Dieta w wewnątrzwątrobowej cholestazie ciężarnych

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Odżywiamy się zdrowo!.
Advertisements

DOBRA DIETA DLA UCZNIA.
Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu
Dlaczego śniadania są takie ważne?
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
Odżywiamy się zdrowo! Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy III Szkoły Podstawowej im. Bohaterów Monte Cassino w Ustrobnej.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
EDUKACJA PROZDROWOTNA
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
mgr rekreacji ruchowej
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
Zdrowy styl życia.
Bez śniadania nie ma nauczania
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Zasady żywienia dzieci i młodzieży
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Zdrowe Odżywianie.
Czyli zasady prawidłowego odżywiania!
Racjonalne Odżywianie
W trosce o zdrowie.
ZASADY PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Zasady Odżywiania.
Zdrowe odżywianie.
Śniadanie daje moc !!.
W zdrowym ciele zdrowy duch!
Prezentacja przygotowana przez uczniów Zespołu Szkół nr 2 w Nidzicy
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Poznajemy składniki żywności.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
„ ZDROWO SIĘ ODŻYWIAMY”
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Piramida żywieniowa czyli Jak zdrowo żyć
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Prawidłowe żywienie gwarancją zdrowia.
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
ŻYWIENIE.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
NA ZDROWIE ! Elżbieta Kuśmierek. Prawidłowe żywienie jest bardzo istotne na każdym etapie życia, jednakże okres dziecięcy i wczesnoszkolny to czas, kiedy.
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Mgr inż. Klaudia Kalisz ZDROWE ODŻYWIANIE.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Śniadanie jest cool! Maja Kończak, Milena Kończak, Monika Woźniak, Ewelina Kamińska, Oliwia Klepacka, Zuzanna Kowalska Gimnazjum nr 81, im. prof. Witolda.
Dekalog zdrowego żywienia
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
Zasady prawidłowego żywienia dla dzieci w wieku przedszkolnym Agnieszka Sulikowska, 2015 r.
Produkty szczególnie bogate w potas:
Dieta w cukrzycy ciążowej
Choroba prostaty a dieta
ABC – zdrowego odżywiania
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Zapis prezentacji:

Dieta w wewnątrzwątrobowej cholestazie ciężarnych Jej podstawowym objawem jest świąd skóry, zaczynający się od stóp i dłoni. Swędzenie zaostrza się zwykle w godzinach wieczornych i w nocy, stając się przyczyną bezsenności. Cholestaza w ciąży występuje na skutek nadwrażliwości na hormony płciowe, zwłaszcza estrogeny i progesteron. Objawy pojawiają się najczęściej w III trymestrze ciąży, kiedy stężenie tych hormonów jest najwyższe. WCC towarzyszą podwyższone stężenia kwasów żółciowych w surowicy krwi, wzrost aktywności transaminaz, stężenia bilirubiny i poziomu fosfatazy alkalicznej. Wewnątrzwątrobowa cholestaza ciężarnych to zazwyczaj łagodne schorzenie, które ustępuje samoistnie w okresie 2-3 tygodni po porodzie. Może jednak stanowić zagrożenie dla rozwijającego się płodu oraz zwiększać ryzyko porodu przedwczesnego i powikłań okołoporodowych. Jeśli stwierdzono u Ciebie wewnątrzwątrobową cholestazę ciężarnych powinnaś szczególnie zadbać o odpowiednie odżywianie oraz odpoczynek fizyczny i psychiczny. Zalecana jest dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu, której zadaniem jest dostarczenie Tobie i dziecku niezbędnych składników oraz uregulowanie pracy wątroby. Będzie to możliwe, gdy wprowadzisz do swojego codziennego jadłospisu odpowiednie produkty ze wszystkich podstawowych grup:   Produkty zbożowe - dostarczają witamin z grupy B, stanowią źródło energii i węglowodanów, wybieraj produkty zbożowe drobnoziarniste. Warzywa i owoce - zawierają składniki mineralne, witaminę C i β-karoten. Mięso, ryby, wędliny, jaja - źródło żelaza, cynku, miedzi oraz białka zwierzęcego. Mięso „czerwone” - najlepiej chude wołowe powinno pojawić się co najmniej 1 raz w tygodniu, ze względu na istotne znaczenie w zapobieganiu anemii. Chude ryby powinny zagościć na Twoim talerzu 2 razy w tygodniu. Wyklucz z diety żółtko jaja. Mleko i przetwory mleczne - dostarczają wapnia, magnezu, pełnowartościowego białka, witaminy D oraz witamin z grupy B. Wybieraj produkty mleczne odtłuszczone. Oleje roślinne i masło - zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, są źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, E i K. Powinny być spożywane w bardzo niewielkich ilościach lecz codziennie. Woda - jest źródłem składników mineralnych m.in. wapnia i magnezu, pij 2l wody dziennie, wybieraj wody mineralne niegazowane. Dieta w wewnątrzwątrobowej cholestazie ciężarnych ZALECENIA: Jedz 5-6 posiłków dziennie, z przerwami około 3 godzin, stosując zasadę „jem mniej, a częściej” Twój organizm lepiej przyswaja składniki odżywcze i nie brakuje mu energii. Wybieraj produkty, które łatwo ulegają trawieniu i nie obciążają przewodu pokarmowego. Przygotowuj posiłki poprzez gotowanie w wodzie i na parze, duszenie bez obsmażania, pieczenie w folii lub pergaminie. Wyklucz z diety smażone i surowe pokarmy, staraj się jeść produkty gotowane, nawet warzywa i owoce. Wyklucz produkty ciężkostrawne, zawierające dużo błonnika, wzdymające oraz ostro przyprawione. Ogranicz tłuszcze, zrezygnuj ze słodyczy oraz słodzonych i gazowanych napojów. Jedz w spokojnej atmosferze, nigdy w pośpiechu. DIETA W CHOLESTAZIE CIĄŻOWEJ PRODUKTY POLECANE NIEPOLECANE Produkty zbożowe pieczywo: jasne, sucharki, ryż biały kasze drobnoziarniste: manna, krakowska, jęczmienna łamana drobne makarony pieczywo pełnoziarniste, rogaliki francuskie, kasze gruboziarniste: gryczana, pęczak pełnoziarniste makarony Warzywa gotowane: marchew, pietruszka, seler, buraki, dynia, cukinia, ziemniaki, brokuły, na surowo: sałata, cykoria, pomidor bez skórki, drobno starta surówka z marchewki lub selera kapusta, kalafior, brukselka, strączkowe, papryka, cebula, szczypiorek, rzodkiewka, warzywa konserwowe, Owoce w postaci gotowanej, pieczonej lub przetartej, dojrzałe, bez skórki i pestek: jabłka, banany, brzoskwinie, morele, winogrona, pomarańcze, mandarynki, truskawki, maliny gruszki, śliwki, czereśnie, agrest, owoce suszone, kandyzowane, w syropie orzechy Nabiał produkty mleczne o obniżonej zaw. tłuszczu, twaróg chudy, białko jaj produkty mleczne tłuste, mleko, skondensowane, śmietanka do kawy, sery żółte i topione, sery pleśniowe, całe jaja Ryby chude: dorsz, mintaj, morszczuk, sola, szczupak, pstrąg gotowane, w galarecie, duszone, pieczone, girllowane bez dodatku tłuszczu tłuste: łosoś, halibut, karp, makrela, sardynki, śledzie, smażone, marynowane, wędzone konserwy i gotowe sałatki rybne Mięso chude: królik, indyk, kurczak (bez skóry), cielęcina, wołowina chude wędliny: drobiowe, wołowe tłuste: wieprzowina, kaczki, gęsi, baranina, dziczyzna tłuste wędliny: wieprzowe, kiełbasy, salami, parówki, pasztety podroby, konserwy mięsne Tłuszcze w ograniczonych ilościach: olej rzepakowy, słonecznikowy, oliwa z oliwek, olej z pestek dyni, olej lniany, margaryna miękka smalec, słonina Zupy warzywne na chudych wywarach mięsnych na tłustych wywarach mięsnych, zabielane śmietaną, z dodatkiem zasmażki Desery biszkopty, galaretki, budynie na mleku, odtłuszczonym, koktajle na bazie odtłuszczonych produktów mlecznych i dozwolonych owoców słodycze, ciasta z kremem, bita śmietana, lody Napoje woda mineralna niegazowana, herbata, herbata owocowa, kompoty owocowe, kawa zbożowa napoje gazowane, soki z kartonu, gotowe syropy do rozcieńczania, napoje alkoholowe Sosy i przyprawy zioła i łagodne przyprawy, sosy na bazie jogurtu odtłuszczonego ostre przyprawy, ocet, majonez, musztarda, ketchup tłuste sosy WEWNĄTRZWĄTROBOWA CHOLESTAZA CIĘŻARNYCH (WCC) JEST SCHORZENIEM SPOWODOWANYM PRZEZ ZASTÓJ ŻÓŁCI W WĄTROBIE. Przykładowy jadłospis I śniadanie: bułka wrocławska, margaryna, ser twarogowy chudy, pomidor bez skórki, jabłko pieczone kawa zbożowa z mlekiem odtłuszczonym II śniadanie: chleb pszenny posmarowany cienko margaryną, wędlina drobiowa, sałata zielona, herbata z cytryną Obiad: zupa pomidorowa czysta z drobnym makaronem, ziemniaki puree posypane koperkiem, gotowana pierś z indyka surówka z marchwi i jabłka, kompot truskawkowy Podwieczorek: : jogurt naturalny odtłuszczony, sucharki, mały banan herbata owocowa Kolacja: ryba gotowana w jarzynach, ryż biały, herbata z cytryną