4 II 2017 XVII Światowy Dzień Walki z Rakiem!

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Odżywiamy się zdrowo!.
Advertisements

Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
Czy wiesz co jesz? Odżywiasz się zdrowo?.
EPIDEMIOLOGIA – DEFINICJA
Lubuski Program Prewencji Pierwotnej Nowotworów
Nowotwór gruczołu krokowego
Jest przyczyną zgonów w ciągu roku na świecie.
JAK URODZIĆ ZDROWE DZIECKO?
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Zdrowa żywność Opracowała: Edyta Misiak.
Odżywiaj się zdrowo.
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
Odżywiamy się zdrowo! Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy III Szkoły Podstawowej im. Bohaterów Monte Cassino w Ustrobnej.
Bez białka nie ma ciałka!.
pod okiem Pani Małgorzaty Kani
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
“To, co dla jednego jest pożywieniem, jest trucizną dla drugiego”
Jedz smacznie i zdrowo.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Witamina B.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
Wykonała Paulina Bielajewa
Wpływaj na swój umysł, podnoś jakość uczenia się przez dietę, ćwiczenia umysłu i sport autor Michał Mucha wykorzystane zdjęcia pochodzą ze zbiorów własnych.
Zdrowe Odżywianie.
Czyli zasady prawidłowego odżywiania!
WITAMINOWY ZAWRÓT GŁOWY
Odżywiamy się zdrowo! W klasie 1b.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Wykonawca: Kuba Augustyniak VB
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
„OWOCE I WARZYWA” W CODZIENNEJ DIECIE
Witamina C Co to jest?.
Owoce i warzywa oraz ich rola w naszym życiu.
W zdrowym ciele zdrowy duch!
Prezentacja przygotowana przez uczniów Zespołu Szkół nr 2 w Nidzicy
Ankieta do uczniów Szkoły Podstawowej i Gimnazjum ZPO w Skrzydlnej
Piramida. Piramida Jadłospis dzienny Posiłek Co jemy? śniadanie II śniadanie obiad podwieczorek kolacja.
Leszek Kołodziejski Konsultant wojewódzki w dziedzinie chirurgii onkologicznej Uzasadnienie konieczności wdrażania zasad Europejskiego Kodeksu Walki z.
Palenie a zdrowie.
Zasady Zdrowego żywienia.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Bez białka nie ma ciałka!.
Witaminy.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Dekalog zdrowego żywienia.
Co to jest katar? Katar to inaczej nieżyt nosa: zapalenie błony śluzowej nosa, często też zatok przynosowych Do objawów należą: kichanie , "drapanie" w nosie i.
WARZYWA OKOPOWE Rośliny okopowe, rośliny polowe
Nie zapominaj o napojach, szczególnie o wodzie!
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Czy masz haka na raka?.
NA ZDROWIE ! Elżbieta Kuśmierek. Prawidłowe żywienie jest bardzo istotne na każdym etapie życia, jednakże okres dziecięcy i wczesnoszkolny to czas, kiedy.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Owoce i warzywa.
Ferie zimowe bez grypy i przeziębienia Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Świdwinie Oświata Zdrowotna i Promocja Zdrowia.
Dekalog zdrowego żywienia
Makieta: PROSPECTUS Krzysztof Przybyła
Węglowodany (cukrowce, sacharydy) Podział i źródła w pożywieniu Opracowano na podstawie: Sikorski Z. (red.), Chemia żywności, WNT, Warszawa, 2007 Gawęcki.
Witaminy. Opracowano na podstawie:
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Ich rola, występowanie, skutki niedoboru.
Współfinansowany ze środków Mechanizmu Finansowego EOG i Norweskiego Mechanizmu Finansowego, w ramach Programu PL 07 „Poprawa i lepsze dostosowanie ochrony.
Zasady prawidłowego żywienia dla dzieci w wieku przedszkolnym Agnieszka Sulikowska, 2015 r.
Witaminowe opowieści.
Produkty szczególnie bogate w potas:
Choroba prostaty a dieta
Żywienie a profilaktyka choroby Alzheimera i Parkinsona
Uczymy się języka angielskiego Prezentacja dla uczniów młodszych klas
Warzywa Magdalena Regulska Kamil Zawadzki Łukasz Kędziński.
kobiety (RDA, dzienne zalecane spożycie) 700 g mężczyźni (RDA) 900 g
Zapis prezentacji:

4 II 2017 XVII Światowy Dzień Walki z Rakiem! MYŚLISZ, ŻE CIĘ TO NIE DOTYCZY? Powiat proszowicki notuje, na tle innych powiatów Małopolski, najwyższe wskaźniki zachorowalności i umieralności na nowotwory złośliwe w województwie! W naszym powiecie największa umieralność na nowotwory dotyczy nowotworów płuc i oskrzeli! Umieralność mężczyzn na nowotwory złośliwe - 225,8/100 tys. ludności Umieralność kobiet na nowotwory złośliwe - 112,1/100 tys. ludności Czynnik żywieniowy wspomagający ochronę przed nowotworami Rodzaj nowotworu brokuły, sałata, ogórek, kapusta, kalafior, papryka, pietruszka, rzodkiewka, cebula, czosnek Owoce i warzywa bogate w wit. C: owoce dzikiej róży, czarna porzeczka, cytrusy, kiwi, brokuły, brukselka, papryka czerwona Owoce i warzywa bogate w betakaroten: marchew, papryka czerwona i żółta, dynia, morele, brzoskwinie Rak jamy ustnej, gardła, krtani, przełyku, żołądka Produkty bogate w wapń: mleko, produkty mleczne, sardynki, szprotki Produkty bogatobłonnikowe: chleb pełnoziarnisty, kasze, ryż brązowy, otręby, płatki, warzywa, owoce Czosnek Rak jelita grubego (okrężnicy, odbytnicy) Warzywa cebulowate: cebula, czosnek, por, szalotka, szczypiorek Rak żołądka Żywność zawierająca likopen: pomidory, arbuzy, czerwone grejpfruty, owoce dzikiej róży Żywność zawierająca selen: ryby, skorupiaki, mleko i jego przetwory, nasiona roślin strączkowych, drożdże, czosnek, kukurydza Rak prostaty Warzywa krzyżowe: brokuły, kapusta, kalafior, brukselka Produkty bogate w kwasy omega-3: ryby i owoce morza oraz olej lniany Produkty zawierające resweratrol o działaniu antyoksydacyjnym: czerwone winogrona oraz czerwone wino (w umiarkowanych ilościach tj. 1 lampka dziennie) Rak płuca i oskrzeli W badaniach naukowych nie dowiedziono, aby podawanie witamin w formie suplementów chroniło przed rakiem! Przeciwnie – stosowanie dużych dawek suplementów zwiększa ryzyko zgonu! Stosowanie suplementów diety zawierających betakaroten przez osoby palące tytoń zwiększa ryzyko zachorowania na raka płuc!