ODDZIAŁYWANIE EKOLOGICZNEGO I INTEGROWANEGO SYSTEMU UPRAWY NA ZAWARTOŚĆ ŻELAZA, CYNKU I MANGANU W BULWACH ZIEMNIAKA 1Barbara Sawicka, 2Piotr Barbaś 1Pracowania.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Advertisements

Sole w kuchni.
WARZYWA I WITAMINY.
Równowaga chemiczna - odwracalność reakcji chemicznych
OPTYSIL Skuteczny partner w integrowanej produkcji roślin.
Szulbe ®. 1.Rys historyczny a)1806 r. - J. Berzelius wprowadził nazwę „związki organiczne” dla wszystkich substancji występujących w organizmach roślinnych.
Nowe środki ulepszania gleby do redukcji zanieczyszczeń i rewitalizacji ekosystemu glebowego. Prof. dr hab. Stanisław Kaniszewski Instytut Ogrodnictwa.
Aktualna sytuacja w rolnictwie Szepietowo
Zagospodarowanie wysłodków problem czy szansa?. W warunkach polskiego rolnictwa rośliną z której można uzyskać duże plony biomasy są buraki cukrowe. Przez.
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Martyna Furtak kl. 1 TT. Według art. 3 ustawy z dnia 22 czerwca 2001 r. o organizmach genetycznie zmodyfikowanych GMO to organizm inny niż organizm człowieka,
Czy spalanie biomasy jest neutralne w kontekście CO 2 ? Wydział Przyrodniczo-Technologiczny Instytut Inżynierii Rolniczej Studenckie Koło Naukowe BioEnergia.
Szkoła Letnia STC — Łódź Dr inż. Krystyna Lisik Zmiany wskaźników jakościowych cukru białego podczas składowania.
Stanisław Wawro, Radosław Gruska Politechnika Łódzka Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Instytut Chemicznej Technologii Żywności Zakład Cukrownictwa.
Nawożenie wysokoprodukcyjnej plantacji rzepaku ozimego - wiosna
Wyk. Karolina Zarzycka Kl. ITE. Terminem żywność ekologiczna określa się żywność, którejsposób wytwarzania jest zgodny z zasadami zawartymi w rozporządzeniu.
Podstawowe pojęcia termodynamiki chemicznej -Układ i otoczenie, składniki otoczenia -Podział układów, fazy układu, parametry stanu układu, funkcja stanu,
Magdalena Mikoda Iga Dąbrowska kl. II C. Żywność pochodząca z upraw, gdzie nie używa się środków chemicznych bądź używa w niewielkiej ilości.
Dr Piotr SZAJNER IERiGZ-PIB ul. Świętokrzyska Warszawa Tendencje w produkcji mleka w Polsce.
Analiza wariancji (ANOVA) Zakład Statystyki Stosowanej Instytut Statystyki i Demografii Kolegium Analiz Ekonomicznych Szkoła Główna Handlowa w Warszawie.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
BYĆ PRZEDSIĘBIORCZYM - nauka przez praktykę Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Równowaga rynkowa w doskonałej konkurencji w krótkim okresie czasu Równowaga rynkowa to jest stan, kiedy przy danej cenie podaż jest równa popytowi. p.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Co to jest GMO ? GMO to organizm inny niż organizm człowieka, w którym materiał genetyczny został zmieniony w sposób nie zachodzący w warunkach naturalnych.
Nitrowanie glikolu dietylowego przy zwiększeniu ilości wody pozwala na oddzielenie mieszaniny poreakcyjnej od produktu, zwiększa wydajność i zmniejsza.
STATYSTYKA – kurs podstawowy wykład 10 dr Dorota Węziak-Białowolska Instytut Statystyki i Demografii.
Fizyczne metody określania ilości pierwiastków i związków chemicznych. Łukasz Ważny.
RAPORT Z BADAŃ opartych na analizie wyników testów kompetencyjnych przeprowadzonych wśród uczestników szkoleń w związku z realizacją.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
6/23/2016 Wzrastające zainteresowanie preparatami roślinnymi jako potencjalnymi lekami wspomagającymi sprawia, że określenie w nich rodzaju i zawartości.
Własności elektryczne materii
SZKOLNY OŚRODEK BADANIA ŚRODOWISKA
INTERMAG Przedsiębiorstwo INTERMAG Sp. z o.o. firma Polska na rynku od 1988 roku produkcja z zakresu chemii nieorganicznej dla potrzeb rolnictwa i ogrodnictwa.
Co wiemy o innych składnikach powietrza?
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Budżetowanie kapitałowe cz. III. NIEPEWNOŚĆ senesu lago NIEPEWNOŚĆ NIEMIERZALNA senesu strice RYZYKO (niepewność mierzalna)
Len i konopie: Wsparcie do produkcji w ramach płatności bezpośrednich Dobrowolne wsparcie związane z produkcją można stosować tylko: ► w sektorach lub.
Najważniejsze Informacje o dawstwie szpiku
Dlaczego przeszedłem na ekologiczną uprawę?
OKRĘGOWA STACJA CHEMICZNO-ROLNICZA GLIWICE
Opis, analiza i ocena procesu
Test analizy wariancji dla wielu średnich – klasyfikacja pojedyncza
Kanapki w naszej szkole
WYNIKI ZMIANY TWARDOŚCI ZIARNA PSZENICY W TRAKCIE PROCESU NAWILŻANIA
Logika dla prawników Podział logiczny.
PRZYŁĄCZ SIĘ DO WALKI Z BIAŁACZKĄ!
dr inż. Wojciech Czekała
Najważniejsze Informacje o dawstwie szpiku
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Katedra Międzynarodowych Studiów Porównawczych
SYSTEM KWALIFIKACJI, AWANSÓW I SPADKÓW
System wspomagania decyzji DSS do wyznaczania matematycznego modelu zmiennej nieobserwowalnej dr inż. Tomasz Janiczek.
Przywiązanie partnerów a ich kompetencje społeczne
Najważniejsze informacje o dawstwie szpiku
Zbiorniki retencyjne, a przyroda.
Mirosław Maliszewski -Prezes Związku Sadowników RP
Moje szczęście.
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Przychody i koszty działalności
BADANIA ZUZYCIA BOCZNEGO SZYN W ROZJAZDACH KOLEJOWYCH
Promnice, Zameczek Myśliwski
Wpływ wybranych czynników na występowanie zaburzeń snu w chorobie Parkinsona Weronika Urbaś1, Anna Grażyńska1, Magdalena Doręgowska2, Joanna Siuda2, Monika.
Myśl ekologicznie Żyj fantastycznie.
Porównywanie średnich prób o rozkładach normalnych (testy t-studenta)
REGRESJA WIELORAKA.
„Polskie gospodarstwa rolnicze w pierwszych latach członkowstwa”
Nie truj sąsiada! Nie dla smogu.
Zapis prezentacji:

ODDZIAŁYWANIE EKOLOGICZNEGO I INTEGROWANEGO SYSTEMU UPRAWY NA ZAWARTOŚĆ ŻELAZA, CYNKU I MANGANU W BULWACH ZIEMNIAKA 1Barbara Sawicka, 2Piotr Barbaś 1Pracowania Towaroznawstwa Produktów Roślinnych, UP Lublin 2Zakład Agronomii Ziemniaka, IHAR, Oddz. Jadwisin WSTĘP Liczne badania potwierdzają, że spożywanie ekologicznie wytworzonej żywności może być korzystne dla zdrowia, gdyż może to być zależne od większej zawartości składników mineralnych, a zwłaszcza mikroelementów. Zatem korzyść z produktów ekologicznych może wynikać z ich wyższej wartości odżywczej. Stąd też celem niniejszego opracowania jest oszacowanie wpływu systemów uprawy na zawartość żelaza, cynku i manganu w bulwach ziemniaka. MATERIAŁ I METODY Materiał do badań pochodził z doświadczenia polowego przeprowadzonego w latach 1998-2000 w stacji doświadczalnej IUNG Osiny, na glebie kompleksu żytniego dobrego. Czynnikami eksperymentu były: systemy produkcji roślinnej (integrowany i ekologiczny); odmiany ziemniaka (Ania, Arkadia, Irga, Mila). Bulwy ziemniaka, w stopniu kl. A, sadzono w rozstawie 70 x 35 cm, 25-27 kwietnia. W każdym z systemów stosowano różne zmianowania oraz technologie produkcji. W systemie integrowanym (ziemniak jęczmień jary koniczyna czerwona pszenica ozima + poplon z gorczycy białej i wyki jarej) wnoszono nawożenie fosforowo-potasowe równoważące pobranie w ilości: 128 kg N, 60 kg P2O5, 60 kg K2O. Kompost w dawce 350 dt.ha-1 stosowano tylko raz w rotacji zmianowania  pod ziemniak. Chemiczne zabiegi ochrony roślin stosowano wykorzystując progi szkodliwości agrofagów. W systemie ekologicznym (ziemniak  jęczmień jary  koniczyna z trawą użytkowana 2 lata  pszenica ozima + poplon z gorczycy białej i wyki jarej) nie stosowano nawozów mineralnych i pestycydów z wyjątkiem preparatu Novodor przeciwko stonce ziemniaczanej. Pod ziemniak wnoszono tylko kompost 2-letni (słoma + koniczyna czerwona + siano) w ilości 350 dt  ha-1. Podczas zbioru pobrano próby do analiz chemicznych po 50 bulw różnej wielkości proporcjonalnie do ich udziału w plonie. Bezpośrednio po zbiorze w suchej masie bulw oznaczono zawartość: żelaza, manganu i cynku. W tym celu materiał roślinny spopielono w piecu muflowym w temperaturze 550-600°C a następnie rozpuszczono w 6 N HCL. Zawartość składników mineralnych oznaczono techniką absorpcyjnej spektrofotometrii atomowej ASA. Wyniki badań opracowano statystycznie za pomocą analizy wariancji. Istotność źródeł zmienności, testowano testem “F” Fishera-Snedecora, a istotność różnic – testem Tukey’a. WYNIKI Wpływ odmian na skład chemiczny bulw ziemniaka * Współczynnik zmienności WNIOSKI Systemy uprawy roślin modyfikowały w istotny sposób skład chemiczny bulw ziemniaka. W systemie integrowanym obserwowano wyższą zawartość cynku i manganu w bulwach niż w systemie ekologicznym. Koncentracja żelaza była wyższa w ekologicznym niż integrowanym systemie gospodarowania. Cechy genetyczne badanych odmian decydowały w największym stopniu o zawartości mikropierwiastków w bulwach ziemniaka. Najwyższą zawartość badanych mikropierwiastków zanotowano w bulwach odmiany Arkadia; przy czym odmiany: Irga i Mila oraz Ania i Arkadia okazały się homologiczne pod względem tej cechy. W przypadku zawartości żelaza, cynku i manganu w bulwach, obserwowano zróżnicowaną reakcję odmian na system produkcji ziemniaka. Odmiany: Irga, Mila i Arkadia reagowały zwiększeniem zawartości żelaza – na ekologiczny sposób gospodarowania, zaś Ania odwrotnie.