Wiązania glikozydowe w cząsteczkach dwucukrów

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Różne oblicza cukru.
Advertisements

„Projekt Smacznie, ale czy na pewno zdrowo,- czyli ile wiesz o tym, co jesz?” Grupa IV *Aneta Konieczna - lider *Maria Teper *Mateusz Tylka *Dariusz Łaś.
Metody NMR stosowane w badaniach biopolimerów
Zakład Chemii Medycznej Pomorskiej Akademii Medycznej
CUKRY (sacharydy) Tytuł.
Cukry (sacharydy, węglowodany)
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Wykład 8 4. Węglowodany – budowa i funkcje
Dane INFORMACYJNE Nazwa szkoły: Zespół Szkół Samorządowych Gimnazjum im. AK w Dąbrowie Białostockiej ID grupy: 96/92_MP_G2 Opiekun: Marzena.
Reakcje w roztworach wodnych – hydroliza
Temat lekcji: Wykrywamy związki organiczne w pokarmach.
CUKRY.
CUKRY I ICH ROLA W ORGANIŹMIE CZŁOWIEKA
Cukier – wróg czy przyjaciel ?
SUBSTANCJE O ZNACZENIU BIOLOGICZNYM
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Aldehydy.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Agnieszka Jędrzejowska
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Alkohole jednowodorotlenowe
Cukier - wróg czy przyjaciel?
Polisacharydy.
Disacharydy.
Substancje o znaczeniu biologicznym
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego  Zajęcia Pozalekcyjno – Pozaszkolne Z Chemii CZŁOWIEK.
Alkohole.
Węglowodany (cukrowce, sacharydy) Podział i źródła w pożywieniu Opracowano na podstawie: Sikorski Z. (red.), Chemia żywności, WNT, Warszawa, 2007 Gawęcki.
Paweł Wolski Michał Zegadło IID. Cukry to inaczej węglowodany Cukry to inaczej węglowodany co oznacza, że są to związki węgla i wody i dlatego cukry można.
Cukry Wykonały: Sylwia Krauze Iza Mamrot kl.2 C.
Prezentację wykonali: Agnieszka Stanclik kl.IID Łukasz Bury kl.IID Łukasz Bury kl.IID.
Alkohole monohydroksylowe
Hydroksykwasy -budowa hydroksykwasów i ich nazewnictwo,
Wpływ składników żywności na organizm
Stanisław Wawro, Radosław Gruska Politechnika Łódzka Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Instytut Chemicznej Technologii Żywności Zakład Cukrownictwa.
… BO WIEM CO JEM !!!!!. NAJPIERW SIĘ PRZEDSTAWIMY: TO MY : ATRUR I DAWID.
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
Cukry.
POLISACHARYDY. Polisacharydy (inaczej: wielocukry, cukry złożone) – grupa węglowodanów i zarazem biopolimerów, które są złożone z merów będących cukrami.
Kwasy karboksylowe -Budowa i klasyfikacja kwasów karboksylowych
Reakcje utlenienia i redukcji
-Tłuszcze *proste – estry alkoholi i kwasów tłuszczowych *złożone – estry alkoholi i kwasów tłuszczowych zawierające dodatki innych związków *Sterole.
Opracowali: Aleks i Kordian. Alkohole od strony chemii:  Alkohole są pochodnymi węglowodorów, które mają w cząsteczkach grupę funkcyjną –OH, zwaną grupą.
Ketony Budowa ketonów Izomeria i nazewnictwo ketonów
Opracowały: Magdalena Garbera i Żaneta Lis
Półacetale – hemiacetale i acetale
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Biochemia.
Powtórka chemia.
Wzory cukrów prostych konfiguracja (forma) D i L
Reakcje w roztworach wodnych – hydroliza soli
Reakcje związków organicznych
Doświadczenie o cukrze
Reakcje związków organicznych – sacharydy (cukry - węglowodany)
Tłuszcze – glicerydy -Wiązania estrowe
węglowodany, cukrowce, sacharydy
Przemysłowe technologie chemiczne
Halogenki kwasowe – pochodne kwasów karboksylowych
WYKŁAD
WYKŁAD
(Mono- i oligosacharydy)
Jednofunkcyjne pochodne węglowodorów i alkohole monohydroksylowe
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
reguła dubletu i oktetu, związki elektronowo deficytowe,
Aldehydy i ketony.
Aminokwasy budowa aminokwasów, aminokwasy endo- i egzogenne,
Zapis prezentacji:

Wiązania glikozydowe w cząsteczkach dwucukrów Sacharoza, Maltoza, Laktoza, Celobioza

Wiązanie 1,2 – glikozydowe w cząsteczce sacharozy – zbudowana jest z reszty α- /D/ - glukopiranozy i reszty β-/D/ fruktofuranozy 1C O H 6CH2OH 5C 4C 3C 2C OH Sacharoza jest składnikiem soku buraka cukrowego, trzciny cukrowej, soku owoców obok glukozy, nie jest cukrem redukującym, nie daje pozytywnych prób Tollensa i Trommera H O 4C 6CH2OH 2C HOH21C 3C H OH HO 5C OH H2O

Wiązanie α -1,4 – glikozydowe w cząsteczce maltozy – zbudowana jest z 2-ch reszt α- /D/ - glukopiranozy Maltoza – cukier słodowy jest produktem hydrolizy skrobi i glikogenu, jest cukrem redukującym 1C O H 6CH2OH 5C 4C 3C 2C OH Wolna grupa glikozydowa 1C 2C OH H 3C 4C 5C O 6CH2OH H HO H2O

Wiązanie β -1,4 – glikozydowe w cząsteczce laktozy – zbudowana jest z reszty α - /D/ - glukopiranozy i reszty β -/D/ galaktopiranozy Laktoza – cukier mlekowy występuje w mleku krowim i ludzkim, jest cukrem redukującym – daje pozytywną próbę Tollensa i Trommera 1C O H 6CH2OH 5C 4C 3C 2C OH 1C O H HO 6CH2OH 5C 4C 3C 2C OH OH H Wolna grupa glikozydowa H2O

Wiązanie β -1,4 – glikozydowe w cząsteczce celobiozy – zbudowana jest z 2-ch reszt β – /D/ - glukopiranozy Wolna grupa glikozydowa Celobioza jest produktem hydrolizy celulozy – jest cukrem redukującym (pozytywna próba Tollensa i Trommera 1C O H 6CH2OH 5C 4C 3C 2C OH 1C O H 6CH2OH 5C 4C 3C 2C OH H OH H2O

Dwucukry redukujące W reakcji kondensacji cukrów prostych (powstawania wiązań glikozydowych) zawsze bierze udział grupa glikozydowa – OH przynajmniej jednego z cukrów prostych oraz dowolna grupa hydroksylowa ( - OH) drugiego cukru prostego, którego grupa glikozydowa (- OH) zostaje zachowana Grupa glikozydowa w sprzyjającym środowisku chemicznym może przekształcić się w grupę aldehydową ( – CHO) o właściwościach redukujących, stąd pozytywne próby Tollensa i Trommera w przypadku maltozy, laktozy i celobiozy W przypadku powstawania wiązania glikozydowego w cząsteczce sacharozy biorą udział obie grupy glikozydowe (zarówno α – glukozy i β – fruktozy), stąd cukier nie wykazuje właściwości redukujących i negatywne próby Tollensa oraz Trommera