Związki chemiczne, które występują w pożywieniu i są niezbędne dla życia człowieka nazywamy składnikami odżywczymi.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
Advertisements

[Aleksander Dziedzic]
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Składniki diety zbilansowanej
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
Zdrowe odżywianie.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Czy nastolatki odżywiają się prawidłowo?
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Zdrowe Odżywianie.
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zasady zdrowego żywienia
Zdrowy styl życia.
Zdrowe odżywianie.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
ZACHOWAJ RÓWNOWAGĘ Aleksander Chudy.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Zdrowy styl życia.
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
Zdrowe odżywianie.
Zasady zdrowego stylu życia
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Jem zdrowo.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Bez białka nie ma ciałka!.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
„Wszystko, co powinieneś wiedzieć o zdrowym odżywianiu się” Prezentacje przygotowali: Paulina Jarmoc.
Regularne i zdrowe odżywianie 
Dekalog zdrowego żywienia.
Jesteś tym, co jesz JEDZ MĄDRZE I PIJ WODĘ.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Zdrowy tryb życia.
NA ZDROWIE ! Elżbieta Kuśmierek. Prawidłowe żywienie jest bardzo istotne na każdym etapie życia, jednakże okres dziecięcy i wczesnoszkolny to czas, kiedy.
Mgr inż. Klaudia Kalisz ZDROWE ODŻYWIANIE.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Dobre i złe nawyki żywieniowe
Dekalog zdrowego żywienia
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
… BO WIEM CO JEM !!!!!. NAJPIERW SIĘ PRZEDSTAWIMY: TO MY : ATRUR I DAWID.
Zdrowo żyjmy! Aby zdrowo i długo żyć należy przestrzegać kilku prostych zasad.
Zdrowe Żywienie Człowieka
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
Zdrowy styl życia.
Poznajemy składniki pokarmu.
Na śniadaniowym talerzu powinny znaleźć się produkty mleczne, takie jak: twaróg, jogurty, kefiry, pieczywo pełnoziarniste posmarowane dobrym tłuszczem.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Zasady zdrowego odżywiania!
Zmień złe nawyki na lepsze zamienniki.
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
ABC – zdrowego odżywiania
Zapis prezentacji:

Związki chemiczne, które występują w pożywieniu i są niezbędne dla życia człowieka nazywamy składnikami odżywczymi.

 Węglowodany  Białka  Tłuszcze  Witaminy  Składniki mineralne

Są dla organizmu człowieka głównym źródłem energii. Pewne węglowodany, np.celuloza występująca w postaci błonnika nie są trawione w przewodzie pokarmowym. Błonnik wzmaga uczucie sytości, co sprzyja utrzymaniu należytej masy ciała. Jest także podstawą diet redukujących zbędne kilogramy.

Są źródlem aminokwasów do budowy białek organizmu człowieka. Istotnym składnikiem odżywczym są białka pełnowartościowe. Są one źródłem tzw. Aminokwasów egzogennych ( niezbędnych ) czyli takich których organizm nie potrafi samodzielnie wytwarzać. Zawierają je produkty pochodzenia zwierzęcego np. mieso, jaja i produkty mleczne. Z kolei aminokwasy syntetyzowane w organizmie człowieka określa się jako endogenne.

Stanowią źródło energii dla organizmu człowieka. Dzięki spalaniu tłuszczów jest uwalniana energia ogrzewająca nasze ciało. Nadmiar w pożywieniu powoduje że organizm człowieka odkłada związki odżywcze w powiększającej się tkance tłuszczowej, co może prowadzic do nadwagi lub otyłości.

Związki chemiczne, których organizm ludzki nie potrafi sam wytworzyć, potrzebne w niewielkich ilościach dla prawidłowego jego funkcjonowania.Nadmiar witamin powoduje hiperwitaminozę, a niedobór awitaminozę.Dzielimy je na dwie grupy: rozpuszczalne w wodzie ( witamina C i witaminy z grupy B ) oraz rozpuszczalne w tłuszczach ( witaminy A,D,E,K )

Są nimi np:  Żelazo występujące w hemoglobinie – zawartym w erytrocytach czerwonym barwniku oddechowym. Jego źródło to szpinak.  Jod wchodzi w skład hormonów wydzielanych przez tarczycę.  Fluor wchodzi w skład szkilwa zębów.

Jest głównym składnikiem wszystkich komórek i stanowi podstawowe środowisko wszystkich procesów w organizmie.

 Barwniki  Konserwanty  Przeciwutleniacze Część z tych chemicznych dodatków pozytywnie wpływa na żywność. Należy jednak pamiętać, że niektóre ze sztucznych dodatków mogą wywierać niekorzystny wpływ na zdrowie.

Bardzo ważną rolę w zdrowym trybie życie odgrywa odpowiednia dieta. Nie zdajemy sobie nawet sprawy jak dobra dieta zapobiega rozwojowi i nawet zapobieganiu niektórych jednostek chorobowych jak na przykład: · cukrzyca typu II · choroby sercowo-naczyniowe (choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie tętnicze), · próchnica zębów, · niektóre nowotwory (np. rak jelita grubego), · choroby pęcherzyka żółciowego (kamica), · alergie pokarmowe, · wole endemiczne, · osteoporoza, · niedokrwistość, · nienowotworowe choroby jelit i wątroby.

Staraj się jadać posiłki o stałych porach. Dzięki temu unikniesz odkładaniu się tzw. „tłuszczyku”. Nasz organizm jest bardziej sprytny, niż zdajemy sobie z tego sprawę. Jeśli będziemy spożywać posiłki o różnych porach – to organizm będzie rozregulowany i nie będzie pamiętał kiedy jest pora posiłku. Skutkować to będzie magazynowaniem substancji zapasowych, a w efekcie przybranie na wadze będzie tylko kwestią czasu.

Polacy są narodem mięsożernym i nie jest to tylko stereotyp. Spożywanie dużej ilości mięsa to mocna zakorzeniona w naszej kulturze tradycja. Od dawien dawna naszym sztandarowym daniem obiadowym jest schabowy z ziemniakami. Wpadliśmy w pewnego rodzaju monotonię żywieniową. Warzywa są u nas tylko dodatkiem do mięs, kanapek, itp. Dlaczego by więc nie spróbować potraw tylko jarskich? Nie chodzi tu o przejściu na wegetarianizm albo weganizm. Chodzi o to, aby włączyć w swoją dietę warzywa.

Nasze ulubione słodycze. Od dzieciństwa są naszą pokusą, której często ulegamy. Sięgamy po nie, kiedy szybko potrzebujemy dawki cukru, kiedy jesteśmy zestresowani, mamy problemy. Wiem, że nie jest realne wyeliminowanie ich z naszego życia. Zamiast tego można korzystać z dobrodziejstw lata i zamiast kolejnego batonika zjeść truskawki bądź banana. Pomarańcze, gruszki czy brzoskwinie również są słodkie, a w dodatku zawierają wiele witamin. Zastąp słodycze zdrowymi słodyczami (zamiennikami) i owocami, a wyjdzie Ci to na zdrowie.

Jeśli palisz – spróbuj znaleźć odpowiedni dla Ciebie sposób na całkowite pożegnanie z tym nałogiem. Pal do połowy, wyrzucaj pierwszy papieros z paczki, nie miej papierosów na widoku (ani popielniczki), nie pal w domu, pracy czy samochodzie.

Owszem, jemy nie tylko ustami, ale również oczami i nosem. Spróbujmy posiłki przygotować w taki sposób, aby były atrakcyjne wizualnie – np. pomidory ułóż na brzegu talerza, posyp posiekaną bazylią i obłóż plasterki mozarelli, w środek można włożyć samodzielnie przygotowane bułeczki, które posmarujemy również domowej roboty przez nas przygotowanym masełkiem czosnkowym. Wygląda efektownie, a jak smakuje…

Zamiast stać w kolejce w „restauracji” z szybkim jedzeniem, samodzielnie przygotuj hamburgery, hot-dogi a nawet kebab. To nie są trudne w przygotowaniu potrawy, a będziesz mieć pewność tego, co do pochodzenia składników.

Bazylia, tymianek, mięta, rozmaryn, oregano i wiele innych ziół nadaje potrawom inny smak i aromat. Eksperymentuj. Sprawdź, który smak Ci odpowiada. Po co solić wszystko, co jemy? Sól w nadmiernej ilości tylko szkodzi. Kupuj zdrową sól nierafinowaną

Każdy o tym wie, że powinniśmy pić dużo płynów. Po co pić popularne gazowane napoje, które w litrze mają niewyobrażalną ilość cukru? Poza tym pomyśl: skoro jeden z naszych ulubionych napojów ma również zastosowanie, jako odrdzewiacz, to co on robi z Twoim żołądkiem? Najlepsza do picia jest woda, gdyż nie zawiera żadnych dodatków. Jeśli nie lubisz pić samej wody, dodaj do niej cytrynę i świeżą miętę – otrzymasz niezwykle orzeźwiający napój. W dalszym ciągu nie przemawia to do Ciebie? Pij zatem soki i nektary, ale pamiętaj, by wybierać te bez cukru.

Oliwa z oliwek jest bogata w witaminy z grupy A, D, E oraz K. Jej dobroczynne działanie polega na zdolności asymilacji cukrów i wyrównywania ich poziomu we krwi, dlatego też oliwa z oliwek jest polecana diabetykom. Ponadto doskonale oczyszcza organizm i doskonale wspomaga procesy trawienne naszego organizmu. Zalety oliwy z oliwek można by wymieniać bez końca, ale lepiej będzie jeśli sami spróbujecie włączyć oliwę z oliwek do swojej diety, a efekty zauważycie sami.

Rób zakupy z głową. Niech czytanie etykiet wejdzie Ci w krew a dzięki temu doskonale będziesz wiedzieć, co wkładasz do koszyka.

1.Ile posiłków spożywasz w ciągu dnia? A. 4-5 B. 3 C. Mniej niż 3

2.W ilu posiłkach spożywasz produkty pochodzenia zwierzęcego? A. We wszystkich posiłkach B. W 75% posiłków C. W mniejszej liczbie posiłków

3.Jak często spożywasz mleko i produkty mleczne? A. Codziennie w dwóch posiłkach B. Codziennie w co najmniej jednym posiłku i w 50%dni w dwóch posiłkach C. Rzadziej

4.Jak często spożywasz warzywa lub owoce? A. Codziennie w trzech posiłkach B. Codziennie w dwóch posiłkach C. Rzadziej

5.Jak często spożywasz warzywa i owoce w surowej formie? A. Codziennie B. W 75%dni C. Rzadziej

6. Jak często spożywasz pieczywo razowe, kasze i rośliny strączkowe ? A. Codziennie co najmniej jeden z wymienionych produktów B. W 75% dni jeden z wymienionych produktów C. Rzadziej

7.Jak często pijesz napoje gazowane i energetyzujące? A. 1-3 razy w tygodniu B. Nigdy C. Codziennie

8.Jak często jesz słodycze ? A. Codziennie B. Kilka razy w tygodniu C. Kilka razy dziennie

9.O której godzinie jesz ostatni posiłek ? A. Po godzinie 21 B. Między 17 a 19 C. Po godzinie 19

10. Co robisz gdy między posiłkami chwyci cię głód ? A. Jem jakiś owoc B. Jem kanapkę C. Jem jakieś słodycze

 – zdrowe odżywianie jest dla ciebie codziennością. Starasz się odżywiać zdrowo i z reguły ci się to udaje. Czasami skusisz się na zdrowy smakołyk, ale można to potraktować jako wypadek przy pracy.  – zdrowe odżywianie traktujesz jako coś niezbędnego, ale mało realnego. Chociaż posiadasz świadomość, że człowiek powinien odżywiać się zdrowo to zazwyczaj nie potrafisz zapanować nad własną dietą.

 – odżywiasz się niezdrowo. Pod względem kolorystycznym i zdrowotnym nie zwracasz uwagi na to co jesz.  Poniżej 20 – Odżywiasz się bardzo niezdrowo. Dla ciebie najważniejsze jest aby wszystko ci smakowało. Pamiętaj o tym, że zdrowe odżywianie jest podstawą dobrego zdrowia i sprawności. Postaraj się poznać zasady zdrowego żywienia.