Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G Prawidłowe, racjonalne odżywianie podstawowym elementem zdrowego stylu życia Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
Rekomendowane dzienne zapotrzebowanie energetyczne Dzieci 1-3 lat 1300 kcal Dzieci 4-6 lat 1700 kcal Dzieci 7-9 lat 2100 kcal Chłopcy 10-12 lat 2600 kcal Dziewczęta 10-12 lat 2300 kcal Młodzież męska 13-15 lat 3000-3300 kcal Młodzież męska 16-20 lat 3200-3700 kcal Młodzież żeńska 13-15 lat 2600-2800 kcal Młodzież żeńska 16-20 lat 2500-2700 kcal Mężczyźni 21-64 lat praca lekka 2400-2600 kcal Mężczyźni 21-64 lat praca umiarkowana 2800-3200 kcal
Mężczyźni 21-64 lat praca ciężka 3500-4000 kcal Mężczyźni 21-64 lat praca bardzo ciężka 4000-4500 kcal Kobiety 21-59 lat praca lekka 2100-2300 kcal Kobiety 21-59 lat praca umiarkowana 2400-2800 kcal Kobiety 21-59 lat praca ciężka 2900-3200 kcal Kobiety ciężarne (II połowa ciąży) 2800 kcal Kobiety karmiące 3400 kcal Mężczyźni 65-75 lat 2300 kcal Mężczyźni powyżej 75 lat 2100 kcal Kobiety 60-75 lat 2200 kcal Kobiety powyżej 75 lat 2000 kcal
Piramida zdrowego odżywiania
AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA Ruch jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Każdy z nas powinien spędzić minimum godzinę dziennie na aktywnym wypoczynku.
Wybierając schody zamiast windy budujemy naszą kondycję oraz wzmacniamy mięśnie.
Bieganie poprawia nie tylko naszą sylwetkę, ale także samopoczucie
Ruch w wodzie poprawia krążenie, zmniejsza obrzęki, wzmacnia mięśnie, modeluje sylwetkę. A przy tym nie męczy tak jak tradycyjna gimnastyka.
PEŁNOWARTOŚCIOWA DIETA Pełnowartościowa dieta polega na doborze składników pożywienia i przyjmowaniu ich w takiej formie, aby dostarczyły one organizmowi wszystkich niezbędnych substancji w jak najprostszy sposób.
Kiedy jedzenie jest pełnowartościowe? W pożywieniu powinny znajdować się substancje, które dostarczają organizmowi: energię (białka, węglowodany, tłuszcze), witaminy, sole mineralne i substancje balastowe związki umożliwiające budowę i odbudowę tkanek - białka, kwasy tłuszczowe a także sole mineralne
Zasady zdrowego odżywiania Jedz 5 posiłków dziennie. Koniecznie pamiętając o śniadaniu.
Głównym źródłem energii powinny być pełnoziarniste produkty zbożowe (chleb razowy, kasze, ryż)
Warzywa i owoce są bardzo ważne w naszej diecie Warzywa i owoce są bardzo ważne w naszej diecie. Powinniśmy je jeść co najmniej trzy razy dziennie.
3-4 razy dziennie należy spożywać porcję chudego mleka lub przetwory mleczne tj.: kefiry, jogurty, maślankę.
Codziennie powinniśmy jeść dwie porcje produktów z grupy mięso, ryby, jaja.
Konieczne jest również odpowiednie nawodnienie organizmu Konieczne jest również odpowiednie nawodnienie organizmu. Pić przynajmniej 1.5 l wody dziennie.
Czego należy unikać? Powinniśmy zmniejszyć spożycie tłuszczów, szczególnie zwierzęcych. Jedząc niewielkie ilości masła, majonezu, tłustych serów, jogurtów i mleka. Zastępując je chudymi serami, jogurtami z obniżoną zawartością tłuszczu i półtłustym mlekiem.
Jedząc słodycze powinniśmy pamiętać o umiarze Jedząc słodycze powinniśmy pamiętać o umiarze. Unikać cukru i słodkich napojów. Cukier nie dostarcza żadnych niezbędnych składników odżywczych, jest natomiast źródłem "pustych" kalorii. W nadmiarze może doprowadzić do groźnych chorób, np. nadwagi oraz próchnicy. Powinniśmy natomiast zastępować je miodem lub owocami.
Powinniśmy zrezygnować z soli, która przysparza wiele dolegliwości np Powinniśmy zrezygnować z soli, która przysparza wiele dolegliwości np. nadciśnienie tętnicze. Dziennie możemy spożyć 6 g soli, czyli jedną małą łyżeczkę. Najlepiej jest używać soli ziołowych, oraz innych ziół w celu nadania przyprawom smaku.
Przygotowywanie potraw jest ważnym aspektem Przygotowywanie potraw jest ważnym aspektem. Unikając smażenia, do naszego organizmu dostaje się o 60% mniej tłuszczu z patelni. Zamiast tego gotujmy, najlepiej na parze.
Dziękuję za uwagę