Gdy grypa goni przeziębienie

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Mleko – zdrowie dla naszego organizmu
Advertisements

Zaburzenia przewodu pokarmowego zwierząt monogastrycznych
ERYTROCYTY, LEUKOCYTY I TROMBOCYTY- ICH ROLA I BUDOWA
ODPORNOŚĆ.
JERSINIOZA.
Współczesne zagrożenia zdrowia
Cukrzyca Grupa chorób charakteryzująca się hiperglikemią (podwyższonym poziomem cukru we krwi) wynikającą z defektu produkcji lub działania insuliny wydzielanej.
Zakażenia u chorych w immunosupresji
opracowała: Bożena Sowińska - Grzyb
UKŁAD IMMUNOLOGICZNY ODPORNOŚCIOWY.
Przyczyny chorób zakaźnych i ich skutki
Piramida zdrowego żywienia
WITAMINY.
Witaminy - czy są ważne dla naszego organizmu?
Suplementy diety w starciu z grypą i przeziębieniem
Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB.
Co nas czeka w przyszłości?
UKŁAD POKARMOWY CZŁOWIEKA
Zdrowe odżywianie.
Wykonali: Magda Niemira, Maria Kiliszek, Tomasz Gromelski
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
ODPORNOŚĆ ORGANIZMU..
Enzymy trawienne.
KOMÓRKA – podstawowa jednostka budulcowa i czynnościowa organizmu
Odporność organizmu.
Mgr Grażyna CIEŚLIK. mgr Grażyna CIEŚLIK Masz wybór: 2 kps. PSYLLIUM STAR Surowiec: łupina nasienna babki jajowatej 500 mg WHO zaleca, aby w codziennej.
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
CZYNNIKI SZKODLIWE I UCIĄŻLIWE W ŚRODOWISKU PRACY
Wstrząs Wstrząs jest to zespół zaburzeń ogólnoustrojowych powstałych z niedotlenienia tkanek ważnych dla życia narządów wskutek niedostatecznego przepływu.
GRZYBY PLEŚNIOWE W NOWOCZESNYM BUDOWNICTWIE
Najważniejsze informacje
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Witaminy ZNACZENIE WITAMIN DLA CZŁOWIEKA
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
Zapalenia Choroby jatrogenne.
Zdrowy styl życia.
„Owoce i warzywa w szkole’’
ROŚLINY WSPOMAGAJĄCE ODPORNOŚĆ WYSTĘPUJĄCE W PREPARATACH STARLIFE
Jakie są skutki palenia papierosów?
Zastosowanie ziół w życiu człowieka
Światowy Dzień Zdrowia 2015
Alergeny – zagrożenie w przemyśle spożywczym
Dzień Zdrowia 10 kwietnia 2015
Wirus HIV.
Witaminy Jakub Dorobisz.
ALKOHOL JAKO SUBSTANCJA PSYCHOAKTYWNA
ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA
Zakażenia narządu rodnego
Diagnostyka, objawy i leczenie zakażenia wirusem HCV
Biotechnologia a medycyna
Układ odpornościowy
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Rodzaje substancji leczniczych
Działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, chronią przed zakrzepami.
Ich rola, występowanie, skutki niedoboru.
ICBerry Rewolucyjne podejście w profilaktyce zdrowia intymnego kobiety. iCBerry.
SPOSÓB ŻYWIENIA BIALSKICH 5-LATKÓW Elżbieta Huk-Wieliczuk, Anna Czeczuk.
PNO, czyli porozmawiajmy o odporności. Co to jest odporność? Odporność jest wynikiem pracy wielu skomplikowanych elementów, które tworzą nasz układ immunologiczny.
Witaminowe opowieści.
w przebiegu chorób przewlekłych
Choroba prostaty a dieta
ODPOWIEDŹ WRODZONA Aktywność fagocytarna komórek.
Zimowe witaminy.
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Walory zdrowotne jagnięciny
Na zdrówko Na zdrówko dobra to rada - dużo owoców zajadaj! W owocach są witaminki - są to zdrowia okruszynki.
Linia Farmerska Rok 2017 – uruchomienie nowej linii produktowej skierowanej do punktów paszowych i dużych hodowców bydła. W skład produktów farmerskich.
PRODUKTY PROBIOTYCZNE SERII JOY DAY – SKUTECZNA PROFILAKTYKA ZDROWIA
Choroby płuc uwarunkowane genetycznie
Dlaczego palenie jest szkodliwe?
Zapis prezentacji:

Gdy grypa goni przeziębienie mgr Grażyna Cieślik PROMOTOR ZDROWIA

PROJEKTOWANA ODPORNOŚĆ IMMUNOMODULUJĄCE PRZECIWZAPALNE PRZECIWALERGICZNE ODŻYWCZE REGENERUJĄCE

PROJEKTOWANA ODPORNOŚĆ IMMUNOMODULUJĄCE KRWIOTWÓRCZE ODPORNOŚCIOWE ODŻYWCZE REGENERUJĄCE

POŻYCZONA ODPORNOŚĆ REKONSTRUKCJA ODPORNOŚCI w 24 h

Odporność nieswoista (wrodzona) bierna i czynna Bariery mechaniczne i chemiczne organizmu Skóra i błony śluzowe z ich gruczołami i wydzielinami: niskie pH na powierzchni skóry (pH 3-5), w pochwie (kwas mlekowy) oraz żołądku (kwas solny), śluz w układzie oddechowym, występowanie bakteriobójczych składników wydzielin np.: lizozymu, interferonu, laktoferyny, naturalna flora bakteryjna jelit. Odporność nieswoista czynna związana jest z funkcją komórek fagocytujących np. makrofagów.

MAKROFAGI pożerają bakterie

siara, młodziwo Siara – pierwszy pokarm oseska, zanim stanie się „zwykłym” mlekiem Koktajl niepowtarzalnych składników: odżywczych, energetycznych, czynników programujących odporność, komórek obronnych, czynników wzrostu, czynników regenerujących i opóźniających oznaki starzenia.

Liofilizowana siara bydlęca, rekonstrukcja odporności w każdym wieku. Dlaczego siara bydlęca (colostrum bovinum) ? Pomiędzy siarą ludzką i bydlęcą nie istnieje odmienność gatunkowa. Liofilizacja to proces suszenia, który pozwala zachować wszelkie własności colostrum świeżego.

Przegląd najważniejszych składników siary programujących odporność BIAŁKA SIARY: Laktoferryna Kazeina PRP-peptyd bogaty w prolinę Lizozym Immunoglobuliny WĘGLOWODANY: Laktoza- cukier mleczny

Laktoferryna siarowa i jej skuteczność w zwalczaniu zakażeń zwalcza infekcje wywołane przez bakterie, wirusy, grzyby i inne pasożyty, przeciwdziała zakażeniom układu pokarmowego i moczowego, pobudza mechanizmy odporności nieswoistej, zwiększa skuteczność działania leków przeciwwirusowych i antybiotyków, wspomaga profilaktykę chorób onkologicznych, zapobiegając przerzutom, skuteczna w przypadku zakażenia Helicobacter pylori.

Wirus C i B zapalenia wątroby Badania In vivo i In vitro wykazały skuteczność laktofferyny m.in. w odniesieniu do: BAKTERIE Escherichia coli wywołuje zatrucia pokarmowe, ropnie narządów, zapalenia otrzewnej, zakażenia układu moczowego, opon mózgowych, zakażenia pooperacyjne i szpitalne Staphylococcus aureus, Klepsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa. oporne na antybiotykoterapię WIRUSY Rotawirusy powodują ostry stan zapalny żołądkowo- jelitowy, objawiający się wymiotami, wodnistą biegunką i gorączką, Wirus C i B zapalenia wątroby wywołują uszkodzenia wątroby

Lizozym (muramidaza) - aktywny enzym siary, silne działanie przeciwbakteryjne przeciwwirusowe przeciwzapalne pobudza aktywność makrofagów oraz produkcję interferonu.

PRP, peptyd bogaty w prolinę (aminokwas) zapewnia prawidłowy wzrost oseska reguluje wzrost grasicy i dojrzewanie limfocytów grasiczozależnych obniża produkcję autoprzeciwciał, spowalniając rozwój chorób autoimmunologicznych wzmaga indukcję wydzielania cytokin, TNF i interleukin

Kazeina - kontrowersyjne białko Rola kazeiny siarowej w kształtowaniu odporności: źródło aminokwasów endogennych i aktywnych biologicznie peptydów, obniżających ciśnienie krwi, hamujących zlepianie płytek krwi, wydzielanie kwasu solnego i gastryny w żołądku usprawnia przyswajanie wapnia hamuje demineralizację szkliwa zębów

Białka mleka ludzkiego Skąd się wzięła ta zła sława kazeiny ? Białka mleka ludzkiego 1,2 g/ 100 ml Białka mleka krowiego 3,8 g/ 100 ml Zawartość kazeiny jako beta kazeina 30-35%, Zawartość kazeiny to alfa kazeina 76%, 80% Alfa laktoglobulina 1,8% 13-14% Beta laktoglobulina w nadmiarze, alergen, obecne w znacznych ilościach Obecność w mleku krowim dużej ilości alfa kazeiny oraz beta laktoglobuliny, wywołuje reakcję nietolerancji mleka krowiego i jest przyczyną alergii oraz stanów zapalnych jelit. Kwestia nietolerancji kazeiny nie dotyczy siary, jej obecność w colostrum oraz współudział pozostałych składników prawie zupełnie wykluczają występowanie nadwrażliwości pokarmowej.

Laktoza, czyli mleczny cukier (węglowodan) umożliwia zasiedlenie przewodu pokarmowego pałeczkami kwasu mlekowego, produkty metabolizmu laktozy zakwaszają środowisko jelit, hamuje rozwój patogennych bakterii i grzybów. Nietolerancja laktozy ma związek z brakiem enzymu laktazy i dotyczy głównie spożywania niesfermentowanego mleka oraz produktów zawierających serwatkę, a nie siary. Zawartość laktozy w siarze jest taka sama jak w mieszankach mlecznych, przeznaczonych dla dzieci alergicznych.

Immunoglobuliny siary – przeciwciała, zwalczają zakażenia wywołane przez wirusy, bakterie, pasożyty i grzyby. Należą do najważniejszych i najliczniejszych składników w siarze. U ssaków wyróżniamy 5 klas immunoglobulin IgA, IgG, IgM, Igd, IgE. Każda z nich ma specyficzną strukturę i zadanie.

Wpływ COLOSTRUM STAR na mechanizmy obrony Odporność miejscowa nieswoista, dotyczy wszystkich zjawisk rozgrywających się we wrotach zakażenia, w ciągu najbliższych godzin po wniknięciu zarazków. COLOSTRUM STAR chroni błony śluzowe wszystkich układów, hamuje wzrost patogenów jelitowych, po kuracjach antybiotykami, wzmacnia odporność jelitową i ogólnoustrojową, stymuluje wzrost bakterii Lactobacillus, regeneruje nabłonek jelitowy.

PROFILAKTYKA I WSPOMAGANIE LECZENIA: profilaktyka i leczenie zakażeń nawracających, związanych z czasowym, lub przewlekłym niedoborem odporności zwiększenie skuteczności działania antybiotyków, wspomaganie odporności u osób z chorobą nowotworową w przebiegu chemioterapii i radioterapii, profilaktyka zabiegów operacyjnych i zakażeń szpitalnych, wspomaganie leczenia chorób autoimmunologicznych.

Suplementacja z udziałem COLOSTRUM STAR może być alternatywną metodą w profilaktyce i terapii chorób infekcyjnych i nie infekcyjnych: częste infekcje: nosa, zatok, gardła, oskrzeli, choroby płuc, choroby autoimmunologiczne, choroby cywilizacyjne w tym choroby onkologiczne, wspomaganie leczenia uszkodzeń skóry, w tym ran pooperacyjnych, wrzodów, oparzeń, choroby przewodu pokarmowego, żołądka, jelit, okrężnicy, profilaktyka cukrzycy, zespół chronicznego zmęczenia, wyczerpanie i niedomagania starszego wieku, oznaki przedwczesnego starzenia.