KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII Pyszne dania i przepisy
Aiöli Składniki: -Żółtko 1 -Ocet winny jasny 1łyżka -Czosnek 2ząbki -Oliwa ok.10 łyżek -Sól i pieprz według uznania Przygotowanie Żółtko wymieszać z 1 łyżką octu, 2 ząbkami czosnku, solą i pieprzem. Następnie za pomocą moździerza lub robota kuchennego połączyć składniki. Później, cały czas mieszając delikatnie, dodawać stopniowo, bardzo powoli, po kilka kropel oliwy, uważając, aby sos się nie rozwarstwił.
Bakłażany z pomidorami Składniki: -Bakłażan 4sztuki -Pomidory 250g -Sól i pieprz według uznania -Olej 4łyżki -Natka pietruszki 1sztuka Przygotowanie Bakłażany umyć, po usunięciu szypułek pokroić w plastry, oprószyć obficie solą i odstawić na około 30 minut. Pomidory pokroić w duża kostkę. Bakłażany osączyć z soku i wytrzeć ręcznikiem kuchennym. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na nim plastry bakłażanów, wyłożyć na półmisek i odstawić w ciepłe miejsce. Na oleju pozostałym ze smażenia bakłażanów poddusić pomidory, następnie rozłożyć je na plastrach bakłażanów. Natkę pietruszki posiekać, kilka gałązek odłożyć. Bakłażany posypać natką.
CIASTO Z TRUSKAWKAMI I MARCEPANEM Składniki: -Mąka 75g -Jajko 4sztuki -Cukier 150g -Cukier waniliowy według uznania -Mąka ziemniaczana 75g -Budyń waniliowy 1sztuka -Mleko 50ml - Śmietana kremówka 100ml -Truskawki 350g -Marcepan 100g -Cukier puder 70g Przygotowanie Białka ubić z 75 g cukru na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z 75 g cukru i cukrem waniliowym na krem. Dodać mąkę i mąkę ziemniaczaną, pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto piec ok. 12 minut w rozgrzanym do 220 stopni Celsjusza piekarniku. Budyń przygotować według opisu na opakowaniu. Śmietanę ubić i połączyć z budyniem. Wstawić do lodówki. Truskawki przekroić na pół, dodać do 2/3 budyniu i wymieszać. Biszkopt przekroić na dwie części, przełożyć kremem z truskawkami, na wierzch wyłożyć pozostały budyń. Marcepan zagnieść z cukrem pudrem , rozwałkować i wyłożyć na ciasto. Ciasto chłodzić ok. 2 godziny.
Duszona ryba veracruz Przygotowanie Składniki: -Cebula 1sztuka -Czosnek 2ząbki -Papryczka chili 2sztuki -Filety rybne 800g -Sok z cytryny według uznania -Olej 3g -Pomidory konserwowe 400g -Bulion warzywny 200ml -Zielone oliwki 0,5szklanki -Pieprz i sól według uznania Przygotowanie Oczyszczoną cebulę pokroić w drobną kostką, a czosnek w cienkie plasterki. Oczyszczone papryczki drobno posiekać. Umyte filety rybne oprószyć solą i pieprzem oraz skropić obficie sokiem z cytryny. Cebule podsmażyć na oleju rozgrzanym w żaroodpornym naczyniu. Dodać czosnek, papryczkę i podsmażyć. Zalać wszystko pomidorami i bulionem. Mieszając, doprawić solą oraz pieprzem i zagotować. Garnek zdjąć z ognia i włożyć do niego rybę oraz oliwki. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Dusić potrawę ok. 20 minut. Podawać z pieczywem.
Dorada w soli Przygotowanie Składniki: -Dorada 4sztuki -Czosnek 3ząbki -Tymianek 1gałązka -Sól morska 3kg -Cytryna 2sztuki -Sok z 1 cytryny Przygotowanie Sprawione ryby umyć i od środka skropić sokiem z cytryny. Oczyszczony czosnek pokroić na połówki i włożyć z tymiankiem do wnętrza ryb. Dno żaroodpornego naczynia wysypać warstwą soli na grubość palca. Ułożyć na niej rybę i posypać solą z wierzchu, aż do całkowitego przykrycia, lekko docisnąć i spryskać wodą. Formę szczelnie przykryć folią aluminiową i piec 45 minut w 250 stopniach. njshfshshushhvkshuyhskueylahf8ohsihlfij
EMPANADAS PIEROGI Z MIĘSEM Składniki: -Mąka 250g -Masło 0,5kostki -Mięso mielone 250g -Cebula 1sztuka -rodzynki 1łyżka -papryka ostra 0,5łyżeczki -Oliwa według uznania -Sól i pieprz według uznani -Woda 2szklanki Przygotowanie Oczyszczoną cebulę drobno posiekać i podsmażyć na odrobinie oliwy, dodać mięso. Mieszając smażyć kilka minut, zalać 2 szklankami wody i dusić. Gdy woda odparuje dodać wymoczone, osączone rodzynki, paprykę oraz sól i pieprz. Z mąki, masła i pół łyżeczki soli oraz wody zagnieść ciasto i rozwałkować na grubość 5 mm. Wyciąć duże koła ( ok. 10 cm), napełnić farszem i zalepić. Pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach do zrumienia.
Gazpacho Przygotowanie Składniki: -Ogórek 1sztuka -Pomidor 3sztuki -Pryka zielona w strączku 0.5sztuki -Papryka żółta w strąku 0.5sztuki - Cebula 1sztuka -Chleb 1sztuka -Oliwa z oliwek 1łyżka -Sól i pieprz według uznania -Czosnek 1ząbki -Koncentrat pomidorowy według uznania Przygotowanie Ogórek obrać. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w ósemki i usunąć pestki. Paprykę umyć. Warzywa pokroić w małą kostkę, część odłożyć. Kromkę chleba namoczyć, cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zmiksować dokładnie pokrojone warzywa z odciśniętym chlebem, cebulą i obranym ząbkiem czosnku. Dodać koncentrat pomidorowy i olej. Przyprawić. Dodać odłożone warzywa pokrojone w kostkę, wymieszać. Gazpacho podawać dobrze schłodzone.
Patatas bravas Składniki: -Ziemniaki 0,5kg -Rozmaryn 2gałązki -Papryka mielona 1łyżeczka -Czosnek 3ząbki -Oliwa 4łyżki -Sól i pieprz według uznania Przygotowanie Oczyszczone równej wielkości ziemniaki przekroić wzdłuż na ćwiartki, wrzucić do osolonej wody i krótko gotować, odcedzić. Oczyszczony, osuszony rozmaryn posiekać niezbyt drobno. Oczyszczony czosnek pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić gorące ziemniaki, oprószyć rozmarynem, papryką oraz czosnkiem i doprawić do smaku sola oraz pieprzem. Polać pozostałą oliwą i smażyć, delikatnie mieszając, aby ziemniaki były pokryte przyprawami ze wszystkich stron i pięknie się zrumieniły. Patatas bravas można podawać z sosem Aiöli.
DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ PREZENTACJE PRZYGOTOWAŁA WIKTORIA DĘBOWSKA PRZEPISY I ZDJĘCIA DAŃ CZERPAŁAM Z: HTTP://WWW.KSIAZKA-KUCHARSKA.PL/INDEX.PHP?P=PRZEPISY&KAT=KUCHNIA-HISZPANSKA&START=1&ORDERBY=&TYPE=