I.C.F. & WELKO Technologia suszenia „pod klucz”. I.C.F. & Welko S.p.A. jest włoską firmą usytuowaną w okolicy Maranello koło Modeny znanej jako zagłębie.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
GHP- mycie i dezynfekcja
Advertisements

Technologia chemiczna - wykład
Napędy hydrauliczne.
Nowa dyrektywa maszynowa 2006/42/WE zmiany
Ekoznaki w Polsce. Ekoznaki to znaki towarowe, nadawane wybranym produktom, usługom bądź miejscom. Dzięki nim możemy stwierdzić, które z interesujących.
POLITECHNIKA BIAŁOSTOCKA Wydział Mechaniczny
zarządzanie produkcją
Koncentraty mleczne.
„Kuchnia i restauracja dla początkujących”
Ekstrakcja – wiadomości wstępne
Pary Parowanie zachodzi w każdej temperaturze, ale wraz ze wzrostem temperatury rośnie szybkość parowania. Siły wzajemnego przyciągania cząstek przeciwdziałają.
MONOKRYSTALIZACJA HERMETYZACJA.
ZASTOSOWANIE NISKICH TEMPERATUR
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM Katarzyna Margel Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 rok.
WORSWICK ENGINEERING LTD
1.
Prezentacja wyrobów Spomasz Zamość S.A.
Wiarygodny partner.
TOMOGRAF Innovations Sp. z o.o. WSTĘP Przemysł stoi przed koniecznością: - efektywnego wykorzystywania surowców i energii - spełniania coraz większych.
Przedsiębiorstwo Innowacyjno-Wdrożeniowe ALFA Sp. z o.o. powstało w celu projektowania, produkcji i dystrybucji nowoczesnych rozwiązań oświetlenia opartych.
O kriostymulacji azotowej dla ludzi… Cześć I ... zdolnych
Produkty Firmy Haller SA to:
POLSKA PLATFORMA TECHNOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ Warszawa
Desery Mleczne.
TECHME Innovation, Conseil R & D Groupe IRAM AMORFIZACJA
Łukasz & Partnerzy Nasza firma zajmuje się produkcją soków oraz dań gotowych niezawierających konserwantów, sztucznych barwników i glutenu. Bogata oferta.
T52 Automatyzacja transportu wewnętrznego
T48 Sprężarki wirowe..
Wiarygodny partner do najważniejszych zadań.
Planowanie przepływów materiałów
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE ZAWODOWE
Architektura obiektów technicznych
COMPAIR REAVELL Perfect with Pressure CompAir Polska Sp. z o.o. ul. Pachońskiego Kraków.
Operacyjne sterowanie produkcją
Model łańcucha wartości
„Żadna firma nie posiada ani czasu, ani środków niezbędnych do uczenia się wyłącznie na własnych błędach” James Harrington.
„Sprzedaż bezpośrednia i działalność marginalna, lokalna i ograniczona
Recykling wybranych grup odpadów - projekt
1. Układy pneumatyczne..
Alergeny – zagrożenie w przemyśle spożywczym
SPIRAfreeze Mroźnie spiralne
TECHNOLOGIA OWOCÓW I WARZYW
airRoxy Sp. z o.o. to dynamicznie rozwijająca się firma, działająca w branży wentylacyjnej. Skupia zespół doświadczonych, ambitnych i kreatywnych pracowników,
Marek Fertsch Zarządzanie produktem - wykład 1. Wykład 1. Definicja zarządzania produktem. Kategorie produktów.
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
Nowoczesne rozwiązania wspierające optymalizację produkcji
Zasady budowy układu hydraulicznego
Produkcją folii stretch zajmujemy się od 2005 roku
BALTIC MASTER ® Firma BALTIC MASTER istnieje od 1993 roku, siedzibą firmy jest Wilno na Litwie a my mamy przyjemność reprezentować oddział w Polsce. BALTIC.
Kampania reklamowa firmy Mondo Promo Sp. z o.o.. Założona w 2001r. Aktywnie działająca firma w przemyśle tekstylnym Innowacyjne tkaniny oraz wyspecjalizowana.
Naszą wizją jest zaopatrywanie inwestorów i przedsiębiorstw w nowoczesny sprzęt kontrolno-pomiarowy i wysoko przetworzone odlewy ciśnieniowe.
Krajowa Spółka Cukrowa S.A. Zakopane r.
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
Konferencja Sadownicza Jabłkowe problemy – sposoby rozwiązania Jak producenci mogą poprawić zorganizowanie naszego rynku jabłek Witold Boguta Krajowy Związek.
Stany skupienia wody.
Parowanie Kinga Buczkowska Karolina Bełdowska kl. III B nauczyciel nadzorujący: Ewa Karpacz.
APV Technische Produkte GmbH JAKOŚĆ DLA PROFESJONALISTÓW LEPSZY SIEW, ROZSIEW & PIELĘGNACJA.
BUDOWA INSTALACJI PROSUMENCKICH. Działanie IV.1. Odnawialne źródła energii Cel: Zwiększenie produkcji energii ze źródeł odnawialnych Poziom dofinansowania:
Otrzymywanie kwasu asparaginowego jako surowca dla przemysłu farmaceutycznego w skali t/rok. Tomasz Jaskulski, Wiktor Kosiński, Mariusz Krajewski.
DWUTLENEK WĘGLA KACPER NIEWRZAŁ.
Obszary inteligentnych specjalizacji Wielkopolski
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Instytucja Zarządzająca PROW na lata 2014–2020 – Minister.
BUDOWA INSTALACJI PROSUMENCKICH
Przedsiębiorstwo w gospodarce rynkowej
Brykiet drzewny – ekologiczne paliwo XXI wieku. Prezentacja przygotowana przez uczniów Publicznego Gimnazjum im. Jana Pawła II w Tuszowie Narodowym pod.
REAGENTY STOSOWANE PRZY UZDATNIANIU WODY
KLASYFIKACJA NA HYDROCYKLONACH W ZAMKNIĘTYCH UKŁADACH MIELENIA
HYDROCYKLONY KLASYFIKUJĄCE
Materiał opracowany przez dr. inż. Mirosława Sienkiewicza
Zapis prezentacji:

I.C.F. & WELKO Technologia suszenia „pod klucz”

I.C.F. & Welko S.p.A. jest włoską firmą usytuowaną w okolicy Maranello koło Modeny znanej jako zagłębie inżynieryjno-mechaniczne. Firma od 1973 roku zajmuje się projektowaniem, produkcją oraz instalacją maszyn i linii dla przemysłu spożywczego. Jako firma inżynierska posiada wieloletnie doświadczenie w projektowaniu zakładów przetwórczych szczególnie w przemyśle mleczarskim i produkcji napojów, dostarczając linie technologiczne „szyte na miarę” do produkcji wysokiej jakości produktów sproszkowanych. page I 2 Nasza Firma Nasza Firma

Nasze rynki Nasze rynki page I 3

 Symulować i testować zachowanie produktów w warunkach technologicznych  Dokonywać właściwego wyboru linii, maszyn i wyposażenia dodatkowego  Poznawać w szczegółach właściwości przetwarzanych produktów  Identyfikować zmienne procesu oraz ich wpływ na elementy planowane  Otrzymywać technologiczne wsparcie dla nowych rozwiązań page I 4 Firma ICF & Welko posiada w pełni wyposażone laboratorium badawczo-testowe, które pozwala naszym klientom: Nasze laboratorium R&D Nasze laboratorium R&D Wyspecjalizowany personel naszego laboratorium pracuje ciągle nad badaniami i rozwojem produktów dla satysfakcji naszych klientów.

Nasze laboratorium R&D Nasze laboratorium R&D page I 5

Nasze Produkty I.C.F. & Welko jest wiodącym dostawcą zaawansowanej technologii suszenia rozpyłowego, suszenia fluidalnego, liofilizacji, wyparowywania, ekstrakcji, przywracania aromatu, aglomeracji jak również kompletacji całych linii do produkcji proszków w mleczarniach oraz kawy instant. Każda linia jest „szyta na miarę” według wymagań klienta i charakteryzuje się najwyższymi możliwymi osiągami, wysokim stopniem automatyzacji i elastyczności oraz oszczędnością energii spełniając międzynarodowe standardy w zakresie higieny, bezpieczeństwa i ochrony środowiska. page I 6

Nasze Procesy Nasze Procesy page I 7

Extrakcja Extrakcja Urządzenia do ekstrakcji kawy rozpuszczalnej, jęczmienia, cykorii oraz substytutów kawy, rozpuszczalnej herbaty i herbaty ziołowej. Zbiorniki typu perkolator, gdzie przy użyciu gorącej wody oraz ciśnienia produkuje się rozpuszczalne ekstrakty. Urządzenia przeznaczone są głównie do produkcji kawy oraz jej substytutów w automatyczny sposób oraz w zgodzie ze standardami obowiązującymi w przemyśle spożywczym. page I 8

Wyparowywanie - Koncentracja Wyparowywanie - Koncentracja Urządzenia do koncentracji: kawy rozpuszczalnej, jęczmienia, substytutów kawy, herbaty rozpuszczalnej oraz ziołowej kawy rozpuszczalnej, jęczmienia, substytutów kawy, herbaty rozpuszczalnej oraz ziołowej produktów mleczarskich takich jak pełne mleko, chude mleko, serwatka i inne produkty mleczarskie produktów mleczarskich takich jak pełne mleko, chude mleko, serwatka i inne produkty mleczarskie pasty pomidorowej i owocowej pasty pomidorowej i owocowej Wyparki wielostopniowe page I 9

Suszenie page I 10 Urządzenia do produkcji proszków oraz granulatów poprzez suszenie cieczy oraz redukcję wilgotności w produkcie Proces wykorzystywany w wielu gałęziach przemysłu (spożywczy, chemiczny, farmaceutyczny itp.) SUSZARKI ROZPYŁOWE, ROZPYLACZE, używane są do suszenia w sposób ciągły cieczy, zawiesin, szlamów, żeli, emulsji itp. Proces polega na rozpylaniu fazy ciekłej w gorącym powietrzu w różnej konfiguracji przepływu (współprądowo, pod prąd w sposób mieszany).SUSZARKI ROZPYŁOWE, ROZPYLACZE, używane są do suszenia w sposób ciągły cieczy, zawiesin, szlamów, żeli, emulsji itp. Proces polega na rozpylaniu fazy ciekłej w gorącym powietrzu w różnej konfiguracji przepływu (współprądowo, pod prąd w sposób mieszany).

Suszenie Proces wykorzystywany w wielu gałęziach przemysłu (spożywczy, chemiczny, farmaceutyczny itp.) Urządzenia do produkcji proszków oraz granulatów poprzez suszenie cieczy oraz redukcję wilgotności w produkcie page I 11 KONTYNUACYJNE SUSZARKI FLUIDALNE, przeznaczone do wytwarzania (suszenie, oziębianie) produktów sproszkowanych i granulowanych poprzez redukcję wilgoci oraz fluidyzację lub stabilizację produktów.KONTYNUACYJNE SUSZARKI FLUIDALNE, przeznaczone do wytwarzania (suszenie, oziębianie) produktów sproszkowanych i granulowanych poprzez redukcję wilgoci oraz fluidyzację lub stabilizację produktów.

Suszenie Urządzenia do produkcji proszków oraz granulatów poprzez suszenie cieczy oraz redukcję wilgotności w produkcie page I 12 Generalnie mają zastosowanie dwa popularne systemy rozpylania produktów w liniach suszarniczych do produkcji proszków: TALERZ ODŚRODKOWY System talerzowy ma większą elastyczność i jest łatwy w użyciu. Takie rozwiązanie nie potrzebuje wysokiego ciśnienia roboczego i jest mniej podatne na blokowanie. Wspomniany system jest w szczególności wykorzystywany w następujących przypadkach: Kiedy granulometryczna krzywa, wymagana dla suszonych produktów, jest poniżej mikronówKiedy granulometryczna krzywa, wymagana dla suszonych produktów, jest poniżej mikronów W obecności termolabilnych substancji (wrażliwych na temperaturę).W obecności termolabilnych substancji (wrażliwych na temperaturę). Dla produktów o wysokiej lepkości lub takich, które mogą być pompowaneDla produktów o wysokiej lepkości lub takich, które mogą być pompowane DYSZA CIŚNIENIOWA System oparty na DYSZY ciśnieniowej pozwala osiągnąć produkty o większych rozmiarach cząstki i sferoidalnym kształcie oraz produktów, które wymagają homogenizacji. Ten system jest wykorzystywany w następujących przypadkach: Kiedy granulometryczna krzywa, wymagana dla suszonych produktów, przekracza 100 mikronów Kiedy granulometryczna krzywa, wymagana dla suszonych produktów, przekracza 100 mikronów Podczas pracy z produktami termo stabilnymi.Podczas pracy z produktami termo stabilnymi. Kiedy lepkość produktu jest stosunkowo niska Kiedy lepkość produktu jest stosunkowo niska

Suszenie page I 13

Aglomeracja - Granulacja Urządzenia do granulacji przeznaczone dla przemysłu spożywczego i farmaceutycznego INSTANTIZER (GRANULATOR) mod. RC-R służy do aglomeracji w celu wytwarzania produktów rozpuszczalnych lub zdolnych do tworzenia zawiesin poczynając od proszku, który ma słabą rozpuszczalność (np. kawa, kakao, mleko w proszku itp.). Urządzenie pracuje w sposób ciągły, gdzie etap aglomeracji zachodzi w strumieniu pary na łożu fluidalnym, a proces stabilizacji ma miejsce w bębnowej rotacyjnej suszarce.INSTANTIZER (GRANULATOR) mod. RC-R służy do aglomeracji w celu wytwarzania produktów rozpuszczalnych lub zdolnych do tworzenia zawiesin poczynając od proszku, który ma słabą rozpuszczalność (np. kawa, kakao, mleko w proszku itp.). Urządzenie pracuje w sposób ciągły, gdzie etap aglomeracji zachodzi w strumieniu pary na łożu fluidalnym, a proces stabilizacji ma miejsce w bębnowej rotacyjnej suszarce. SUSZARKA FLUIDALNA ROZPYŁOWA SUSZARKA FLUIDALNA ROZPYŁOWA Aglomeracja poprzez fluidalne suszenie rozpyłowe jest innowacyjną metodą produkcji bezpyłowych aglomeratów o znakomitych właściwościach rozpuszczalnych (instant) z cieczy zawierających cząstki stałe. Jest to złożony proces wykorzystujący suszenie rozpyłowe oraz aglomerację tzn. że oba procesy zachodzą etapami w tej samej instalacji w tym samym czasie. page I 14

Aglomeracja - Granulacja page I 15

page I 16 LIOFILIZACJA Technologia suszenia w niskich temperaturach pozwalająca na zachowanie delikatnych aromatów owoców i warzyw. Technologia liofilizacji pozwala na produkcję wysoko jakościowych produktów zachowując ich delikatne aromaty dzięki suszeniu w niskiej temperaturze i próżni. Lód zawarty w produkcie sublimuje, a powstały gaz przechodzi do systemu kondensacji. Powyższy system suszenia składa się głównie: promiennikowy system grzania, produkt wprowadzany do systemu na ruchomych wieszakach z tackamipromiennikowy system grzania, produkt wprowadzany do systemu na ruchomych wieszakach z tackami system kondensacji, oddzielony od komory suszenia w celu ułatwienia obsługi i konserwacji. Przystosowany do pracy w niskich temperaturach.system kondensacji, oddzielony od komory suszenia w celu ułatwienia obsługi i konserwacji. Przystosowany do pracy w niskich temperaturach. sekcja próżni, składa się z wielostopniowej linii pomp, która pozwala na bardzo szybką ewakuację gazu i optymalne warunki pracy.sekcja próżni, składa się z wielostopniowej linii pomp, która pozwala na bardzo szybką ewakuację gazu i optymalne warunki pracy. System sterujący PLC + PC i niezbędne oprzyrządowanie do sterowania urządzeniem w celu zapewnienia wymaganego przebiegu operacji.System sterujący PLC + PC i niezbędne oprzyrządowanie do sterowania urządzeniem w celu zapewnienia wymaganego przebiegu operacji.

page I 17 SUSZENIE W NISKICH TEMPERATURACH LIOFILIZACJA

Przykładowe projekty page I 18

Instalacja „pod klucz” TALL FORM Suszarka rozpyłowa do mleka sojowego i innych produktów mleczarskich i nie mleczarskich kg/h wyparowanej wody Rosja page I 19

System dostarczania surowca Instantizer (granulator) RC-R 5000/T do napojów kakaowo/cukrowo/mlecznych United Kingdom page I 20 Instantizer (granulator)

Wyparka page I 21 Instalacja do produkcji mleka w proszku oraz serwatki w proszku – suszarka rozpyłowa typ “C-400 T-FB” Rumunia

Wyparka Instalacja do produkcji mleka w proszku Suszarka rozpyłowa typu “500/T-FB” Armenia page I 22

page I 23 Instalacja do produkcji suchych produktów mlecznych 500 t/dzień sproszkowanej serwatki / 200 t/dzień mleka w proszku Białoruś

Instalacja suszenia rozpyłowego bezmlecznej śmietany i rozpuszczalnej kawy (wydajność wyparki: 500 kg/h) Rosja page I 24 Instalacja w 3D rysunek poglądowy

Instalacja „pod klucz” do produkcji liofilizowanej kawy z wydajnością 560 kg/h Niemcy page I 25

page I 26 Instalacja „pod klucz” do produkcji liofilizowanej kawy z wydajnością 560 kg/h Niemcy Piec do wypalania kawy Podajnik ekstraktora Przywracanie aromatu

Wyparka wielostopniowa Suszarka rozpyłowa (1500 kg/h) Instalacja „pod klucz” do produkcji kawy rozpuszczalnej o wydajności 800 kg/h Indonesia page I 27