Prezentują – Olga Sobańska, Wojciech Gulbinowicz i Igor Król kl 4a
Serdecznie zapraszamy do obejrzenia prezentacji odnośnie projektu pt.,,Ksiąg jestem niesyty”. Wybraliśmy zadanie o nazwie,,Zapraszamy do stołu”. Pokażemy w nim trzy książki: -,, Martynka w domu” Wandy Chotomskiej -,,Słodki rok Kuby i Buby” Grzegorza Kasdepke, Gabrieli Niedzielskiej -,,Magiczne baletki” Bussella Darcey’a Celem projektu jest zachęcenie do czytania książek. Zapraszamy w naszą kulinarną podróż.
Autor: Wanda Chotomska Książka opisuje przygody Martynki, która miała książkę kulinarną. Postanowiła sama nauczyć się gotować. W tej książce jest dużo ciekawych przepisów i wykorzystam jeden z nich. Będzie to mus czekoladowy. Przygotował Wojciech Gulbinowicz
Do zrobienia mojej potrawy potrzebne będą: - jajko - tabliczka czekolady - pół łyżki cukru pudru - łyżeczka masła
Autorzy: Grzegorz Kasdepke, Gabriela Niedzielska Książka opowiada o Kubie i Bubie, którzy mają wiele przygód z potrawami. Są to bardzo śmieszne opowiadania. Oni także chcieli nauczyć się gotować. Wybrałem jeden z tych przepisów. Przygotuję dla was wystrzałową sałatkę. Przygotował Igor Król
Do przygotowania sałatki potrzebne będą: - 2 banany - 2 owoce kiwi - 1 gruszka - 3 mandarynki - 1 puszka brzoskwiń - owoce kandyzowane
Książka opowiada o dziewczynce o imieniu Delfina. Pewnego dnia dostała baletki od dyrektorki szkoły baletowej. Baletki przeniosły ją do magicznej Krainy czarów. Księżniczka, która tam mieszkała poczęstowała ją daniem o nazwie,,Tęczowy kwiat”, danie smakowało i wyglądało zupełnie jak tęczowa galaretka podana z bitą śmietaną. Przygotowała Olga Sobańska
Do zrobienia tęczowej galaretki potrzebne będą: - galaretka różowa - galaretka żółta - galaretka zielona - galaretka fioletowa - bita śmietana (można kupić gotową lub zwykłą śmietankę ubić samemu.)
Cieszymy się, że mogliśmy pokazać wam naszą prezentację. Mamy nadzieję, że zachęci was do czytania książek, ponieważ można poznać różne i ciekawe przepisy. Na koniec serdecznie was pozdrawiamy. Olga, Igor i Wojtek z klasy 4a
Dziękujemy za uwagę