Doświadczenie o cukrze

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Różne oblicza cukru.
Advertisements

Projekt ,,Smacznie, ale czy na pewno zdrowo- czyli ile wiesz o tym co jesz?”
„Projekt Smacznie, ale czy na pewno zdrowo,- czyli ile wiesz o tym, co jesz?” Grupa IV *Aneta Konieczna - lider *Maria Teper *Mateusz Tylka *Dariusz Łaś.
Metody NMR stosowane w badaniach biopolimerów
Zakład Chemii Medycznej Pomorskiej Akademii Medycznej
CUKRY (sacharydy) Tytuł.
Cukry (sacharydy, węglowodany)
KWASY Kwas chlorowodorowy , kwas siarkowodorowy , kwas siarkowy ( IV ), kwas siarkowy ( VI ), kwas azotowy ( V ), kwas fosforowy ( V ), kwas węglowy.
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Podstawowe składniki odżywcze
Wykład 8 4. Węglowodany – budowa i funkcje
SYSTEMATYKA SUBSTANCJI
Reakcje w roztworach wodnych – hydroliza
Fotosynteza Fotosynteza to złożony proces biochemiczny zachodzący głównie w liściach, a dokładniej w chloroplastach. Przeprowadzany jest jedynie przez.
SACHARYDY W PRZYRODZIE
Temat lekcji: Wykrywamy związki organiczne w pokarmach.
PANI KatarzynY Kondaszuk
CUKRY.
Biologia jako nauka eksperymentalna
CUKRY I ICH ROLA W ORGANIŹMIE CZŁOWIEKA
Prezentację wykonali:
WYKORZYSTYWANIE ROŚLIN PRZEZ CZŁOWIEKA
Podstawowe składniki odżywcze w organizmie
Chemia wokół nas Angelika Piszczek kl.II
To nie magia tylko chemia. Spotykamy ją każdego dnia.
WPŁYW ODŻYWIANIA NA ORGANIZM
ODDYCHANIE FERMENTACJA ALKOHOLOWA ODDYCHANIE TLENOWE FERMENTACJA
KOMÓRKA – podstawowa jednostka budulcowa i czynnościowa organizmu
Rola składników pokarmowych w diecie młodzieży
Metabolizm i produkty przemiany materii
Cukier – wróg czy przyjaciel ?
SUBSTANCJE O ZNACZENIU BIOLOGICZNYM
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Cukier - wróg czy przyjaciel?
Disacharydy.
Substancje o znaczeniu biologicznym
Alkany Powtórzenie.
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego  Zajęcia Pozalekcyjno – Pozaszkolne Z Chemii CZŁOWIEK.
FadgŻzŻhcbe Najwięcej witaminy mają owoce i jarzyny.
Węglowodany (cukrowce, sacharydy) Podział i źródła w pożywieniu Opracowano na podstawie: Sikorski Z. (red.), Chemia żywności, WNT, Warszawa, 2007 Gawęcki.
Chemia wokół nas.
Paweł Wolski Michał Zegadło IID. Cukry to inaczej węglowodany Cukry to inaczej węglowodany co oznacza, że są to związki węgla i wody i dlatego cukry można.
Cukry Wykonały: Sylwia Krauze Iza Mamrot kl.2 C.
Prezentację wykonali: Agnieszka Stanclik kl.IID Łukasz Bury kl.IID Łukasz Bury kl.IID.
Wpływ światła na fotosyntezę roślin
Składniki organizmów żywych opracowała Bożena Smolik.
ODŻYWIANIE. METABOLIZM Ogół wszystkich procesów chemicznych i fizycznych zachodzących w komórkach. Metabolizm = anabolizm( synteza) + katabolizm ( rozkład)
Wpływ składników żywności na organizm
Budowa chemiczna organizmów
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
Cukry.
Dlaczego bez tlenu nie byłoby życia na Ziemi?
-Tłuszcze *proste – estry alkoholi i kwasów tłuszczowych *złożone – estry alkoholi i kwasów tłuszczowych zawierające dodatki innych związków *Sterole.
Opracowały: Magdalena Garbera i Żaneta Lis
 Węglowodany proste można znaleźć między innymi w owocach, warzywach i produktach mlecznych. Są one szybko trawione i absorbowane przez nasze ciało.
Wiązania glikozydowe w cząsteczkach dwucukrów
Biochemia.
Powtórka chemia.
Reakcje w roztworach wodnych – hydroliza soli
Reakcje związków organicznych – sacharydy (cukry - węglowodany)
węglowodany, cukrowce, sacharydy
WYKŁAD
Dr inż. Hieronim Piotr Janecki
(Mono- i oligosacharydy)
Chemia w organizmie człowieka
Zapis prezentacji:

Doświadczenie o cukrze Przygotowała: Anna Moskwa kl. 1A

Czym są cukry? Cukry czyli inaczej węglowodany lub sacharydy- organiczne związki chemiczne składające się z atomów węgla oraz wodoru i tlenu.

Cukry dzielą się na: Monocukry (glukoza, fruktoza, galaktoza) Dwucukry (sacharoza, maltoza, laktoza) Wielocukry (skrobia, glikogen, celuloza)

7up – 22,49g cukru na 200ml wody Tymbark – 18,8g na 200ml wody

Woda żywiec zdrój smakowa – 9,6g na 200ml wody Sok owocowy Vitaminka – 21,6g na 200ml wody

Smart drink – 17,8g na 200ml wody