Barwniki asymilacyjne Artur Kowalczyk IIB
Spis treści Podział barwników Barwniki tetrapirolowe Fikobiliny Karotenoidy Wykrywanie barwników - doświadczenie Punkty są hiperłączami, aby przejść do interesującego slajdu proszę kliknąć na tekst
Podział barwników Ze względu na właściwości chemiczne Barwniki tetrapirolowe fikobiliny karotenoidy bakteriochlorofile chlorofile karoteny ksantofile Ze względu na pełnione funkcje Barwniki podstawowe Barwniki dodatkowe bakteriochlorofile chlorofile fikobiliny karotenoidy Powrót do spisu treści
Barwniki tetrapirolowe Bakteriochlorofile – barwniki fotosyntetyczne występujące w komórkach bakteryjnych, o budowie zbliżonej do chlorofili roślinnych. Barwniki te występują w chromoforach bakteryjnych umożliwiających przeprowadzanie procesu fotosyntezy (podobnie jak u roślin). Chlorofile – zielone barwniki fotosyntetyczne występujące w chloroplastach oraz u glonów i bakterii fotosyntetycznych. Chlorofile pochłaniają przede wszystkim światło widzialne (czerwone i niebieskie), a odbijają światło zielone, co sprawia, że mają zieloną barwę. Istnieje wiele różnych odmian chlorofili, różniących się nieznacznie budową i absorbujących światło w nieco innym zakresie. Najważniejszy z nich jest chlorofil a. Występuje on u wszystkich organizmów fotosyntezujących, rozpoczyna reakcje zależne od światła. W chloroplastach występuje również chlorofil b. Różnią się one ilością pochłanianego światła. Chlorofil a jest jaskrawo zielony, chlorofil b żółtozielony. Powrót do spisu treści
Fikobiliny Fikobiliny – liczna grupa niebieskich i czerwonych barwników pomocniczych, występujących w chromatoforach sinic i krasnorostów. Ich funkcją jest pochłanianie energii świetlnej o długościach fali nie absorbowalnych przez inne barwniki. Różne rodzaje fikobilin różnią się od siebie długością fali pochłanianego światła. Do najbardziej rozpowszechnionych należą: fikocyjanina, allofikocyjanina, fikoerytryna. Powrót do spisu treści
Karotenoidy Karoteny – węglowodorowe barwniki barwy żółtoczerwonej. Warunkują barwę kwiatów i owoców. Zlokalizowane są w chloroplastach. Absorbują światło w jasnej fazie fotosyntezy. Do bogatych źródeł karotenów należą czerwone, pomarańczowe i żółte warzywa oraz owoce Ksantofile – żółte lub żółtopomarańczowe barwniki roślinne należące do karotenoidów. Występują one w chromoplastach, które nadają niektórym kwiatom i owocom żółtą barwę i w chloroplastach gdzie wraz z chlorofilami uczestniczą w procesie fotosyntezy. Powrót do spisu treści
Otrzymywanie barwników - doświadczenie Do otrzymania barwników posłużyła metoda Kraussa Metoda ta wykorzystuje fakt, iż chlorofile i karoteny rozpuszczają w benzynie, natomiast ksantofile w alkoholu Otrzymywanie chlorofili Otrzymywanie chlorofili Otrzymywanie karotenoidów
Otrzymywanie chlorofili Liście Moździerz Probówki Piasek kwarcowy Lejek Bibuła filtracyjna Alkohol etylowy 96% Benzyna
Rozcieranie w moździerzu liści z piaskiem kwarcowym oraz alkoholem etylowym
Przesączanie mieszaniny przez sączek bibułowy Otrzymany ekstrakt
Otrzymane dwie warstwy Oczekiwanie na rezultat po dodaniu benzyny (ekstrakt chronimy przed światłem) Powrót do spisu doświadczeń Powrót do spisu treści
Otrzymywanie karotenoidów Liście Moździerz Probówki Piasek kwarcowy Lejek Bibuła filtracyjna Alkohol etylowy 96% Benzyna
Rozcieranie w moździerzu liści z piaskiem kwarcowym oraz alkoholem etylowym
Otrzymany ekstrakt
Otrzymane dwie warstwy Powrót do spisu doświadczeń Powrót do spisu treści