Warsztaty kulinarne w grupie „Sówki”

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Raffaello. Składniki: budyń śmietankowy kostka masła 250g wiórki kokosowe 100g herbatniki ok. 50 szt.
Advertisements

 Ciekawostki o ziołach  Zadania  Ankiety naszych uczniów  Potrawy  Zioła w naszych okolicach ZAPRASZAMY.
Ekonometria WYKŁAD 10 Piotr Ciżkowicz Katedra Międzynarodowych Studiów Porównawczych.
Natalia – MAZUREK WIELKANOCNY NATALIA ADAMCZAK Mazurek wielkanocny wg przepisu Babci Zosi Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki wrocławskiej, 1 całe.
Tworzenie odwołania zewnętrznego (łącza) do zakresu komórek w innym skoroszycie Możliwości efektywnego stosowania odwołań zewnętrznych Odwołania zewnętrzne.
Autor: Karolina Piwczyk Chorzów 2013r.. W czasie trwania projektu wszyscy przygotowywaliśmy się do założenia i późniejszej działalności w stowarzyszeniu.
 Przygotowanie zakwasu Składniki :  400 g mąki żytniej (razowej lub zwykłej)  400 g letniej wody Przygotowanie : W słoiku wymieszać ze sobą 100 g maki.
Rozwiązywanie zadań tekstowych za pomocą równań, nierówności i układów równań Radosław Hołówko Konsultant: Agnieszka Pożyczka.
Chleb orkiszowy to bardzo zdrowy chleb. Należy kilka dni wcześniej przygotować zakwas. Wykonałam go z przepisu umieszczonego w naszym podręczniku. Parę.
TYDZIEŃ DRUGI 7 – 11 marca. W tym tygodniu obchodziliśmy urodziny Oli! Zobaczcie sami…
… przemy ś lenia pedagogiczne. „Najważniejszym okresem w życiu nie są lata studiowania na wyższej uczelni, ale te najwcześniejsze, czyli okres od narodzenia.
Rozwiązywanie równań I-go stopnia z jedną niewiadomą
Wojtas i Hi r a s po prostu pichcą. KORBOL ZEZ KULANKAMI Składniki: - 2 litry wody -2 kilo pyrów -1 i pół kilo korbola - pół litra mleka, sól, cukier.
KSIĄŻKA KUCHARSKA Szkoła Podstawowa nr 29 w projekcie ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” przepisy różne - wersja w j. polskim.
Algorytmy Informatyka Zakres rozszerzony
Historia Znaleziska archeologiczne wskazują, że jedwab wytwarzano już w starożytnych Chinach od roku około 2700 lat p.n.e.Chinach Chińskie.
TWIERDZENIE TALESA. Tales z Miletu to jeden z najwybitniejszych mędrców starożytności. Zasłynął nie tylko jako filozof ale także jako matematyk i astronom.
Menu Jednomiany Wyrażenia algebraiczne -definicja Mnożenie i dzielenie sum algebraicznych przez jednomian Mnożenie sum algebraicznych Wzory skróconego.
W kalendarzu chrze ś cija ń skim ostatni czwartek przed wielkim postem, znany tak ż e jako zapusty. W Polsce, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest.
Definiowanie i planowanie zadań typu P 1.  Planowanie zadań typu P  Zadania typu P to zadania unikalne służące zwykle dokonaniu jednorazowej, konkretnej.
Typow ą portugalsk ą potraw ą jednogarnkow ą jest caldeirada. Jest to typowa potrawa rybna, a jej ostateczny sk ł ad zale ż y od pomys ł owo ś ci gospodyni.
BURZA MÓZGÓW  Pierwszym etapem w pracy nad filmem były długie godziny rozmyślań nad doświadczeniem, które by nas naprawdę zaciekawiło i spełniało wymogi.
U MAD BRO?. Nie wiesz w jaki sposób znalazłeś się w tym pokoju. Nie znasz osób które znajdują się tu z Tobą. Wiesz natomiast, że musicie się stąd wydostać.
Zadanie 4. Treść zadania Oto początkowy fragment pewnego nieskończonego ciągu liczbowego: Jego kolejne wyrazy powstają zgodnie z.
Gdziekolwiek spojrzysz - proporcje.
PORADNIK WPROWADZANIA AKCJI. OGÓLNIE: Akcja musi zostać utworzona i opublikowana co najmniej tydzień przed jej rozpoczęciem. W opisie muszą znajdować.
Zespół Szkolno-Przedszkolny nr 1
MIESZANINY SUBSTANCJI
Lekcja r. Temat: Jednostki masy używane przy ważeniu.
Zajęcia korekcyjno - kompensacyjne
Innowacja pedagogiczna „rytm i taniec”
Stowarzyszenie K.L.A.R. Kawcze
Jakie czynniki wpływają na szybkość rozpuszczania się cukru w wodzie?
Projekt naukowo – badawczy PRZEDSZKOLE MIEJSKIE NR 15 W JAŚLE
WARSZTATY EKOLOGICZNE
Mikołajki w grupie „Sówki”
Menu weekend ski Kanapki: Tartiflette,
Wyniki projektu naukowego
PIEKARNIA U PAŃSTWA ZUBRZYCKICH
DZIEŃ MARCHEWKI W GRUPIE 0E
Tajemnica mumii Prezentacja o książce: Autorzy: Martin Widmark
ArtFactory to nasze miniprzedsiębiorstwo, które zajmuje się produkcją materiałowych toreb ze spersonalizowanym wzorem.
„Pszczoły wymierają. Ratujmy je
MAJOWE MAJOWE MAJOWE ŚWIĘTA.
Spotkanie z położną „Od poczęcia do narodzin” w Grupie 0c
„Sowa mądra głowa” warsztaty etnograficzne w grupie Tygryski
SZKOLNY KONKURS KULINARNY SMAKI KUCHNI GÓRALSKIEJ
ŚPIEWAĆ KAŻDY LUBI.
Dodawanie liczb całkowitych
Książka Kucharska pt: Szlakiem kuchni polskiej
Podsumowanie z wycieczki do Kielc
Akceptacja w Module Wnioski i Postępowania
Nowy rok szkolny rozpoczął się wyjątkowo ciekawie
Przepis na babeczki mech The recipe for moss cupcakes
Noc biologów Basia Jaśkowska kl. 7b.
Staż 2017.
Ciasto Drożdżowe.
Warsztaty teatralne w grupie „Sówki”
Poznajemy skarby Jesieni-dynia
Implementacja rekurencji w języku Haskell
Wyniki projektu naukowego
Bufory.
Wigilia w grupie 0 d.
Książka kucharska Przygotowane posiłki zawierają
Spotkanie ze szczeniakiem
Z okazji uroczystego otwarcia velostrady, zorganizowaliśmy dziś spotkanie z cyklu Miasta Idei. Na początku spotkaliśmy się z mieszkańcami na warsztatach.
Styczeń 2019 Po śniegu, po śniegu Dzieci maszerują. Wesoło, wesoło
Układ Obraz z podpisem Podtytuł
KARNET INSTRUKTAŻ Autor: Dorota Jewczuk.
Zapis prezentacji:

Warsztaty kulinarne w grupie „Sówki”

10 lutego 2017 r. w grupie „Sówki” odbyły się warsztaty kulinarne 10 lutego 2017 r. w grupie „Sówki” odbyły się warsztaty kulinarne. Tego dnia przedszkolaki zamieniły się w cukierników. Zanim jednak tak się stało, dzieci rozwiązały zagadkę, z której dowiedziały się, jakie ciasto będą przygotowywały. „Sóweczki” wymieniały składniki, które użyją do przygotowania ciasta. Miały okazję obejrzeć brytfannę oraz mikser, a także porozmawiać o zasadach bezpiecznego korzystania ze sprzętów kuchennych. Po tym wszystkim przedszkolaki zabrały się do pracy – każde dziecko miało swój wkład w przygotowywanie naszego ciasta Zebra.

Na początku dodaliśmy mąkę…

Potem cukier…

Potrzebny był nam jeszcze cukier wanilinowy i olej …

Dodaliśmy też proszek do pieczenia i wodę…

Następnie dodaliśmy jajka i zmiksowaliśmy wszystkie składniki…

Po wymieszaniu wszystkich składników rozdzieliliśmy ciasto do dwóch misek i dodaliśmy do każdej kolejno: mąkę oraz kakao, a następnie przekładaliśmy ciasto do brytfanny tworząc dwukolorowe warstwy…

Na koniec zanieśliśmy nasze ciasto do kuchni do Pani Ani, która włożyła je do pieca. Po upieczeniu i wystygnięciu posypaliśmy je cukrem pudrem a następnie „Sóweczki” skosztowały samodzielnie przygotowanego ciasta….