Katarzyna Brych Katarzyna Ciupa

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Jedzenie w Hiszpanii.
Advertisements

Klasa I, II, III Szkoła Podstawowa nr 36 w Kielcach
Etykieta przy stole Elementy etykiety międzynarodowej
Leonardo da Vinci project 2010 – 2012
Nakrywanie do stołu Nakrycia stołowe
Nakrywanie do stołu Serwetki
Servicearten Sposoby serwowania -
Organizacja wózka pomocniczego
Organizacja spotkań i przyjmowanie delegacji
Organizacja spotkań Polega na przyj ę ciu przez naszego konsultanta zlecenia umówienia spotkania z partnerem biznesowym. Odpowiednio dobrany termin spotka.
TECHNIKI AUTOPREZENTACJI I WYSTĄPIEŃ PUBLICZNYCH
Etykieta przy stole Elementy etykiety międzynarodowej
Kuchnia francuska.
Serwowanie wina butelkowanego
Spis treści: Francuski system obsługi
N a k r y c i e s t o ł u.
Zasady dobrego zachowania się przy stole
Narodowe potrawy Wielkiej Brytanii
Do zapoznani się z naszą ofertą świąteczną
Oferta specjalna Wigilia 2013
WINO.
2) Wózek kelnerski, kredens, Guéridon, 3)Obrusy ,serwetki, nakładki
W restauracji.
Tel Facebook Amazing SYLWESTROWA NOC 2011/ 2012 KLUB DESEO, DJ DESEO, BAR Z BARMANEM, TAŃCE.
Zwyczaje żywienia w Polsce i w różnych krajach europejskich
Apetyt na zdrowie Multimedialna książka kulinarna
PRZY RODZINNYM STOLE.
Jak ? I co? – jedzenie w starożytnym Rzymie
Prezentacja projektu „OBYCIE UMILA ŻYCIE”
Co spożywali polscy magnaci w okresie Baroku
mgr rekreacji ruchowej
Platinum Palace to hotele: unikatowe łączące ekskluzywność i prestiż pięciogwiazdkowych obiektów z niepowtarzalną kameralną atmosferą. Przepięknie odrestaurowane.
Apetyt na zdrowie Multimedialna książka kulinarna
Jedzenie w Hiszpanii.
Wykonała Paulina Bielajewa
ABC – zdrowego odżywiania
Zwyczaje żywieniowe w Polsce i w wybranych krajach europejskich
Savoir vivre.
OFERTA WESELNA Red Baron Hotel & Restauracja ul. Lwa Tołstoja Świdnica Szanowni.
Zasady dobrego wychowania czyli savoir vivre na co dzień.
Pe ł ni apetytu na moc Uczniowie klasy III a Szko ł y Podstawowej nr 6 w Ś widnicy.
W szkole wszyscy szykowali się do przygotowywania pysznego, kolorowego śniadania. My także, ale wiemy, że najpierw trzeba dokładnie umyć ręce.
„Śniadanie daje moc” Uczniowie klasy II S.P im Marii Konopnickiej w Kościelnej Wsi wraz z rodzicami i wychowawcą.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
„ŚNIADANIE DAJE MOC„ 8 LISTOPADA 2012r – DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA
Wielka Brytania – indyk z borówkami Belgia - homary, małże, pstrąg, dziczyzna w sosie śliwkowym, sorbet, indyk, baba z kremem mokka.
ŚNIADANIE DAJE MOC Prezentacja klasy 1c, SP nr 56 w Bydgoszczy
W „c” Z a p r a s z a m y ! Zespół Szkół Publicznych im. Jana Pawła II w Bielicach Wychowawca: Ewelina Budynek - Padusińska.
Rodzaje śniadań Martyna Voigt 3H2.
PIRAMIDA ŻYWIENIOWA..
Śniadanie daje moc Szkoła Podstawowa Nr 1 im. Janusza Korczaka w Lądku-Zdroju klasa 2b.
Zespół Placówek Oświatowych w Zbludowicach Szkoła Podstawowa im. Jana Pawła II KLASA III Opiekunowie: Renata Wolańska Agnieszka Kowalska.
Wigilijne spotkania firmowe
Kulinaria.
to wyjątkowe chwile, na które czeka każdy.
TOASTY W DYPLOMACJI Szkoła Główna Handlowa Warszawa
Wszystko o nakrywaniu do stołu
Protokół dyplomatyczny Ceremoniał i etykieta
Książka kucharska Erasmusa+
Święta w Hiszpanii.
SZKOLNY KONKURS KULINARNY
ABC – zdrowego odżywiania
Staropolskie tradycje świąteczne
Savoir - Vivre na talerzu
Savoir vivre – czyli dobre maniery. Zachowanie przy stole.
PRZYJĘCIE URODZINOWE SAVOIR-VIVRE
czyli zasady dobrego zachowania
Temat : Śniadania hotelowe. Cele lekcji: -Zapoznanie z zasadami wydawania śniadania hotelowego jego rodzajami, charakterystyką produktów, sposobem podania.
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

Katarzyna Brych Katarzyna Ciupa Elegancja przy stole Katarzyna Brych Katarzyna Ciupa

„Rządzi się głównie poprzez stół.” Napoleon do markiza de Coulaincourt

Rozsadzanie gości 12 Gospodyni 9 3 8 13 4 11 10 2 1 5 6 Gospodarz

Nakrycie Serwetki: 3 rodzaje(obrusowe, ligninowe, bibułkowe) Służą do wycierania kącików ust przed sięgnięciem po kieliszek oraz do ochrony ubrania przed pochlapaniem Po jedzeniu odkładamy złożone, po lewej stronie nakrycia Nigdy nie wieszamy ich na szyi!

Nakrycie Zastawa:

Nakrycie Kieliszki:

Nakrycie Kartonik z menu: Po lewej stronie nad talerzykiem do pieczywa lub na talerzyku do przystawek Informuje kto wydaje przyjęcie, na czyją cześć, z jakiej okazji Zawiera: miejsce i datę spotkania, menu Pozwala na uniknięcie pomyłek

Podawanie i serwowanie Dania zawsze podawane z lewej strony, a wina i sosy z prawej Ważna kolejność serwowania: Gospodyni jako ostatnia wśród kobiet Gospodarz jako ostatni wśród uczestników

Zachowanie przy stole Gospodarz daje znak do rozpoczęcia jedzenia i picia Nie życzymy „Smacznego” współbiesiadnikom! …ale jeśli ktoś nam będzie życzył, grzecznie dziękujemy Nie trzymamy łokci, przedramion, a także nadgarstków na stole! Prowadzimy rozmowy na tematy ogólne

Kolejność i dobór dań Kolejność: Przystawka - Ryba – Zupa - Danie główne - Sery-Deser Kawa podawana po odejściu od stołu w salonie Przestrzeganie zasad estetyki, przyzwyczajeń kulinarnych i przynależności religijnej

Wina i napoje Wódka Wina: Lekkie białe Cięższe białe Różowe Lekkie czerwone Cięższe czerwone Szampan(wina musujące) Likiery Aperitif Ryby Ryby, białe sosy Białe mięsa Czerwone mięsa Dziczyzna Desery Kawa

Zasady jedzenia Jak jemy? Pieczywo Ziemniaki Karczochy Kawior Makaron Owoce

Zasady jedzenia Co jemy rękami? Chleb Twarde sery Niektóre owoce Tartinki Kruche ciasteczka

Toasty Wznoszone winem lub szampanem, a nigdy wódką! Najlepszy moment na pierwszy toast po głównym daniu, podczas deseru Pierwszy wznoszony przez gospodarza, skierowany do gościa honorowego Zasada wzajemności