Izolacja DNA z cebuli
MATERIAŁY: CEBULA SÓL KUCHENNA SPIRYTUS PŁYN DO MYCIA NACZYŃ MOŹDZIERZ LEJEK FILTR DO KAWY WODA NACZYNIA: SZKLANKA, PROBÓWKA LÓD NÓŻ DESKA DO KROJENIA ŁYŻECZKA TŁUCZEK LNIANA SZMATKA
WYKONANIE Rozpuściłam 1 łyżeczkę soli kuchennej w 100 ml wody. Lód zawinięty w szmatkę rozbiłam na drobne kawałki i wsypałam do garnuszka.
WYKONANIE Wykroiłam kawałek cebuli i poszatkowałam go bardzo drobno. Włożyłam go do moździerza, wlałam 2 łyżeczki wody z solą i utarłam na gładką masę.
WYKONANIE Do uzyskanej masy dolałam wody z solą oraz 2 duże krople płynu do mycia naczyń. Pomieszałam i całość wstawiłam do naczynia z lodem. Odczekałam 5 minut.
WYKONANIE Mieszaninę przelałam do probówki przez lejek wyłożony filtrem do kawy. Do przesączu dodałam spirytus.
WYKONANIE Odstawiłam probówkę na 3 minuty. Po tym czasie w naczyniu pojawiły się maleńkie nitki.
DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ WYKONAŁA: GABRIELA KAPTUR 3a