Udokumentowane zagrożenia związane z żywnością i uprawami genetycznie modyfikowanymi Jeffrey Smith dyrektor naczelny Institute for Responsible Technology Autor „Nasion kłamstwa” & „Genetic Roulette”
Uprawy genetycznie modyfikowane w USA soja 89% kukurydza 61% bawełna 83% canola 75% (Kanada)
Inne uprawy papaja hawajska odporna na wirusy cukinia i kabaczki odporne na wirusy lucerna odm. Roundup Ready tytoń „Quest” zmodyf. nikotyna
FDA oświadcza, że GMO nie różnią się od naturalnych odpowiedników “Agencja nie jest świadoma istnienia jakichkolwiek danych wskazujących na to, że żywność pozyskana dzięki tej nowej technologii różni się w jakikolwiek sposób od naturalnej.” “Statement of Policy”, 29 maja 1992
Niejawne dokumenty FDA zdradzają, że oświadczenie to jest sprzeczne z rzeczywistością.
Naukowcy z FDA ostrzegli przed: alergenami toksynami nowymi chorobami problemami o podłożu żywieniowym
Kto zbył obawy naukowców? Michael Taylor odpowiadał za politykę FDA był prawnikiem firmy Monsanto później został jej wiceprezesem
Pierwsza genetycznie modyfikowana roślina uprawna Pomidor FlavrSavr
Szczury nie chciały go jeść.
Po 28 dniach u 7 z 20 szczurów doszło do uszkodzeń żołądka kolejnych 7 z 40 zmarło w ciągu 2 tygodni (badania producenta)
Brytyjskie próby przeprowadzania testów długoterminowych
dr Arpad Pusztai
Genetycznie modyfikowane ziemniaki zaszkodziły szczurom (okres badań: 10 oraz 110 dni) Objawy: przyrost komórek w układzie trawiennym (potencjalne stadium przedrakowe) niedorozwój mózgu, wątroby i jąder częściowy zanik wątroby uszkodzenia układu odpornościowego Lancet, 1999
Ściana jelit ziemniaki organiczne ziemniaki GM
Wyściółka żołądka ziemniaki organiczne ziemniaki GM
Pierwsza przypuszczalna przyczyna Proces genetycznej modyfikacji roślin uprawnych wywołuje nieprzewidziane zmiany w DNA oraz w całej roślinie
Budowa wtrącanego genu:
DNA może zmienić się następująco: ujawnić mutacje stracić pewne geny posiadać zmienioną ekspresję genów
Zaburzenia zespołów genów 1 lipca 2007, New York Times: Założenie w myśl którego geny działają niezależnie od siebie zostało zinstytucjonalizowane (...) Jest ono prawnym i ekonomicznym fundamentem przemysłu biotechnologicznego (...) Dowody na zespołowe działanie genów unieważniają praktycznie każde zapewnienie o bezpieczeństwie wszystkich komercyjnych produktów biotechnologii – od upraw po farmaceutyki. (...) Jednakże do dziś wszelkie próby podważenia takich zapewnień są lekceważone lub wyśmiewane jako „nienaukowe”.
Uszkodzenia DNA mogą zmienić: RNA białka związki naturalne
Skutki dla środowiska nieprzewidziane efekty fiasko upraw bawełny genetycznie modyfikowanej rozszczepianie się łodyg genetycznie modyfikowanych (wyższa zaw. ligniny) niższe zbiory toksyny szkodliwe reakcje środowiska naturalnego
Druga przypuszczalna przyczyna Białka wytwarzane przez gen wtrącony mogą być szkodliwe
Dwie główne cechy upraw GM odporność na herbicydy (73%) Roundup Ready Liberty Link wytwarzanie pestycydów (18%) toksyna Bt uprawy z obiema cechami (8%)
Toksyna Bt Co mówią producenci o Bt? jest bezpieczna jest trawiona całkowicie nie działa na organizmy ssaków
Jak jest naprawdę? reakcje u ludzi na spray Bt Bt nie ulega strawieniu reakcje u myszy na toksynę Bt
Bt w roślinach uprawnych jej stężenie w roślinach jest tysiące razy większe niż w sprayu jest bardziej toksyczna od Bt naturalnego posiada cechy znanego alergenu
Bawełna Bt Reakcje alergiczne u setek hinduskich robotników pracujących przy bawełnie Bt
Górne drogi oddechowe Oczy Skóra Stan ogólny Spray Bt Bawełna Bt kichanie cieknący nos astma łzawienie zaczerwie-nienie swędzenie, pieczenie, rumienie, opuchlizny gorączka, część przypadków hospitalizo-wana Bawełna Bt swędzenie, pieczenie, wypryski, opuchlizny
Tysiące owiec padło po wypasaniu na łodygach bawełny Bt Bawełna Bt Tysiące owiec padło po wypasaniu na łodygach bawełny Bt
Bawełna Bt “Po wykryciu toksyn w bawełnie Bt przez 4 instytucje badawcze, władze Andra Pradesz doradziły rolnikom, by nie pasali swoich owiec na polach tej bawełny.” The Hindustan Times, 17 czerwca 2007
Doniesienia o kukurydzy Bt… 12 krów padło w jednym z niemieckich gospodarstw
Doniesienia o kukurydzy Bt… Rolnicy donoszą o przypadkach bezpłodności u świń i krów.
Doniesienia o kukurydzy Bt… Wdychanie pyłków kukurydzy Bt prawdopodobnie wywołało schorzenia
Górne drogi oddechowe Oczy Skóra Stan ogólny Spray Bt kichanie cieknący nos astma łzawienie zaczerwie-nienie swędzenie, pieczenie, rumienie, opuchlizny gorączka, część przypadków hospitalizo-wana Pyłki kukury-dzy Bt kichanie astma kaszel krwotoki z nosa opuchlizny Inne objawy: bóle głowy i żołądka, zawroty głowy, biegunka, wymioty, osłabienie, odrętwienie 9 koni, 4 bawołów wodnych i and 37 kurczaków padło po zjedzeniu kukurydzy. 5 niewyjaśnionych zgonów ludzkich.
Szczury karmione kukurydzą Bt (90 dni) Oznaki zatrucia wątroby i nerek zaburzenia ciśnienia krwi, alergie, infekcje i schorzenia, wysokie poziomy cukru we krwi i anemia (badania producenta)
Skutki dla środowiska obecność toksyny Bt i genów ją wytwarzających w środowisku szkody wśród dzikiej zwierzyny, owadów innych niż szkodniki oraz dla systemów gleb
Trzecia przypuszczalna przyczyna Białko może różnić się od zamierzonego
Sekwencja transgenu może: zmutować lub ulec skróceniu zmienić swą sekwencję zostać inaczej odczytana produkować wiele białek
Białko może: zostać inaczej ułożone przyłączyć inne cząsteczki
Reakcja immunologiczna u myszy karmionych genetycznie modyfikowanym groszkiem Agricultural Food Chemistry, 2005
Zmienna zawartość białek ponad 60-krotne różnice w ekspresji białka Bt w obrębie jednego pola uprawnego
Skutki dla środowiska nieznane i niejednoznaczne
Czwarta przypuszczalna przyczyna Akumulacja toksyn
Akumulacja zwiększone zużycie herbicydów i wzrost ich pozostałości możliwość wzrostu zużycia nawozów i pestycydów uprawy mogą wchłaniać metale ciężkie lub inne toksyny możliwość bioakumulacji toksyn w mleku i mięsie
Kurczaki karmione Liberty Link corn Padały dwa razy częściej (badania producenta)
Skutki dla środowiska skażenie toksyczne gleb i wód śmierć, deformacje zwierząt dzikich oraz zaburzenia układu dokrewnego trwała obecność w łańcuchu pokarmowym
Piąta przypuszczalna przyczyna Przenoszenie się genów modyfikowanych do bakterii jelit lub naszego DNA
Co może się przenieść? promotor marker odporności na antybiotyki gen Roundup Ready gen Bt
Wpływ na środowisko zapylenie krzyżowe upraw organicznych i pokrewnych chwastów rozwój super chwastów transfer genów do bakterii gleby i jelit trwała obecność aktywnych genów w środowisku wodnym
Studium przypadku: soja Roundup Ready
1. Zaburzenia DNA uszkodzenia DNA dodatkowe fragmenty transgenów zmiany w składzie odżywczym wzrost ilości znanego alergenu powstanie nowego potencjalnego alergenu
2. Białko może być szkodliwe posiada cechy znanego alergenu
3. Białko genetycznie modyfikowane może ulec zmianie odkryto nieznane łańcuchy RNA, które mogą tworzyć nieznane białka
4. Wzrost zużycia herbicydów w USA w ciągu pierwszych 9 lat zużyto 60 milionów kilogramów pestycydów więcej W roku 2004 zużyto około 86% Roundupu więcej na polach z soją genetycznie modyfikowaną
Wzrasta zużycie herbicydów Najnowsze dane: szacunkowy wzrost o 60 milionów kg pestycydów w ciągu 2 lat w okresie 2005-2006 wzrost wyniósł 38% w latach 1996-2006 zużycie Roundup wzrosło o 93% w latach 2004-2006 zużycie bardziej toksycznego 2,4-D wzrosło o 237%
5. Przenoszenie się genów potwierdzono obecność modyfikowanych genów soi we florze bakteryjnej jelit ludzkich
Dowody na problemy związane z soją genetycznie modyfikowaną
Wkrótce po wprowadzeniu soi genetycznie modyfikowanej na rynek brytyjski, ilość alergii wzrosła u Brytyjczyków o 50% (York Laboratory)
Alergiczne testy skórne “Jeden z pacjentów zareagował alergicznie tylko na soję genetycznie modyfikowaną.” Allergy and Asthma Proceedings, 2005
Myszy i króliki karmione soją Roundup Ready zmiany w komórkach, enzymach oraz ekspresji genów wątroby, nerek, trzustki i serca podwyższona przemiana materii (reakcja na toksyny)
Myszy karmione soją genetycznie modyfikową zmiany w młodych plemnikach zmiany w ekspresji genów u zarodków
Szczurze potomstwo było bezpłodne Wstępne dowody Szczurze potomstwo było bezpłodne
Control GM-soy GM-soy: disturbance of blood stream Control
А, B – grupa kontrolna; C, D – grupa karmiona soją GM Wątroba А, B – grupa kontrolna; C, D – grupa karmiona soją GM А C B D
Skoro uprawy genetycznie modyfikowane są tak szkodliwe, dlaczego nie widzimy innych problemów?
L-tryptofan wytwarzany przez bakterię genetycznie modyfikowaną Zabił ok. 100 osób, 5,000-10,000 doprowadził do choroby
Epidemię wykryto tylko dlatego, że: była nowa, jej objawy były wyjątkowe miała ostry przebieg zaczęła się dość szybko
Obecna ocena: brak badań postmarketingowych brak prób klinicznych na ludziach brak właściwej oceny zmian w roślinach i efektów ich działania żywność tą dopuszcza się na rynek na podstawie: kłamliwych i niesprawdzonych założeń bardzo słabych testów od producentów
Plany Monsanto
dr Arpad Pusztai
Masowa reakcja producentów oni usunęli GMO z Unii!
Ograniczona ekspansja 4 podstawowe uprawy 6 krajów tylko 2 cechy
Niska świadomość Amerykanów Czy wie pan / pani czy kiedykolwiek jadł pan / pani żywność genetycznie modyfikowaną? Tak.................................................25% Nie..................................................60% Nie umiem powiedzieć......................15%
Zdaniem lekarzy “Od zawsze badam alergie na soję, ale od kiedy jest ona genetycznie modyfikowana, zabraniam ludziom ją jeść – chyba że wyraźnie napisano że jest organiczna.” —John H. Boyles, MD, specjalista laryngolog – alergolog
Kampania na rzecz zdrowszego odżywiania się w USA Organiczny przemysł spożywczy – przejście na żywność organiczną Wolność wyboru konsumenta między żywnością GM a organiczną Być może nadchodzi przełom dla amerykańskiego przemysłu spożywczego.
jeffrey@seedsofdeception.com www.SeedsOfDeception.com www.ResponsibleTechnology.org 1.641.209.1765