny. Używany jest do smażenia oraz jako dodatek do wielu potraw wpływający na ich konsystencję, aromat i właściwości smakowe Kosmetyka – masło shea jest stosowane jako środek nawilżający, zmiękczający skórę, kojący, uelastyczniający, przeciwzmarszczkowy, chroniący przed promieniami UV, przedłużający opaleniznę.

ROSÓŁ DROBIOWO-WARZYWNY WINIARY Kostki bulionowe wspaniale podkreślają smak wielu dań. Rosół drobiowo warzywny to dodatek dla miłośników klasycznego rosołu z dodatkiem aromatycznych warzyw. Składniki sól, całkowicie utwardzony tłuszcz palmowy, wzmacniacze smaku (glutaminian monosodowy, 5'-rybonukleotydy disodowe), skrobia ziemniaczana, olej palmowy, suszone warzywa 5,9% (marchew 2,7%, cebula 2,0%, por 0,5%, korzeń selera, korzeń pietruszki), aromaty (z glutenem, soją, selerem), tłuszcz drobiowy 2,5%, cukier, ekstrakt drożdży, przyprawy, liść pietruszki 1,0%, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), suszone mięso drobiowe 0,1% Może zawierać śladowe ilości mleka.

„ZUPKI CHIŃSKIE”  nie wymyślili Chińczycy - pierwotną recepturę opracował w latach 50-tych XX wieku Momofuku Ando.  pierwsze produkty opatrzone znakiem jego firmy pojawiły się na rynku w 1958 r.  Dziś zupki jedzą niemal wszyscy. W 2010 r. na całym świecie zjedzono w ciągu roku 95 mld zupek w proszku. 13 op/mieszkańca  Dzieło Ando okazało się tak przełomowym odkryciem, że przedsiębiorcę obsypano państwowymi wyróżnieniami, w tym Orderem Świętego Skarbu i Orderem Wschodzącego Słońca.

Zupkowy kalejdoskop trucizn  błyskawiczne danie jest groźne dla naszego zdrowia.  Ponieważ wszystko jest w proszku, należy najpierw każdy składnik utrwalić, potem to zmieszać (proszek jest suchy, chłonie wilgoć i reaguje z tlenem w powietrzu => zapobieganie: przeciwzbrylacze i substancje przeciwutleniające).

FAKTY I MITY  1. Zupki w proszku mają bardzo mało wartości odżywczych – FAKT  2. Zupki chińskie zawierają tłuszcze trans – FAKT  3. Mają bardzo dużo soli i cukru – FAKT  4. Wszyscy mogą od czasu do czasu zjeść zupkę chińską/instant – MIT  5. Jedzenie zupek instant może wzmocnić trądzik – FAKT  6. W zupce chińskiej jest więcej soli niż w chipsach – FAKT  7. Zupka chińska jest ciężkostrawna – FAKT

Czy warto się truć?  zupki w proszku nie zawierają żadnych witamin. Dieta na nich oparta pozbawiona jest jakichkolwiek składników odżywczych.  popularnością cieszą się nie tylko zupki, ale i różnego rodzaju danie ekspresowe (makarony, puree, ryż, pulpety, klopsiki mięsne w sosach, gołąbki, bigos, gulasz, flaki, fasolka po bretońsku z dodatkiem mięsa i bez mięsa, leczo).  w ciągu roku kupujemy ich ponad 40 mln kilogramów. Stawiamy na wygodę, zupełnie zapominając o tym, że regularnie trujemy swój organizm.

Osoby jedzące w pośpiechu cierpią z powodu zgagi, niestrawności czy innych dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

 Powolne trawienie => powód: 15 ulepszaczy znajdujących się w chińskiej zupce. Jeden z nich jest przeciwutleniaczem wyprodukowanym na bazie ropy naftowej!  Inne składniki : glutaminian sodowy, chemiczne spulchniacze, polepszacze smaku i konserwanty. Wszystkie są bardzo wolno trawione przez ludzki organizm, a w nadmiarze stają się niebezpieczne dla zdrowia. Glutaminian sodowy trzykrotnie podnosi ryzyko otyłości, może upośledzić wzrok, powodować migreny, uczulać, a nawet powodować astmę.

Wiemy jak ogromne znaczenie dla jakości naszych produktów mają składniki, z których je wytwarzamy, dlatego Barszcz Czerwony WINIARY powstaje na bazie polskich buraków. Współpraca z krajowymi rolnikami gwarantuje, że na Twoim stole będzie królował ulubiony barszcz czerwony – i to bez dodatku glutaminianu sodu Składniki: cukier, koncentrat soku z buraka 15,4%, sól, maltodekstryna, całkowicie utwardzony tłuszcz palmowy, ekstrakt drożdży, kwas (kwas cytrynowy), suszony czosnek 1,6%, aromaty, olej palmowy, majeranek, hydrolizat białka pszennego, przyprawy Może zawierać śladowe ilości: jaj, soi, mleka, selera i gorczycy.

KECZUP sos pomidorowy podawany na zimno, o gamie smaków od łagodnego do ostrego, barwy zwykle ciemnoczerwonej, czerwonobrązowej, rzadziej zielonej, stosowany do potraw mięsnych, kanapek, pizzy, frytek itp.

Który ketchup ma najwięcej pomidorów? Który keczup ma najwięcej pomidorów, najwięcej kalorii? I w którym znajdziesz zniesławiony syrop glukozowo-fruktozowy i konserwanty? Zobacz i wybieraj mądrze!

1 miejsce ketchup markowy łagodny Roleski: 205 g pomidorów na 100 g ketchupu Ketchup Roleski nie tylko ma najwięcej pomidorów w 100 gramach, ale również nie zawiera konserwantów, słodzików, syropu glukozowo-fruktozowego i ma stosunkowo mało kalorii (91 kcal w 100 g) oraz – w porównaniu z innymi ketchupami – węglowodanów (20 gram).

2 miejsce ketchup nr VII Fanex: 200 g pomidorów na 100 gram ketchupu i tej samej firmy ketchup Premium (również 200 g)

3 miejsce Pudliszki łagodny: 198 g pomidorów na 100 g ketchupu

Kategoria: najmniej kalorii  1 miejsce – Kotlin - nie zawiera konserwantów i syropu g-f, ale zawiera słodzik, jeśli więc jesteś przeciwnikiem sztucznych dosładzaczy, wybierz jeden z kolejnych zwycięskich produktów.  2 miejsce – Hellman’s ze słodzikiem z liści stewii: 52 kcal (i 169 g pomidorów na 100 g)  3 miejsce – Ketchup pikantny NektaVit (70 kcal). zawiera substancje konserwujące

MAJONEZ HELLMANN`S

MAJONEZ WINIARY

Sól wapniowo-disodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego(E385)  Zastosowanie: żywność: przetworzona, miękkie margaryny i inne produkty do smarowania pieczywa, herbaty granulowane, piwo oraz napoje bezalkoholowe, dressingi i gotowe sosy.  Najczęstsze skutki stosowania: - dolegliwości jelitowe i uszkodzenia nerek (obserwowany krwiomocz). - zakłócenia równowagi mineralnej, powodując znaczne niedobory żelaza i zwiększając wchłanianie metali ciężkich. - niekorzystny wpływ na układ rozrodczy.

Przepis na majonez domowy:  Składniki: surowe żółtko jajka, szklanka oleju słonecznikowego (1 szklanka na 1 żółtko), odrobina soku z cytryny, sól, musztarda, pieprz  Sposób przygotowania: Przygotuj dużą miskę. Wbij do niej żółtko i dodaj dodaj do niego najpierw olej, potem resztę składników. Mieszaj w jedną stronę aż uzyskasz jednolitą masę.

PODSUMOWANIE Wokół dań gotowych narosło wiele mitów – nie ma co ukrywać – nigdy nie zastąpią domowej i świeżej kuchni. Drugą stroną medalu jest jednak to, że niezależnie, jak bardzo dietetycy będą w tej kwestii bić na alarm, to i tak będziemy po te produkty sięgać.

Źródła   ezakupy.php ezakupy.php  blyskawiczna-droga-do-utraty-zdrowia/ blyskawiczna-droga-do-utraty-zdrowia/  zjedzeniu-chinskiej- zupki,wid, ,wiadomosc.html?smg4sticaid= zjedzeniu-chinskiej- zupki,wid, ,wiadomosc.html?smg4sticaid=  ttachments/etykieta_wersja_rozszerzona.pdf ttachments/etykieta_wersja_rozszerzona.pdf  gotowe-to-sama-chemia, ,artykul.html gotowe-to-sama-chemia, ,artykul.html   ando-wynalazca-zupek-chinskich-poznaj-historie-jego- odkrycia-google-doodle-galeria,id,t.html ando-wynalazca-zupek-chinskich-poznaj-historie-jego- odkrycia-google-doodle-galeria,id,t.html  majonez-mozesz-sie-od-tego-rozchorowac/14jbg4p majonez-mozesz-sie-od-tego-rozchorowac/14jbg4p  kwasu.html kwasu.html