Gdy grypa goni przeziębienie mgr Grażyna Cieślik PROMOTOR ZDROWIA
PROJEKTOWANA ODPORNOŚĆ IMMUNOMODULUJĄCE PRZECIWZAPALNE PRZECIWALERGICZNE ODŻYWCZE REGENERUJĄCE
PROJEKTOWANA ODPORNOŚĆ IMMUNOMODULUJĄCE KRWIOTWÓRCZE ODPORNOŚCIOWE ODŻYWCZE REGENERUJĄCE
POŻYCZONA ODPORNOŚĆ REKONSTRUKCJA ODPORNOŚCI w 24 h
Odporność nieswoista (wrodzona) bierna i czynna Bariery mechaniczne i chemiczne organizmu Skóra i błony śluzowe z ich gruczołami i wydzielinami: niskie pH na powierzchni skóry (pH 3-5), w pochwie (kwas mlekowy) oraz żołądku (kwas solny), śluz w układzie oddechowym, występowanie bakteriobójczych składników wydzielin np.: lizozymu, interferonu, laktoferyny, naturalna flora bakteryjna jelit. Odporność nieswoista czynna związana jest z funkcją komórek fagocytujących np. makrofagów.
MAKROFAGI pożerają bakterie
siara, młodziwo Siara – pierwszy pokarm oseska, zanim stanie się „zwykłym” mlekiem Koktajl niepowtarzalnych składników: odżywczych, energetycznych, czynników programujących odporność, komórek obronnych, czynników wzrostu, czynników regenerujących i opóźniających oznaki starzenia.
Liofilizowana siara bydlęca, rekonstrukcja odporności w każdym wieku. Dlaczego siara bydlęca (colostrum bovinum) ? Pomiędzy siarą ludzką i bydlęcą nie istnieje odmienność gatunkowa. Liofilizacja to proces suszenia, który pozwala zachować wszelkie własności colostrum świeżego.
Przegląd najważniejszych składników siary programujących odporność BIAŁKA SIARY: Laktoferryna Kazeina PRP-peptyd bogaty w prolinę Lizozym Immunoglobuliny WĘGLOWODANY: Laktoza- cukier mleczny
Laktoferryna siarowa i jej skuteczność w zwalczaniu zakażeń zwalcza infekcje wywołane przez bakterie, wirusy, grzyby i inne pasożyty, przeciwdziała zakażeniom układu pokarmowego i moczowego, pobudza mechanizmy odporności nieswoistej, zwiększa skuteczność działania leków przeciwwirusowych i antybiotyków, wspomaga profilaktykę chorób onkologicznych, zapobiegając przerzutom, skuteczna w przypadku zakażenia Helicobacter pylori.
Wirus C i B zapalenia wątroby Badania In vivo i In vitro wykazały skuteczność laktofferyny m.in. w odniesieniu do: BAKTERIE Escherichia coli wywołuje zatrucia pokarmowe, ropnie narządów, zapalenia otrzewnej, zakażenia układu moczowego, opon mózgowych, zakażenia pooperacyjne i szpitalne Staphylococcus aureus, Klepsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa. oporne na antybiotykoterapię WIRUSY Rotawirusy powodują ostry stan zapalny żołądkowo- jelitowy, objawiający się wymiotami, wodnistą biegunką i gorączką, Wirus C i B zapalenia wątroby wywołują uszkodzenia wątroby
Lizozym (muramidaza) - aktywny enzym siary, silne działanie przeciwbakteryjne przeciwwirusowe przeciwzapalne pobudza aktywność makrofagów oraz produkcję interferonu.
PRP, peptyd bogaty w prolinę (aminokwas) zapewnia prawidłowy wzrost oseska reguluje wzrost grasicy i dojrzewanie limfocytów grasiczozależnych obniża produkcję autoprzeciwciał, spowalniając rozwój chorób autoimmunologicznych wzmaga indukcję wydzielania cytokin, TNF i interleukin
Kazeina - kontrowersyjne białko Rola kazeiny siarowej w kształtowaniu odporności: źródło aminokwasów endogennych i aktywnych biologicznie peptydów, obniżających ciśnienie krwi, hamujących zlepianie płytek krwi, wydzielanie kwasu solnego i gastryny w żołądku usprawnia przyswajanie wapnia hamuje demineralizację szkliwa zębów
Białka mleka ludzkiego Skąd się wzięła ta zła sława kazeiny ? Białka mleka ludzkiego 1,2 g/ 100 ml Białka mleka krowiego 3,8 g/ 100 ml Zawartość kazeiny jako beta kazeina 30-35%, Zawartość kazeiny to alfa kazeina 76%, 80% Alfa laktoglobulina 1,8% 13-14% Beta laktoglobulina w nadmiarze, alergen, obecne w znacznych ilościach Obecność w mleku krowim dużej ilości alfa kazeiny oraz beta laktoglobuliny, wywołuje reakcję nietolerancji mleka krowiego i jest przyczyną alergii oraz stanów zapalnych jelit. Kwestia nietolerancji kazeiny nie dotyczy siary, jej obecność w colostrum oraz współudział pozostałych składników prawie zupełnie wykluczają występowanie nadwrażliwości pokarmowej.
Laktoza, czyli mleczny cukier (węglowodan) umożliwia zasiedlenie przewodu pokarmowego pałeczkami kwasu mlekowego, produkty metabolizmu laktozy zakwaszają środowisko jelit, hamuje rozwój patogennych bakterii i grzybów. Nietolerancja laktozy ma związek z brakiem enzymu laktazy i dotyczy głównie spożywania niesfermentowanego mleka oraz produktów zawierających serwatkę, a nie siary. Zawartość laktozy w siarze jest taka sama jak w mieszankach mlecznych, przeznaczonych dla dzieci alergicznych.
Immunoglobuliny siary – przeciwciała, zwalczają zakażenia wywołane przez wirusy, bakterie, pasożyty i grzyby. Należą do najważniejszych i najliczniejszych składników w siarze. U ssaków wyróżniamy 5 klas immunoglobulin IgA, IgG, IgM, Igd, IgE. Każda z nich ma specyficzną strukturę i zadanie.
Wpływ COLOSTRUM STAR na mechanizmy obrony Odporność miejscowa nieswoista, dotyczy wszystkich zjawisk rozgrywających się we wrotach zakażenia, w ciągu najbliższych godzin po wniknięciu zarazków. COLOSTRUM STAR chroni błony śluzowe wszystkich układów, hamuje wzrost patogenów jelitowych, po kuracjach antybiotykami, wzmacnia odporność jelitową i ogólnoustrojową, stymuluje wzrost bakterii Lactobacillus, regeneruje nabłonek jelitowy.
PROFILAKTYKA I WSPOMAGANIE LECZENIA: profilaktyka i leczenie zakażeń nawracających, związanych z czasowym, lub przewlekłym niedoborem odporności zwiększenie skuteczności działania antybiotyków, wspomaganie odporności u osób z chorobą nowotworową w przebiegu chemioterapii i radioterapii, profilaktyka zabiegów operacyjnych i zakażeń szpitalnych, wspomaganie leczenia chorób autoimmunologicznych.
Suplementacja z udziałem COLOSTRUM STAR może być alternatywną metodą w profilaktyce i terapii chorób infekcyjnych i nie infekcyjnych: częste infekcje: nosa, zatok, gardła, oskrzeli, choroby płuc, choroby autoimmunologiczne, choroby cywilizacyjne w tym choroby onkologiczne, wspomaganie leczenia uszkodzeń skóry, w tym ran pooperacyjnych, wrzodów, oparzeń, choroby przewodu pokarmowego, żołądka, jelit, okrężnicy, profilaktyka cukrzycy, zespół chronicznego zmęczenia, wyczerpanie i niedomagania starszego wieku, oznaki przedwczesnego starzenia.