KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Jak przygotować dietetyczne spaghetti ?
Advertisements

Książeczka Kulinarna dla Nastolatka
PIERŚ W SOSIE TYMIANKOWO- POMIDOROWYM. pierś z kurczaka 150g masło 10g oliwa 10 ml wino białe wytrawne 40 ml bulion 70ml śmietanka 30% 50 ml koncentrat.
Przepisy REGIONALNE.
POTRAWY Z GRZYBÓW.
Groch z kapustą i grzybami
Karp w galarecie. Składniki 1 wypatroszony i sprawiony karp siatka włoszczyzny 1-2 łyżeczki cukru sól i pieprz 3 posiekane cebule 2 garście rodzynek i.
WYKONAŁA KLASA V SZKOŁA PODSTAWOWA W PARCHOWIE.
Autor: Adrianna Szalonka
Potrawy w Unii Europejskiej
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
Gotowanie.
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Potrawy Irlandzkie.
KSIĄŻKA KUCHARSKA.
Wykonały: Klaudyna Styś i Paulina Michalczyk
Książka Kucharska.
Kuchnia skandynawska słynie ze znakomicie podawanych śledzi i ryb, często o lekko słodkawym smaku. Nigdzie kanapki nie są tak piętrowe, urozmaicone i apetyczne.
Ryby i owoce morza.
„Czy rosyjska kuchnia smakowałaby Polakom?” Kornelia Antoniak
GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA WYKONAŁA ALINA TOMASZEWSKA.
Kuchnia tajska.
Książeczka kucharska:
Potrawy i przepisy Meksyku
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Sałatka Grecka..
Wykonanie: Karol Grochowski Jakub Stoczek
Zupa miso shiro Danie wegetariańskie: nie Autor: Kulinarny Atlas Świata.
6 s ó o o w b p s na karpia Proszę klikać w slajdy – pps bez hasła.
WIEM,CO JEM !.
Zdrowa dieta Europejczyków
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Marta Kaczmarek Miłosz Wiśniewski Jan Czerbniak. Kurczak Sobieskiego 1 porcja -5 łyżek oliwy z oliwek -1 łyżka miodu chełmińskiego - 0,25 rurki cynamonu.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
O Slow Food i trendach kulinarnych
Przepis na jadalne ordery uśmiechu dla Babci i Dziadka
Blog sp.18 w Legnicy Prezentacja naszych dokonań..
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
Skład ( 10 porcji): Łosoś bez skóry 1,400 kg Olej 0,040 l Delikatna przyprawa do ryb KNORR 0,020 kg Masło 0,020 kg Tymianek 0,002 kg Czosnek świeży 0,010.
Kuchnia francuska krowa.
Lunch: Pierś z kurczaka w kokosowym curry Deser: Trifle.
Kuchnia Wietnamska.
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
Moja ksi ąż ka kucharska. SA Ł ATKA DLA DZIECKA sk ł adniki 1 arbuz 1 pomarańcza 1 kiść winogron 10sztuk borówek.
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Pol ę dwiczka wieprzowa z sosem grzybowym Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Marynata Premium KNORR do wieprzowiny 0.025kg Marynata.
„Pychotka”. Potrzebne składniki ● 21/2 szklanki świeżych czarnych jagód ● 1/4 szklanki białego rumu ● 3 łyżki cukru ● 1 łyżeczka mączki kukurudzianej.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
Cukinia w różnych odsłonach Co warto o niej wiedzieć?
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
ZAKWAS I CHLEB Emilia Cieślak. ZAKWAS Pierwszy dzień  5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek letniej wody wymieszać w litrowym słoiku i odstawić w ciepłe miejsce.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
Przedszkole Nr7 w Świeciu Puchatkowa księga przepisów na pyszności dla dzieci.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Kuchnia bez tajemnic i granic
Zdrowe przysmaki klasy 1 e
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
WODNE PRZEPISY GRUPA: MOKRA WODA.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Zapis prezentacji:

KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII Pyszne dania i przepisy

Aiöli Składniki: -Żółtko 1 -Ocet winny jasny 1łyżka -Czosnek 2ząbki -Oliwa ok.10 łyżek -Sól i pieprz według uznania Przygotowanie Żółtko wymieszać z 1 łyżką octu, 2 ząbkami czosnku, solą i pieprzem. Następnie za pomocą moździerza lub robota kuchennego połączyć składniki. Później, cały czas mieszając delikatnie, dodawać stopniowo, bardzo powoli, po kilka kropel oliwy, uważając, aby sos się nie rozwarstwił.

Bakłażany z pomidorami Składniki: -Bakłażan 4sztuki -Pomidory 250g -Sól i pieprz według uznania -Olej 4łyżki -Natka pietruszki 1sztuka Przygotowanie Bakłażany umyć, po usunięciu szypułek pokroić w plastry, oprószyć obficie solą i odstawić na około 30 minut. Pomidory pokroić w duża kostkę. Bakłażany osączyć z soku i wytrzeć ręcznikiem kuchennym. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na nim plastry bakłażanów, wyłożyć na półmisek i odstawić w ciepłe miejsce. Na oleju pozostałym ze smażenia bakłażanów poddusić pomidory, następnie rozłożyć je na plastrach bakłażanów. Natkę pietruszki posiekać, kilka gałązek odłożyć. Bakłażany posypać natką.

CIASTO Z TRUSKAWKAMI I MARCEPANEM Składniki: -Mąka 75g -Jajko 4sztuki -Cukier 150g -Cukier waniliowy według uznania -Mąka ziemniaczana 75g -Budyń waniliowy 1sztuka -Mleko 50ml - Śmietana kremówka 100ml -Truskawki 350g -Marcepan 100g -Cukier puder 70g Przygotowanie Białka ubić z 75 g cukru na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z 75 g cukru i cukrem waniliowym na krem. Dodać mąkę i mąkę ziemniaczaną, pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto piec ok. 12 minut w rozgrzanym do 220 stopni Celsjusza piekarniku. Budyń przygotować według opisu na opakowaniu. Śmietanę ubić i połączyć z budyniem. Wstawić do lodówki. Truskawki przekroić na pół, dodać do 2/3 budyniu i wymieszać. Biszkopt przekroić na dwie części, przełożyć kremem z truskawkami, na wierzch wyłożyć pozostały budyń. Marcepan zagnieść z cukrem pudrem , rozwałkować i wyłożyć na ciasto. Ciasto chłodzić ok. 2 godziny.

Duszona ryba veracruz Przygotowanie Składniki: -Cebula 1sztuka -Czosnek 2ząbki -Papryczka chili 2sztuki -Filety rybne 800g -Sok z cytryny według uznania -Olej 3g -Pomidory konserwowe 400g -Bulion warzywny 200ml -Zielone oliwki 0,5szklanki -Pieprz i sól według uznania Przygotowanie Oczyszczoną cebulę pokroić w drobną kostką, a czosnek w cienkie plasterki. Oczyszczone papryczki drobno posiekać. Umyte filety rybne oprószyć solą i pieprzem oraz skropić obficie sokiem z cytryny. Cebule podsmażyć na oleju rozgrzanym w żaroodpornym naczyniu. Dodać czosnek, papryczkę i podsmażyć. Zalać wszystko pomidorami i bulionem. Mieszając, doprawić solą oraz pieprzem i zagotować. Garnek zdjąć z ognia i włożyć do niego rybę oraz oliwki. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Dusić potrawę ok. 20 minut. Podawać z pieczywem.

Dorada w soli Przygotowanie Składniki: -Dorada 4sztuki -Czosnek 3ząbki -Tymianek 1gałązka -Sól morska 3kg -Cytryna 2sztuki -Sok z 1 cytryny Przygotowanie Sprawione ryby umyć i od środka skropić sokiem z cytryny. Oczyszczony czosnek pokroić na połówki i włożyć z tymiankiem do wnętrza ryb. Dno żaroodpornego naczynia wysypać warstwą soli na grubość palca. Ułożyć na niej rybę i posypać solą z wierzchu, aż do całkowitego przykrycia, lekko docisnąć i spryskać wodą. Formę szczelnie przykryć folią aluminiową i piec 45 minut w 250 stopniach. njshfshshushhvkshuyhskueylahf8ohsihlfij

EMPANADAS PIEROGI Z MIĘSEM Składniki: -Mąka 250g -Masło 0,5kostki -Mięso mielone 250g -Cebula 1sztuka -rodzynki 1łyżka -papryka ostra 0,5łyżeczki -Oliwa według uznania -Sól i pieprz według uznani -Woda 2szklanki Przygotowanie Oczyszczoną cebulę drobno posiekać i podsmażyć na odrobinie oliwy, dodać mięso. Mieszając smażyć kilka minut, zalać 2 szklankami wody i dusić. Gdy woda odparuje dodać wymoczone, osączone rodzynki, paprykę oraz sól i pieprz. Z mąki, masła i pół łyżeczki soli oraz wody zagnieść ciasto i rozwałkować na grubość 5 mm. Wyciąć duże koła ( ok. 10 cm), napełnić farszem i zalepić. Pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach do zrumienia.

Gazpacho Przygotowanie Składniki: -Ogórek 1sztuka -Pomidor 3sztuki -Pryka zielona w strączku 0.5sztuki -Papryka żółta w strąku 0.5sztuki - Cebula 1sztuka -Chleb 1sztuka -Oliwa z oliwek 1łyżka -Sól i pieprz według uznania -Czosnek 1ząbki -Koncentrat pomidorowy według uznania Przygotowanie Ogórek obrać. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w ósemki i usunąć pestki. Paprykę umyć. Warzywa pokroić w małą kostkę, część odłożyć. Kromkę chleba namoczyć, cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zmiksować dokładnie pokrojone warzywa z odciśniętym chlebem, cebulą i obranym ząbkiem czosnku. Dodać koncentrat pomidorowy i olej. Przyprawić. Dodać odłożone warzywa pokrojone w kostkę, wymieszać. Gazpacho podawać dobrze schłodzone.

Patatas bravas Składniki: -Ziemniaki 0,5kg -Rozmaryn 2gałązki -Papryka mielona 1łyżeczka -Czosnek 3ząbki -Oliwa 4łyżki -Sól i pieprz według uznania Przygotowanie Oczyszczone równej wielkości ziemniaki przekroić wzdłuż na ćwiartki, wrzucić do osolonej wody i krótko gotować, odcedzić. Oczyszczony, osuszony rozmaryn posiekać niezbyt drobno. Oczyszczony czosnek pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić gorące ziemniaki, oprószyć rozmarynem, papryką oraz czosnkiem i doprawić do smaku sola oraz pieprzem. Polać pozostałą oliwą i smażyć, delikatnie mieszając, aby ziemniaki były pokryte przyprawami ze wszystkich stron i pięknie się zrumieniły. Patatas bravas można podawać z sosem Aiöli.

DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ PREZENTACJE PRZYGOTOWAŁA WIKTORIA DĘBOWSKA PRZEPISY I ZDJĘCIA DAŃ CZERPAŁAM Z: HTTP://WWW.KSIAZKA-KUCHARSKA.PL/INDEX.PHP?P=PRZEPISY&KAT=KUCHNIA-HISZPANSKA&START=1&ORDERBY=&TYPE=