Degradacja tropomiozyny post mortem a kruchość mięsa

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
KOMPETENCJE KLUCZOWE W PROJEKCIE EDUKCYJNYM
Advertisements

Regulacja aktywności enzymów
POPYT PODAŻ RÓWNOWAGA RYNKOWA.
Przepisy prawa dotyczące żywności
Ogóle zasady finansowania badań naukowych – dotacja z budżetu państwa, granty, finansowanie zagraniczne i transfer technologii Magdalena Powierża Międzynarodowy.
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
  OK konspekt z biologii.
PRYWATNE UBEZPIECZENIA ZDROWTNE
Enzymatyczne utlenianie alkoholi pierwszorzędowych
Akwakultura oczami konsumenta
BIOWSKŹNIKI - NOWE ROZWIĄZANIA INSTYTUTU PRZEMYSŁU SKÓRZANEGO
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM Katarzyna Margel Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 rok.
Jakub Sikorski, Paweł Frydryk, Dawid Frej
Białka – budowa, rodzaje i właściwości
Jakość i parametry procesu kształcenia
Tkanka mięśniowa (textus muscularis) składa się głównie z wydłużonych komórek, które stanowią miąższ narządu jakim jest mięsień. Komórki mięśniowe otoczone.
Optymalizacja produkcji wołowiny w Polsce,
Bazy danych z zakresu genomiki, biotechnologii i jakości produktów pochodzenia zwierzęcego Jolanta Oprządek, Grażyna Sender, Magdalena Sobczyńska, Łukasz.
KLASTER FARMACEUTYCZNY nasze doświadczenia i możliwości
UKŁAD MIĘŚNIOWY CZŁOWIEKA
Narażenie zawodowe pracowników zatrudnionych przy zbieraniu i składowaniu odpadów komunalnych na negatywne skutki zdrowotne – studium przypadku choroby.
Wiadomości ogólne o komórkach i tkankach
POLSKA PLATFORMA TECHNOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ Warszawa
ODDYCHANIE FERMENTACJA ALKOHOLOWA ODDYCHANIE TLENOWE FERMENTACJA
Piotr Girdwoyń, Magdalena Tomaszewska
Organizmy zmodyfikowane genetycznie
przewodnictwo elektryczne roztworów,
ENZYMY.
Biotechnologia.
Dlaczego właśnie francuski?
Metabolizm i produkty przemiany materii
Wydział hodowli i biologii zwierząt
wpływ promieniowania na przebieg szlaku NFkB
AGENCJA REKLAMOWA WEBMASTER
Kurs-12 Metod uboju i przetwórstwa Autorzy, edytorzy i moderatorzy : Sigurður M. Einarsson and Valdimar I. Gunnarsson Institute of Freshwater Fisheries,
Agnieszka Jędrzejowska
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Badanie wód jezior lobeliowych
Podstawy fizjologii i ergonomii pracy
Projekt otrzymał wsparcie finansowe Unii Europejskiej. Wyłączną odpowiedzialność za treść publikacji ponosi wydawca. Narodowa Agencja Programu Erazmus.
1 Zakład Mikrobiologii Stosowanej, Instytut Mikrobiologii, Wydział Biologii, Uniwersytet Warszawski, Warszawa 2 Zakład Mykologii, Katedra Mikrobiologii,
Białka 2. Opracowano na podstawie
Białka Opracowano na podstawie:
ROŚLINOŻERNOŚĆ.
2.22. Procesy i zasady kodowania informacji genetycznej
Martyna Furtak kl. 1 TT. (Genetically Modified Organisms), to organizmy których geny zostały celowo zmienione przez człowieka. Według art. 3 ustawy z.
Senat Uniwersytetu Jagiellońskiego Kraków, Zasady przyznawania dotacji na działalność statutową (na utrzymanie potencjału, tzw. bazową) Rozporządzenie.
Joanna Szczypta I TE. Organizmy zmodyfikowane genetycznie w skrócie GMO (ang. Genetically Modified Organisms) to organizmy, których geny zostały celowo.
Specjalność: „Zarządzanie w Administracji Publicznej” studia I stopnia kierunek: „Zarządzanie”
Wady i zalety stosowania środków ochrony roślin i nawozów sztucznych w rolnictwie. Wiktoria Malinowska kl. II e.
TEMAT: Kryształy – wiązania krystaliczne
1.22. Odczytywanie informacji genetycznej – przepis na białko
Rola dystrofiny post mortem w kształtowaniu się parametrów fizyko-chemicznych mięsa gęsiego Magdalena Górska, Dorota Wojtysiak W latach w Polsce.
BIAŁKA Białka – wielkocząsteczkowe biopolimerY, zbudowane z reszt aminokwasów połączonych ze sobą wiązaniAMI. Występują we wszystkich żywych organizmach.
Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie Znakowanie wartością odżywczą Piotr Pokrzywa Kierownik Oddziału Nadzoru Higieny Żywności, Żywienia.
Wiązania glikozydowe w cząsteczkach dwucukrów
Alicja Faron Katedra Przetwórstwa i Chemii Surowców Roślinnych
Zakład Inżynierii Leśnej Instytut Ochrony Ekosystemów Leśnych
Fizjologia mięśni.
Specjalność: „Zarządzanie w Administracji Publicznej”
Zarządzanie kryzysowe obszarem NATURA 2000
Solenie ryb Solenie, jako metoda utrwalania, było znane już w starożytnym Egipcie. Ryby chude suszono na słońcu, natomiast tłuste poddawano moczeniu w.
WPŁYW RASY NA WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNE KOŚCI ROSNĄCYCH ŚWIŃ
Biosynteza białka-translacja
MNIEJ STRESU, WIĘCEJ ENERGII!
UKŁADY SZEREGOWO-RÓWNOLEGŁE
Bony na innowacje dla MŚP
POLSKIE TOWARZYSTWO BIOCHEMICZNE
Grupa tematyczna ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
Zapis prezentacji:

Degradacja tropomiozyny post mortem a kruchość mięsa Magdalena Górska, Dorota Wojtysiak  Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Instytut Nauk Weterynaryjnych, Zakład Anatomii Zwierząt, Al. Mickiewicza 24/28, 30-059 Kraków; m.gorska@ur.krakow.pl Kruchość mięsa Intensywny rozwój selekcji genetycznej opartej na nowoczesnych metodach biologii molekularnej, potrzeba przyspieszenia postępu hodowlanego oraz wzrastające oczekiwania producentów i konsumentów wywierają coraz większy nacisk na końcową jakość mięsa. Jakość mięsa stanowi ogół cech i właściwości danego produktu, które decydują o zdolności zaspokojenia potrzeb konsumenta. Obejmuje ona aspekty bezpieczeństwa, wartość odżywczą, właściwości technologiczne oraz cechy sensoryczne mięsa (barwa, smak, zapach, kruchość i soczystość). Z punktu widzenia przydatności konsumpcyjnej i technologicznej mięsa, kluczowy wpływ na jego jakość wykazuje kruchość mięsa, która wyraża się poprzez subiektywne odczucie twardości, elastyczności czy też sprężystości mięsa. Charakterystyka tropomiozyny Tropomiozyna stanowi około 5% miofibryli, regulując proces skurczu mięśnia szkieletowego (Ryc. 1). Cząsteczka tego białka jest zbudowana z dwóch podjednostek α i β, połączonych ze sobą w sposób szeregowy za pomocą wiązań jonowych. Włókna tropomiozyny znajdują się pomiędzy łańcuchami F-aktyny, w wyniku czego powstaje mikrofibryla aktynowa. Przesuwanie się tropomiozyny wzdłuż miofilamentów aktynowych na wskutek wiązania lub uwalniania jonów wapnia przez troponinę T powoduje odsłanianie lub maskowanie aktywnego centrum aktyny, który uczestniczy w wiązaniu z miozyną (Ryc. 2). Cel zagadnienia Dotychczasowa literatura naukowa przedstawiła liczne zależności pomiędzy tempem degradacji białek cytoszkieletu post mortem a kruchością mięsa u kilku gatunków ssaków i ptaków. Wpływ wielu procesów metabolicznych na kształtowanie się kruchości mięsa post mortem nie jest wciąż do końca poznany i zrozumiały, stąd celem zagadnienia jest przedstawienie dotychczasowego stanu wiedzy na temat wpływu degradacji tropomiozyny post mortem na kruchość mięsa. Tropomiozyna post mortem a kruchość mięsa Na podstawie aktualnych badań naukowych, stopień degradacji tropomiozyny post mortem ma niewielkie znaczenie w kształtowaniu kruchości mięsa. Po uboju w trakcie przechowywania mięsa następuje stopniowy spadek wartości pH oraz zostają uaktywnione enzymy - kalpainy, które rozkładają białka cytoszkieletu, w tym tropomiozynę, przyczyniając się do wzrostu końcowej kruchości mięsa. Ryc. 1. Struktura mięśnia szkieletowego (modyfikacja na podstawie The McGraw-Hill Companies). Ryc. 2. Struktura zespołu troponinowo-tropomiozynowego w mięśniu szkieletowym (rycina własna). Literatura naukowa dostępna jest pod adresem mailowym: m.gorska@ur.krakow.pl Badania w ramach tematu BM-4259/2016 i DS-3253/ZAZ zostały sfinansowane z dotacji celowej na naukę przyznanej przez MNiSW.