Na zdrówko Na zdrówko dobra to rada - dużo owoców zajadaj! W owocach są witaminki - są to zdrowia okruszynki.
Owoce, choć są słodkie, mają mało kalorii Owoce, choć są słodkie, mają mało kalorii. Ich największą zaletą jest bogactwo witamin i minerałów, które dają zdrowie i przedłużają młodość, dlatego nie przegapmy okazji, by najeść się ich do syta. Latem owoce są nie tylko najsmaczniejsze, ale i najzdrowsze.
Truskawki Są świetnym źródłem witaminy C, A mają beta-karoten i witaminy z grupy B. Zawierają potas, żelazo, magnez, wapń. Mają działanie krwiotwórcze, wzmacniają organizm.
Czereśnie Mogą być żółte, różowe, czerwone, ciemnoczerwone, prawie czarne. Jest w nich dużo witamin C, A, z grupy B, potasu, wapnia, żelaza, magnezu, cynku, miedzi, manganu. Regulują procesy przemiany materii, dodają energii, prawiają samopoczucie, opóźniają procesy starzenia.
Maliny Maliny to bogate źródło witaminy C i błonnika. Zawierają trochę wapnia i żelaza, witaminy E, potasu. Znacząco zwiększają odporność. Łagodzą biegunki i niestrawność. Sok z malin obniża gorączkę i ułatwia zwalczanie przeziębienia.
Wiśnie Dostarczają witamin C i A. Są moczopędne. Sok z wiśni ma właściwości przeciwzapalne – obniża gorączkę, łagodzi ból mięśni. Wiśnie wzmacniają układ krążenia. Korzystnie wpływają na produkcję krwinek czerwonych. Delikatnie przeczyszczają, przynoszą ulgę przy zaparciach. Poprawiają apetyt.
Porzeczki Porzeczki mają dużo pektyn oraz witaminy C. Mają też sporo witamin z grupy B, PP, K, dużo żelaza, potasu, wapnia, magnezu, miedzi, fosforu, kwasów organicznych. Regenerują naczynia włosowate, chronią serce. Regulują przemianę materii. Działają przeciwzapalnie, zapobiegają przeziębieniom, wspomagają leczenie zatruć pokarmowych.
Agrest Zawiera dużo witaminy C i pektyn. Dostarcza potasu, sodu, wapnia, magnezu, fosforu, żelaza. Poprawia trawienie, działa moczopędnie, oczyszcza, pobudza apetyt. Działa przeciwzapalnie oraz wzmacnia układ odpornościowy.
Poziomki Zawierają sporo witamin C, B i K, potasu, trochę wapnia, żelaza, magnezu. Podnoszą odporność na choroby, pomagają usuwać toksyczne produkty przemiany materii oraz koją nerwy. Pomagają w chorobach jelit. Zaleca się je jako łagodny środek przeczyszczający i przeciwgorączkowy. Owoce suszone działają moczopędnie i przeciwbiegunkowo.
Jagody Jagody zawierają witaminy A, C, PP oraz z grupy B. Zabijają wirusy i bakterie. Zawierają substancje, które uelastyczniają naczynia krwionośne i biorą udział w produkcji czerwonych krwinek. Jagody poleca się osobom o słabym wzroku. Chronią przed infekcjami układu moczowego. Surowe przeciwdziałają zaparciom, leczą biegunki.
Jabłka Są dobrym źródłem witaminy C. Mają dużo potasu, żelaza, magnezu. Jabłka hamują rozwój chorób krążenia, uszczelniają naczynia. Jabłka zwiększają odporność na infekcje. Bardzo skutecznie oczyszczają organizm z toksyn. Korzystnie wpływają na stan paznokci, skóry i włosów. Surowe od bardzo dawna podawano przy zaparciach, duszonymi leczono biegunki.
Morele Morele są bardzo dobrym źródłem beta-karotenu i błonnika, fosforu, potasu i witamin z grupy B. Mają sporo witaminy C i wapnia. Pomagają zapobiegać chorobom krążenia i nowotworowym. Obniżają ciśnienie krwi. Likwidują obrzęki. Wspomagają tworzenie się czerwonych krwinek. Są bardzo wskazane dla rekonwalescentów, bo przyspieszają powrót do pełni sił.
Brzoskiwnie Obok witaminy C brzoskwinie zawierają sporo potasu oraz beta-karotenu. Mają też witaminy z grupy B, witaminę PP, magnez, żelazo i wapń. Pomagają oczyścić organizm z toksyn i trujących produktów przemiany materii. Mają właściwości łagodnie przeczyszczające. Podnoszą odporność.
Śliwki Śliwki zawierają dużo pektyn, kwasy organiczne, witaminę A i E, trochę C, witaminy z grupy B, magnez, żelazo, fosfor i wapń. Zapobiegają miażdżycy, chorobom serca. Znakomite przy zaparciach. Właściwości przeczyszczające mają też owoce suszone i sporządzony z nich kompot. Śliwki spowalniają starzenie się skóry. Poprawiają humor i pomagają ukoić nerwy.
Gruszki Gruszki zawierają dużo potasu, błonnika, żelaza i witaminy C, także sporo cukrów prostych. Obniżają ciśnienie krwi. Pobudzają trawienie i likwidują zaparcia. Mają też właściwości moczopędne. Kompot z suszu ma właściwości przeciwgorączkowe.