Izolacja DNA z cebuli. MATERIAŁY: CEBULA SÓL KUCHENNA SPIRYTUS PŁYN DO MYCIA NACZYŃ MOŹDZIERZ LEJEK FILTR DO KAWY WODA NACZYNIA: SZKLANKA, PROBÓWKA LÓD.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Kawa Rozpuszczalna Natalia Maraszek kl.6b.
Advertisements

WYODRĘBNIANIE DNA KIWI I BANANA
Badanie wpływu temperatury na rozpuszczalność
3 Proste doświadczenia z lodem Projekt: Mateusza Ciałowicza Opiekun: pani mgr Dorota Ciałowicz.
Co dzieje się z solą kuchenną po wsypaniu do wody?
428.Ile gramów lodu o temperaturze t p =-18 o C można stopić przy pomocy m=8,5kg wody o temperaturze t=55 o C?
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Kółko biologiczne Izolacja DNA z cebuli.
Zmiana barwy wskaźników w zależności od pH środowiska.
KUCHNIA BAWARSKA Jarosław Szawala.
E KSPERYMENTY CHEMICZNE. O GRÓD CHEMICZNY Sprzęt: - Zlewka o pojemności 2000 ml, szkiełko zegarkowe do przykrycia zlewki, okulary oraz rękawice ochronne.
SEGREGACJA ŚMIECI Wiedzą w Krygu dzieci, jak segregować śmieci.
Natalia – MAZUREK WIELKANOCNY NATALIA ADAMCZAK Mazurek wielkanocny wg przepisu Babci Zosi Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki wrocławskiej, 1 całe.
Projekt.  W projekcie uczestniczyli uczniowie klasy V.  Przygotowali przepisy na potrawy wigilijne przygotowywane w ich domach.  Ustalili listę zakupów.
„Zabawy i gry w procesie nauczania pływania” Opracował: Rafał Szatkowski.
Zużycie prądu w moim domu ENERGIA ELEKTRYCZNA ODCZYTWskazania licznika Zużycie w jednostkachLiczba osóbŚrednie zużycie na osobę Pierwszy44894,
Przepis na zdrowie. Na początek zasady 1. Jedz posiłki regularnie co najmniej Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 3. Spożywaj codziennie.
KUCHNIA NIEMIECKA SZNYCEL WIEDE Ń SKI Składniki (4 porcje): 4 kotlety cielęce sól mąka 1 jajko, roztrzepane wraz z 2 łyżkami mleka lub wody sucha bułka.
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
ENERGIA ELEKTRYCZNA I JEJ OSZCZĘDZANIE Opracowanie: Madzia Bylica & Kasia Bere ź nicka klasa III G.
PYŁ PROMIENIOTWÓRCZY (pierwiastki promieniotwórcze: α, β, γ) SUBSTANCJE CHEMICZNE (TSP) SUBSTANCJE BIOLOGICZNE.
 Przygotowanie zakwasu Składniki :  400 g mąki żytniej (razowej lub zwykłej)  400 g letniej wody Przygotowanie : W słoiku wymieszać ze sobą 100 g maki.
Scenariusz lekcji chemii: „Od czego zależy szybkość rozpuszczania substancji w wodzie?” opracowanie: Zbigniew Rzemieniuk.
Kucharz zajmuje się przyrządzaniem różnego rodzaju potraw, dań, itd. Od kilkunastu lat sztuka kulinarna przeżywa swoisty renesans. Często to nie sam lokal,
DIAGNOZA PROCESÓW INTEGRACJI SENSORYCZNEJ
Doświadczenia z chemii Katarzyna Drygaś Zespół Szkół Nr 2 w Nisku Kl. III b.
Chleb orkiszowy to bardzo zdrowy chleb. Należy kilka dni wcześniej przygotować zakwas. Wykonałam go z przepisu umieszczonego w naszym podręczniku. Parę.
Ӧsterreich Kϋche Ӧsterreich Kϋche. Kiedy 16-letni uczeń szefa kuchni Franz Sacher stworzył ten tort na dworze księcia Metternicha w 1832 roku, niewiele.
SELEKTYWNA ZBIÓRKA ODPADÓW czyli BURKA rady na odpady.
Napój m ą dro ść i Twój mó ż d ż ek Firma Mądrość przedstawia.
Domy wczoraj i dziś Wojciech Janus Klasa 1c.
Wojtas i Hi r a s po prostu pichcą. KORBOL ZEZ KULANKAMI Składniki: - 2 litry wody -2 kilo pyrów -1 i pół kilo korbola - pół litra mleka, sól, cukier.
Co to jest GMO ? GMO to organizm inny niż organizm człowieka, w którym materiał genetyczny został zmieniony w sposób nie zachodzący w warunkach naturalnych.
KSIĄŻKA KUCHARSKA Szkoła Podstawowa nr 29 w projekcie ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” przepisy różne - wersja w j. polskim.
Szkoła Podstawowa nr 29 ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” Sałatki - wersja w j.polskim.
Małopolska – kraina historyczna Polski, obejmująca obecnie południowo- wschodnią część kraju, w górnym i częściowo środkowym dorzeczu Wisły oraz w dorzeczu.
Do 250 cm 3 15% roztworu soli kuchennej (chlorek sodu, NaCl) dodano 200 g 15% roztworu chlorku potasu, KCl (substytut soli kuchennej w diecie bezsodowej).
ZAPAŁKI.
- nie ma własnego kształtu, wlana do naczynia przybiera jego kształt, - ma swoją objętość, którą trudno jest zmienić tzn. są mało ściśliwe (zamarzając.
Domowi pomocnicy Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
W kalendarzu chrze ś cija ń skim ostatni czwartek przed wielkim postem, znany tak ż e jako zapusty. W Polsce, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest.
„Z twórczością na TY” Scenariusz multimedialny nr 4/II.
Woda O tym, dlaczego powinniśmy ją oszczędzać Jan Stasiewicz, kl. II C.
LEKKI PLECAK. - droga do szkoły i (do wiedzy) nie musi być ciężka. Dbaj o to aby Twój plecak był jak najlżejszy - Ile waży Twój plecak ? Lżejszy plecak.
● Klasa 6 d. ● w naukach przyrodniczych i społecznych zbiór działań wzbudzających w obiektach materialnych określone reakcje i zjawiska w warunkach pozwalających.
Izba regionalna w Motarzynie
Przedświąteczne zajęcia w grudniowe wieczory
BĄDŹ ODPORNY BĄDŹ ZDROWY
Jakie czynniki wpływają na szybkość rozpuszczania się cukru w wodzie?
Znaczenie wody w organizmie człowieka
Informacja komórki krótka wersja
Menu weekend ski Kanapki: Tartiflette,
Orzechówka Nucifraga caryocatactes.
Lekcja doświadczalna We wrześniu przyglądaliśmy się bliżej reakcjom ślimaków na różne czynniki środowiska.
O wadze, która waży piórko
Informacja komórki.
Należymy do szkolnego radiowęzła ZSZ nr4 w Opolu od kiedy tylko przyszliśmy do tej szkoły zajmujemy się tym ponieważ nie tylko kochamy muzykę, ale także.
Mechanika płynów Podstawy dynamiki płynów rzeczywistych
ZASADY KORZYSTANIA Z KSIĄŻEK
SZKOLNY KONKURS KULINARNY SMAKI KUCHNI GÓRALSKIEJ
Wykonanie: Gabriela Pawluczyk i Krzysztof Świsłocki
Książka Kucharska pt: Szlakiem kuchni polskiej
Dynamika płynu doskonałego Reakcja strugi (a. strumienia)
HODOWLA FASOLI CEL DOŚWIADCZENIA:
FIZYCZNE ASPEKTY JASKRY
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Przedmioty z dawnych czasów
478.Oblicz zmianę energii wewnętrznej m kg lodu, który topnieje w temperaturze 0oC. Dane są: ciepło topnienia lodu L, ciśnienie zewnętrzne p, gęstość.
Równanie różniczkowe ciągłości przepływu Warunek ciągłości przepływu
Zapisy na dyżur wakacyjny do oddziałów przedszkolnych
Zapis prezentacji:

Izolacja DNA z cebuli

MATERIAŁY: CEBULA SÓL KUCHENNA SPIRYTUS PŁYN DO MYCIA NACZYŃ MOŹDZIERZ LEJEK FILTR DO KAWY WODA NACZYNIA: SZKLANKA, PROBÓWKA LÓD NÓŻ DESKA DO KROJENIA ŁYŻECZKA TŁUCZEK LNIANA SZMATKA

WYKONANIE Rozpuściłam 1 łyżeczkę soli kuchennej w 100 ml wody. Lód zawinięty w szmatkę rozbiłam na drobne kawałki i wsypałam do garnuszka.

WYKONANIE Wykroiłam kawałek cebuli i poszatkowałam go bardzo drobno. Włożyłam go do moździerza, wlałam 2 łyżeczki wody z solą i utarłam na gładką masę.

WYKONANIE Do uzyskanej masy dolałam wody z solą oraz 2 duże krople płynu do mycia naczyń. Pomieszałam i całość wstawiłam do naczynia z lodem. Odczekałam 5 minut.

WYKONANIE Mieszaninę przelałam do probówki przez lejek wyłożony filtrem do kawy. Do przesączu dodałam spirytus.

WYKONANIE Odstawiłam probówkę na 3 minuty. Po tym czasie w naczyniu pojawiły się maleńkie nitki.

DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ WYKONAŁA: GABRIELA KAPTUR 3a