Wszystko o nakrywaniu do stołu

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Ergonomia.
Advertisements

Leonardo da Vinci project 2010 – 2012
Nakrywanie do stołu Nakrycia stołowe
Servicearten Sposoby serwowania -
Organizacja wózka pomocniczego
Zagrożenia jakie niesie
TECHNIKI AUTOPREZENTACJI I WYSTĄPIEŃ PUBLICZNYCH
Kuchnia francuska.
N a k r y c i e s t o ł u.
Zespół bólowy kręgosłupa- leczenie według metody Brunkow.
GIMNASTYKA DOBRA NA WSZYSTKO.
Samobadanie to zapobieganie
Owoce morza - jak jeść je prawidłowo?
Sposób jedzenia sushi.
Zasady dobrego zachowania się przy stole
Sposób jedzenia ostryg
ZASADY PRZEPROWADZANIA TESTU
Gimnastyka korekcyjna dla dzieci i młodzieży
Oferta specjalna Wigilia 2013
2) Wózek kelnerski, kredens, Guéridon, 3)Obrusy ,serwetki, nakładki
Francja.
Apetyt na zdrowie Multimedialna książka kulinarna
Ćwiczenia dla umysłu.
PRZY RODZINNYM STOLE.
Prezentacja projektu „OBYCIE UMILA ŻYCIE”
Co spożywali polscy magnaci w okresie Baroku
Agnieszka Jaroma I B Paulina Bazylewicz I B
Kręcioła Relaks Kmiotka Ciskanie oszczepem na odległość Ciskanie oszczepem do celu Zerwigłowa kapuściana Rzuty arkanem Magdeburska sprawiedliwość
PIERWSZA POMOC Dominika Bogucka.
Tańce irlandzkie.
Gimnastyka korekcyjna dla dzieci i młodzieży
Savoir – vivre na co dzień
KURS PIERWSZEJ POMOCY.
TRENING Z MISTRZAMI /ANANAS.TV
- W domu - W szkole - W drodze do szkoły
Ćwiczenia wzmacniające
Savoir vivre.
KODEKS DOBREGO ZACHOWANIA
Normy i zasady zachowania uczniów
BHP ĆWICZENIA FIZYCZNE PRZEZNACZONE DLA OSÓB WYKONUJĄCYCH PRACE TYPU BIUROWEGO BHP
Zasady dobrego wychowania czyli savoir vivre na co dzień.
ZESTAW ĆWICZEŃ.
ABC zdrowego stylu życia – STOP nałogom
Zestaw ćwiczeń.
Ten dzień rozpoczął się niezwykle.Siedząc w naszym kręgu rady I b omówiliśmy dotychczas zdobyte wiadomości o produktach żywnościowych i grupach tych produktów.
UNOSZENIE BARKÓW Ręce swobodnie oprzyj na udach. Wyprostuj się, napnij brzuch i nie opieraj się o oparcie krzesła. Unieś ramiona do uszu robiąc wdech,
SZKOŁA PODSTAWOWA SPECJALNA NR 12
Rodzaje śniadań Martyna Voigt 3H2.
Ergonomia pracy przy komputerze.
Kulinaria.
to wyjątkowe chwile, na które czeka każdy.
„Człowiek – najlepsza inwestycja”
Ewelina Chojnacka Technik administracji.  1.Trzymać głowę prosto, tak aby szyja nie była wygięta i nie powodowało to odkształceń odcinka szyjnego.
Bezpiecznie do szkoły Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Tradycje Bożonarodzeniowe
„z kulturą na co dzień” Autorzy: Pięcioosobowy zespół Szkoły Myślenia
Katarzyna Brych Katarzyna Ciupa
Komunikacja przy stole. Wspólne gotowanie i biesiadowanie jako kreacja więzi rodzinnychKomunikacja przy stole. Wspólne gotowanie i biesiadowanie jako.
Zygmunt Korzeniewski, DODN
STANOWISKO PRACY UCZNIA
Kipfenberg-Grösdorf.. Praca na stanowisku służby pięter: Główne zajęcia to: Ścieranie kurzy Ścielenie łóżek Mycie okien Odkurzanie jednostek mieszkalnych.
Rozmowa kwalifikacyjna Dziesięć złotych zasad wywierania doskonałego pierwszego wrażenia.
Poradnik Dobrego Wychowania
ZAPAMIĘTAJ Gdyby co dziesiąty mieszkaniec Ziemi potrafił udzielać pierwszej pomocy, ocaliłoby to MILION ludzi rocznie!
Savoir - Vivre na talerzu
ZESPÓŁ ĆWICZĄCY: 20 zawodników + 2 bramkarzy PRZYBORY: 20 piłek, 2 drabinki do ćwiczeń koordynacyjnych, kamizelki (2 kolory), znaczniki,
ĆWICZENIA KOORDYNACJI RUCHOWEJ NA PIŁCE GIMNASTYCZNEJ
Savoir vivre – czyli dobre maniery. Zachowanie przy stole.
czyli zasady dobrego zachowania
Temat : Śniadania hotelowe. Cele lekcji: -Zapoznanie z zasadami wydawania śniadania hotelowego jego rodzajami, charakterystyką produktów, sposobem podania.
Zapis prezentacji:

Wszystko o nakrywaniu do stołu Przygotowały : Ewelina Staśko Agnieszka Gaura Monika Grucel

Jak prawidłowo ułożyć sztućce … krok 1 Najbliżej talerza po prawej stronie kładziemy nóż, po lewej stronie zaś widelec krok 2 Jeżeli w menu jest ryba to po prawej stronie powinien leżeć nóż do ryby (w kształcie wydłużonej łopatki), po lewej stronie musi się znaleźć odpowiedni widelec. krok 3 Następnie po prawej stronie (za nożem) kładziemy łyżkę do zupy, a najbardziej na zewnątrz sztućce do zimnych przystawek. krok 4 Widelec do wszystkich potraw kładziemy zawsze po lewej stronie talerza zębami do góry, noże zaś po prawej stronie skierowane ostrzem w stronę talerza. krok 5 Łyżeczki o kawy, widelczyki do deserów i noże do owoców nie mogą znajdować się na stole podczas głównego posiłku, mogą się pojawić dopiero z kawą i deserem. krok 6 Może się to wydawać skomplikowane ale takie nie jest. Kolejność ułożenia sztućców jest zawsze taka sama jak kolejność podawanych dań. Zatem jeśli najpierw podane zostaną przekąski to sztućce do nich powinny znaleźć się na samym skraju - będą one używane jako pierwsze. Kolejnym daniem jest zupa, zatem sztućce do zupy (w tym przypadku jeden - łyżka) powinien leżeć w następnej kolejności - z prawej strony ponieważ większość ludzi jest praworęczna itd.

Układ sztućców…

Zachowanie przy stole … Na krześle siedzimy spokojnie i prosto, nie suwamy nim tam i z powrotem. Ręce trzymamy na stole, a nie pod stołem. Łokci nie opieramy na stole. Lewą rękę gdy jest wolna kładziemy na krawędzi stołu . Nie bawimy się sztućcami. Nie bębnimy palcami o blat stołu. Nie wykonujemy "ekwilibrystyki" palcami. Nogi trzymamy zwarte. Nie krzyżujemy ich pod stołem. Nie zakładamy jednej na drugą. Stopy powinny spoczywać spokojnie. Nie wywijamy nogami w takt muzyki Nie ściągamy butów pod stołem, nawet w sytuacji dużego dyskomfortu dla stóp.

… a co jest zabronione ? Nie wolno wydawać żadnych dźwięków Nie wolno rozwalać się na stole - mogą na nim znajdować się tylko dłonie, a nie łokcie. Te ostatnie należy trzymać blisko tułowia, nie wsadzając ich sąsiadowi pod żebro lub w oko. Nie bawimy się sztućcami czekając na posiłek Nie kiwamy się na krześle, nie machamy nogami pod stołem (bo ktoś może być naszą ofiarą i co wtedy?) Nigdy, przenigdy nie wkładamy do ust noża Na gorące dania nie dmuchamy, czekamy, aż same ostygną Nie rozmawiamy z pełnymi ustami Nie jemy w tempie wskazującym na wcześniejszy tygodniowy post. To nie tylko koszmarnie nieeleganckie, także niezdrowe Nie jemy głową! czyli nie schylamy głowy do łyżki czy widelca, ale podnosimy sztućce do ust Przy stole nie rozmawiamy o rzeczach nieapetycznych czy denerwujących

Jak dobrze podawać dania .. 1. Kolejność dań aperitif, przystawki, zupa, danie rybne, danie mięsne, sery, deser i kawa.

2 . Dekoracja dań

Kooooniec ! Źródła : - google - Zajęcia techniczne - Własna wiedza … Dziękujemy …