GOFROWNICA.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Krok 1 Przygotowujemy miseczki z rozpuszczonymi w wodzie barwnikami (naturalnymi lub sztucznymi) . Jeśli jest to barwnik naturalny musimy poczekać, aż.
Advertisements

Działamy, aby usunąć azbest!
Kawa Rozpuszczalna Natalia Maraszek kl.6b.
Pieczenie… Chcesz samodzielnie upiec ciasto ale nie wiesz jak się do tego zabrać? Nie wiesz jak/gdzie znaleźć prosty przepis? Nie wiesz czy masz odpowiednie.
Jak oszczędzać energię?
Nauka to potęgi klucz Tomasz Pawlak.
Autor: Tomasz Ksiądzyk
Narodowe potrawy Wielkiej Brytanii
Szkoła Podstawowa w Milejowie
Zasadnicza Szkoła Zawodowa Kucharz
Zamówienia z firmy Pol-Skone
Masa uszczelniająca SKD
Tematy Zajęcia techniczne - żywieniowe
Historia Informatyki..
POZYTYWNY WPŁYW ELEKTRYZOWANIA SIĘ CIAŁ NA ORGANIZMY ŻYWE
Legalne Oprogramowanie
Kuchenka mikrofalowa.
1) D ąż y ć do tego, aby we wszystkich pracowniach by ł sprz ę t multimedialny. Na 27 sal dydaktycznych tylko w 14 salach znajdują się sprzęty multimedialne.
Otacza nas woda i powietrze
czyli co odnalazłam na strychu i jak zabezpieczyłam swoje znalezisko.
Technika serwetkowa Kurs dla początkujących przeprowadzony przez uczniów ZSS w Kolbuszowej Dolnej.
Czego nie lubi książka? Dbajmy o nie… Tak szybko je niszczymy…
KLASA: V TEMAT: Pole trapezu.
OSZCZĘDZANIE ENERGII…
Przygotowałyśmy miejsce pracy, zebrałyśmy potrzebne produkty oraz naczynia i zaczęłyśmy przygotowywać mazurek… najpierw mąka..
Testowanie płyty głównej. Sygnały dźwiękowe BIOS
77.Wykres poniżej przedstawia zależność przyspieszenia od czasu dla ciała ruszającego z miejsca. Jaką prędkość osiągnęło to ciało z końcem piątej sekundy.
„Podróż do mlecznej krainy” - sprawozdanie z realizacji
JAK TO Z OŚWIETLENIEM BYŁO....
Instalacja Windows 7 z pendrive’a
Nasz przepis na chleb.
Historia Szkoły Podstawowej w Polance Wielkiej…
Z komputerem przez wieki
Sieci komputerowe Konfiguracja hosta.
„Wspomnienia z 1989r.”.
Z łyżką i wiosłem – kulinarny rejs wokół Bałtyku Prezentacja uczennic klasy V Szkoły Podstawowej w Zalesiu.
Nośniki pamięci zewnętrznej
Zasady Oszczędzania Energii Elektrycznej w Domach
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
Energia Elektryczna.
Twoje imię i nazwisko Pralka.
73.Przez pierwsze dwie sekundy ciało poruszało się ze stałą prędkością 4m/s, przez kolejne pięć ze stałym przyspieszeniem 0,8m/s 2, a w kolejnych dwóch.
Wyroby Regionalne Chciałbym zaprezentować Wam kilka według mnie najsmaczniejszych wyrobów z naszego kochanego Regionu;)
Przykłady analiza i projektowanie
JAK POWSTAJE CZEKOLADA?
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
Punkt aktywizacji KROSNO. BENEFICJENCJI Czynności wyznaczone IPD Cykl produkcyjny filcu Ozdabianie metodą decoupage.
płytka Petriego termometr ciepła woda 1. Połóż termometr na płytce Petriego. Zanotuj jaką wskazuje temperaturę i zamknij wieczko.
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Ciepło właściwe Ciepło właściwe informuje o Ilości ciepła jaką trzeba dostarczyć do jednostki masy ciała, aby spowodować przyrost temperatury o jedną.
-Jego historia i wkład w rozwój cywilizacji - Rozpalanie ognia
Ewakuacja szkoły.
JAKOŚĆ TECHNICZNA WĘGLA
MATEMATYKA W PRAKTYCE Zapraszam!.
WIELKOPOLSKIE TRADYCJE
PIZZA PROJEKT WYKONANY PRZEZ CZŁONKÓW KOŁA MATEMATYCZNEGO POD OPIEKĄ P. MILENY MAKOWSKIEJ.
Metody komunikacji dawniej i dziś
Instrukcja użytkowania systemu. Po zalogowaniu do systemu zobaczysz stronę główną. Zawiera ona informację o opublikowanych ogłoszeniach,
BUDOWA WEWNĘTRZNA KOMPUTERA
Microsoft® Office Word
Metody komunikacji.
Szablony w programie microsoft word 2010
Wykresy i wykresy funkcji Adam Wesołowski Daniel Teterwak.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
Gdziekolwiek spojrzysz - proporcje.
„Spotkanie w świątecznym nastroju”
Historia fotografii : Fotografia, powstała w XIX wieku.
HISTORIA NASZYCH PIERNICZKÓW. PRZYGOTOWANIA DO PIECZENIA.
Koszyczek wielkanocny
Zapis prezentacji:

GOFROWNICA

Historia Pierwotne gofrownice nie były ani zaawansowane ani małe. Dawne urządzenia zbudowane były z dwóch żeliwnych płyt, a gofry trzeba było obracać wraz z płytami. Nie wcześniej niż w XIII wieku powstała płyta, która wyglądem przypominała plaster miodu, która piekła gofry z obu stron w tym samym czasie. Stąd też utworzono nazwę wafel – w wolnym tłumaczeniu „kawałek pszczelego ula„. Z końcem XIX wieku stworzono pierwszą gofrownicę, która przypominała obecne urządzenia. Od tego czasu była ciągle ulepszana, wzbogacana o urządzenie utrzymujące stałą temperaturę oraz płytki wykonane z wytrzymałego tworzywa, żeby gofry się nie przypiekały. W pierwszej połowie XX wieku gofrownice były głównym sprzętem w każdej kuchni i tak raczej zostało do dzisiaj.

Przygotowanie sprzętu i zasady działania Zgodnie z sugestią producenta przed pierwszym użyciem należy gofrownicę wyczyścić, najlepiej miękką ściereczką. Ważne jest, aby czyszczenie nie naruszyło płyt grzejnych, w tym samego teflonu, którym je pokryto, co skutkowałoby przywieraniem ciasta. Następnie można wykonać następujące czynności: 1. Wkładamy wtyczkę do gniazdka, aby nagrzać gofrownicę. 2. W międzyczasie przygotowujemy ciasto na gofry. 3. Gdy urządzenie osiągnie odpowiednią temperaturę, zapali się zielona lampka kontrolna – termostat. Będzie to sygnał, że urządzenie jest gotowe do pracy i można już nakładać gotowe ciasto. 4. W trakcie pieczenia gofrów, w połowie cyklu, należy uchylić górną pokrywę, aby wyeliminować nadmiar wydobywającej się pary (około 3 sekund). 5. Przed rozpoczęciem pieczenia następnej porcji gofrów należy poczekać, aż urządzenie całkowicie się nagrzeje. Powinno się to odbywać przy zamkniętych klapach. 6. Ważne jest, tak w trakcie czyszczenia, jak i użytkowania, aby nie używać ostrych sztućców i innych przyrządów kuchennych (mogłoby to spowodować uszkodzenie płyt grzejnych).

Budowa

Zastosowanie W obecnych czasach gofrownica nie służy tylko i wyłącznie do wypiekanie gofrów,lecz także- co wielu może dziwić- upieczenia chrupiącego bekonu,zrobienia ciasteczek oraz jajecznicy. Można więc śmiało powiedzieć,że stała się urządzeniem wielofunkcyjnym.

Rodzaje gorfownic Ale oczywiście typów gofrownic jest dużo … Najpopularniejszym modelem jest ten : Ale oczywiście typów gofrownic jest dużo …

Prezentację przygotowały : Wiktoria Mazur Klaudia Deperas Klasa 2 B