Katarzyna Brych Katarzyna Ciupa Elegancja przy stole Katarzyna Brych Katarzyna Ciupa
„Rządzi się głównie poprzez stół.” Napoleon do markiza de Coulaincourt
Rozsadzanie gości 12 Gospodyni 9 3 8 13 4 11 10 2 1 5 6 Gospodarz
Nakrycie Serwetki: 3 rodzaje(obrusowe, ligninowe, bibułkowe) Służą do wycierania kącików ust przed sięgnięciem po kieliszek oraz do ochrony ubrania przed pochlapaniem Po jedzeniu odkładamy złożone, po lewej stronie nakrycia Nigdy nie wieszamy ich na szyi!
Nakrycie Zastawa:
Nakrycie Kieliszki:
Nakrycie Kartonik z menu: Po lewej stronie nad talerzykiem do pieczywa lub na talerzyku do przystawek Informuje kto wydaje przyjęcie, na czyją cześć, z jakiej okazji Zawiera: miejsce i datę spotkania, menu Pozwala na uniknięcie pomyłek
Podawanie i serwowanie Dania zawsze podawane z lewej strony, a wina i sosy z prawej Ważna kolejność serwowania: Gospodyni jako ostatnia wśród kobiet Gospodarz jako ostatni wśród uczestników
Zachowanie przy stole Gospodarz daje znak do rozpoczęcia jedzenia i picia Nie życzymy „Smacznego” współbiesiadnikom! …ale jeśli ktoś nam będzie życzył, grzecznie dziękujemy Nie trzymamy łokci, przedramion, a także nadgarstków na stole! Prowadzimy rozmowy na tematy ogólne
Kolejność i dobór dań Kolejność: Przystawka - Ryba – Zupa - Danie główne - Sery-Deser Kawa podawana po odejściu od stołu w salonie Przestrzeganie zasad estetyki, przyzwyczajeń kulinarnych i przynależności religijnej
Wina i napoje Wódka Wina: Lekkie białe Cięższe białe Różowe Lekkie czerwone Cięższe czerwone Szampan(wina musujące) Likiery Aperitif Ryby Ryby, białe sosy Białe mięsa Czerwone mięsa Dziczyzna Desery Kawa
Zasady jedzenia Jak jemy? Pieczywo Ziemniaki Karczochy Kawior Makaron Owoce
Zasady jedzenia Co jemy rękami? Chleb Twarde sery Niektóre owoce Tartinki Kruche ciasteczka
Toasty Wznoszone winem lub szampanem, a nigdy wódką! Najlepszy moment na pierwszy toast po głównym daniu, podczas deseru Pierwszy wznoszony przez gospodarza, skierowany do gościa honorowego Zasada wzajemności