Co to znaczy Żyć Zdrowo?.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Zdrowy tryb życia.
Advertisements

W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Zdrowy tryb życia.
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
EDUKACJA PROZDROWOTNA
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Czyli jak zachować zdrowie i formę?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
DANE INFORMACYJNE ID grupy: B1 Lokalizacja: Białystok
mgr rekreacji ruchowej
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
Zdrowy styl życia.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Zdrowe Odżywianie.
Co podać dziecku na talerzu ?
Zasady zdrowego żywienia i aktywności fizycznej młodzieży
W trosce o zdrowie.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zasady zdrowego żywienia
Zdrowy styl życia.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Magdalena Krzysztofik Katarzyna Krawiec Angelika Dorosz Matthew Witek
Zdrowy styl życia.
Zasady Odżywiania.
Zdrowe odżywianie.
Śniadanie daje moc !!.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Bez białka nie ma ciałka!.
Żeby być zdrowym ….
Zasady prawidłowego żywienia
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Regularne i zdrowe odżywianie 
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Zdrowy tryb życia.
Mgr inż. Klaudia Kalisz ZDROWE ODŻYWIANIE.
Ruch i dieta to podstawa!
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Dekalog zdrowego żywienia
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Zdrowy tryb życia... Jest bardzo ważny dla naszego organizmu. Daje nam zdrowie i lepsze samopoczucie. Zdrowy tryb życia to ewidentnie ćwiczenia, ruch,
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA Uczniowie klasy VI.
Zdrowy styl życia według „Arbuziaków” Taki duży, taki mały może zdrowym być Taki gruby taki chudy może zdrowo żyć Taki ja i taki ty może zdrowym być Taki.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Jak zdrowo się odżywiać?
Choroba prostaty a dieta
ABC – zdrowego odżywiania
Zapis prezentacji:

Co to znaczy Żyć Zdrowo?

Zdrowy styl życia według „Akty Vitek” nasz autorski hymn Taki duży, taki mały może zdrowym być Taki gruby taki chudy może zdrowo żyć Taki ja i taki ty może zdrowym być Taki ja i taki ty może zdrowo żyć Zdrowo wypoczywam, dobrze się odżywiam Jem witaminy, owoce i jarzyny. Jabłko, gruszka, kiwi zawsze mnie ożywi W nich są witaminy dla całej rodziny Taki duży… Nic nie potrzebuję, zawsze się raduję Piję dużo mleka, tam wapń na mnie czeka W szkole same piątki, chociaż są wyjątki Jem drugie śniadanie dzięki mojej mamie Taki duży, taki mały… Ciastka i słodycze chętnie ograniczę Guma balonowa smaczna, lecz nie zdrowa Jeżdżę na rowerze, bywam na spacerze’ Jestem wypoczęty, zdrowy uśmiechnięty.

Zdrowy styl życia to: Aktywność fizyczna Zrównoważona dieta czyli spożywanie odpowiedniej ilości i jakości pokarmów Spożywanie odpowiedniej ilości płynów – głównie wody (1,5-2 l dziennie) Odpowiedni odpoczynek i sen Unikanie używek (alkohol, papierosy, narkotyki) Unikanie stresu

Co nam mówi piramida pokarmowa?

Najważniejsza jest aktywność fizyczna! Korzyści płynące z aktywności fizycznej: - organizm wytwarza endorfiny – hormony szczęścia, a te wprowadzają w doskonały nastrój, poprawiają samopoczucie, łagodzą stresy - zwiększa się ogólny przepływ krwi, co wpływa na: dostarczanie odpowiedniej ilości krwi do tkanek oraz przyspieszenie ich metabolizmu zaopatrywanie tkanek w tlen oraz transport dwutlenku węgla transport materiałów budulcowych i energetycznych (do mózgu i mięśni) utrzymanie stałej temperatury ciała, ochronę organizmu przed przegrzaniem lepsze ukrwienie narządów aktywnych w czasie wykonywania ćwiczeń - powoduje pozytywne zmiany układu krążenia (obniżenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych np. zawału serca, miażdżycy) poprzez: zwiększenie wewnętrznej średnicy tętnic oraz naczyń krwionośnych  obniżenie stężenia cholesterolu, zmniejszenie ciśnienia tętniczego - zwiększa masę kości i stopień ich mineralizacji, zapobiega zatem osteoporozie - zmniejsza wydzielanie i stężenie insuliny we krwi, co obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę -nasila spalanie kalorii - przyspiesza przemianę materii, zmniejsza tkankę tłuszczową - poprawia odporność, mobilizuje układ immunologiczny

Produkty zbożowe Zboża, stanowiące - obok ruchu - podstawę piramidy żywienia są głównym źródłem energii dla organizmu, zawierają składniki mineralne oraz witaminy, są bogate w błonnik regulujący pracę jelit. Z tej grupy należy wybierać artykuły z tzw. grubego przemiału, które są bogatsze w składniki odżywcze. Prawidłowy codzienny jadłospis powinien zawierać co najmniej 5 porcji produktów zbożowych. Ważne jest by spożywać je w postaci jak najmniej przetworzonej - gotowanych pełnych ziaren zbóż i kasz, makaronów z mąk pełnoziarnistych, brązowego ryżu, płatków zbóż.

Warzywa i owoce Codzienna dieta powinna obfitować w warzywa i owoce, które rewelacyjnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. Czy wiesz dlaczego warto zadbać o odpowiednią ilość warzyw i owoców? Po pierwsze warzywa i owoce wzmacniają odporność To prawdziwe bomby witaminowo – mineralne, zawierające łatwo przyswajalne przez organizm składniki odżywcze. Właśnie witaminy oraz minerały chronią organizm przed infekcjami, wpływając na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego Po drugie warzywa i owoce są przepisem na młodość Są wyjątkowo bogatym źródłem witamin: A, C oraz E, pełniących rolę naturalnych przeciwutleniaczy, chroniących organizm przed działaniem wolnych rodników Warzywa i owoce są sprzymierzeńcami szczupłej sylwetki Polecane każdemu, ze względu na dużą zawartość łatwo przyswajalnego błonnika, który pęczniejąc w przewodzie pokarmowym, daje uczucie sytości. Zadbaj aby twoja codzienna dieta obfitowała przede wszystkim w warzywa. Nie oznacza to jednak, że osoby dbające o szczupłą sylwetkę powinny zapomnieć o przepysznych owocach. Wystarczy sięgać po te, które zawierają mniejszą ilość cukru Warzywa i owoce doskonale orzeźwiają Ze względu na dużą ilość wody i minerałów, doskonale gaszą pragnienie – są więc idealnym rozwiązaniem na posiłek zwłaszcza w upalny i suchy dzień. Dlatego też w ciepłe dni, aby zapobiec odwonieniu organizmu, warto częściej sięgać po zdrowe warzywa oraz owoce, które dostarczą organizmowi nie tylko wody, ale również łatwo przyswajalnych witamin i składników mineralny Warzywa i owoce zapobiegają chorobom układu sercowo – naczyniowego Są sprzymierzeńcami w walce o mocne serce i zdrowy układ krwionośny. Dobroczynne działanie na układ sercowo – naczyniowy, a dokładnie występującego w nich błonnika pokarmowego, związane jest przede wszystkim z hamowaniem powstawania frakcji tak zwanego „złego” cholesterolu Każdy posiłek powinien zawierać różnorodne warzywa (np. warzywa zielone: np. sałata, brokuły, szpinak czy warzywa pomarańczowe: np. marchew, pomidory, dynia) lub owoce. Należy je spożywać kilka razy dziennie, w ramach głównych posiłków oraz pojadania, czyli co najmniej 5 porcji dziennie

Mleko i nabiał Mleko i jego przetwory są najważniejszym źródłem wapnia w diecie, który jest niezbędny do budowy zdrowych kości i zębów. Uczniowie powinni spożywać przynajmniej 3-4 porcje mleka lub produktów mlecznych takich jak jogurty, kefiry, maślanka, sery.

Produkty białkowe Produkty mięsne, ryby, jaja są źródłem pełnowartościowego białka, żelaza, cynku oraz witamin z grupy B. Nasiona roślin strączkowych i orzechy są bogate w wartościowe białka i wiele cennych składników mineralnych i witamin - są włączone do grupy produktów mięsnych. Jedz 2 porcje produktów tej grupy dziennie. Z produktów mięsnych wybieraj gatunki o małej zawartości tłuszczu (wołowina, cielęcina).

Tłuszcze Tłuszcze powinny stanowić jedynie dodatek do potraw. Większość tłuszczu w diecie powinna pochodzić z ryb, orzechów i tłuszczów roślinnych (olej rzepakowy, sojowy, słonecznikowy, oliwa z oliwek). Do smażenia stosuj oliwę z oliwek lub olej rzepakowy bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Ogranicz produkty zawierające dużo cholesterolu (podroby!) i izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych (wyroby cukiernicze, margaryny, fast-food).

STOP UŻYWKOM! NIE – STRESOWI!

Mądre zakupy - czytamy etykiety Na co zwracać uwagę robiąc zakupy? nazwa produktu ilość produktu trwałość produktu ( spożyć do…, najlepiej spożyć przed…) oświadczenia żywieniowe i zdrowotne wykaz składników wykaz substancji dodatkowych ( co to jest E , konserwanty, barwniki, wzmacniacze smaku itd.) informacje o alergenach adres producenta/importera

Mądre zakupy - gospodarstwa ekologiczne Opolszczyzny Gospodarstwo ekologiczne „Ekozagroda – Jabłoniowy sad” Szczedrzyk ul. Powstańców Śląskich 15 (powiat opolski, gm. Ozimek) www.ekozagroda.pl Główne kierunki upraw sadownicze, warzywnicze Główne kierunki produkcji zwierzęcej: mangalice, świnki wietnamskie Gospodarstwo ekologiczne HINKOWNIA Stare Budkowice ul. Grobicka 6 ( powiat opolski, gm. Murów) Główne kierunki upraw: warzywa Główne kierunki produkcji zwierzęcej: rezerwatowa hodowla konika polskiego Gospodarstwo ekologiczne ”Jantar” Przygorzele 1 (powiat namysłowski, gm. Świerczów www.jantar.co.pl Główne kierunki upraw: sad Główne kierunki produkcji zwierzęcej: konie, owce, gęsi , bydło opasowe Gospodarstwo ekologiczne „Cichy zakątek” Lubicz 1 a Powiat opolski, gm. Lubsza) Główne kierunki upraw: agrest, porzeczka, jabłonie, leszczyna Gospodarstwo ekologiczne „Stodoła” Bogdańczowice 21 (powiat kluczborski, gm. Kluczbork) www.agrosto.like.pl Główne kierunki upraw: zboża Główne kierunki produkcji zwierzęcej: konie, kozy, owce, świnie Gospodarstwo ekologiczne „Ekostyl” Biadacz, Kanieńsko 6 ( powiat kluczborski, gm. Kluczbork) www.ekostylsliczni.pl Główne kierunki produkcji zwierzęcej: wielokierunkowa „Agrochatka” Edukacyjne gospodarstwo ekoturystyczne Biadacz – Brodnica 17 ( powiat kluczborski gm. Kluczbork www.agrochatka.pl Główne kierunki upraw: zboża, warzywa gruntowe

Zdrowy styl życia? Wkręć w to innych , niech ogarnie nas zdrowe szaleństwo!