Zdrowa żywność.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
DOBRA DIETA DLA UCZNIA.
Advertisements

Suplementy diety oparte na naturalnych składnikach
Dla ludzkiego organizmu niezbędny jest tlen z powietrza,
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Składniki diety zbilansowanej
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
WITAMINY.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Czyli jak zachować zdrowie i formę?
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
„Jak żywią się Polacy?” Anna Prochera kl. IIc.
Piramida Zdrowia Aleksandra Nowak Katarzyna Walczyk Katarzyna Pietrzyk.
Batony Natural Balance AKADEMIAWELLNESS MODUŁ PRODUKTOWY
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
Jedz żółte owoce i warzywa
Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?
Prezentacja wykonana przez Jędrzeja Huzarskiego kl. Va Luty 2014
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Zdrowe Odżywianie.
Racjonalne Odżywianie
Zdrowy styl życia.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Zdrowy styl życia.
Zasady Odżywiania.
„Owoce i warzywa w szkole’’
Zdrowe odżywianie.
Owoce i warzywa oraz ich rola w naszym życiu.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Bez białka nie ma ciałka!.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Witaminy Jakub Dorobisz.
Piramida żywieniowa czyli Jak zdrowo żyć
Dekalog zdrowego żywienia.
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
Kornelia Lewandowska.  Na przykład spożywanie zbyt dużej ilości pokarmów (lub nieprawidłowe proporcje składników pokarmowych w diecie) może prowadzić.
9 najzdrowszych owoców.
Zdrowy tryb życia.
NA ZDROWIE ! Elżbieta Kuśmierek. Prawidłowe żywienie jest bardzo istotne na każdym etapie życia, jednakże okres dziecięcy i wczesnoszkolny to czas, kiedy.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Owoce i warzywa.
C ZYM JEST ZDROWA ŻYWNOŚĆ ? Aby prawidłowo rozwijać się i być zdrowym, człowiek powinien spożywać w każdym dniu odpowiednią żywność. Powinna ona dostarczyć.
Prezentacje przygotowały Rzepki - Zamiast słodyczy jedz warzywa i owoce! - Jedz mniej, ale częściej! - Ćwicz przynajmniej pół godziny dziennie! Jak zwalczyć.
Warzywa i owoce
Zdrowe Żywienie Człowieka
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
Zdrowy styl życia.
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
Witaminowe opowieści.
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Choroba prostaty a dieta
Zimowe witaminy.
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Na zdrówko Na zdrówko dobra to rada - dużo owoców zajadaj! W owocach są witaminki - są to zdrowia okruszynki.
ABC – zdrowego odżywiania
Zasady zdrowego żywienia
CZYM JEST ZDROWIE??.
Prezentację wykonał Hubert Maciakiewicz
Zapis prezentacji:

Zdrowa żywność

Fasola Ma złą opinię, a tak naprawdę jest tania i genialna. Trudno o lepsze źródło białka, błonnika i witamin, kwasu foliowego i przeciwutleniaczy. Białko roślin strączkowych jako jedyne chroni nasze kości przed wypłukiwaniem wapnia, pomaga utrzymać właściwe stężenie cukru we krwi. To najtańszy lek na obniżenie poziomu cholesterolu. Dlatego koniecznie jedz fasolkę kilka razy w tygodniu.

Dynia Jest niezwykle zdrowa i pyszna. Ma alfa- i beta-karoten, błonnik i witaminy. Czego nie ma? Kalorii (prawie)! Zawarte w niej karetonoidy (formy witaminy A) są bardzo łatwo przyswajalne. To one właśnie wpływają na nasz układ odpornościowy, chronią skórę przed słońcem. Im więcej ich spożywamy, tym wolniej pojawiają się oznaki starzenia. W przeciwieństwie do witaminy A pochodzenia zwierzęcego, tej nie można przedawkować.

Łosoś Dobry tłuszcz jest konieczny dla urody, zdrowia i szczupłej figury. Najcenniejszy pochodzi z ryb, np. łososia. Jedząc go 2 razy w tygodniu, serwujemy sobie naturalny lek na choroby serca, układu neurologicznego i schorzenia autoimmunologiczne. Białko z ryb jest też bardzo korzystne dla równowagi hormonalnej.

Szpinak Szpinak ma więcej właściwości zdrowotnych niż jakiekolwiek inne warzywo. Zawiera wszystkie składniki chroniące przed chorobami krążenia, nowotworami i starzeniem oraz dotleniający skórę koenzym Q 10. Aby dobrze wchłaniały się karetonoidy, skrapiaj liście oliwą lub podawaj je z porcją łososia.

Soja Można z niej ulepić wszystko: kotlety, twarożek, gulasz, zupę, pasztet, parówki i budyń. Niedroga, łatwo dostępna i przede wszystkim bardzo kobieca. Nie trzeba spożywać ton soi, by zauważyć, że bóle menstruacyjne są mniejsze, a wahania nastroju rzadsze. Soja – roślinna alternatywa mięsa – zawiera fitoskładniki, podobne składem do kobiecych hormonów, i podstawowe aminokwasy. Uwaga zapominalscy! Jest dobrym źródłem lecytyny.

Płatki owsiane Zwykła owsianka okazała się niezastąpiona. Płatki owsiane genialnie obniżają poziom cukru i cholesterolu. Nie bój się ich, mimo że są węglowodanami. To cukry nieprzetworzone i pełnoziarniste – mają niewiele kalorii, za to mnóstwo substancji antyrakowych. Zawierają kwas ferulowy, który ma silne właściwości przeciwutleniające.

Borówki To „jagody mózgu” lub „jagody młodości”. Robiono z nich nawet leki uśmierzające bóle porodowe(!). Mają tyle antyoksydantów, ile pięć porcji marchwi, jabłek, brokułów i dyni. Jeśli jesz je codziennie, możesz być spokojna. Borówki i inne czerwone owoce hamują rozwój nowotworów, chorób starczych i krążenia. Wspaniale wygładzają skórę. Już pół filiżanki jagód może dostarczyć Ci sporą porcję (1200 mg) najczystszej witaminy C – jest to uderzeniowa dawka w walce ze zmarszczkami i przebarwieniami.

Brokuły W 1992 r. prezydent Bush oświadczył publicznie: „Jestem prezydentem Stanów Zjednoczonych i nie mam zamiaru nigdy więcej jeść brokułów”. Fatalny błąd. W tym samym roku naukowcy odkryli w brokułach związek, który nie tylko hamuje rozwój nowotworów, ale także wspomaga ich leczenie. Świeże brokuły zawierają więcej witaminy C, gotowane – łatwo przyswajalne karetonoidy. Ostatnim odkryciem jest to, że brokuły skutecznie zwalczają Helicobacter pylori (bakterie, które są odpowiedzialne za powstawanie wrzodów i nowotworów). Jeśli więc coś jest nie tak z Twoim żołądkiem, najlepiej zacznij od brokułów.

Pomidor Zagraj w pomidora. Najzabawniejsze w nim jest to, że zamiast zjadać świeże, najzdrowiej sięgać po przetworzone. W nich jest najwięcej likopenu, najcenniejszego pomidorowego związku. Ma on działanie antyseptyczne i jest tak silnym przeciwutleniaczem, że nie tylko hamuje mutacje komórek, ale działa wręcz jak wewnętrzna blokada przeciwsłoneczna. Okazało się, że dzienna porcja 40 g koncentratu pomidorowego (zawiera 16 mg likopenu) wydłuża o 40% czas przebywania na słońcu, po którym dochodzi do zaczerwienienia skóry.

Pomarańcze Niby banalna pomarańcza. Tymczasem ten owoc to miniszczepionka immunologiczna przeciwko chronicznym dolegliwościom, np. cukrzycy. Fakt, poznano już lepsze źródła witaminy C. Ale siła cytrusowych flawonoidów jest oszałamiająca. Zapobiegają mutacjom komórek i ich konsekwencjom w postaci nowotworów. Potrafią nawet pochłaniać promienie UV w skórze, działając jak wewnętrzny filtr. Rutyna z owoców cytrusowych nie tylko chroni naczynia i pajączki, ale działa też przeciwwirusowo i pobudzająco na trawienie. A nawet mała odrobina skórki pomarańczowej, żuta między posiłkami, zasila nasz organizm w pektyny obniżające cholesterol.

Indyk Indyk otrzymał same brawa. Może dumnie wypiąć swoją dietetyczną pierś (bez skórki) – to najchudsze źródło białka i wielu witamin z grupy B. Jeśli zjesz porcję indyka na śniadanie, białka wystarczy Ci na bardzo długo. Nowe odkrycia wykazują, że aminokwasy pochodzące z rozpadu białek tego pożywienia przebywają w naszym organizmie 4–48 godzin.

Herbata Co to za superprodukt, który nie tuczy, jest pyszny, wszędzie dostępny i, popijając go, możesz oddawać się ulubionym zajęciom? To dietetyczne bingo to po prostu czarna herbata. Obniża ciśnienie, zapobiega nowotworom, chroni skórę przed słońcem, działa przeciwzapalnie. Nie ma tańszej i przyjemniejszej metody na polepszenie zdrowia i urody. Uwaga! Mowa tylko o herbacie czarnej (ziołowe i owocowe nie dostarczają cennych polifenoli).

Jogurt Jogurt w kubku, batoniku, tubce. Jogurt w lodach i czekoladzie. Jogurt lubi być wszędzie. Ale nie każdy jest równie odżywczy. Wybieraj naturalny – nie ma cukru, a zawiera prebiotyki (korzystne dla jelit nieulegające strawieniu składniki pożywienia) i probiotyki (żywe mikroorganizmy, które chronią nasz układ pokarmowy). Jogurt jest po prostu wspomagaczem dla dobrych bakterii, które zasiedlają nasz organizm. I potrafi zwalczyć nawet katar! Jego żywe bakterie niszczą „nosowe” mikroby.

Orzechy włoskie Co powiesz na orzechy włoskie? „Nie mogę ich jeść, są zbyt tuczące”. Są tuczące, gdy zajadasz je na okrągło. Jeśli jesz garść dziennie, możesz zredukować ryzyko chorób serca, nie ruszając się sprzed telewizora. Odkryto je z nastaniem nowej ery superżywieniowej. Osoby, które regularnie spożywają orzechy, są w mniejszym stopniu zagrożone chorobą wieńcową, cukrzycą, nowotworami, schorzeniami nerek i płuc. To prawdziwe przedłużacze życia.

Przygotował: Maciek Ciupa Kl. 1 Ta