Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Wpływ odżywiania na nasze zdrowie
Advertisements

Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
WIEDZIEĆ WIĘCEJ JEŚĆ ZDROWIEJ ŻYĆ DŁUŻEJ !.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia.
Żywienie człowieka- dieta zbilansowana
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Coś o odżywianiu TRZYMAJ NORMĘ… PONAD FORMĘ.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
„KALORIE W JEDZENIU” Adrianna Machelska Roksana Zwolińska
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
mgr rekreacji ruchowej
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
Zdrowy styl życia.
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
OGÓLNOPOLSKI PROGRAM PROZDROWOTNY PT. „ TRZYMAJ FORMĘ”
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Jedz na zdrowie.
Białko.
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
21 PRZYKAZAŃ RACJONALNEGO ŻYWIENIA
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
CZY WIESZ, ŻE WYBÓR NALEŻY DO CIEBIE
Co podać dziecku na talerzu ?
W trosce o zdrowie.
10 zasad zdrowego odżywiania
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zasady zdrowego żywienia
Zdrowy styl życia.
ZDRZZDZZ ZZ ZDROWE ODŻYWIANIE.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Magdalena Krzysztofik Katarzyna Krawiec Angelika Dorosz Matthew Witek
Zdrowe odżywianie.
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Żeby być zdrowym ….
Zasady prawidłowego żywienia
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Piramida żywieniowa czyli Jak zdrowo żyć
„Wszystko, co powinieneś wiedzieć o zdrowym odżywianiu się” Prezentacje przygotowali: Paulina Jarmoc.
Regularne i zdrowe odżywianie 
Jesteś tym, co jesz JEDZ MĄDRZE I PIJ WODĘ.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Dekalog zdrowego żywienia
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Jak zdrowo się odżywiać?
WIEDZIEĆ WIĘCEJ JEŚĆ ZDROWIEJ ŻYĆ DŁUŻEJ !.
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
ABC – zdrowego odżywiania
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Zapis prezentacji:

Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G Prawidłowe, racjonalne odżywianie podstawowym elementem zdrowego stylu życia Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G

Rekomendowane dzienne zapotrzebowanie energetyczne Dzieci 1-3 lat 1300 kcal Dzieci 4-6 lat 1700 kcal Dzieci 7-9 lat 2100 kcal Chłopcy 10-12 lat 2600 kcal Dziewczęta 10-12 lat 2300 kcal Młodzież męska 13-15 lat 3000-3300 kcal Młodzież męska 16-20 lat 3200-3700 kcal Młodzież żeńska 13-15 lat 2600-2800 kcal Młodzież żeńska 16-20 lat 2500-2700 kcal Mężczyźni 21-64 lat praca lekka 2400-2600 kcal Mężczyźni 21-64 lat praca umiarkowana 2800-3200 kcal

Mężczyźni 21-64 lat praca ciężka 3500-4000 kcal Mężczyźni 21-64 lat praca bardzo ciężka 4000-4500 kcal Kobiety 21-59 lat praca lekka 2100-2300 kcal Kobiety 21-59 lat praca umiarkowana 2400-2800 kcal Kobiety 21-59 lat praca ciężka 2900-3200 kcal Kobiety ciężarne (II połowa ciąży) 2800 kcal Kobiety karmiące 3400 kcal Mężczyźni 65-75 lat 2300 kcal Mężczyźni powyżej 75 lat 2100 kcal Kobiety 60-75 lat 2200 kcal Kobiety powyżej 75 lat 2000 kcal

Piramida zdrowego odżywiania

AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA Ruch jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Każdy z nas powinien spędzić minimum godzinę dziennie na aktywnym wypoczynku.

Wybierając schody zamiast windy budujemy naszą kondycję oraz wzmacniamy mięśnie.

Bieganie poprawia nie tylko naszą sylwetkę, ale także samopoczucie

Ruch w wodzie poprawia krążenie, zmniejsza obrzęki, wzmacnia mięśnie, modeluje sylwetkę. A przy tym nie męczy tak jak tradycyjna gimnastyka.

PEŁNOWARTOŚCIOWA DIETA Pełnowartościowa dieta polega na doborze składników pożywienia i przyjmowaniu ich w takiej formie, aby dostarczyły one organizmowi wszystkich niezbędnych substancji w jak najprostszy sposób.

Kiedy jedzenie jest pełnowartościowe? W pożywieniu powinny znajdować się substancje, które dostarczają organizmowi: energię (białka, węglowodany, tłuszcze), witaminy, sole mineralne i substancje balastowe związki umożliwiające budowę i odbudowę tkanek - białka, kwasy tłuszczowe a także sole mineralne

Zasady zdrowego odżywiania Jedz 5 posiłków dziennie. Koniecznie pamiętając o śniadaniu.

Głównym źródłem energii powinny być pełnoziarniste produkty zbożowe (chleb razowy, kasze, ryż)

Warzywa i owoce są bardzo ważne w naszej diecie Warzywa i owoce są bardzo ważne w naszej diecie. Powinniśmy je jeść co najmniej trzy razy dziennie.

3-4 razy dziennie należy spożywać porcję chudego mleka lub przetwory mleczne tj.: kefiry, jogurty, maślankę.

Codziennie powinniśmy jeść dwie porcje produktów z grupy mięso, ryby, jaja.

Konieczne jest również odpowiednie nawodnienie organizmu Konieczne jest również odpowiednie nawodnienie organizmu. Pić przynajmniej 1.5 l wody dziennie.

Czego należy unikać? Powinniśmy zmniejszyć spożycie tłuszczów, szczególnie zwierzęcych. Jedząc niewielkie ilości masła, majonezu, tłustych serów, jogurtów i mleka. Zastępując je chudymi serami, jogurtami z obniżoną zawartością tłuszczu i półtłustym mlekiem.

Jedząc słodycze powinniśmy pamiętać o umiarze Jedząc słodycze powinniśmy pamiętać o umiarze. Unikać cukru i słodkich napojów. Cukier nie dostarcza żadnych niezbędnych składników odżywczych, jest natomiast źródłem "pustych" kalorii. W nadmiarze może doprowadzić do groźnych chorób, np. nadwagi oraz próchnicy. Powinniśmy natomiast zastępować je miodem lub owocami.

Powinniśmy zrezygnować z soli, która przysparza wiele dolegliwości np Powinniśmy zrezygnować z soli, która przysparza wiele dolegliwości np. nadciśnienie tętnicze. Dziennie możemy spożyć 6 g soli, czyli jedną małą łyżeczkę. Najlepiej jest używać soli ziołowych, oraz innych ziół w celu nadania przyprawom smaku.

Przygotowywanie potraw jest ważnym aspektem Przygotowywanie potraw jest ważnym aspektem. Unikając smażenia, do naszego organizmu dostaje się o 60% mniej tłuszczu z patelni. Zamiast tego gotujmy, najlepiej na parze.

Dziękuję za uwagę 